Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Αντιστεκόμαστε στα χαράτσια τους

 
Αντιστεκόμαστε στα χαράτσια τους

Αν προσπαθήσουμε να καταγράψουμε τις αλλεπάλληλες φορολογικές επιδρομές που είχαμε από την έλευση της τρόικας μέχρι σήμερα είναι βέβαιο ότι κάποιες θα ξεχάσουμε. Θα το προσπαθήσουμε όμως. Ο ΦΠΑ αυξήθηκε κατ’ επανάληψη και ο συντελεστής του 19% έγινε αρχικά 21 και μετά 23%. Σ’ αυτό το συντελεστή πρόσφατα εντάχθηκαν αρκετά είδη μεγάλης Λαϊκής κατανάλωσης και δεν κατάφεραν να γλυτώσουν ούτε το παραδοσιακό μας σουβλάκι ή τα αναψυκτικά. ΟΙ φόροι σε καύσιμα ποτά και τσιγάρα αυξήθηκαν κατ’ επανάληψη, η βενζίνη πουλιέται σήμερα πάνω από 1,6 € το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης έγινε είδος πολυτελείας. Το αφορολόγητο κατέβηκε αρχικά στις 8.000 € για να κάτσει λίγο μετά στις 5.000 € αφού έγινε και το τραγελαφικό αλαλούμ του Βενιζέλου με τις αποδείξεις και το παράδειγμα που μας είπε στην τηλεόραση γι’ αυτόν που παίρνει 100.000 €.  Ερώτημα πάντως παραμένει αν το 5.000 € είναι η  τελική τιμή ή θα συνεχίσει κι’ αυτό την πτωτική πορεία των μισθών και των συντάξεων. Γιατί έτσι  το έχει η κυβέρνηση. Όσο μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις ανάλογα θα πρέπει να μειώνεται και το αφορολόγητο όριο. Τα ραβασάκια της έκτακτης εισφοράς έχουν έρθει στους περισσότερους αν όχι σε όλους, τα νέα φορομπηχτικά μέτρα ενάντια σε όλους αυτούς που κατάφεραν να αγοράσουν ένα σπίτι θα μας τα στείλουν μέσω της ΔΕΗ και πρόσφατα εξήγγειλαν για το 2012 περικοπές στη μείωση του φόρου που προέρχεται από δίδακτρα ή από τόκους δανείων ή ακόμα και από τα έξοδα για ιατρικές δαπάνες. Τόσο καλά τόσο σοσιαλιστικά.

Συνάδελφοι είναι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που αδυνατούν να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά και άλλοι τόσοι είναι αυτοί που την αμφισβητούν και στέλνουν μηνύματα άλλοι αντίστασης άλλοι ανυπακοής και άλλοι απλώς διαμαρτυρίας ή επιφύλαξης. Η στάση την οποία θα κρατήσει ο καθένας είναι δική του υπόθεση. Εμείς θα πούμε ότι εντείνεται το κύμα αυτών που αρνούνται να πληρώσουν και καταθέτουν δήλωση άρνησης πληρωμής και πολλοί είναι κι’ αυτοί που έχουν σκοπό να καθυστερήσουν την πληρωμή κάποιων δόσεων.

Όλοι μαζί και με όποιο τρόπο νομίζει ο καθένας μπορούμε να στείλουμε το μήνυμα της αντίστασης και της ανυπακοής. Γιατί αν δεν τους σταματήσουμε δεν έχουν σκοπό να σταματήσουν.

Όταν η βαρβαρότητα τείνει να γίνει καθεστώς η αντίσταση είναι υποχρέωση όλων

Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Ενημερωτικό Σημείωμα 26 Σεπτεμβρίου 2011


Η συμφωνία ΟΜΕ – ΟΤΕ και διοίκησης εγκρίθηκε
τα προβλήματα μας καλούνε στους δρόμους και στις πλατείες
 
Στο Δ.Σ. της ομοσπονδίας που έγινε τη Δευτέρα 26/9/2011 ενέκρινε πλειοψηφικά την εξουσιοδότηση για υπογραφή της συμφωνίας της περασμένης εβδομάδας με τη διοίκηση του ΟΤΕ για μείωση των ωρών εργασίας με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών.

Με τη συμφωνία αυτή το Δ.Σ. δέχθηκε την κυρίαρχη ιδεολογία της εργοδοσίας που μας λέει μειώστε τους μισθούς σας για να σώσετε τις θέσεις εργασίας, μειώστε τους μισθούς σας για να μπορέσει η εταιρεία να μειώσει το κόστος της και να πουλήσει φθηνότερα.
Λίγες μόνο μέρες πριν στη Θεσσαλονίκη οι ίδιες δυνάμεις που σήμερα υποστηρίζουν τη συμφωνία δεν έμπαιναν σ’ αυτές τις λογικές.
Η συμφωνία αυτή όπως έχουμε ξαναπεί είναι η φυσική συνέχεια της τρομοκρατίας που ασκείται από πέρυσι το Μάρτιο από την κυβέρνηση και την τρόικα, είναι η άμεση συνέχεια της ενδοτικής πρακτικής που έχει δείξει το ίδιο διάστημα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, είναι η άμεση συνέχεια των ατέλειωτων συζητήσεων που έκανε η ομοσπονδία πάνω στις θέσεις και προτάσεις της διοίκησης, Μια πρακτική που οδήγησε τους συναδέλφους στην ηττοπάθεια και έτοιμους να δεχθούν το λεγόμενο μικρότερο κακό.
Οι παρενέργειες αυτής της συμφωνίας δεν είναι όλες άμεσα ορατές. Κατ’ αρχήν η διαφωνία και η διαμάχη που είχαμε με τη διοίκηση για τη μονομερή απόφαση για την αύξηση των ωρών εργασίας μπαίνει στο ψυγείο. Υπάρχει το αυταπόδεικτο της μείωσης των μισθών. Υπάρχει το επίσης αυταπόδεικτο της μείωσης των συντάξεων και του εφάπαξ του ταμείου σε όσους βγουν στη σύνταξη παρά τις όποιες διορθωτικές κινήσεις υπάρξουν. Υπάρχει το θέμα της μείωσης των εισφορών στο ΤΑΠ – ΟΤΕ η οποία συμβαίνει σε μια περίοδο που εκτός των άλλων το ΤΑΠ – ΟΤΕ βάλλεται περισσότερο από την κυβέρνηση. Υπάρχει τέλος το θέμα της μείωσης του μέσου τακτικού μισθού με βάση τον οποίο υπολογίζονται οι χορηγίες του λογαριασμού νεότητας.
Το βαρύ πυροβολικό της επιχειρηματολογίας αυτών που συμφώνησαν είναι η  δέσμευση για τις θέσεις εργασίας και τη μη επιβολή εκ περιτροπής εργασίας. Εμείς όχι μόνο δεν μηδενίζουμε τη δέσμευση αυτή αλλά αντίθετα θεωρούμε ότι στο μέλλον θα τη χρησιμοποιήσουμε. Παράλληλα όμως πρέπει να πούμε ότι είμαστε σε μια εποχή όπου απολύονται δημόσιοι υπάλληλοι η μονιμότητα των οποίων προστατεύεται από το Σύνταγμα. Μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί διάφοροι νόμοι οι οποίοι καταργούν όρους συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ένας απ’ αυτούς είναι και ο νόμος που κατάργησε το δικό μας ΓΚΠ. Ένας άλλος είναι αυτός που κατάργησε όλες τις συμβάσεις στις συγκοινωνίες.
Συνάδελφοι η ομοσπονδία δίνει το σήμα της εργασιακής ειρήνης σε μια περίοδο που τόσο στον ΟΤΕ όσο και εκτός ΟΤΕ υπάρχουν ανοιχτά σοβαρά και μεγάλα ζητήματα.
Στον ΟΤΕ ξεκινάει το ξεσπίτωμα των συναδέλφων που περισσεύουν από τα καταστήματα που κλείνουν καθώς και τα προγράμματα εξόδου ή εργασιακής εφεδρείας. Λίγο αργότερα έρχεται το σπαστό ωράριο. Το θέμα του λογαριασμού νεότητας παραμένει ανοιχτό και τέλος η δεύτερη φάση της αναδιοργάνωσης έρχεται με ότι αυτό συνεπάγεται.
Εκτός ΟΤΕ για να ξεκινήσουμε από τα χθεσινά ο αυταρχισμός και η αστυνομική βία εντείνονται. Μπορείτε να δείτε στη σημερινή ελευθεροτυπία τον αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Ηλία Βρεττάκο να έχει πίσω του τα ΜΑΤ και να κρατάει στην αγκαλιά του ένα παιδί με ζωγραφισμένο τον τρόμο στο πρόσωπό του. Οι τελευταίες ανακοινώσεις μιλάνε για δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για δεκάδες χιλιάδες εφεδρείες, τα πρώτα ραβασάκια της εφορίας έχουν έρθει, τα επόμενα είναι στο δρόμο και οι συντάξεις δέχονται νέες μειώσεις.
Γι’ αυτά η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει δύο απεργίες. Η μία πανελλαδική πανεργατική σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για τις 18/10 και η άλλη για το δημόσιο και τις ΔΕΚΟ στις 5/10. Εμείς τον ΟΤΕ τον θεωρούμε ακόμη ΔΕΚΟ και με την έννοια αυτή θεωρούμε ότι θα πρέπει να συμμετάσχουμε στην απεργία της 5/10 και για όλα τα γενικότερα ζητήματα και δείχνοντας την αλληλεγγύη μας σ’ αυτούς που απειλούνται με απόλυση.

