Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

«Wind»: Υπερκερδοφορία για τους μετόχους μέσω μείωσης του εργατικού κόστους

Συνάντηση με την εργοδοσία είχε στις 19 Γενάρη το ΠΑΣΕ Wind για τρέχουσα εργασιακά θέματα και την υπογραφή νέας ΕΣΣΕ. Όπως καταγγέλλει, σχετικά με την υπογραφή νέας ΕΣΣΕ, η διοίκηση έχει τη διάθεση να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις «μόνο αν έρθουμε με πρόταση για μειώσεις! Κατέστησε μάλιστα σαφή τον εκβιασμό ότι η παρούσα κατάσταση με τη διατήρηση κάποιων απολαβών από την τελευταία ΕΣΣΕ δε θα διατηρηθεί ες αεί».
Είναι προφανές, τονίζει το Σωματείο, «ότι η διοίκηση δεν κάνει βήμα πίσω από την εφαρμογή του σχεδίου της για την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της ομολογημένης υπερκερδοφορίας για τους μετόχους της εταιρείας μέσα και από την περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους είτε με την εντατικοποίηση είτε με τις απολύσεις είτε με την εφαρμογή συνθηκών που οδηγούν σε μια τέτοια εποχή σε παραιτήσεις». Να σημειωθεί, δε, πως η τακτική της εργοδοσίας της «Wind» δεν είναι διαφορετική από αυτή που εφαρμόζουν και οι άλλες εταιρείες του κλάδου και διευκολύνεται από τις κυβερνήσεις με σειρά νόμων, δήθεν διαπραγματεύσεις και αναφορές σε ευρωπαϊκές «βέλτιστες πρακτικές» που δεν διαφέρουν σε τίποτα από τον εργασιακό μεσαίωνα που ήδη εφαρμόζουν.
Όσον αφορά στο θέμα της άρνησης από εποπτεύουσα του τμήματος στο να εγκρίνει σχολικές άδειες συναδέλφων, το Σωματείο στηλίτευσε «την εντατικοποίηση και την υπερβολική πίεση για υπερωριακή εργασία στα “back office” τμήματα και όχι μόνο του “customer experience” και συνδέσαμε αυτό το περιστατικό με τη συνολικά ασφυκτική κατάσταση στο τμήμα, όπου έχουμε πολλές παραιτήσεις ενώ πολλοί συνάδελφοι βρίσκονται στο όριο (ή το έχουν ξεπεράσει) της ψυχικής και σωματικής τους υγείας. Για τα παραπάνω αλλά και όσο αφορά στις αλλαγές που δρομολογούνται στο stand by στο NMC, πέραν από τα τυπικά περί “τήρησης των νομίμων” από την εταιρεία, η απάντηση ήταν η κλασική: “δε γνωρίζω – θα το κοιτάξω”».
Το ΠΑΣΕ Wind, αντιδρώντας σε όλα τα παραπάνω, σε συντονισμό και από άλλα σωματεία στις τηλεπικοινωνίες, προχωρά την Πέμπτη 2 Φλεβάρη, σε 24ωρη απεργία. Την ίδια εβδομάδα το Σωματείο Εργαζομένων Nokia και το Σωματείο Εργαζομένων Cyta Hellas, που συμμετέχουν στο Συντονισμό Σωματείων και Εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες και την τεχνολογία, θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας στις 31 Γενάρη και 1 Γενάρη, αντίστοιχα (εδώ αναλυτικότερα για το τριήμερο των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες).

 

blogger templates | Make Money Online