Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Αναδιοργάνωση ΟΤΕ - Οι θέσεις εργασίας στο στόχαστρο της εργοδοσίας


Από το 27ο ''δελτίο'' της Αγωνιστικής Συνεργασίας ΟΤΕ που κυκλοφορεί
μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ σε pdf
Αναδιοργάνωση ΟΤΕ
Οι θέσεις εργασίας στο στόχαστρο της εργοδοσίας

Η πολυδιαφημιζόμενη αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του ΟΤΕ είναι στην πραγματικότητα ένα πολυπαιγμένο σήριαλ που ανά πενταετία ταλαιπωρεί υπηρεσίες, εργαζόμενους και πελάτες για να χρυσοπληρώνονται εταιρίες συμβούλων όπως η γνωστή μας McEnzie. Συνήθως μετά από κάθε αναδιοργάνωση διαπιστώνεται ότι όλο το σκηνικό στήθηκε για να αλλάξουν χέρια κάποιες καλοπληρωμένες καρέκλες. Το τελευταίο διάστημα είδαμε ένα οργανωτικό αλαλούμ, με εκατοντάδες νέες θέσεις ευθύνης, δεκάδες project να υλοποιούνται, από «αναντικατάστατους» συνταξιούχους και λοιπούς μαθητευόμενους μάγους από την «αγορά». Το οργανωτικό σχήμα πλέον περιλαμβάνει πάνω από 2200 θέσεις ευθύνης και αμέτρητους «συμβούλους». Παράλληλα συνεχίζεται η παρέλαση των «επιτυχημένων» της Cosmote στο Διοικητικό Μέγαρο, ενώ το «ψυγείο» είναι φίσκα και οι «κατεψυγμένοι» δεν φαίνεται να κακοπερνάνε.
Έρχεται λοιπόν η διοίκηση και αντί να μειώσει τις θέσεις ευθύνης και να αξιοποιήσει όλο το ανθρώπινο δυναμικό, υλοποιεί τα 7 project από το παράθυρο, καταργώντας θέσεις εργασίας. Το πρώτο χτύπημα έγινε στα call centers. Εν μια νυκτί έδωσε το 11888 στην e-value καταργώντας θέσεις εργασίας που από δεκαετίες υπήρχαν ως κοινωνική προσφορά του ΟΤΕ στους Έλληνες φοιτητές καθώς και θέσεις εργασίας που τις κάλυπτε μόνιμο προσωπικό του ΟΤΕ. Τρέχει το Project NOC Consolidation που πρακτικά σημαίνει πάνω από 50 χαμένες θέσεις εργασίας και μάλιστα εξαιρετικά εξειδικευμένες, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στο Ηράκλειο. Κλείνει άλλα 130 εμπορικά καταστήματα ξεσπιτώνοντας ή οδηγώντας στην παραίτηση δεκάδες συναδέλφους. Ετοιμάζεται να ξεσπιτώσει όλους όσους είχαν την ατυχία να δουλεύουν στα τμήματα διοικητικών και οικονομικών θεμάτων των διαμερισμάτων και των συγκροτημάτων και τους στέλνει στις έδρες των περιφερειών. Γενικεύει την πρακτική του outsourcing και προωθεί την κατάργηση σταθερών θέσεων εργασίας και την αντικατάστασή τους από εργολάβους. Από την υλοποίηση κάθε project είναι φανερό ότι παράγεται πλεονάζον προσωπικό.
Δεν έχουμε αυταπάτες!  Η αναδιοργάνωση δεν θα θίξει όπως νομίζουν ορισμένοι μόνο τα συμφέροντα κάποιων διευθυντών. Ακόμα και στην περίπτωση που στο νέο οργανωτικό σχήμα δεν χωρέσουν όλοι οι προϊστάμενοι, κάπου θα βολευτούν οι υπεράριθμοι. Ο στόχος είμαστε εμείς! Είναι η σταθερότητα των θέσεων εργασίας μας. Είναι αποφασισμένοι να φτιάξουν το νέο ΟΤΕ χωρίς εμάς! Έγινε φανερό και στον πιο ανυποψίαστο ότι όταν μιλούν για μείωση λειτουργικού κόστους του ΟΤΕ, εννοούν μείωση μισθολογικού κόστους. Και αυτό με την σειρά του συνεπάγεται μείωση θέσεων εργασίας. Και μάλιστα εκείνων των σχέσεων εργασίας που έχουν κάποια σταθερότητα και διέπονται από κανονιστικό πλαίσιο. Έχουν αρωγό στο έργο τους την κυβέρνηση των εντολοδόχων της τρόικας. Το νομοθετικό της έργο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της πιο ανάλγητης εργοδοσίας.
Πιστεύουμε ότι απαιτείται η ολόπλευρη ενημέρωση του προσωπικού για θέματα που το αφορούν. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η αναδιοργάνωση του ΟΤΕ να γίνει με το απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα. Υπάρχει εξ άλλου και ως νομοθετική πρόβλεψη, η υποχρέωση του εργοδότη να διαβουλευτεί με το συνδικάτο. Τέλος οφείλουμε να απαιτήσουμε και να επιβάλουμε σαν σ.κ. κάθε οργανωτική αλλαγή στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας του ΟΤΕ, να μην συνεπάγεται δυσμενείς αλλαγές για τους εργαζόμενους και πολύ περισσότερο να μην προβλέπει άλλες χαμένες θέσεις εργασίας.

 

blogger templates | Make Money Online