Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Παρέμβαση της συν. Μαρίας Θεωνά εκπροσώπου του META στην Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην Cosmote




Παρέμβαση της συν. Μαρίας Θεωνά εκπροσώπου του META στην Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην Cosmote
Συνάδελφοι καλημέρα σας,
Διανύουμε τον πέμπτο χρόνο της εφαρμογής των μνημονίων από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Πολλοί συμπολίτες μας έχουν φτάσει σε απόγνωση. Αυτοί μας λένε πως έπρεπε να γίνουν όλα αυτά και ότι η πολιτική που ακολουθούν είναι η σωστή.
Όμως ακόμη και οι ίδιοι ξέρουν πολύ καλά ότι μόνο στην καταστροφή μας οδηγούν.
Έτσι συμβαίνει και στο σωματείο μας. Το οδηγούν στην καταστροφή.
Κάνουν ότι γουστάρουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν λες και είναι το μαγαζάκι τους, όπως κάνουν αντίστοιχα και κάποιοι προϊστάμενοι και διευθυντές στην εταιρία.
Δεν προχωράνε σε παρεμβάσεις όπου υπάρχουν ζητήματα. Είμαστε σήμερα εδώ καθώς οι  παρατάξεις της πλειοψηφίας έχουν προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές γιατί φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν μετά να υφαρπάξουν την ψήφο σας το επόμενο διάστημα με αυτά που έρχονται. Αυτά που ήδη αφήνουν να εκτυλίσσονται στους χώρους δουλειάς είναι πολλά, η τρομοκρατία, ο εκφοβισμός, η εντατικοποίηση, ο αρνητικός ανταγωνισμός που στόχο έχει να βγάλει ο ένας το μάτι του άλλου, η παράδοση έργων σε εργολάβους, μεταφορά αντικειμένων  στο εξωτερικό…
Σε όλα αυτά σωματείο- εταιρία σημειώσατε 0-1 και το σκορ αυτό επαναλαμβάνεται κάθε φορά.
Κάνουν ότι ενδιαφέρονται για τους συναδέλφους στην Γερμανός, στην e-value.
Ήρθαν στην δική μας θέση, που λέγαμε να μπουν μέλη στο σωματείο μας.
Εμείς μιλάμε βέβαια για ισότιμα & ισοδύναμα μέλη με ίδιους μισθούς και δικαιώματα και όχι να τους εκμεταλλεύονται μόνο ως υποψήφιους και ψηφοφόρους.
Μην ξεχνάμε το αμέσως προηγούμενο διάστημα:
Στην τελευταία σύμβαση η συγκυβέρνηση στο σωματείο, υπέγραψε τον διαχωρισμό των νέων με των παλιών, μαθήματα που πήραν από τους δασκάλους τους στις παρατάξεις τους στον ΟΤΕ.           10 χρόνια πριν είχε γίνει το ίδιο στον ΟΤΕ. Πόσα χρόνια έχετε να δείτε αύξηση στους μισθούς σας; Γιατί; Δεν πάει καλά η εταιρία; Το ότι πάντα θα θέλει παραπάνω κέρδη στην τσέπη της δεν μας αφορά. Η εταιρία κάνει την δουλειά της. Και εμείς πρέπει να κάνουμε την δική μας. Η εταιρία εκμεταλλεύεται το γενικότερο περιβάλλον και η συγκυβέρνηση στο σωματείο συμφωνεί. Εμείς οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας.
Τι θα γίνει όμως; Θα αφήσουμε την τύχη μας στα χέρια τους; Θα δεχτούμε τις μειώσεις που σκοπεύουν να μας φέρουν;
Εμείς μιλάμε για ένα άλλο δρόμο. Τον δρόμο της διεκδίκησης, της αλληλεγγύης, της αγωνιστικότητας;  
Θα αφήσουμε την τύχη και του ίδιου του σωματείου μας στα χέρια τους; Αυτοί είναι ικανοί να το διαλύσουν. Διάλυση θα είναι κι ως πρόφαση να έρθουν να πουν ότι έχουμε δυσκολία στην διαπραγμάτευση και βρε παιδιά, δε δίνουμε την σύμβασή μας, στην Ομοσπονδία να την διαχειριστεί; Και έτσι απλά δεν θα έχουν και την ευθύνη..
