Ενημερωτικό Σημείωμα 15 Ιουλίου 2011
Την Παρασκευή 15/7/2011 συνεδρίασε το Δ.Σ. της ομοσπονδίας με βασικό θέμα συζήτησης τις θέσεις μας απέναντι σ’ αυτά που προβάλλει η διοίκηση. Στο συμβούλιο οι δύο παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ πρότειναν για όλα τα θέματα που είναι ανοιχτά να συσταθούν μικτές επιτροπές της ομοσπονδίας και των σωματείων μελών που θα βοηθήσουν την εκτελεστική επιτροπή στις διαπραγματεύσεις και τις συζητήσεις με τη διοίκηση.
Δεν είμαστε αντίθετοι στη σύσταση επιτροπών, αντίθετα θα συμμετάσχουμε και θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε. Θεωρούμε όμως ότι από μόνο του σύσταση επιτροπών χωρίς να υπάρχει μια σαφής κατεύθυνση δεν αρκεί. Η όποια επιτροπή θα πρέπει να έχει μια κατεύθυνση το μέχρι που το πάει. Αν κουβεντιάζουμε κάτι, ποιο είναι αυτό και τι όχι. Σε ότι αφορά τη δική μας παρέμβαση θεωρούμε ότι από τα ζητήματα που έχει θέσει η διοίκηση για διαπραγμάτευση, το μόνο που βλέπουμε είναι αυτό της μείωσης των συνδικαλιστικών αδειών δένοντάς το ταυτόχρονα με την πολυσυζητημένη ενοποίηση των σωματείων που μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες γίνεται περισσότερο επιτακτική. Ωστόσο παρ’ ότι όλοι το λένε δεν φαίνεται και να γίνεται γιατί η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ που έχουν τις πλειοψηφίες στα σωματεία και στην ομοσπονδία δεν το θέλουν, αλλά θέλουν να συνεχίσουν και γι’ αυτό τη στείρα και άγονη αντιπαράθεση.
Σε ότι αφορά τα ζητήματα που έβαλε η διοίκηση για άρση της μονιμότητας, για ευέλικτες μορφές εργασίας, για κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, κατάργηση επιδομάτων και όλες τις άλλες κατακτήσεις του 20ου αιώνα θεωρούμε ότι είναι τα ίδια με αυτά που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή με το μεσοπρόθεσμο για το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Και εκεί μιλάνε για μείωση μισθών, για μισθωτή εφεδρεία, για ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και για απολύσεις. Είναι επίσης τα ίδια με αυτά που ζητούν οι τραπεζίτες από τους εργαζόμενους στις τράπεζες. Έτσι νομίζουμε ότι με όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο, στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες τα θέματα και τα προβλήματα είναι κοινά και αφού είναι κοινά μπορούμε και επιβάλλεται να τα αντιμετωπίσουμε συντονισμένα και αποφασιστικά όλοι μαζί. Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να επιδιώξουμε επαφές με την κυβέρνηση προκειμένου να ζητήσουμε να αποσαφηνίσει τη στάση της. Τα πράγματα μετά τη μεταβίβαση του 10% στους γερμανούς είναι πολύ πιο δύσκολα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποσαφηνίσει τη στάση της τόσο ως μέτοχος όσο και ως κυβέρνηση. Κι’ αυτό γιατί ο γραμματέας του Υπουργείου κ. Πλασκοβίτης στη συνάντηση που είχαμε μαζί του πριν από ενάμιση περίπου μήνα μας είπε ότι αν δεν τα βρούμε με τη διοίκηση η κυβέρνηση μπορεί και να νομοθετήσει. Καμία διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει κάτω από την απειλή και τον εκβιασμό βρείτε τα γιατί αλλιώς η κυβέρνηση θα νομοθετήσει. Τις θέσεις και τις απόψεις αυτές η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ, φραστικά τις αποδέχεται ωστόσο στην πράξη δεν φαίνεται διατεθειμένη να τις προχωρήσει. Αυτό άλλωστε δείχνει και η μέχρι τώρα πορεία. Ο απαιτούμενος συντονισμός που υποτίθεται ότι συμφωνήθηκε με όλες τις ΔΕΚΟ εξαντλήθηκε σε μία 24ωρη απεργία στις 9 Ιουνίου. Έκτοτε σε επίπεδο ΔΕΚΟ δεν έγινε ούτε καν μια σύσκεψη πόσο δε κινητοποίηση.
Σε ότι αφορά το ζήτημα του λογαριασμού νεότητας θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να μπούμε στη λογική της διοίκησης για μείωση του εργατικού κόστους μέσω της μείωσης των χορηγιών.
