Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Διαπιστώσεις - Επισημάνσεις από την ΓΣ ΠΑΣΕ-ΟΤΕ Κορινθίας 2016



ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ – ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ  ΑΠΟ  ΤΗΝ  ΓΣ  ΠΑΣΕ  ΟΤΕ  ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ  2016
του Χρύσανθου Σαμοϊλη
Γενικού Γραμματέα Εργατικού Κέντρου Κορίνθου

Μέλους ΠΑΣΕ ΟΤΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ


Συνάδελφοι,
Βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο για το σωματείο μας και τον ΟΤΕ.
Πολλά και  σοβαρά προβλήματα απαιτούν άμεση λύση.
Στο Λουτράκι, το θέμα του σπαστού ωραρίου λειτουργίας και η υποστελέχωση, ιδιαίτερα μετά τις προηγούμενες εθελούσιες  εξόδους, είχαν ως αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να ήσαν ολημερίς στους δρόμους ή στο κατάστημα  έως και 15 ώρες ημερησίως.  Μετά το κλείσιμο των τελευταίων τριών καταστημάτων (μεταξύ αυτών το κατάστημα των ΜΕΓΑΡΩΝ) και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, οι συνάδελφοι πήραν μια μικρή ανάσα, με την στελέχωση στο Λουτράκι να φθάνει τα επτά (7) άτομα μαζί με τον προϊστάμενο.  Μετά την τελευταία εθελουσία (Ιούλιος 2016), η βαρβαρότητα της εντατικοποίησης επέστρεψε σαν τον «εφιάλτη στο δρόμο με τις λεύκες», εφόσον  2 νέοι συνάδελφοι εξωθηθήκαν σε έξοδο-απόλυση, αφού  ήσαν υποχρεωμένοι, να καλύπτουν απόσταση 90 χλμ καθημερινά, σε συνδυασμό με το  εξοντωτικό σπαστό ωράριο εργασίας. Εντός των ημερών, μια συνάδελφος φεύγει με άδεια κύησης. Άραγε το ΤΕΚ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ θα ακολουθήσει την μοίρα  του γειτονικού ΤΕΚ ΜΕΓΑΡΩΝ  με τον  ΠΑΣΕ  παθητικό  θεατή;
Το συνδικάτο θα εξακολουθεί να δουλεύει με αυτόματο πιλότο;
Στα καταστήματα, με την ακραία και παράλογη εντατικοποίηση της εργασίας, στο κυνήγι των στόχων εκτός των  τηλεπικοινωνιακών προϊόντων προστέθηκε και η ενέργεια.
Είναι πλέον πάγια τακτική της Διεύθυνσης Καταστημάτων να μην υπολογίζει τίποτα άλλο παρά μόνο το κέρδος για τους Γερμανούς εργοδότες και για την δικιά τους καριέρα, για  μια καλή παράγραφο στο βιογραφικό και για την  οικονομική τους ανέλιξη. Συνάδελφοι, δεν μας θεωρούν  ανθρώπους αλλά  απλούς  αριθμούς.  Ένα στέλεχος της παραπάνω διεύθυνσης σε μια συνάντηση με συνδικαλιστές για την στελέχωση των καταστημάτων ανέφερε «θα ανακατέψω την τράπουλα».  Έτσι μας βλέπουν, συνάδελφοι, σαν τραπουλόχαρτα για τα παιχνίδιά τους. Έχοντας ξαμολήσει τα δικά τους εκκολαπτόμενα χρυσά παιδιά, τους Επιθεωρητές πωλήσεων σαν Ιεροεξεταστές του μεσαίωνα, να εκβιάζουν και να πιέζουν για ατομικούς στόχους με το φόβο της πυράς, τους προϊστάμενους και τα καταστήματα που τυχόν δεν πιάνουν τους στόχους. Με αποτέλεσμα την υπέρβαση - καταστρατήγηση του ωραρίου κατά δυο, τρεις ή και περισσότερες ώρες,  που έχει ως αποτέλεσμα την ψυχική και σωματική εξάντληση των συναδέλφων, όπως το βλέπουμε καθημερινά στο ΤΕΚ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.  Άμεση δημιουργία επιτόπιων back office των ΤΕΚ, για την επίτευξη ποιοτικών πωλήσεων, ικανοποιημένων  πελατών,  ικανοποιημένου  ανθρώπινου  δυναμικού πρόθυμου να προσφέρει το μέγιστο των δυνατοτήτων του.  Βελτιστοποίηση των Πληροφοριακών Συστημάτων (λειτουργία SIEBEL με πολλαπλά προβλήματα κλπ.).