Σε ότι αφορά τη συμφωνία εμείς θα την καταψηφίσουμε. Ανεξάρτητα όμως απ’ αυτό θεωρούμε ότι κάποια θέματα που είχαν τεθεί όπως η μείωση του κόστους του ανώτατου management, η μείωση των θέσεων ευθύνης, η μείωση των συμβούλων, η μείωση των εργολαβιών, η μείωση των επιδομάτων ευθύνης και η μείωση των διαφημιστικών πακέτων πρέπει να προχωρήσουν. Με δεδομένο ότι συνεχίζεται η συζήτηση για το λογαριασμό νεότητας θεωρούμε ότι η πρόταση που κατατέθηκε είναι μακράν των δυνατοτήτων και των προσδοκιών των συναδέλφων. Σε κάθε περίπτωση νομίζουμε ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να παίρνονται οι χορηγίες σε περισσότερες των δύο δόσεων που ισχύει σήμερα προκειμένου να οφείλεται λιγότερος φόρος.

Σε ότι αφορά τις διαδικασίες και την αποχώρησή μας από τη διαπραγματευτική ομάδα. Συνάδελφοι σε όλο το διάστημα των διαπραγματεύσεων εμείς συμμετείχαμε και θεωρούσαμε υποχρέωσή μας να ενημερώνουμε όλους για το τι λέγεται για τι συζητιέται στις συναντήσεις. Για την πρακτική μας αυτή δεχθήκαμε επανειλημμένα κριτικές παρατηρήσεις ότι δεν γίνονται έτσι οι διαπραγματεύσεις αλλά πρέπει να τηρείται σιγή ιχθύος. Κάπως έτσι έγινε στο τέλος όταν η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ μας είπαν ότι δεν μας δίνουν το κείμενο το οποίο έχουν επεξεργαστεί και σκόπευαν να καταθέσουν στη διαπραγμάτευση. Εκτός από τη συμπεριφορά της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ είχαμε και τους γιαλαντζί αριστερούς της ΑΣΕ οι οποίοι βγάλανε τη χολή τους και ρίξανε τη λάσπη τους.  Εμείς θεωρούμε πρώτον ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνονται με βάση τις θέσεις των οργάνων, κάτι που δεν έγινε ποτέ καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, δεύτερον ότι οι όποιες θέσεις, προτάσεις και αντιπροτάσεις κατατίθενται πρέπει να γίνονται κτήμα όλων και τρίτον ότι δεν μπορεί κανείς που σέβεται τον εαυτό του, αυτούς που τον εξέλεξαν αλλά και όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχει στη διαπραγματευτική ομάδα χωρίς να έχει πλήρη γνώση των θέσεων που θα κατατεθούν είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί.

Η συμφωνία εγκρίθηκε τα προβλήματα όμως παραμένουν. Εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι αυτό που απαιτείται είναι να σηκώσουμε το ανάστημά μας απέναντί σε όλους αυτούς που επιβουλεύονται τους μισθούς μας, τη δουλειά μας, τα δικαιώματά μας και εν τέλει όλα αυτά που με αγώνες εμείς ή κάποιοι άλλοι πριν από μας κέρδισαν τον προηγούμενο αιώνα..
Σήμερα απειλούνται όλοι. Με απολύσεις, με μειώσεις μισθών, με μειώσεις συντάξεων, με κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, με επιβολή φορομπηχτικών μέτρων με με με… Σήμερα επιβάλλεται η δημιουργία αυτού του μετώπου για το οποίο κάποιοι μιλάμε εδώ και πολλούς μήνες. Ενός μετώπου στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι όσοι πλήττονται. Οι μισθωτοί, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες, η νεολαία, όλοι. Ενός μετώπου που θα αμφισβητήσει ότι το χρέος είναι του Ελληνικού Λαού, θα αντισταθεί στη συνεχιζόμενη λαίλαπα και θα προβάλλει μια εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση που στο επίκεντρό της θα έχει την κοινωνία και τα δικαιώματά της και όχι το πώς θα πάρουν οι δανειστές και οι τοκογλύφοι τα λεφτά τους και τα κέρδη τους.

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Ενημερωτικό Σημείωμα 23 Σεπτέμβρη 2011


Τελική συνάντηση με τη διοίκηση
Τριετής σύμβαση με μείωση του χρόνου εργασίας
με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών

Μετά από πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων και συζητήσεων με τη διοίκηση η ομοσπονδία τα ξημερώματα της Παρασκευής 23/9/2011 κατέληξε σε μια συμφωνία. Σε μια συμφωνία όμως που δεν έχει καμία σχέση με καμία από όλες τις προηγούμενες. Μια συμφωνία της οποίας τα βασικά χαρακτηριστικά είναι η μείωση του ημερήσιου χρόνου  εργασίας με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών μας για τρία χρόνια. Η συμφωνία προβλέπει 35 ώρες εργασίας τη βδομάδα με ταυτόχρονη μείωση του μισθού μας κατά 12 τοις εκατό το 2012, κατά 11 τοις εκατό το 2013 και κατά 10 τοις εκατό το 2014. Στη συμφωνία υπάρχουν και άλλα σημεία τα οποία δεν τα γνωρίζουμε και περιμένουμε κι’ εμείς να ενημερωθούμε από τον πρόεδρο και το γενικό γραμματέα της ομοσπονδίας. Εμείς τις δύο αυτές ημέρες που γινόταν η τελική συζήτηση δεν συμμετείχαμε στη διαπραγματευτική ομάδα για λόγους που περιγράφονται στο  τέλος αυτού του ενημερωτικού σημειώματος.

Συνάδελφοι η κατάληξη αυτή δεν είναι τυχαία. Η κατάληξη αυτή είναι το φυσικό επακόλουθο  της τρομοκρατίας που ασκείται εδώ και ενάμισι χρόνο σε όλη την κοινωνία από κυβέρνηση και τρόικα και την οποία επιχείρησε και κατάφερε να αξιοποιήσει στο έπακρο η εργοδοσία. Είναι η άμεση συνέχεια και συνέπεια της ενδοτικής και ανεκτικής πρακτικής του προέδρου και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ η οποία σε σημαντικές φάσεις και ενώ δεχόμαστε αυτό τον ορυμαγδό των επιθέσεων αντί να οργανώσουν την αντίσταση στη λαίλαπα είτε ολιγώρησαν είτε λιγοψύχησαν είτε ακόμη χειρότερα «μας άδειασαν». Ακόμη και σήμερα που στενάζει όλος ο κόσμος από τα ραβασάκια της εφορίας, από τα άλλα που θα μας στείλουν μέσω της ΔΕΗ, από τις εξαγγελίες για μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 € και από τη νέα δραστική μείωση των συντάξεων η πλειοψηφία  της ΓΣΕΕ αντί να προκηρύξει άμεσα απεργιακή κινητοποίηση την εξήγγειλε για μετά από ένα μήνα η οποία για να μην παρεξηγιόμαστε πρέπει να στηριχτεί. Είναι η άμεση συνέχεια της πρακτικής της πλειοψηφίας και της δικής μας ομοσπονδίας η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα αντί να προβάλλει τις δικές μας θέσεις, τις δικές μας διεκδικήσεις, να οργώσει όλη την Ελλάδα, να ενημερώσει και να ξεσηκώσει τους εργαζόμενους συζητούσε μόνο τις προτάσεις της διοίκησης και πιο συγκεκριμένα συζητούμε το τι θα δώσουμε. Η όλη αυτή πρακτική μαζί με την ευρύτερη τρομοκρατία που ασκείται από την κυβέρνηση την τρόικα και τα παπαγαλάκια τους είχε σαν αποτέλεσμα να σπείρει τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια στους συναδέλφους. Η δική μας πρακτική όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν μια συνεχής προσπάθεια ενημέρωσης των συναδέλφων, μια συνεχής προσπάθεια να επηρεάσουμε και να σπρώξουμε την ομοσπονδία προς μια άλλη πορεία, προς μια άλλη κατεύθυνση. Μια κατεύθυνση που θα αμφισβητούσε τον πυρήνα των απαιτήσεων της διοίκησης, θα είχε ενημερωμένο και έτοιμο το προσωπικό του ΟΤΕ, θα πρότεινε και θα διεκδικούσε και δεν θα δεχόταν μοιρολατρικά το λεγόμενο μικρότερο κακό.