Σε ότι αφορά τα ζητήματα της αναδιοργάνωσης θεωρούμε μείζον ζήτημα και πρόβλημα το θέμα του κλεισίματος των εμπορικών καταστημάτων. Πέρα από την επιχειρηματική σκοπιμότητα τέτοιων επιλογών η οποία θα πρέπει να εξηγηθεί πρέπει να γίνει σαφές ότι όλοι αυτοί οι συνάδελφοι που εξυπηρέτησαν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας τον ΟΤΕ δεν μπορεί σήμερα ο ΟΤΕ να τους ξεσπιτώσει. Παρεμφερές ζήτημα με το κλείσιμο των καταστημάτων είναι και η εξυπηρέτηση των εμπορικών καταστημάτων από τις αποθήκες της «ΓΕΡΜΑΝΟΣ». Όπως αναφέρθηκε οι αποθήκες της Πάρνηθας θα εξυπηρετούν στο μέλλον ένα μέρος από τις ανάγκες και συγκεκριμένα το τεχνικό κομμάτι ενώ όλο το εμπορικό και τα αναλώσιμα θα εξυπηρετούνται από τις αποθήκες της «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» στην Αυλώνα ενώ ορισμένες άλλες μικρότερες αποθήκες του ΟΤΕ και της COSMOTE θα κλείσουν. Τέλος στο Δ.Σ. αναδείξαμε και ένα θέμα το οποίο απ’ ότι φάνηκε η ΠΑΣΚΕ τουλάχιστον το γνώριζε από πριν αλλά δεν είχε αναφέρει τίποτε. Πρόκειται για το νέο οπτικό δακτύλιο που ενεργοποιήθηκε από την OTE-GLOBE στη Βόρεια Ελλάδα. Επιχειρείται έτσι η OTE-GLOBE να λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς τον ΟΤΕ (απαξιώνοντας πανάκριβες αντίστοιχες υποδομές του ΟΤΕ) και στην πορεία τεράστιο μέρος της διεθνούς κίνησης από την Ασία και τη Μέση Ανατολή προς τη Δύση, που σήμερα εξυπηρετείται από τον ΟΤΕ, να περάσει μέσω της OTE-GLOBE κατευθείαν στη Deutsche Telekom. Εκτός από τα παραπάνω συμφωνήσαμε και με το θέμα που προτάθηκε από την ΕΣΚ κα που αφορούσε την προβολή και διεκδίκηση από την ομοσπονδία την προς τα πάνω εξίσωση μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων σε όλο τον όμιλο πράγμα το οποίο κατ’ επανάληψη κι’ εμείς έχουμε θέσει.
Συνάδελφοι έτσι έχει η κατάσταση και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Οφείλουμε όλοι να σταθούμε δίπλα στους συναδέλφους που εργάζονται στα εμπορικά καταστήματα που κλείνουν και ιδιαίτερα σ’ αυτά που βρίσκονται σε νησιά ή σε απομακρυσμένες περιοχές όπως και σε όλους όσους βρίσκονται σε υπηρεσίες που πάνε για λουκέτο. Και όλοι θα πρέπει να θυμηθούμε εκείνο το παλιό που έλεγε ότι όταν καίγεται το σπίτι του διπλανού σου γρήγορα θα καεί και το δικό σου. Ταυτόχρονα τόσο η ΟΜΕ – ΟΤΕ όσο και οι ομοσπονδίες των τραπεζών και των ΔΕΚΟ δεν έχουν πλέον την πολυτέλεια να βλέπουν από μακριά τα γεγονότα και να περιμένουν απαθείς τις κινήσεις της κυβέρνησης και της εργοδοσίας αλλά να κινητοποιηθούν, να αντιδράσουν και να βάλουν τη δική τους ατζέντα ώστε να συνδιαμορφώσουν τις εξελίξεις.
Τέλος σε κάθε περίπτωση και ακόμη πιο επιτακτικά από πριν συνεχίζουμε να πιστεύουμε να επαναλαμβάνουμε ότι χρειάζεται ένα ευρύτερο μέτωπο πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που να απαιτήσει την έξοδο της χώρας από το μηχανισμό της τρόικας, τη διαγραφή του χρέους ή του μεγαλύτερου μέρους του, τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής σε ότι απομείνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις και ταυτόχρονα να προβάλλει μια εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση που στο επίκεντρό της να έχει την κοινωνία και τα δικαιώματά της και όχι το πώς θα πάρουν οι δανειστές και οι τοκογλύφοι τα λεφτά τους και τα κέρδη τους.