Εδώ θα κάνω αναφορά στο «ΣΥΝΔΡΟΜΟ της ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ».  Είναι η ταύτιση των απαχθέντων ανθρώπων  οι οποίοι μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα αιχμαλωσίας ταυτίστηκαν με τους απαγωγείς τους.  Έτσι οι απαχθέντες δικαιολογούν κάθε τους  πράξη, με απώτερο στόχο την επιβίωση τους και τις καλύτερες συνθήκες κράτησής τους.  Αντίστοιχα  στα Καταστήματα  της  COSM «ΟΤΕ»,  περιμένοντας μια καλύτερη αξιολόγηση.
Το συνδικάτο θα εξακολουθεί να δουλεύει με αυτόματο πιλότο;
Στα τέλη Ιουλίου 2016 ολοκληρώθηκε μια ακόμα «εθελούσια έξοδος» στον ΟΤΕ. Άλλοι 300 περίπου συνάδελφοι, κάτω από το βάρος κρυφών και φανερών εκβιασμών, πήραν μια δύσκολη απόφαση που τους οδήγησε εκτός εταιρείας. (Tο 1/3 που έφυγε ήταν με το Β’ πρόγραμμα της εθελούσιας –απόλυσης).   Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που γίνονται εθελούσιες στον ΟΤΕ και δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της διοίκησης, τουλάχιστον αριθμητικά.
Η πρακτική αυτή των τελευταίων χρόνων έχει αδειάσει όλα τα καταστήματα, την αιχμή του δόρατος του ομίλου και έχει επιφέρει συνθήκες γαλέρας στους εναπομείναντες συναδέλφους.
Το συνδικάτο θα εξακολουθεί να δουλεύει με αυτόματο πιλότο;
Πρέπει, επιτέλους, συνάδελφοι, να ξεπαγώσουν τα μισθολογικά μας κλιμάκια, επειδή η αύξηση των τιμών στο καλάθι της νοικοκυράς, τους έμμεσους και άμεσους φόρους μας έχουν στείλει στην μακρινή παγετώνια περίοδο.
Πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει το φαινόμενο των εργαζομένων πολλών ταχυτήτων στον Όμιλο και ο διαχωρισμός παλαιών και νέων, με ανοδική ισότητα σε όλα. Τέλος σ’ αυτόν τον ρατσισμό.
Το συνδικάτο θα εξακολουθεί να δουλεύει με αυτόματο πιλότο;
Πρέπει επιτέλους να έρθει η αξιοκρατία στις νέες προσλήψεις.
Πρέπει να πούμε όχι στις δουλεμπορικές εταιρείες που νοικιάζουν εργαζόμενους και τους πίνουν το αίμα.
 Πρέπει να σταματήσουν οι υπόγειες διαδρομές .
Ο  Δορυφορικός  της  ΝΕΜΕΑΣ,  για  τον  οποίο  όλοι  οι  Έλληνες  είμαστε  υπερήφανοι,  αλώθηκε  από  τους  εργολάβους.  Πάνω  από  τους  συναδέλφους  φύλακες  κρέμεται  η  δαμόκλειος  σπάθη  της  αντικατάστασής  τους  από  εταιρείες  security.
Το συνδικάτο θα εξακολουθεί να δουλεύει με αυτόματο πιλότο;
Το θέμα των συνεχών παραβιάσεων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, με κλειδωμένες πόρτες ασφαλείας (κλειδωμένες και με λουκέτο εξωτερικά στο κατάστημα Κορίνθου), αντί για πόρτα πανικού.  Το πρόβλημα διαιωνίζεται από το 2012 μετά την τελευταία ανακαίνιση και είχε καταγγελθεί από την τότε Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας  στον Τεχνικό Ασφαλείας χωρίς αποτέλεσμα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προηγούμενου προϊστάμενου και της νυν προϊσταμένης να δοθεί ο χώρος στο ΤΕΚ  που καταλήγει η έξοδος κινδύνου.  Κανένα αποτέλεσμα.  Πλήρης αδιαφορία. Βέβαια η Διεύθυνση Καταστημάτων ασχολείται με το πώς να κλείνει  τα ΤΕΚ.  Δεν ξέρει και δε θέλει ν’ ανοίγει  πόρτες ασφαλείας και εξόδους κινδύνου.  Πρότασή μας είναι η διαμόρφωση του συγκεκριμένου χώρου σε χώρο ανάπαυσης των εργαζομένων με έξοδο κινδύνου στην αυλή του κτιρίου.   
