Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Συλλογική σύμβαση νομιμοποίησης του μνημονίου υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ

      Σε συμφωνία που κινείται στο πνεύμα του μνημονίου κατέληξαν η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές ενώσεις για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που προβλέπει πάγωμα μισθών και αυξήσεις ψίχουλα για το 2011 και 2012 που υπολογίζονται στο 1,5% και στο 1,7%, αντίστοιχα. Επίσης συμφωνήθηκε το επίδομα αδείας και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα να αναγνωρίζονται ως τακτικές αποδοχές.
Η Αυτονομη Παρέμβαση η οποία αρνήθηκε να παρεβρεθεί στη σημερινή συνάντηση με ανακοίνωσή της μιλά για συμφωνία που που ουσιαστικά «συμβασιοποιεί» το αντεργατικό Μνημόνιο. Στην ανακοίνωσή της συγκεκτριμένα αναφέρει:
"Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) προχώρησαν σήμερα σε συμφωνία για υπογραφή Ε.Γ.Σ.Σ.Ε, με όρους και προϋποθέσεις που ουσιαστικά «συμβασιοποιούν» το αντεργατικό Μνημόνιο. Η εξέλιξη αυτή αντικειμενικά διευκολύνει την Κυβέρνηση να εφαρμόσει με «δημοκρατικό» τρόπο τη δέσμευσή της απέναντι στους εργοδότες και την νεοφιλελεύθερη τρόικα για πάγωμα μισθών στο όνομα δήθεν της ανταγωνιστικότητας.
Η υπογραφή αυτής της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. είναι το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα δια-βουλεύσεων κορυφής σε κομματικούς, κυβερνητικούς και εργοδοτικούς διαδρόμους ,μέσα στις ασφυκτικές συνθήκες που έχει θέσει το μνημόνιο της ντροπής. Σε καμία στιγμή της πορείας διαπραγμάτευσής της, δεν έγινε κτήμα και υπόθεση των εργαζομένων, των σωματείων, των Ομοσπονδιών. Ποτέ δεν ασκήθηκε η μέγιστη δυνατή και συντονισμένη από τα κάτω πίεση, που θα μπορούσε να έφερνε θετικότερα αποτελέσματα.
Η «διάσωση» και η «διασφάλιση» του Θεσμού της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε, αποτελεί ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό και πρώτο στόχο πάλης. Δεν μπορεί όμως να είναι ανεξάρτητη από το ουσιαστικό της περιεχόμενο και τις προοπτικές που μελλοντικά εξασφαλίζει για την εργατική τάξη.
• Υπό την έννοια αυτή, οι μηδενικές αυξήσεις για το 2010 συνιστούν αρνητικότατο «δεδικασμένο» για τις κλαδικές και επιχειρησιακές ΣΣΕ και νομιμοποιούν τη μείωση των μισθών.
• Η χορήγηση μηδαμινών σχεδόν αυξήσεων για το 2011 και 2012 με βάση τον Ευρωπληθωρισμό ,δημιουργούν επίσης επικίνδυνη εξέλιξη για τη μελλοντική πορεία της διαπραγματευτικής βάσης των ΣΣΕ.
• Η τριετής διάρκεια εγκλωβίζει τα συνδικάτα σε μια μακρόχρονη «εργασιακή ειρήνη», που αντικειμενικά διευκολύνει τις αντεργατικές κυβερνητικές πολιτικές και τις εργοδοτικές στοχεύσεις για χαμηλά μεροκάματα και μισθούς, στο πνεύμα του Μνημονίου.
Η Αυτόνομη Παρέμβαση, δεν μπορεί ούτε να νομιμοποιήσει τη διαδικασία της δι-απραγμάτευσης που ακολουθήθηκε με ευθύνη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, ούτε το απο-τέλεσμά της. Για τους λόγους αυτούς δεν συμμετέχει στη σημερινή τελική διαπραγματευτική συνάντηση και δεν συμφωνεί με την υπογραφή της.
Η Αυτόνομη Παρέμβαση, από τις επόμενες μέρες ανοίγει με δημοκρατικό και ορ-γανωμένο τρόπο διάλογο-συζήτηση, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος Σε-πτέμβρη για μια συνολική αποτίμηση και επανεξέταση των νέων συνθηκών πού έχουν διαμορφωθεί στο συνδικαλιστικό κίνημα, συμπεριλαμβάνοντας και την μέχρι σήμερα απόφαση της Συνδιάσκεψής μας για τη συμμετοχή μας στα αντιπροσωπευτικά προεδρεία.
Βασική μας επιδίωξη είναι, να συμβάλλουμε στην αναγκαία αναζωογόνηση και ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, με όρους συνδικάτων και έξω από λογι-κές ανέξοδων τακτικισμών και εύκολων εντυπώσεων."


 

blogger templates | Make Money Online