Στην ουσία θα είναι διάλυση αν παραδώσουν τη σύμβαση. Θα έχει δώσει το σωματείο την πιο κυρίαρχη λειτουργία του …
Και σε ποια κατεύθυνση αυτό τον καιρό. Μιλάνε για ενοποίηση για ένα σωματείο στον ΟΤΕ. Ναι πολύ καλό ακούγεται. Αλλά υπό τις σημερινές συνθήκες; Και ξαναλέω σε ποια κατεύθυνση. Στην τελευταία σύμβαση η ΟΜΕ υπέγραψε μειώσεις στον ΟΤΕ 10,11 & 12%. Και μιλάμε για την ίδια διοίκηση στην εταιρία. Μήπως πρέπει αυτές τις μέρες να έχει πολλά μέτωπα η εταιρία; Εμείς μιλάμε για διεκδίκηση αυξήσεων. Και στην τελευταία σύμβαση, ήμασταν εμείς που ζητάγαμε αυξήσεις.
Κι εμείς δεν λέμε άλλα σε σας και άλλα κάνουμε.. Γιατί δεν βγάζουν τα πρακτικά να δείτε τι λέγεται εκεί μέσα στα Διοικ.Συμβούλια;  Όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν για χαμηλή αφετηρία. Τα υπόλοιπα έγιναν για το θεαθήναι. ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ  δεν μπορεί να κερδηθεί χωρίς τους συναδέλφους ενημερωμένους και αγωνιστικά έτοιμους να συμμετάσχουν ώστε να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο.
Επίσης δεν ξεχνάμε και πάντα θα θυμόμαστε τι έγινε στις απολύσεις το 2011. Δεν θα ξεχάσουμε τι δύναμη είχαμε στα χέρια μας όλοι μαζί ενωμένοι. Δεν θα ξεχάσουμε τον πανικό που είχε πάθει η εταιρία. Και αυτό το καταφέραμε όλοι μαζί. Μέχρι που στην εκπνοή, μας ξεπουλήσανε. Μας βάλανε πίσω στα γραφεία εκείνη την μαύρη Παρασκευή και μας έσφαξαν κυριολεκτικά. Οι ίδιοι ήταν και τότε.  Και πριν καλά καλά συνέλθουμε, διαπραγματευόντουσαν μαζί τους…
Εκβιαστικές ήταν και οι απολύσεις το 2013. Συνάδελφοι κατήγγειλαν τρομοκρατικά διλήμματα.
Η εταιρία δε γνώριζε και η συγκυβέρνηση μίλαγε για μεμονωμένες περιπτώσεις.
Δεν ξέρουμε αν μας περιμένουν και νέες απολύσεις που θα τις βαφτίζουν «εθελούσιες»..
και θα τότε  θα λένε πάλι ότι υπάρχουν συνάδελφοι που θέλουν να φύγουν…
Οι ίδιοι ήταν και μετά που έκαναν πραξικόπημα στο καταστατικό. Το άλλαξαν με παρανομία. Ξέρετε γιατί; Καταρχήν δεν μπορούσαν να το αλλάξουν όπως ήθελαν με νόμιμους τρόπους. Αλλά και ο κυριότερος λόγος ήταν γιατί σας φοβόντουσαν. Φοβόντουσαν την δική σας δύναμη. Φοβόντουσαν τις δικές σας αποφάσεις, οι οποίες δεν τους συνέφεραν. Τους καταψηφίζατε, είχαν ισχύ τα ψηφίσματά σας. Έπρεπε να τα σεβαστούν. Και κάτι έπρεπε να κάνουν, γιατί ήταν αρκετά δημοκρατικό. Έπρεπε να σας αφαιρέσουν το δικαίωμα της ψήφου, της απόφασης. Κι έτσι τις αποφάσεις για σας τις παίρνουν 50 άτομα που σας εκπροσωπούν υποτίθεται. Στις προηγούμενες εκλογές εφαρμόστηκε πρώτη φορά αυτό το πραξικοματικό καταστατικό. Εμείς το πολεμήσαμε με κάθε τρόπο: δικαστικά, νομικά, στη συνείδησή σας.
Τότε, αποφασίσαμε ΝΑ ΜΗΝ συμμετάσχουμε στο όργανο της αντιπροσωπευτικής συνέλευσης. Καλέσαμε πολλές φορές τις άλλες παρατάξεις να το απαξιώσουν στην πράξη. Όμως κανείς τους δεν το έκανε.
