Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Εκλογές στα σωματεία του ΟΤΕ


Η επίθεση που δεχθήκαμε τα δύο τελευταία χρόνια ήταν άνευ προηγουμένου. Τα δύο αυτά χρόνια ο νεοφιλελευθερισμός, μας πήρε πίσω πολλά απ’ αυτά που δεν μπόρεσε να μας πάρει όταν ήταν στην ακμή του. Μας πήρε μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που εμείς ή κάποιοι άλλοι πριν από μας κέρδισαν με αγώνες τον προηγούμενο αιώνα.
Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν σταμάτησε να μετράει ήττες. Χάθηκε η μάχη του ασφαλιστικού. Καταργήθηκε ο κατώτερος μισθός. Το θεσμικό πλαίσιο των συμβάσεων μπήκε στο γύψο. Ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας από εργαλείο της εργατικής πλευράς κατέληξε να γίνει το μακρύ χέρι της εργοδοσίας. Καταργήθηκαν συλλογικές συμβάσεις. Ρυθμίσεις που δεν  τόλμησαν να τις πειράξουν ούτε οι κατοχικές ή οι δικτατορικές κυβερνήσεις όπως η αποζημίωση λόγω απόλυσης που ίσχυε από το 1910 στραπατσαρίστηκαν. Η λίστα δεν έχει τέλος.
Για μας για τις εξελίξεις αυτές ευθύνες δεν έχουν μόνο η κυβέρνηση και η εργοδοσία. Ευθύνες υπάρχουν και εντός των τειχών. Ευθύνες για τις εξελίξεις υπάρχουν στη συμπεριφορά του προέδρου και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Σε πολλές φάσεις της επίθεσης που δεχθήκαμε ως εργαζόμενοι ο πρόεδρος πρωτίστως και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ «μας άδειασαν». Πώς αλλιώς μπορούν άραγε να ερμηνευθούν οι δηλώσεις σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι στην Ελλάδα δεν θα υπάρξουν γενικές απεργιακές κινητοποιήσεις; Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί το ότι κατ’ επανάληψη μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις δεν είχαν την ανάλογη κλιμάκωση; Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί το ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ πήγε μόνος του, χωρίς εξουσιοδότηση και κρυφά από τους υπόλοιπους να διαπραγματευτεί με την εργοδοσία την περασμένη Άνοιξη; Ευθύνες τέλος υπάρχουν και στη δική μας ομοσπονδία. Και το ονοματεπώνυμό τους είναι ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ.
Ας θυμηθούμε πως αντιμετώπισαν τις απολύσεις στην COSMOTE. Ακόμη και σήμερα πασχίζουν να πείσουν ότι ήταν εθελούσιες αποχωρήσεις και ότι φταίνε οι συνάδελφοι στους οποίους η διοίκηση έβαλε το πιστόλι στο κεφάλι.
Ας θυμηθούμε πως αντιμετώπισαν τις μονομερείς αποφάσεις για την αύξηση του ωραρίου, για την κατάργηση όρων συλλογικών συμβάσεων κ. α. Οι πολεμικές ανακοινώσεις της εποχής αποσύρθηκαν και δεν έγιναν ούτε καν αυτές οι νομικές ενέργειες που αποφασίστηκαν, δηλαδή η έστω μέσω των δικαστηρίων διεκδίκηση των θεμάτων αυτών.
Ας θυμηθούμε ότι η επί μήνες συζήτηση με τη διοίκηση γινόταν μόνο για το πλαίσιο και τα αιτήματα της διοίκησης και όχι για τα δικά μας. Αυτή η πρακτική ήταν που οδήγησε τους συναδέλφους στην ηττοπάθεια και τους προετοίμασε να δεχθούν το λεγόμενο μικρότερο κακό.
Ας θυμηθούμε ότι λίγο μετά τη συμφωνία η διοίκηση έδειξε πάλι τα δόντια της, έβαλε λουκέτο στα 137 καταστήματα, έβαλε νέα εκβιαστικά διλήμματα στους συναδέλφους, θέσπισε το σπαστό ωράριο και αναμένουμε παθητικά το τι θα αποφασίσει για το λογαριασμό νεότητας.
Η δική μας πρακτική όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν μια συνεχής προσπάθεια ενημέρωσης των συναδέλφων για όλα τα θέματα. Για την πρακτική μας αυτή δεχθήκαμε πολλές επιθέσεις. Για την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ οι συζητήσεις με τη διοίκηση είναι μυστικά επτασφράγιστα και δεν πρέπει να τα μαθαίνουν οι συνάδελφοι.
Η δική μας πρακτική ήταν μια συνεχής προσπάθεια να επηρεάσουμε και να σπρώξουμε την ομοσπονδία προς μια άλλη αγωνιστική πορεία, προς μια άλλη διεκδικητική κατεύθυνση. Μια κατεύθυνση που θα αμφισβητούσε τον πυρήνα των απαιτήσεων της διοίκησης, θα είχε ενημερωμένο και έτοιμο να αγωνιστεί το προσωπικό του ΟΤΕ, θα πρότεινε και θα διεκδικούσε και δεν θα δεχόταν μοιρολατρικά το λεγόμενο μικρότερο κακό. Εμείς θέλαμε ένα συνδικάτο που θα ήταν σήμερα δίπλα στον κάθε συνάδελφο που ξεσπιτώνεται, μακριά από τις λογικές αυτών που θέλανε να συνδιαμορφώσουν τα εκβιαστικά διλήμματα αλλά και των άλλων που επιχείρησαν ακόμη και αυτές τις δύσκολες για τους συναδέλφους ώρες να τους πουλήσουν ρουσφέτι και εκδούλευση.
Αντιλαμβανόμαστε ότι οι συνθήκες διόγκωσαν τη δυσαρέσκεια πολλών συναδέλφων απέναντι στα συνδικάτα και τους ωθούν στην αποχή, στο άκυρο και στο λευκό. Οι επιλογές όμως αυτές το μόνο που προσφέρουν είναι να βοηθήσουν αυτούς που έχουν τις μεγαλύτερες ευθύνες για την κατάσταση που βιώνουμε.
Στη βάση όλων των παραπάνω καλούμε όλους τους συναδέλφους να γυρίσουν την πλάτη στους εκπροσώπους  του εργοδοτικού, κυβερνητικού και κομματικού συνδικαλισμού και να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της Αγωνιστικής Συνεργασίας.

 

blogger templates | Make Money Online