Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ενημερωτικό Σημείωμα 2 Νοεμβρίου 2001


Το Δ.Σ. της ΟΜΕ – ΟΤΕ έδωσε εξουσιοδότηση και η σύμβαση που μειώνει  τους μισθούς μας υπογράφηκε

                Στο Δ.Σ. της ομοσπονδίας που έγινε σήμερα με τις ψήφους της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ εγκρίθηκε η εξουσιοδότηση για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας που μειώνει τους μισθούς μας 12% από 1/1/12, 11% από 1/1/13 και 10% από 1/1/14 (μεσοσταθμικά  11%). Μετά το πέρας του συμβουλίου ο πρόεδρος και ο γραμματέας της ομοσπονδίας πήγαν στο Δ.Μ. και υπέγραψαν μαζί με τη διοίκηση την εν λόγω σύμβαση. Στη σύμβαση αποτυπώνονται οι μειώσεις των μισθών, οι μειώσεις των ωρών εργασίας και οι δεσμεύσεις της διοίκησης για μη εφαρμογή εκ περιτροπής εργασία και για μη απολύσεις για οικονομικοτεχνικούς λόγους κατά τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης ή μέχρι αυτή να καταγγελθεί από οποιοδήποτε από τα δύο μέρη.
Όπως είχαμε προαναγγείλει καταψηφίσαμε την εξουσιοδότηση και οι λόγοι και η τοποθέτησή μας έχουν καταγραφεί.
Πέρα απ’ αυτό επιμείναμε μέχρι τέλους στο ότι η υπογραφή αυτή, η σύμβαση αυτή θα μείνει στην ιστορία σαν παράδειγμα προς αποφυγήν. Το βαρύ πυροβολικό των επιχειρημάτων όσων την υποστήριξαν είχε να κάνει με το ότι διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και αποτρέπεται η επιβολή εκ περιτροπής εργασία. Έχουμε ξαναπεί ότι δεν μηδενίζουμε αυτές τις αναφορές. Από την άλλη πλευρά όμως επισημάναμε σε όλους τους τόνους αλλά δεν εισακουστήκαμε ότι η διοίκηση έχει τη δυνατότητα να καταγγείλει τη σύμβαση ακόμη και πριν το χρόνο. Κι’ αυτό γιατί ο νόμος που προβλέπει τις περιπτώσεις καταγγελίας (νόμος 1876/90 άρθρο 12 § 2) λέει ότι η συλλογική σύμβαση μπορεί να καταγγελθεί και πριν τη συμπλήρωση ενός έτους εάν αλλάξουν σημαντικά οι συνθήκες που υπήρχαν την ημέρα της υπογραφής. Σε ότι αφορά το ευρύτερο περιβάλλον είναι βέβαιο ότι  το επόμενο διάστημα θα αλλάξουν σημαντικά οι πολιτικές, οι οικονομικές, οι εργασιακές και οι κοινωνικές συνθήκες. Σε ότι αφορά τον ΟΤΕ είναι επίσης βέβαιο ότι πέρα από το πόσο θα επηρεασθεί από τα προηγούμενα η επιχείρηση και οι εργαζόμενοι σ’ αυτήν η αναδιοργάνωση φέρνει τα πάνω κάτω, η μείωση των πελατών προς τους παρόχους και κατά συνέπεια η μείωση των εσόδων συνεχίζεται και σύντομα θα έχουμε πάλι επίκληση μείωσης κερδών ή ακόμη και ζημιών. Στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν ο ΟΤΕ παρουσιάστηκε για δύο χρονιές ζημιογόνος και αυτή ήταν η αρχή που χάσαμε τον παλιό ΓΚΠ. Όλα αυτά είναι λόγοι τους οποίους ανά πάσα στιγμή μπορεί να επικαλεστεί η διοίκηση προκειμένου να καταγγείλει τη σύμβαση για την οποία κάποιοι πανηγυρίζουν. Οι δεσμεύσεις αυτές θα είχαν μια κάποια μεγαλύτερη αξία αν συνοδεύονταν από κάτι ακόμη. Υποτίθεται ότι η διοίκηση δεσμεύτηκε ότι δεν θα αλλάξει τίποτε αν έρθει στο μέλλον μια θετική γι’ αυτήν νομοθετική ρύθμιση. Αυτό υποτίθεται ότι προσπαθεί ατυχώς να κάνει ο όρος 10 της σύμβασης. Ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να δεσμευτεί είναι άλλος και είναι πολύ απλός. Αρκούσε ένας ακόμη όρος στη σύμβαση που θα έλεγε ότι η διοίκηση παραιτείται του δικαιώματος καταγγελίας που της παρέχει ο νόμος. Αυτό επειδή είναι υπέρ της εργατικής πλευράς κατ’ αρχήν είναι ισχυρό. Αυτό όμως όχι μόνο δεν έγινε αλλά έγινε ακριβώς το αντίθετο και μέσα στη σύμβαση περιγράφεται κατ’ επανάληψη και κατ’ υπερβολή η δυνατότητα καταγγελίας. Είναι σαφές ότι αυτή η επιμονή δείχνει ότι λίγος είναι ο χρόνος της ηρεμίας την οποία υποτίθεται ότι αγοράσαμε με το 11%  και θα έχουμε μια απ’ τα ίδια μόλις η διοίκηση εκτιμήσει ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες να μας πάρει κι’ άλλα σε μισθούς, σε δικαιώματα ή το χειρότερο σε θέσεις εργασίας.
Εκτός από το θέμα της υπογραφής στο συμβούλιο έγινε ενημέρωση για τα υπόλοιπα θέματα που συζητούνται με τη διοίκηση και εκκρεμούν. Έτσι ενημερωθήκαμε ότι εντός του μήνα θα τρέξει το εκπτωτικό τηλεπικοινωνιακό πακέτο, τα νέα κίνητρα εξόδου για το 2012, η χρηματοδότηση του ΟΠΑΚΕ για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια. Τα μεγάλα θέματα που αφορούν το ξεσπίτωμα των συναδέλφων από τα καταστήματα που κλείνουν, το σπαστό ωράριο και η μείωση των παροχών του λογαριασμού νεότητας απ’ ότι φαίνεται θα τελειώσουν με μονομερείς αποφάσεις της διοίκησης κατά πως τη βολεύει. Είναι αυτό που λέγαμε αφού θέλατε ρε αδέρφια να συμφωνήσετε τη μείωση των μισθών γιατί δεν τα παζαρεύατε τουλάχιστον μπας και αποτρέπαμε κάτι από τα υπόλοιπα; Τι διαπραγμάτευση είναι αυτή που δίνει ότι είναι να δώσει και αφήνει την άλλη πλευρά να πάρει κι’ άλλα με μονομερείς αποφάσεις;

 

blogger templates | Make Money Online