Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Ήρθε η ώρα για μια αξιοπρεπή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους

Αθήνα 13-1-2017

Ήρθε η ώρα για μια αξιοπρεπή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους

Η επερχόμενη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) αποτελεί για τους εργαζομένους του Ομίλου ΟΤΕ την «κορωνίδα» των μαχών και των διεκδικήσεων. Ιδιαίτερα μετά από έξι (6) δραματικά χρόνια, όπου η Διοίκηση με την ανοχή και συχνά με τη συμπαράσταση της συνδικαλιστικής ηγεσίας, «κατάφερε» να ισοπεδώσει κάθε εργασιακό δικαίωμα, να συμπιέζει σταθερά προς τα κάτω τους μισθούς και να εκμηδενίσει κάθε προοπτική για εργασιακό μέλλον.
Τα έξι αυτά χρόνια οι εταιρίες – «βιτρίνα» φθηνών και εξαθλιωμένων νέων γενιών εργαζομένων (e-Value, ManPower, Melon, West, Transfer/OTETV-D2D κλπ) δημιούργησαν το ιδεολογικό υπόβαθρο για ουσιαστική τρομοκράτηση των εργαζομένων. Προκειμένου η τρομοκρατία να ενδυναμώσει και να επεκταθεί, «πλαισιώθηκε» από το «νέο» αξιολόγιο και τις απολύσεις με χρήση διευθυντικού δικαιώματος (άρθρου 13 ΕΚΠ ΟΤΕ και άρθρου 16 του ΕΚΠ Cosmote). Κι επειδή η συνδικαλιστική ηγεσία δεν πρόβαλε καμιά αντίσταση σε όλα αυτά, μεθοδεύεται εκχώρηση του τεχνικού έργου προς τους εργολάβους, με το μανδύα του … consolidation!
Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα έκλεισαν το 70% των καταστημάτων του Δικτύου, παρακρατήθηκαν μονομερώς και παρανόμως τα μισθολογικά κλιμάκια και οι συνεχόμενες εθελούσιες, έχουν εντατικοποιήσει σε αντιπαραγωγικό βαθμό την εργασία μας. Η ευαισθησία, δε, της Διοίκησης είναι τόσο μεγάλη που έβαλε χέρι ακόμα και στον Λογαριασμό Νεότητας, στις άδειες αιμοδοσίας, στα λεωφορεία μεταφοράς προσωπικού και πρόσφατα στις θέσεις στάθμευσης των εργαζομένων που δεν κατέχουν θέσεις ευθύνης (γιατί η ίδια ποτέ δεν επιτέλεσε το έργο της αξιοποίησής τους).
Την εξαετία, λοιπόν, που οι εργαζόμενοι νιώσανε τον «Αρμαγεδώνα», η Deutsche Telekom είχε κατά μέσο όρο 300 εκατομμύρια καθαρά κέρδη ανά χρόνο από τον Όμιλο ΟΤΕ και η δανειακή επιβάρυνση της Εταιρίας μειώθηκε συντριπτικά κατά 6 φορές ή κατά περίπου 3,5 δις ευρώ. Επιπλέον, η Διοίκηση Cosmote γιγαντώθηκε αριθμητικά: Τα διευθυντικά της στελέχη αυξήθηκαν σε υπερθετικό βαθμό δημιουργώντας ένα οργανωτικό αλαλούμ με εκατοντάδες ή και χιλιάδες καλοπληρωμένες θέσεις ευθύνης.