Με ασυντήρητα κλιματιστικά (ο συνάδελφος ψυκτικός έφυγε με την εθελούσια του 2013)  και χωρίς ανοιγόμενα  παράθυρα, με την ανυπαρξία καθισμάτων για κατηγορίες κοινού, όπως άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένοι, με τα απαράδεκτα σκαμπό για τους συναδέλφους, που ελλοχεύουν κινδύνους τραυματισμών αλλά και μόνιμων μυοσκελετικών ζημιών.
Τα γραφεία του κτιρίου της Κορίνθου (Κολοκοτρώνη 32) δεν έχουν καθαρισθεί μετά την αποχώρηση της τελευταίας καθαρίστριας από τον ΟΤΕ (Δεκέμβριος 2013).  Οι εργολάβοι καθαρισμού υποκρίνονται ότι καθαρίζουν γραφεία, τουαλέτες, διαδρόμους. Άμεση πρόσληψη καθαριστριών τώρα.
Το συνδικάτο θα εξακολουθεί να δουλεύει με αυτόματο πιλότο;
Συνεχίζεται το θέμα της συναδέλφου που είναι στο σύλλογό μας και στην ουσία είναι «στον αέρα»  υπηρεσιακά. Επιτελεί έργο γραμματειακής υποστήριξης, οικονομικών θεμάτων και κίνησης οχημάτων στο Τεχνικό Τμήμα Κορινθίας, θέση που δεν προβλέπεται στο οργανόγραμμα.
Το αξιολόγιο έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα χωρίζοντας τους εργαζόμενους σε αρεστούς και μη. Διασπά το ομαδικό πνεύμα  που πρέπει να χαρακτηρίζει όλους τους εργαζόμενους του Ομίλου για τη βέλτιστη λειτουργία του, λειτουργεί σαν φόβητρο μέσω του εκβιασμού που ασκείται από  κάθε προϊστάμενο-επιθεωρητή άμεσα συνδεμένο με τον φόβο της απόλυσης και τα πριμ. Δίνει το δικαίωμα στον επιθεωρητή να δημιουργεί την αυλή του. Αξιολόγιο, χωρίς το αναφαίρετο, δημοκρατικό και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ένστασης δεν είναι δυνατόν να υφίσταται. Το αξιολόγιο αυτό, όπως είναι δομημένο από τα χρυσά παιδιά της Διοίκησης, είναι ο δούρειος ίππος για να καταστρέψουν τον συνδικαλισμό  στον ΟΤΕ. Επειδή μας πάει στο εγώ από το εμείς, σε συνδυασμό με τους ατομικούς στόχους. Αυτό πρέπει να αφυπνίσει το συνδικάτο πριν να είναι πολύ αργά … 
Τα τελευταία χρόνια επαναλαμβάνουμε προβλήματα που είχαμε εντοπίσει από το 2012 και μετά.  Το Σωματείο δεν ήταν μέχρι τώρα αποτελεσματικό στην επίλυσή τους.
            Αν και παρά τα λάθη μας και τις παραλείψεις  μας οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ακόμη και οι Τοπικές Διοικούσες οφείλουν να διεκδικούν δυναμικά την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων και να μην είναι απλοί διακομιστές προτάσεων προς την διοίκηση, προωθητές email ή απλοί δημοσιογράφοι που μας ενημερώνουν για τις θέσεις και κινήσεις  της διοίκησης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χρονιά που έρχεται είναι η χρoνιά διαπραγμάτευσης για νέα Σ.Σ.Ε..
Η  ΟΜΕ ΟΤΕ  οφείλει ν’ αγωνισθεί για μια ΣΣΕ πολύ καλύτερη από τις προηγούμενες με στόχο την άμεση επίλυση προβλημάτων που χρονίζουν.
Τα κλιμάκια των συνδικάτων προσέρχονται στους χώρους εργασίας και προσπαθούν να πείσουν το προσωπικό για την δύσκολη συγκυρία και την μετ’ εμποδίων επικείμενη διαπραγμάτευση για την ΣΣΕ.  Αυτές  οι  τακτικές  εξοργίζουν  τους  εργαζόμενους,  οι  οποίοι  γνωρίζουν  πολύ  καλά  ότι  εργάζονται  σ’ έναν  όμιλο  με  μεγάλα κέρδη,  και  τους  απομακρύνουν  από  τα  σωματεία.  Το  σωματείο  υπάρχει  για  ν’ αγωνίζεται  διαρκώς  για τα  δικαιώματα  των  εργαζομένων  και  να  είναι  αποτελεσματικό.
Επιτέλους πρέπει να πάρετε το τιμόνι στα χέρια σας πριν είναι πολύ αργά .

 

blogger templates | Make Money Online