Συνάδελφοι η διοίκηση επέβαλλε τις θέσεις της χωρίς να πει τίποτε διαφορετικό από ότι μας έλεγε τα προηγούμενα χρόνια. Όλα τα χρόνια είχε προβλήματα με τον ανταγωνισμό, όλα τα χρόνια είχε προβλήματα με την ΕΕΤΤ, όλα τα χρόνια έχανε πελάτες. όλα τα χρόνια ζητούσε μείωση του εργατικού κόστους και σήμερα κατάφερε να το πάρει. Από την άλλη πλευρά για μας η απόφαση αυτή η οποία λανσάρεται σαν το μικρότερο κακό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα το μέγεθος των οποίων δεν είναι άμεσα ορατό στο σύνολό του. Υπάρχει το αυταπόδεικτο της μείωσης του μισθού μας. Η μείωση που γίνεται σήμερα και η υπογραφή που μπήκε δεν θα εμποδίσει τη διοίκηση πριν στεγνώσει το μελάνι αυτής της υπογραφής, πατώντας ενδεχομένως και όρους και προϋποθέσεις που σήμερα δέχεται, κάτω από τις πολιτικές συνθήκες της πολιτικής τρομοκρατίας που θα συνεχιστεί να ζητήσει κι’ άλλα. Αυτό άλλωστε δεν γίνεται κάθε δυο μήνες με την κυβέρνηση; Από τον περυσινό Μάρτιο μέχρι και σήμερα παίρνονται μέτρα που κάθε φορά μας λένε ότι είναι τα τελευταία και την επόμενη μέρα πάμε γι’ άλλα. Τέλος για άλλη μια φορά όπως με τη σύμβαση του 2005 θα γίνουμε το παράδειγμα προς αποφυγήν. Θα γίνουμε η ομοσπονδία εκείνη που δέχθηκε μείωση των μισθών. Ας θυμηθούμε όλοι πως δέχθηκε η κοινωνία τη σύμβαση της ΝΕΟΓΑΛ.

Συνάδελφοι τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της ομοσπονδίας προκειμένου να εξουσιοδοτηθεί η εκτελεστική επιτροπή να υπογράψει τη συμφωνία που έχει προκύψει. Εμείς θα σταθούμε απέναντι σ’ αυτή την επιλογή και θα την καταψηφίσουμε. Εκτός από ότι αναφέραμε παραπάνω υπάρχουν και άλλοι λόγοι που επιτάσσουν αυτή την καταψήφιση. Υπάρχει η επίθεση της διοίκησης και σε άλλα μέτωπα. Υπάρχουν τα προβλήματα με το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων, με τους συναδέλφους που ξεσπιτώνονται και με τα πακέτα απόλυσης ή εργασιακής εφεδρείας, υπάρχει το θέμα της επιβολής του σπαστού ωραρίου στα καταστήματα που μένουν, υπάρχει η απόφαση της διοίκησης για τη μείωση των παροχών του λογαριασμού νεότητας, υπάρχουν οι προηγούμενες μονομερείς αποφάσεις της διοίκησης τις οποίες υποτίθεται ότι αντιπαλεύουμε, υπάρχουν τα προβλήματα που φέρνει η αναδιοργάνωση. Αυτά από μόνα τους χωρίς να βάλουμε τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις αποτελούν ένα εκρηκτικό μίγμα που δεν δικαιολογεί καμία διαφορετική στάση.

Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό που απαιτείται είναι να σηκώσουμε το ανάστημά μας απέναντί σε όλους αυτούς που επιβουλεύονται τους μισθούς μας, τη δουλειά μας, τα δικαιώματά μας και εν τέλει όλα αυτά που με αγώνες εμείς ή κάποιοι άλλοι πριν από μας κέρδισαν τον προηγούμενο αιώνα. Και στον ΟΤΕ και εκτός ΟΤΕ. Γιατί δεν είναι μόνο τα του ΟΤΕ.
Σήμερα απειλούνται όλοι. Με απολύσεις, με μειώσεις μισθών, με μειώσεις συντάξεων, με κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, με επιβολή φορομπηχτικών μέτρων με με με… Σήμερα επιβάλλεται η δημιουργία αυτού του μετώπου για το οποίο κάποιοι μιλάμε εδώ και πολλούς μήνες. Ενός μετώπου στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι όσοι πλήττονται. Οι μισθωτοί, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες, η νεολαία, όλοι. Ενός μετώπου που θα αμφισβητήσει ότι το χρέος είναι του Ελληνικού Λαού, θα αντισταθεί στη συνεχιζόμενη λαίλαπα και θα προβάλλει μια εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση που στο επίκεντρό της θα έχει την κοινωνία και τα δικαιώματά της και όχι το πώς θα πάρουν οι δανειστές και οι τοκογλύφοι τα λεφτά τους και τα κέρδη τους.

Σε ότι αφορά την αποχώρησή μας από τη διαπραγματευτική ομάδα.
Την Τετάρτη 21/9 ο πρόεδρος της ομοσπονδίας μας ενημέρωσε ότι η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ έχουν συμφωνήσει από κοινού ορισμένα πράγματα τα οποία προτίθενται να τα καταθέσουν εγγράφως στη συνάντηση με τη διοίκηση. Ζητήσαμε το έγγραφο για το οποίο μας μίλησε και η απάντηση που πήραμε ήταν ότι δεν μας το δίνουν γιατί εμείς δεν συμφωνούμε με αυτό και ότι θα το βγάλουμε στον αέρα. Επιμείναμε λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν στεγανά μεταξύ των μελών της διαπραγματευτικής ομάδας. Παρά την επιμονή μας η απάντηση ήταν αρνητική οπότε δηλώσαμε ότι κάτω από τέτοιες συνθήκες δεν θα συμμετάσχουμε στη διαπραγματευτική ομάδα. Η συνέχεια ήταν να γίνει μια προσπάθεια υποβάθμισης του εγγράφου από το γραμματέα ο οποίος μας είπε ότι πρόκειται για ένα άτυπο έγγραφο χωρίς τη σφραγίδα της ομοσπονδίας το οποίο έχει συντάξει ο ίδιος χωρίς όμως πάλι να μας δίνεται ούτε αυτό το άτυπο έγγραφο.
Συνάδελφοι η αποχώρηση από τη διαπραγματευτική ομάδα είναι μια πράξη πολιτική, μια πράξη που σέβεται όλους εσάς που θέλετε να εκπληρώσουμε το καθήκον που μας έχετε αναθέσει. Είναι δικαίωμα και υποχρέωση όλων όσων συμμετέχουν στη διαπραγματευτική ομάδα να έχουν πλήρη γνώση των θέσεων που θα κατατεθούν είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν. Αυτό για να θυμηθούμε και μια παλιά ξεχασμένη λέξη είναι απ’ αυτά που θεωρούνται α δ ι α π ρ α γ μ ά τ ε υ τ α.

Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Ενημερωτικό σημείωμα 21 Σεπτεμβρίου 2011


Την Τετάρτη 21/9/2011 συναντήθηκε η διαπραγματευτική ομάδα της ομοσπονδίας με τη διοίκηση του ΟΤΕ. Στη συνάντηση αυτή η ομοσπονδία μπήκε στη λογική της διοίκησης και στη λογική του μικρότερου κακού και πρότεινε τη μείωση του χρόνου εργασίας με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών μας. Πιο συγκεκριμένα πρότεινε εβδομάδα 35 ωρών εργασίας και μείωση του μισθού μας κατά 10%. Η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή από τη διοίκηση η οποία δεν αρκείται σ’ αυτό και ζητάει κι’ άλλα (εκεί φτάσαμε!!!). Η συζήτηση διακόπηκε και θα συνεχιστεί την Πέμπτη 22/9/2011.
Στη σημερινή συνάντηση δεν συμμετείχαμε στην αντιπροσωπεία της ομοσπονδίας. Οι λόγοι όπως και οι απόψεις μας για το όλο θέμα θα δημοσιοποιηθούν μετά την αυριανή συνάντηση.

Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Απαράδεκτη πολιτικά και νομικά η έκτακτη εισφορά

Όταν η βαρβαρότητα τείνει να γίνει καθεστώς η αντίσταση είναι υποχρέωση όλων
Αντιστεκόμαστε στη φορολογική καταιγίδα
Απαράδεκτη πολιτικά και νομικά η έκτακτη εισφορά
Λάθη της εφορίας χρεώνουν αδικαιολόγητα χιλιάδες €

Αυτές τις μέρες έρχονται σε όλους μας τα ραβασάκια της εφορίας για την έκτακτη εισφορά. Για την εισφορά αυτή υπάρχει έντονη πολιτική αλλά και νομική αμφισβήτηση. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αδυνατούν να την πληρώσουν και άλλοι τόσοι είναι αυτοί που την αμφισβητούν τόσο πολιτικά όσο και νομικά. Εμείς ενώνουμε τη φωνή μας με όλους αυτούς που αμφισβητούν πολιτικά την έκτακτη εισφορά και καλούμε όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς να σηκώσουν μια ασπίδα πολιτικής και νομικής προστασίας όλων αυτών που δεν θα την πληρώσουν.
Οι συλλογικότητες που αμφισβητούν τις έκτακτες εισφορές καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Την Πέμπτη 22/9 στις 6.30 μ.μ.
στο Υπουργείο Οικονομίας Καραγεώργη Σερβίας 8 Σύνταγμα

Πέραν αυτών θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε πολλά εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν αποσταλεί υπάρχουν σοβαρά λάθη τα οποία χρεώνουν αδικαιολόγητα πολλούς συναδέλφους με πολλές χιλιάδες €. Έχει παρατηρηθεί ότι σε συναδέλφους που συνταξιοδοτήθηκαν πέρυσι υπολόγισαν την έκτακτη εισφορά ή στην αποζημίωση που πήραν από τον ΟΤΕ λόγω απόλυσης ή στο εφάπαξ που πήραν από το ταμείο αρωγής ή και στα δύο. Παρατηρήθηκε επίσης να υπολογιστεί έκτακτη εισφορά σε εν ενεργεία συναδέλφους που πήραν πέρυσι την προκαταβολή του εφάπαξ ή και σε άλλα δάνεια που πήραν και τα έχουν συμπεριλάβει στη δήλωσή τους. Αυτά όλα είναι λάθη της εφορίας (είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλα παρόμοια που δεν έπεσαν στην αντίληψή μας) και σε κάθε περίπτωση οι συνάδελφοι θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση διαγραφής τέτοιων οφειλών στη ΔΟΥ που ανήκουν και να ζητήσουν νέα εκκαθάριση.
Τέλος θα επαναλάβουμε ότι πληθαίνουν αυτοί που σκοπεύουν να στείλουν ένα μήνυμα αντίστασης καθυστερώντας την πληρωμή των δόσεων. Για την καθυστέρηση ενός μήνα μιας δόσης 300 € το πρόστιμο είναι 3 €, για την καθυστέρηση και δεύτερης ισόποσης προστίθενται άλλα 6 € και για την καθυστέρηση τριών δόσεων το συνολικό πρόστιμο είναι 18 €. Όποτε πληρώσει κάποιος την έκτακτη εισφορά καλό είναι να καταθέσει την επιφύλαξή του για το πόσο νόμιμη είναι η επιβολή του φόρου αυτού. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει που θα καταλήξει η νομική αμφισβήτηση.

Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοίνωση της Αυτόνομης Παρέμβασης - Οι ζωές μας πάνω απο τα κέρδη τους. Το ποτήρι ξεχείλισε - Δεν πληρώνουμε τα χαράτσια σας

Όλοι μαζί με τα χαράτσια στο χέρι στο υπουργείο Οικονομικών την Πέμπτη 22/9 στις 18:30
Τα χαράτσια, οι ληστρικοί κεφαλικοί φόροι, τα καθημερινά πια νέα μέτρα της οικονομικής καταστροφής δεν έχουν τέλος, ρημάζουν και εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, ενώ αφήνουν στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο.
Κυβέρνηση και ντόπιοι στυλοβάτες της μνημονιακής καταστροφής μαζί με την τρόικα της λεηλασίας ξεπερνώντας τα όρια της διαστροφής, έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης της πλειοψηφίας ελληνικού λαού προκειμένου να διασώσουν του τοκογλύφους δανειστές, το ληστρικό χρηματιστηριακό σύμπλεγμα, τους μεγαλοεπιχειρηματίες, το μεγάλο κεφάλαιο συνολικά.
Τρομοκρατούν τον λαό με την απειλή της χρεοκοπίας, την ώρα που έχουν οδηγήσει ήδη σε χρεοκοπία τα λαϊκά νοικοκυριά και έχουν κάνει παύση πληρωμών οι ίδιοι αλλά στους εργαζόμενους και στη πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών.
Απειλούν και διαπομπεύουν όσους υπερασπίζονται την στοιχειώδη αξιοπρέπεια της ζωής να έχουν όλοι πρόσβαση στο φως και στο νερό, όσους υπερασπίζονται τα δημόσια κοινωνικά αγαθά, όσους αντιδρούν στην μετατροπή των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών σε υποτακτικούς φοροεισπράκτορες και «σύγχρονους καταδότες» όσων αντιδρούν, όσων αντιστέκονται στην άδικη και βάρβαρη φοροληστεία, όσων δεν έχουν και δεν μπορούν.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ
ΜΑΖΙΚΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ
ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΑΣ
ΜΑΖΙΚΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ -ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΡΗΣΕΤΕ ΤΟ ΦΩΣ
Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ καλεί και συμμετέχει στην κινητοποίηση της μαζικής αντίδρασης στα νέα χαράτσια την ΠΕΜΠΤΗ 22/9 στο υπουργείο Οικονομικών (Νίκης – Σύνταγμα) στις 18:30.
Αυτά τα μέτρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσουν
Αυτά τα χαράτσια δεν μπορεί και δεν πρέπει να πληρωθούν
Να τα πληρώσουν οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεργοδότες, οι κατέχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία.
ΓΕΝΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ- ΠΛΑΤΥ- ΜΑΖΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ- ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ – ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
20-9-2011

Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Αντιστεκόμαστε στη φορολογική καταιγίδα


Όταν η βαρβαρότητα τείνει να γίνει καθεστώς η αντίσταση είναι υποχρέωση όλων
αντιστεκόμαστε στη φορολογική καταιγίδα

Η κυβέρνηση αν δεν τη σταματήσουμε δεν έχει σκοπό να σταματήσει ούτε τις απολύσεις, ούτε τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, ούτε την επιβολή απανωτών φορολογικών επιβαρύνσεων. Αυτό το μήνα έρχονται σε όλους μας τα ραβασάκια της εφορίας με την έκτακτη εισφορά για τα περυσινά μας εισοδήματα. Η επιβολή του φόρου αυτού σύμφωνα με έγκριτους νομικούς είναι αντισυνταγματική. Πολλοί είναι αυτοί που δεν μπορούνε να τον πληρώσουν αλλά πληθαίνουν κι’ αυτοί που σκοπεύουν να καθυστερήσουν την πληρωμή κάποιων δόσεων στέλνοντας μήνυμα αντίστασης. Η επιβάρυνση από τυχόν καθυστέρηση είναι  1% κάθε  μήνα. Δηλαδή για την πρώτη δόση των 300 € για καθυστέρηση ενός μήνα το πρόστιμο είναι 3 €. Για την καθυστέρηση και της δεύτερης προστίθεται το ποσό των 6 €. Αν καθυστερήσει και η τρίτη δόση για ένα ακόμη μήνα το συνολικό πρόστιμο είναι 18 €. Το μήνυμα αντίστασης πρέπει να διαδοθεί. Γιατί αυτοί δεν σκοπεύουν να σταματήσουν. Μετά από το φόρο αυτό έρχεται και το νέο χαράτσι για τα σπίτια. Όποτε πληρώσει κάποιος την έκτακτη εισφορά καλό είναι να καταθέσει το νομικό κείμενο που επισυνάπτουμε δηλώνοντας την επιφύλαξή του για το πόσο νόμιμη είναι η επιβολή του φόρου αυτού. Ήδη υπάρχει νομική εκτός της πολιτικής αμφισβήτησης και κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξει.

Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Ενημερωτικό Σημείωμα 14 Σεπτέμβρη 2011


Συνάντηση της ομοσπονδίας με τη διοίκηση 14/9/2011

Την Τετάρτη 14/9 συνεδρίασε η εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας εν όψει της συζήτησης στο Δ.Σ. του ΟΤΕ την Πέμπτη 15/9. Το θέμα του Δ.Σ. του ΟΤΕ ήταν η επιβολή τετραήμερης εβδομάδας εργασίας με ανάλογη μείωση των αποδοχών μέσω της διαδικασίας του άρθρου 15 της συμφωνίας των μετόχων. Η δική μας θέση αποτυπώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση 13/9 και στο χθεσινό ενημερωτικό μας σημείωμα όπου μπορείτε να δείτε και το τι προβλέπει το άρθρο 15 της συμφωνίας των μετόχων (ελληνικό δημόσιο και Deutsche Telekom). Στη σημερινή συνεδρίαση αποφασίστηκε να ζητηθεί εκ νέου συνάντηση με τη διοίκηση προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις που είχαν διακοπεί την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε και η διαπραγματευτική ομάδα συναντήθηκε και συζήτησε με το διευθύνοντα σύμβουλο κ. Τσαμάζ.
Στη συνάντηση η άλλη πλευρά επέμεινε μέχρι τέλους ότι θα πρέπει να μειωθεί ο χρόνος εργασίας κατά 20% (τετραήμερο) με ανάλογη μείωση των αποδοχών κατά 20%. Μαζί με αυτό ζητάει και το πάγωμα  των ωριμάνσεων (κλιμάκια και χρονοεπιδόματα). Δεν δέχεται να συζητήσει και θεωρώντας ότι τελείωσε η όποια συζήτηση για το λογαριασμό νεότητας προτίθεται να αποφασίσει τη δραστική περικοπή των παροχών στη βάση της δικής τους θέσης.
Αυτά τα ολίγα ζήτησε να υπογράψουμε και η μοναδική υποχώρηση που έκανε ήταν να μη φέρει τα τρία θέματα (τετραήμερο, λογαριασμός νεότητας και προγράμματα για το προσωπικό των εμπορικών καταστημάτων) στο Δ.Σ. του ΟΤΕ της Πέμπτης 15/9 αλλά να περιμένει μία εβδομάδα μέχρι την Τετάρτη 21/9 να προσεγγίσει η ομοσπονδία τις απόψεις αυτές και να υπογράψει σχετική συλλογική σύμβαση. Σε διαφορετική περίπτωση τα τρία θέματα θα τα περάσει σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο την Πέμπτη 22/9. Η διοίκηση δηλαδή μας λέει ελάτε να υπογράψετε αυτά που ζητάω. Αλλά κι’ αν δεν τα υπογράψετε μας λέει θα τα πάρω ασκώντας το διευθυντικό μου δικαίωμα.
Συνάδελφοι εμείς δεν είμαστε της αντίληψης που λέει ας δώσουμε και κάτι ρε αδερφέ για να γλυτώσουμε τα χειρότερα. Γιατί πιστεύουμε ότι αυτό δεν έχει τέλος. Όπως δεν έχει τέλος αυτή η κατρακύλα που ξεκίνησε πριν από 18 μήνες που η κυβέρνηση πήρε τα πρώτα μέτρα και μας είπε ότι δεν θα πάρει άλλα. Από τότε μέχρι σήμερα έχει γυρίσει ο κόσμος ανάποδα και κάθε τρεις μήνες  και σε κάθε δόση επαναλαμβάνεται το ίδιο παραμύθι. Πιστεύουμε επίσης ότι ακόμη κι’ αυτοί που καλοπροαίρετα είναι αυτής της αντίληψης δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις απόψεις και τις προτάσεις της διοίκησης. Μιας διοίκησης που δεν παύει να προκαλεί καθημερινά εφαρμόζοντας και στον ΟΤΕ το δόγμα του ΣΟΚ. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να ερμηνευτεί άραγε η τελευταία εγκύκλιος που κυκλοφόρησε μόλις χθες 13/9 που επαναφέρει μετά από 35 χρόνια το σπαστό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα; Δεν αντιλαμβάνονται άραγε το πρόβλημα που δημιουργεί η απόφασή τους αυτή στον οικογενειακό προγραμματισμό τόσων οικογενειών; Δεν αντιλαμβάνονται ότι όφειλαν τουλάχιστον να συζητήσουν πριν πάρουν αυτή την απόφαση; Ή μήπως η επιλογή είναι σκόπιμη προκειμένου να δείξουν τον τσαμπουκά τους;
Γινόμαστε μονότονοι αλλά θα επαναλάβουμε ότι κάποιοι πρέπει να αντιληφθούν ότι είμαστε στο και πέντε, ότι πρέπει να απευθυνθούμε στους συναδέλφους, ότι πρέπει να οργανώσουμε την αντίστασή μας. Ότι η ενημέρωση, η ενεργός συμμετοχή, η κινητοποίηση όλων μας είναι οι βασικές και υποχρεωτικές κινήσεις προκειμένου να αντισταθούμε σε ότι έρχεται και να έχουμε και αποτελέσματα.
Συνάδελφοι όλα αυτά που συμβαίνουν στο χώρο μας είναι προέκταση αυτού που συμβαίνει παντού σε όλη την κοινωνία. Σήμερα απειλούνται όλοι. Με απολύσεις, με μειώσεις μισθών, με μειώσεις συντάξεων, με κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, με επιβολή φορομπηχτικών μέτρων με με με… Σήμερα επιβάλλεται η δημιουργία αυτού του μετώπου για το οποίο κάποιοι μιλάμε εδώ και πολλούς μήνες. Ενός μετώπου στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι όσοι πλήττονται. Οι μισθωτοί, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες, η νεολαία, οι πάντες. Ενός μετώπου που θα αμφισβητήσει ότι το χρέος είναι του Ελληνικού Λαού, θα αντισταθεί στη συνεχιζόμενη λαίλαπα και θα προβάλλει μια εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση που στο επίκεντρό της θα έχει την κοινωνία και τα δικαιώματά της και όχι το πώς θα πάρουν οι δανειστές και οι τοκογλύφοι τα λεφτά τους και τα κέρδη τους.
Όταν η βαρβαρότητα τείνει να γίνει καθεστώς η αντίσταση είναι υποχρέωση όλων


Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Ενημερωτικό Σημείωμα 13 Σεπτέμβρη 2011



Α Ν Τ Ι Σ Τ Ε Κ Ο Μ Α Σ Τ Ε
Στην εργοδοτική ασυδοσία

Ενημερωθήκαμε ότι την Πέμπτη 15/9/2011 η διοίκηση του ΟΤΕ προτίθεται να αποφασίσει μεταξύ άλλων να εξαγγείλει τα προγράμματα που μας έχουν γνωστοποιήσει για τους συναδέλφους που περισσεύουν από τα καταστήματα που κλείνουν, την τροποποίηση των παροχών του λογαριασμού νεότητας στη βάση της πρότασης που μας έχουν κοινοποιήσει και το ξεκίνημα της διαδικασίας του άρθρου 15 της συμφωνίας μεταξύ δημοσίου και Deutsche Telekom προκειμένου να εφαρμόσουν την εκ περιτροπής εργασία δηλαδή μειωμένο χρόνο εργασίας με ανάλογη μείωση των αποδοχών. Για όλα αυτά σήμερα έγινε σήμερα συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΜΕ – ΟΤΕ η οποία θα συνεχιστεί και αύριο. Σε ότι αφορά το θέμα του λογαριασμού νεότητας αποφασίστηκε να σταλεί εξώδικο στη διοίκηση που να επισημαίνει ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν είναι παράνομες και ότι η ΟΜΕ – ΟΤΕ πέραν των όποιων συνδικαλιστικών ενεργειών θα καταθέσει αγωγές και κατά της απόφασης και κατά παντός υπευθύνου που ενδεχομένως θα ψηφίσει την ως άνω απόφαση. Σε ότι αφορά το θέμα του προσωπικού των εμπορικών καταστημάτων θα πρέπει ακόμη και τώρα να επιμείνουμε στην άποψη που λέει εξεύρεση λύσης εκεί που εργάζονται όπως π.χ. απομακρυσμένο call center και να προσπαθήσουμε να το επιβάλλουμε.
Σε ότι αφορά το μεγάλο και κυρίαρχο θέμα της προσπάθειας επιβολής εκ περιτροπής εργασίας. Η διοίκηση επιχειρεί να πάρει απόφαση για λιγότερες ώρες ή ημέρες εργασίας την εβδομάδα με ανάλογη μείωση των αποδοχών. Το σενάριο που έχει παιχτεί στα μέσα μαζικής επικοινωνίας είναι τέσσερεις μέρες εργασίας την εβδομάδα με ανάλογη μείωση των αποδοχών. Μια ενδεχόμενη τέτοια απόφαση θα επέφερε μείωση των αποδοχών μέχρι και 20% και επιπρόσθετα ο καθένας από μας θα ασφαλιζόταν και για λιγότερο χρόνο δηλαδή θα αργούσε να μαζέψει τον απαιτούμενο χρόνο για σύνταξη. Η δική μας άποψη στη σημερινή συνεδρίαση είχε δύο σκέλη. Το πρώτο ήταν ότι με τέτοιες εξελίξεις οφείλουμε να αντιδράσουμε άμεσα και να εξαγγείλουμε μιας μορφής κινητοποίηση κατ’ αρχήν για την Πέμπτη που είναι η ημέρα της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου και τη συνέχεια τη βλέπουμε. Το δεύτερο είχε να κάνει με την προσπάθεια μπλοκαρίσματος της διαδικασίας του άρθρου 15 και της συνέχισης των διαπραγματεύσεων μέσω του ΟΜΕΔ. Προτείναμε δηλαδή την άμεση προσφυγή στη μεσολάβηση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας προκειμένου να μην ξεκινήσει η διαδικασία του άρθρου 15 και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις οι οποίες δεν έχουν τελειώσει. Για την άποψη και πρότασή μας αυτή δεν τοποθετήθηκε το σύνολο της εκτελεστικής επιτροπής. Τυχόν υιοθέτησή της έχει  έννοια μόνο εάν υλοποιηθεί αύριο, δηλαδή πριν τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΤΕ. Εμείς πιστεύουμε ότι το κύριο είναι η κινητοποίηση και η μαζική συμμετοχή. Παράλληλα όμως θεωρούμε ότι πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια που έχουμε ώστε να μπλοκάρουμε ή έστω να καθυστερήσουμε τις αποφάσεις που έχει δρομολογήσει η διοίκηση και στην κατεύθυνση αυτή μας βοηθάει η προσφυγή στον ΟΜΕΔ. Εμείς με τον τρόπο αυτό ζητάμε τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων που κατά κοινή ομολογία δεν έχουν τελειώσει.
Συνάδελφοι το άρθρο 15 λέει ότι ορίζονται δύο εκπρόσωποι του δημοσίου, δύο εκπρόσωποι της Deutsche Telekom και δύο εκπρόσωποι της ΟΜΕ ΟΤΕ οι οποίοι συζητάνε για προκαθορισμένο διάστημα την πρόταση της διοίκησης. Αν δεν υπάρξει συμφωνία ο διευθύνων σύμβουλος καταθέτει μια άλλη πρόταση – προφανώς ελαφρά διαφοροποιημένη – και αρχίζει ένας δεύτερος κύκλος διαβούλευσης. Αν και στο δεύτερο κύκλο δεν υπάρξει συμφωνία τότε η διοίκηση αποφασίζει μόνη της.
Το έχουμε ξαναπεί και το επαναλαμβάνουμε. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για εφησυχασμούς. Έχουμε ήδη καθυστερήσει. Η ηγεσία της ομοσπονδίας, οι δύο μεγάλες παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ έπρεπε να έχουν αντιληφθεί ότι είμαστε στο και πέντε. Η ηγεσία της ομοσπονδίας οφείλει εδώ και τώρα να αποφασίσει την πρώτη αντίδραση, την πρώτη κινητοποίηση σ’ αυτά που φέρνει η διοίκηση. Και να προετοιμάσει τους συναδέλφους για ένα αγώνα διαρκείας. Τα περιθώρια έχουν στενέψει. Οι κινητοποιήσεις έπρεπε να ξεκινήσουν από χθες. Η ενημέρωση, η ενεργός συμμετοχή, η κινητοποίηση όλων μας είναι οι βασικές και υποχρεωτικές κινήσεις προκειμένου να αντισταθούμε σε ότι έρχεται και να έχουμε και αποτελέσματα.
Όταν η βαρβαρότητα τείνει να γίνει καθεστώς η αντίσταση είναι υποχρέωση όλων


Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Ενημερωτικό Σημείωμα 7 Σεπτεμβρίου 2011


Συνάντηση της ομοσπονδίας με τη διοίκηση 7/9/2011

Την Τετάρτη 7/9/2011 συναντήθηκε εκ νέου η ομοσπονδία με τη διοίκηση. Τα θέματα της συνάντησης ήταν η ενημέρωση – συζήτηση για τα ζητήματα του προσωπικού των εμπορικών καταστημάτων που περισσεύουν από τα καταστήματα που κλείνουν και η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τα μεγάλα θέματα.
Σε ότι αφορά το προσωπικό των καταστημάτων που κλείνουν η διοίκηση επανέλαβε τις «λύσεις» που ήδη έχει προτείνει στις 29/8/2011 (μπορείτε να τις δείτε πατώντας εδώ) κάνοντας μικρές οριακές αλλαγές. Οι οριακές αυτές αλλαγές αφορούν το ότι δέχθηκε στα κοινωνικά κριτήρια να ενταχθούν και να εξαιρεθούν από τη μετάθεση τα μέλη (γονέας) μονογονεϊκών οικογενειών, χορηγεί ένα μήνα επιπλέον άδεια πριν τη μετάθεση και θα εξετάσει τη δυνατότητα χορήγησης επιδόματος ενοικίου σ’ αυτούς που θα μετατεθούν σε μεγάλες αποστάσεις. Κατά τα άλλα απέρριψαν την πρότασή μας για κάλυψη θέσης call center στον τόπο που βρίσκεται κάποιος σήμερα και εμμένουν στις θέσεις για «οικειοθελή» απόλυση με τη χορήγηση χρηματικού ποσού και στη μισθωτή εφεδρεία από ένα μέχρι δύο χρόνια με τη χορήγηση του μισού μισθού. Για τις δύο προτάσεις αυτές ζήτησαν τη συναίνεση της ομοσπονδίας. Η ομοσπονδία πλειοψηφικά (είμαστε κι’ εμείς σ’ αυτή την πλειοψηφία) απέρριψε τις προτάσεις αυτές τις οποίες θεωρεί απαράδεκτες και εκβιαστικές. Αυτό είναι το ευχαριστώ του ΟΤΕ όπως εκφράζεται από τη σημερινή του διοίκηση για όλους αυτούς που τόσα χρόνια υπηρέτησαν τον ΟΤΕ σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Για μας το θέμα δεν τελειώνει και θεωρούμε ότι ακόμη και μετά τις σημερινές εξελίξεις πρέπει να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων που φέρνουν στους συναδέλφους τα λουκέτα.

Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις η ομοσπονδία κατέθεσε δέσμη προτάσεων που στο επίκεντρό τους είχαν τη μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης όπως για παράδειγμα το κόστος του ανώτατου management, το κόστος των πέραν των συλλογικών συμβάσεων χορηγούμενων επιδομάτων θέσης ευθύνης, το κόστος των διαφημιστικών πακέτων, τη μείωση των εργολαβιών. Μαζί μ’ αυτά μίλησε για ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, για αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η ΕΕΤΤ και για τη διερεύνηση δυνατότητας κινήτρων εξόδου. Με τις περισσότερες από τις θέσεις αυτές έχουμε συμφωνήσει. Έχουμε διαφωνήσει στα κίνητρα αποχώρησης γιατί θεωρούμε ότι η συζήτηση αυτή αποπροσανατολίζει και δεν οδηγεί πουθενά. Άλλωστε έχει γίνει καθαρό ότι η διοίκηση τα όποια κίνητρα εξόδου τα αποσυνδέει από τη συνταξιοδότηση και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η μείωση των θέσεων εργασίας. Για το αν θα πάρει κάποιος σύνταξη ή όχι μας έχει πει ότι δεν είναι δικό της θέμα και δεν την απασχολεί. Σε ότι αφορά την ΕΕΤΤ έχουμε πει ότι δεν είναι μόνο η ΕΕΤΤ που δημιουργεί προβλήματα αλλά και το θεσμικό πλαίσιο με βάση το οποίο λειτουργεί και θα πρέπει να στραφούμε προς τα εκεί δηλαδή και προς την κυβέρνηση που νομοθετεί και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ντιρεκτίβες που βγάζει. Τέλος αυτό συνοδεύθηκε από το αν γίνουν αυτά η ομοσπονδία θα μπορούσε να δει και άλλα ζητήματα μείωσης του μισθολογικού κόστους με προϋπόθεση τη διασφάλιση των υπαρχόντων εργαζομένων σε όλο τον όμιλο. Από πλευράς διοίκησης τέθηκαν εκ νέου τα θέματα του παγώματος των ωριμάνσεων και της μείωσης του χρόνου εργασίας με ανάλογη μείωση των αποδοχών. Μετά από αλλεπάλληλα διαλείμματα και διαδικασίες που σε μερικές περιπτώσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και «κλειστό πόκερ» αργά το βράδυ ο διευθύνων σύμβουλος μας απάντησε ότι αυτά τα οποία προτείνει η ομοσπονδία δεν φτάνουν, ότι το κόστος μισθοδοσίας θα πρέπει να μειωθεί πολύ περισσότερο και ότι την τελική του απάντηση θα την έχουμε αφού διαβάσει τα πρακτικά των συναντήσεων.
Συνάδελφοι για μας είναι καθαρό ότι η διοίκηση θέλει να αξιοποιήσει στο έπακρο το υπάρχον πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον προκειμένου να πετύχει τους στόχους της. Έχουμε ξαναπεί ότι στην προσπάθειά της αυτή την ευνοεί η στάση αυτών που ενστερνίζονται τη λογική του ας δώσουμε και κάτι ρε αδερφέ μπας και γλυτώσουμε τα χειρότερα. Η λογική του ας δώσουμε και κάτι για να γλυτώσουμε τα χειρότερα δεν έχει τέλος και απλά τους ανοίγει την όρεξη. Αυτή άλλωστε ήταν και η προς το παρόν απάντηση. Αυτά που δίνετε μας είπαν δεν φτάνουν. Είναι επίσης σαφές ότι η διοίκηση επιδιώκει είτε το να πάρει μέτρα με μονομερείς αποφάσεις είτε να της λύσει τα χέρια μια κυβερνητική νομοθετική παρέμβαση. Η σημερινή εξέλιξη δείχνει ότι αυτά δεν της βγήκαν και το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσει να μετατοπίσει το εμπόδιο, νομικό, πολιτικό ή οτιδήποτε άλλο που την δυσκολεύει.
Από τη δική μας πλευρά οφείλουμε να αξιοποιήσουμε το επόμενο διάστημα, να ενημερώσουμε όλους τους συναδέλφους για τις θέσεις και προθέσεις της διοίκησης, να ενδυναμώσουμε το εσωτερικό μας και να προετοιμαστούμε για ένα μακρύ και δύσκολο αγώνα.
Συνάδελφοι ας μην ξεχνάμε ότι εκτός από τα δικά μας τα του ΟΤΕ μας απασχολούν και όλα τα άλλα μεγάλα ζητήματα που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική. Το ασφαλιστικό κατεδαφίστηκε, το εργατικό δίκαιο ξηλώθηκε, η έμμεση φορολογία αυξήθηκε, το αφορολόγητο όριο μειώθηκε, όπου νάναι έρχονται σε όλους μας τα ραβασάκια με την έκτακτη φορολογική εισφορά, οι περισσότεροι αν όχι όλοι έχουμε στην οικογένεια ένα άνεργο, ή ένα υποαπασχολούμενο ή ένα που του μειώθηκε ο μισθός του η όλα αυτά μαζί. Γύρω μας βλέπουμε τα μαγαζιά να κλείνουν το ένα μετά το άλλο, τους συναδέλφους στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα να απειλούνται με μείωση μισθών – όπως κι’ εμείς – ή με μισθωτή εφεδρεία – όπως και οι συνάδελφοι στα εμπορικά καταστήματα του ΟΤΕ – και ένα από τα χειρότερα που βιώνουμε είναι το να βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τη νέα σχολική χρονιά και δεν ξέρουμε ακόμη αν και πως θα ξεκινήσει ξέρουμε όμως ότι αν ξεκινήσει τα παιδιά μας δεν θα πάρουν τα βιβλία της σχολικής χρονιάς. Σ’ αυτά προσθέστε την αναμενόμενη επίθεση στα επικουρικά ταμεία και τα προβλήματα ρευστότητας που πρόσθεσαν στα ταμεία η ύφεση, η αύξηση της ανεργίας και η μείωση των μισθών και συνακόλουθα των εισφορών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα προβλήματα που προετοιμάζουν το έδαφος για νέες ακόμη χειρότερες παρεμβάσεις στις συντάξεις.
Διέξοδος υπάρχει. Είναι η συσπείρωση, είναι ο αγώνας, είναι ένα κοινό μέτωπο όλων εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, επαγγελματοβιοτεχνών και νεολαίας στη βάση ενός ελάχιστου κοινού στόχου. Ενός στόχου που θα αμφισβητήσει αυτό που υπηρετούν οι μέχρι σήμερα πολιτικές της κυβέρνησης και της τρόικας. Οι πολιτικές που στο επίκεντρό τους έχουν το να μη χάσουν οι δανειστές και οι τοκογλύφοι τα λεφτά τους και τα κέρδη τους. Ενός μετώπου που μαζί με την αντίσταση σ’ αυτές τις πολιτικές θα προβάλει ένα πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση που στο επίκεντρό του θα έχει την κοινωνία και τα δικαιώματά της και όχι το πώς θα πάρουν οι δανειστές και οι τοκογλύφοι τα λεφτά τους και τα κέρδη τους.
Με αυτές τις σκέψεις κλείνουμε λέγοντας ότι πρέπει να ξαναγεμίσουμε τις πλατείες και το ερχόμενο Σάββατο 10/9/2011 πρέπει να πλημμυρίσει από τους διαδηλωτές η Θεσσαλονίκη.
Όλοι στο συλλαλητήριο στις 6 μμ το Σάββατο 10/9 στη Θεσσαλονίκη


Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Ενημερωτικό Σημείωμα 5 Σεπτεμβρίου 2011



Τα τελεσίγραφα της διοίκησης και η δική μας απάντηση

Η διοίκηση  κάλεσε την ομοσπονδία σε μία  τελευταία – όπως είπαν – συνάντηση την Τετάρτη 7/9/2011 για να συζητήσουμε τις «αιτήματά» της καθώς και τα θέματα του προσωπικού που θα περισσέψει μετά την απόφαση για το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων.
Τη Δευτέρα 5/9/2011 ήταν προγραμματισμένη συνεδρίαση της διαχειριστικής επιτροπής του λογαριασμού νεότητας. Τη συνεδρίαση την είχε καλέσει η διοίκηση προκειμένου να ληφθεί απόφαση για μείωση των δικαιούμενων χορηγιών των παιδιών των συναδέλφων στη βάση της πρότασης που έχει καταθέσει και την οποία μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ. Οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας στην επιτροπή με ομόφωνη απόφαση της εκτελεστικής δεν πήγαν και η επιτροπή δεν συνεδρίασε λόγω μη ύπαρξης απαρτίας. Σε παρέμβαση που έγινε η ομοσπονδία ζήτησε για άλλη μια φορά το θέμα να μη συζητηθεί στη διαχειριστική επιτροπή αλλά να αποτελέσει θέμα συζήτησης των δύο μερών. Η διοίκηση μας ενημέρωσε ότι θα καλέσει εκ νέου συνεδρίαση της επιτροπής για την Πέμπτη 8/9/2011. Στη συνεδρίαση αυτή μας είπαν ότι είναι αποφασισμένοι ακόμη και χωρίς την παρουσία των εκπροσώπων της ομοσπονδίας να αποφασίσουν. Μας είπαν επίσης πως παρά το ότι το καταστατικό προβλέπει για την απαρτία παρουσία τουλάχιστον τεσσάρων μελών  – δηλαδή οι τρεις της διοίκησης και ένας τουλάχιστον της ομοσπονδίας – έχουν πάρει γνωμοδότηση από τις νομικές υπηρεσίες ότι μπορούν να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν νόμιμα με την παρουσία μόνο των τριών μελών της διοίκησης.
Συνάδελφοι οι εξελίξεις και στα τρία θέματα λίγο πολύ θυμίζουν τελεσίγραφο. Για τα «αιτήματα» της διοίκησης αφήνεται να αιωρείται η απειλή είτε της προσφυγής στην κυβέρνηση για λήψη μέτρων είτε ότι θα επιχειρήσουν να πάρουν μονομερείς αποφάσεις όπως πήραν για το ωράριο. Για τα καταστήματα και το προσωπικό ότι η απόφαση του κλεισίματος είναι οριστική και κατά πάσα πιθανότητα για το προσωπικό θα προταθούν ανάλογες «λύσεις» με αυτές που μας είπαν προ δέκα ημερών δηλαδή μετάθεση – ξεσπίτωμα ή «οικειοθελής» αποχώρηση ή μισθωτή εφεδρεία. Για το λογαριασμό νεότητας και ανεξάρτητα από το τι λέμε εμείς ότι με απαρτία ή χωρίς θα αποφασίσουν.
Συνάδελφοι όλα δείχνουν ότι η συζήτηση και ο διάλογος με τη διοίκηση αυτή την εβδομάδα τελειώνει. Όλα δείχνουν ότι περιθώρια συμφωνίας δεν υπάρχουν. Ούτε για τα μεγάλα θέματα που έβαλε η διοίκηση και ζητάει μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 300 εκατομμύρια ή κατά 40%. Ούτε για το λογαριασμό νεότητας που ζητάει μείωση των παροχών κατά 70% αφού θέλει οι δέκα μισθοί που δικαιούνται τα παιδιά μας στα εικοσιπέντε χρόνια στην καλύτερη των περιπτώσεων να γίνουν τρεις.  Ούτε για τις «λύσεις» που προτείνουν για τους συναδέλφους που υπηρετούν στα καταστήματα που πάνε για λουκέτο.
Με βάση αυτά θεωρούμε ότι δεν υπάρχει πλέον άλλο περιθώριο για εφησυχασμούς. Έχουμε ήδη καθυστερήσει. Η ηγεσία της ομοσπονδίας, οι δύο μεγάλες παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ οφείλουν επιτέλους να αντιληφθούν ότι είμαστε στο και πέντε. Η ηγεσία της ομοσπονδίας οφείλει εδώ και τώρα να απευθυνθεί με κλιμάκια ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα και να προετοιμάσει το εσωτερικό μας μέτωπο για ένα μακροχρόνιο αγώνα. Ένα αγώνα διαρκείας. Τα περιθώρια έχουν στενέψει. Οι κινητοποιήσεις έπρεπε να ξεκινήσουν από χθες. Η ενημέρωση, η ενεργός συμμετοχή, η κινητοποίηση όλων μας είναι οι βασικές και υποχρεωτικές κινήσεις προκειμένου να αντισταθούμε σε ότι έρχεται και να έχουμε και αποτελέσματα. Για να μην κλαίμε μετά πάνω από το χυμένο γάλα.
Πρώτος σταθμός το συλλαλητήριο το Σάββατο 10/9/2011 στη Θεσσαλονίκη όπου οφείλουμε να δώσουμε μαζικό και μαχητικό παρόν.

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Ενημερωτικό Σημείωμα 1 Σεπτεμβρίου 2011


Συνάντηση της ομοσπονδίας με τη διοίκηση 1/9/2011
Η διοίκηση εμμένει για λουκέτο στα καταστήματα

Την Πέμπτη 1/9/2011 – άντε και καλό Φθινόπωρο – κάλεσε η διοίκηση την ομοσπονδία και μας ενημέρωσε ότι τροποποίησε ελαφρά την αρχική της απόφαση για τα καταστήματα που κλείνουν. Με τη νέα απόφαση από τα 77 καταστήματα και τα 61 σημεία εξυπηρέτησης γλυτώνουν το λουκέτο οκτώ καταστήματα. Η Άνδρος, η Θήρα, η Κάλυμνος, η Μήλος, η Μύκονος, η Πάρος, η Τήνος και το Κρανίδι. Μας ενημέρωσε επίσης ότι επειδή μετά την απόφαση αυτή αλλάζουν τα δεδομένα για το προσωπικό που είναι υπό μετάθεση θα μας καλέσει εκ νέου σε συζήτηση για τα ζητήματα του προσωπικού.
Από τη δική μας πλευρά είπαμε ότι το πρόβλημα και μετά την απόφαση αυτή παραμένει και είναι τεράστιο. Η απόφαση για το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στους συναδέλφους αλλά και στην εταιρεία. Με την απόφαση αυτή ο ΟΤΕ αποχωρεί από πολλά νησιά και από το μεγαλύτερο μέρος της υπαίθρου. Ακόμη και με τα δικά τους κριτήρια κλείνουν καταστήματα με μεγάλη κίνηση, με υψηλούς δείκτες παραγωγικότητας, με κερδοφορία. Ακόμη στις περιοχές εκείνες που έχουν σαρώσει οι πάροχοι ο ΟΤΕ κλείνοντας τα καταστήματά του παραιτείται της όποιας προσπάθειας για επιστροφή αυτών των συνδρομητών. Σε ότι αφορά τους συναδέλφους οι μέχρι σήμερα λύσεις που έχουν προταθεί, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως π.χ. η διαφορετική αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Ούτε η μετάθεση – ξεσπίτωμα, ούτε η οικειοθελής απόλυση ή η μισθωτή εφεδρεία είναι λύσεις. Όλες οι προτεινόμενες «λύσεις» είναι κομμένες και ραμμένες στη στρατηγική της μείωσης του εργατικού κόστους αδιαφορώντας για τα μικρά ή μεγάλα προβλήματα και διλήμματα που δημιουργούν και βάζουν σε όλους αυτούς που όλα τα προηγούμενα χρόνια υπηρέτησαν τον ΟΤΕ σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Τέλος σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η ανασφάλεια και η δυσμενής αντιμετώπιση του εργαζόμενου είναι κακός σύμβουλος της παραγωγικότητας που υποτίθεται ότι επιθυμούν και επιδιώκουν.
Εμείς θεωρούμε ότι ακόμη και τώρα υπάρχει χρόνος και δυνατότητα αποτροπής του κλεισίματος και σε κάθε περίπτωση  οφείλουμε να αποτρέψουμε τις αρνητικές επιπτώσεις στους συναδέλφους στην περίπτωση υλοποίησης της απόφασης. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου να αποφευχθούν μεταθέσεις οι περισσότερες από τις οποίες είναι εξοντωτικές. Έχουμε ξαναπεί ότι δεν είναι δύσκολο για παράδειγμα να χειρίζεται κάποιος μία θέση CALL CENTER από οπουδήποτε.
Η ηγεσία της ΟΜΕ – ΟΤΕ και αναφερόμαστε στις δύο μεγάλες παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, θα πρέπει επιτέλους πέραν των συζητήσεων να συμφωνήσουν στο να βγουν κλιμάκια ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα να ενημερώσουν και για τα καταστήματα και για όλα τα μεγάλα ζητήματα που έχει θέσει η διοίκηση. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στα καταστήματα θα συμβεί σε λίγο διάστημα και στο λοιπό διοικητικό και στο τεχνικό προσωπικό και θα πρέπει να το προλάβουμε τώρα και όχι να το περιμένουμε να έρθει. Οι εξελίξεις στο θέμα των καταστημάτων δεν αφορούν μόνο τους συναδέλφους των καταστημάτων. Είναι ταυτόχρονα και ένα σήμα και προς όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ. Όπως εκείνο το προηγούμενο με τις απολύσεις στην COSMOTE. Σε ότι αφορά τα μεγάλα ζητήματα έχουμε ξαναπεί ότι λειτουργούμε κάτω από την εξαγγελθείσα απειλή του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας κ. Πλασκοβίτη που μας είπε στις 2 του Ιούνη βρείτε τα με τη διοίκηση γιατί διαφορετικά η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα. Οι δύο μεγάλες παρατάξεις θα πρέπει επιτέλους να συμφωνήσουν και να απαιτήσουμε ως ΟΜΕ – ΟΤΕ από την κυβέρνηση να αποσύρει αυτή την απειλή. Οφείλουν επιτέλους να συμβάλλουν στην προετοιμασία όλων των συναδέλφων για ένα μακροχρόνιο αγώνα. Οφείλουν να συγκαλέσουν το Δ.Σ. προκειμένου αυτό να καθορίσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα. Για μας ο πρώτος σταθμός είναι το συλλαλητήριο το μεθεπόμενο Σάββατο 10/9/2011 στη Θεσσαλονίκη όπου θα πρέπει να δώσουμε μαζικό και μαχητικό παρόν προβάλλοντας όλα τα θέματα που μας απασχολούν.

Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Ενημερωτικό Σημείωμα 31 Αυγούστου 2011


Συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής 30/8/11
Συνάντηση με τη διοίκηση 31/8/11

Την Τρίτη 30/8/2011 συνεδρίασε η εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας προκειμένου να καθορίσει την τελική θέση της ομοσπονδίας εν όψει της συνάντησης που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 31/8/2011 για τα ζητήματα των καταστημάτων και για τα ζητήματα των «αιτημάτων» της διοίκησης.
Σε ότι αφορά τα καταστήματα η άποψη που καταθέσαμε έχει γραφτεί κατ’ επανάληψη. Εμείς θεωρούμε ότι ακόμη και τώρα υπάρχει χρόνος και δυνατότητα αποτροπής του κλεισίματος. Οι αρνητικές συνέπειες του κλεισίματος είναι και για τους εργαζόμενους και για την επιχείρηση. Η αποχώρηση του ΟΤΕ από το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας πρέπει να αναδειχθεί και στην κοινωνία και σ’ αυτούς τους ίδιους τους μετόχους με πρώτη την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ως μέτοχος έστω της μειοψηφίας οφείλει να πάρει θέση για το θέμα. Απορρίπτουμε τα εκβιαστικά διλήμματα που μπήκαν με τις προτάσεις της διοίκησης για οικειοθελείς απολύσεις και μισθωτή εφεδρεία. Θεωρούμε ότι οφείλουμε να διεκδικήσουμε την  αποτροπή των αρνητικών επιπτώσεων στους συναδέλφους στην περίπτωση υλοποίησης της απόφασης και την εξάντληση όλων των δυνατοτήτων που υπάρχουν προκειμένου να αποφευχθούν μεταθέσεις οι περισσότερες από τις οποίες είναι εξοντωτικές. Σ’ αυτή τη λογική είμαστε ανοιχτοί στην οποιαδήποτε πρόταση. Με την υπάρχουσα τεχνολογία υπάρχουν λύσεις. Δεν είναι δύσκολο για παράδειγμα να χειρίζεται κάποιος μία θέση CALL CENTER από οπουδήποτε. Επαναλάβαμε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα ούτε να απολύσει, ούτε να ξεσπιτώσει όλους αυτούς που υπηρέτησαν τον ΟΤΕ για δεκαετίες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η άποψη που υιοθετήθηκε στην εκτελεστική επιτροπή ήταν η πρόταση που επεξεργάστηκε ο ΠΑΣΕ – ΟΤΕ και που έβαζε μια σειρά από διαφορετικά κριτήρια τα οποία θα έπρεπε να ληφθούν υπ’ όψη για το θέμα των καταστημάτων. Ο πυρήνας και της πρότασης αυτής στην περίπτωση που κλείσουν καταστήματα και σημεία εξυπηρέτησης είχε να κάνει με την προστασία των συναδέλφων από τυχόν εξοντωτικές μεταθέσεις προτείνοντας την εξεύρεση λύσεων για τη συνέχιση της εργασίας στον ίδιο χώρο ιδίως για τα νησιά και για την ηπειρωτική Ελλάδα η όποια μετάθεση να μην υπερβαίνει τα τριάντα χιλιόμετρα. Η πρόταση αυτή τέθηκε υπ’ όψη της διοίκησης στη συνάντηση της Τετάρτης 31/8 η οποία από πλευράς της δεν απάντησε ούτε αν την αποδέχεται ούτε αν την απορρίπτει.
Σε ότι αφορά το θέμα της διαπραγμάτευσης για όλα τα άλλα θέματα η άποψη που καταθέσαμε στην εκτελεστική επιτροπή ήταν ότι είναι άμεσα συνδεδεμένο με το προηγούμενο θέμα και καταθέσαμε τις ίδιες εκτιμήσεις θέσεις και προτάσεις που είχαμε καταθέσει μόλις μία βδομάδα πριν στην προηγούμενη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής (μπορείτε να τις δείτε πατώντας εδώ) που στο επίκεντρό τους είχαν την ανάδειξη στην κοινωνία και στους μετόχους των αρνητικών συνεπειών του κλεισίματος, την απόρριψη των εκβιαστικών διλημμάτων και των θέσεων της διοίκησης για μείωση των εργασιακών και μισθολογικών μας δικαιωμάτων και την προβολή του δικού μας πλαισίου διεκδίκησης χωρίς μεγάλες απαιτήσεις αλλά εμμένοντας σε κάποιες βασικές αρχές όπως ίδια μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα σε όλο τον όμιλο. Στη συνεδρίαση της εκτελεστικής τονίσαμε ότι ανεξάρτητα από το τι λέει το κάθε μέλος της και μέσα σ’ αυτήν κι’ εμείς οφείλουμε έστω πλειοψηφικά να πάρουμε κάποια απόφαση ώστε κατά τη διαπραγμάτευση να μη λέει το κάθε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας ότι θέλει αλλά να δεσμεύεται από την απόφαση. Αυτό δεν έγινε και για άλλη μια φορά όλες οι πλευρές κράτησαν την άποψή τους. Στη συνάντηση με τη διοίκηση την Τετάρτη η διαπραγματευτική ομάδα παρουσιάστηκε με τις θέσεις που πρότειναν οι δύο μεγάλες παρατάξεις Η μία ζητούσε περαιτέρω διευκρινήσεις για το τι εννοεί η διοίκηση εθελούσια ζητώντας και παράταση των διαπραγματεύσεων τελική ημερομηνία της οποίας είχε τεθεί η σημερινή 31/8 και η άλλη άνοιγε μερικά ζητήματα απ’ αυτά που και σε προηγούμενη συνάντηση είχε λεχθεί ότι μπορούν να αποτελέσουν προϊόν διαπραγμάτευσης. Η συνάντηση έληξε χωρίς να υπάρξει τίποτε συγκεκριμένο.
Εμείς ξαναλέμε ότι αυτές οι δύο πρακτικές έχουν παίξει ρόλο και βρισκόμαστε στο σημείο που είμαστε σήμερα και θα πρέπει να εγκαταλειφθούν. Το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για να μη ξεχνιόμαστε ανήκει στην κυβέρνηση οι πολιτικές και οι πρακτικές της οποίας δίνουν αέρα στα πανιά της εργοδοσίας. Έτσι νομίζουμε ότι θα πρέπει η ομοσπονδία να αλλάξει ρότα, να απορρίψει τις θέσεις της διοίκησης, να φέρει στο τραπέζι το δικό της πλαίσιο και με κλιμάκια ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα να προετοιμάσει το εσωτερικό μας μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Το μεθεπόμενο Σάββατο 10/9 η καρδιά της Ελλάδας χτυπάει στη Θεσσαλονίκη. Οφείλουμε να δώσουμε το παρόν συμμετέχοντας μαζικά στο συλλαλητήριο αναδεικνύοντας τόσο τα γενικότερα όσο και τα ιδιαίτερα δικά μας ζητήματα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συγκληθεί το διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας προκειμένου να καθορίσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων.


Διαβάστε περισσότερα...
 

blogger templates | Make Money Online