Είναι αυταπόδεικτο, λοιπόν, ότι η Deutsche Telekom μέσω του Ομίλου ΟΤΕ ωφελήθηκε από την κρίση. Σε κάθε, όμως, σοβαρή πολυεθνική (που τα στελέχη της Διοίκησης επαίρονται συχνά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι είμαστε), οι περικοπές ξεκινάνε από τη Διοίκηση (και για λόγους Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης) κι έπειτα συμβαίνουν στο προσωπικό, το οποίο ως χαμηλόμισθο δεν είναι εύκολο να ανταπεξέλθει ακόμα και στις βασικές του ανάγκες. Εντούτοις, στον  Όμιλο ΟΤΕ, οι μοναδικοί που μείωσαν τις αποδοχές τους και βάλανε πλάτη προκειμένου να ενισχυθεί η κερδοφορία της Deutsche Telekom ήταν οι εργαζόμενοι ΟΤΕ, ως τα εύκολα θηράματα που ποτέ δεν προστατεύθηκαν από τη συνδικαλιστική τους ηγεσία! Τούτο έγινε με «αντάλλαγμα» την επαναφορά μισθών και ωραρίου στην επόμενη ΣΣΕ κι η συμφωνία αυτή έχει τις υπογραφές του νυν και πρώην Προέδρου της ΟΜΕ, καθώς και του νυν Προέδρου & Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΤΕ.
Οι εργαζόμενοι του Ομίλου ΟΤΕ απαιτούμε κατ ελάχιστον, λοιπόν, στην επόμενη ΣΣΕ να πάρουμε πίσω αυτό που δικαιούμαστε για τις μονομερείς θυσίες μας κατά τα τελευταία έξι χρόνια. Απαιτούμε, λοιπόν, τουλάχιστον να τιμήσουν τις υπογραφές τους η συνδικαλιστική ηγεσία και η ηγεσία της Διοίκησης του Ομίλου ΟΤΕ.
Κάθε άλλος ελιγμός ή υπεκφυγή από τα παπαγαλάκια της ΔΑΚΕ (ή ΑΚΕ ή άλλη μετάλλαξη της γαλάζιας παράταξης) και της ΠΑΣΚΕ (ή Ενωτικό ή άλλη μετάλλαξη της πράσινης παράταξης), που χειραγωγούνται από τους άσπονδους φίλους που εναλλάσσουν την Προεδρία και τη Γενική Γραμματεία στην ΟΜΕ, θα βρουν τους εργαζομένους απέναντι. Η προσπάθεια της Διοίκησης ΟΤΕ και των υπόλογων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ να συνδέσουν την επόμενη ΣΣΕ με τα job families και τις κατασκευασμένες αξιολογήσεις-παρωδία των τελευταίων έξι ετών, είναι η απέλπιδα προσπάθειά τους προκειμένου να φέρουν μία τρίτη συνεχόμενη ΣΣΕ με μειώσεις μισθών.
Η Αγωνιστική Συνεργασία πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξουν επιτέλους αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους έναντι και της διαχρονικής φορολεηλασίας που έχει υποστεί το εισόδημα μας στα χρόνια της μνημονιακής βαρβαρότητας. Να πάψει κάθε απαράδεκτος διαχωρισμός μεταξύ νέων και παλιών εργαζομένων και η προστασία των θέσεων απασχόλησης έναντι απολύσεων για οικονομοτεχνικούς λόγους, να αφορά ΟΛΟ το προσωπικό. Τέλος κάθε εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα που αφορά σε αμοιβές, ωράριο, άδειες, επιδόματα, εκτός έδρας, πριμ κλπ να παρέχεται ενιαία σε όλο τον Όμιλο. Είναι αναγκαίο λοιπόν, να υπάρξει σαφέστατος και ακριβέστατος οδικός χάρτης προκειμένου να ανατραπεί η εσκεμμένη διάσπαση των εργαζομένων του Ομίλου ΟΤΕ σε πάνω από δέκα διαφορετικούς τρόπους αμοιβών, αδειών, επιδομάτων κλπ. Προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και προκειμένου να τεκμηριωθούν με αδιαμφισβήτητο τρόπο οι θέσεις της Αγωνιστικής Συνεργασίας, ανοίγουμε τον διάλογο για την νέα ΣΣΕ τους επόμενους μήνες.

 

blogger templates | Make Money Online