Ούτε όταν κατά λάθος σε μια συνέλευση αντιπροσώπων, τους ξέφυγε και οι δικοί τους σύνεδροι τους καταψήφισαν. Δεν μας το έλεγε κανείς και δεν έκανε τίποτα κανείς. Προβάλανε πάλι εκβιαστικά  διλήμματα, όπως τώρα τι θα γίνει με τη σύμβαση και δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές σε αυτή τη φάση κλπ.. Αυτή τη φορά ζητάμε την ψήφο σας και σε αυτό το όργανο για να τους ελέγξουμε και να σας ενημερώνουμε.
Όσο για τις αξιολογήσεις: Η εταιρία και αυτή τη χρονιά προσπάθησε με όλους τους τρόπους να μπείτε μέσα στην αξιολόγηση χαντακώνοντας τον κόσμο, αλλά και η οδηγία του σωματείου ήταν ταυτόσημη και καλά μπείτε και αν δεν συμφωνήσετε βγείτε, γνωρίζοντας βέβαια εκ των προτέρων ότι δεν θα βγουν παρά ελάχιστοι. Η Πρωτοβουλία είχε ξεκάθαρη θέση: την απαξιώνουμε στην πράξη και δεν συμμετέχουμε. Εταιρία και παρατάξεις φοβόντουσαν την απαξίωση και έτσι έχουν συμφωνήσει σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, ώστε να σφραγιστεί ένα σύστημα αξιολόγησης και με την υπογραφή του σωματείου, χωρίς όμως να διαφαίνονται ουσιαστικές βελτιώσεις. Θα επέμβουν ΠΟΤΕ στην γραμμή που δίνει η εταιρία κάθε φορά; Η επιτροπή και η συζήτηση σικέ. Τις προτάσεις τους δεν τις είδαμε γιατί δεν τις καταθέσανε. Ούτε τις δικές σας προτάσεις συζητήσανε.
Αλλά απολύσεις προχωρήσανε βάση αξιολόγησης.
Έκλεισαν ξανά καταστήματα, της Cosmote και του ΟΤΕ. Και τι έκαναν; Ούτε που τα κλάψαμε έστω για λίγο.
Για τις Κυριακές τι έκαναν; 2 παρουσίες κάποιων στις συγκεντρώσεις δεν αρκούν. Στην πράξη έπρεπε το σωματείο να καταθέσει προσφυγή μαζί με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Ακόμη και τώρα μπορεί να γίνει πρόσθετη παρέμβαση. Οι Κυριακές, εκτός από τα καταστήματα μπορεί να συμπαρασύρουν και πολλά άλλα αντικείμενα που συνδέονται με το κομμάτι αυτό. Μέχρι την δικάσιμο προς το τέλος του χρόνου, τα ασφαλιστικά μέτρα έχουν κερδηθεί και δεν θα ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές. Είναι μια πρώτη νίκη. Υπάρχουν και άλλες αυτό το διάστημα, αποφάσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας που καταρρίπτουν ένα ένα τα μνημονιακά σχέδια της Κυβέρνησης.
Συνάδελφοι,
Αυτές οι εκλογές είναι πολύ κρίσιμες. Δεν πρέπει να τους αφήσετε να παίξουν μπάλα. Μην μείνετε απλοί θεατές. Μην αφήσετε την τύχη σας στα χέρια τους. Μην αφήνετε τα όπλα σας, την δύναμή σας. Πιστέψτε την δύναμη που έχετε.
 Όσα κι αν σας υπόσχονται μην ξεγελαστείτε. Μην τους υποστηρίξετε, θεωρώντας ότι θα σας διασώσουν. Δεν θα σας διασφαλίσουν. Μη βασίζεστε πάνω τους προσβλέποντας σε μετακινήσεις και διακοπές. Πρέπει όλοι να πάρουμε την απόφαση και να διεκδικήσουμε αξιοκρατία για όλους, ίδιες ευκαιρίες για όλους, εκπαίδευση σε όλους, εξέλιξη για όλους, ίση μεταχείριση σε όλους.
Υποστηρίξτε το ψηφοδέλτιο της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων στην Cosmote και της Αγωνιστικής Συνεργασίας με τη συμβολή του ΜΕΤΑ της συνδικαλιστικής παράταξης της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, για να αγωνιστούμε όλοι μαζί .


 

blogger templates | Make Money Online