Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Νέο γαλάζιο Μνημόνιο στα εργασιακά




Παραμονές Δεκαπενταύγουστου και προτού ακόμα καθίσει στην υπουργική του καρέκλα, ο νέος υπουργός Εργασίας, επέλεξε να ξεκινήσει τη θητεία του καταργώντας την υποχρέωση του εργοδότη για τεκμηρίωση απόλυσης εργαζομένου με «βάσιμο λόγο», προκειμένου αυτή να είναι νόμιμη. Η διάταξη αυτή εισήλθε πρόσφατα με το Ν. 4611/2019 και είναι σύμφωνη με τα όσα ορίζονται από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και ισχύουν στη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών.

Η ακραία νεοφιλελεύθερη γαλάζια κυβέρνηση θεωρεί τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου σύμμαχό της, ώστε να περάσει βλαπτικές μεταβολές για τους εργαζόμενους, χωρίς αυτοί να το πάρουν χαμπάρι και να αντιδράσουν. Εξαργυρώνει, έτσι,  την προεκλογική στήριξη του ΣΕΒ, δηλώνοντας έμπρακτα ότι ήρθε για να στηρίξει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών και μεγαλομετόχων κι όχι των εργαζομένων. 

Η αθλιότητα των νέων νομοθετημάτων του υπουργού Εργασίας περιλαμβάνει ακόμα την κατάργηση της δυνατότητας των εργαζομένων να ζητούν τα δεδουλευμένα τους, εκτός από τον υπερεργολάβο και από τον εργολάβο του έργου που επιτέλεσαν. Αν επιθυμεί δηλαδή μια εταιρία ή ένας Οργανισμός να αναθέσει κάποιο έργο σε μια εταιρία-βιτρίνα (ή κατά τα κοινώς λεγόμενα «μαϊμού») και οι «ημέτεροι» που ίδρυσαν την εταιρία θελήσουν να μην αποζημιώσουν τους εργαζομένους για τη δουλειά τους, τότε οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ζητήσουν τους μισθούς τους κι από την αρχική εταιρία. Επιπλέον, ο γαλάζιος υπουργός καταργεί τις προθεσμίες που έχουν οι εργαζόμενοι για να κινηθούν νομικά εναντίον του εργοδότη τους κατά τη διάρκεια επίλυσης των εργατικών διαφορών (π.χ. για παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις)!

Γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι εάν αυτά είχαν γίνει το φθινόπωρο θα είχε ξεσηκωθεί το σύνολο των εργαζομένων. Δεν αναφερόμαστε βέβαια στην ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ, ούτε του ΠΑΣΕ-ΟΤΕ ούτε της ΠΕΤ-ΟΤΕ: αυτοί συμμετείχαν στη γαλάζια προεκλογική εκστρατεία με πάθος, γιατί θεωρούν ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εκλέχθηκε για έβδομη φορά μεταπολιτευτικά, προκειμένου να …διορθώσει(!) ότι δεν κατάφερε να καταστρέψει τις προηγούμενες έξι φορές.

Αναφερόμαστε στο σύνολο των υγιώς σκεπτόμενων εργαζομένων και τους καλούμε σε αγωνιστική εγρήγορση, γιατί από ότι φαίνεται πια έμπρακτα η Νέα Δημοκρατία ήρθε αποφασισμένη προκειμένου να χρησιμοποιήσει την «κρίση» για να κονιορτοποιήσει τους εργαζόμενους και να τους αφαιρέσει οτιδήποτε έχουν ακόμα στην κατοχή τους. H διοίκηση του ΟΤΕ έχοντας δείξει προ πολλού τις αντεργατικές προθέσεις της, βρίσκει πλέον έναν πρόθυμο συνεργάτη για να τις πραγματοποιήσει.
 

 

blogger templates | Make Money Online