Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Μέχρι πού θα το τραβήξουν; Μέχρι εκεί που θα τους αφήσουμε !


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΕΤΕ-ΟΤΕ
 
Μέχρι πού θα το τραβήξουν;  Μέχρι εκεί που θα τους αφήσουμε !

Ζούμε ιστορικές στιγμές! Απ’ την ανάποδη όμως! Το πολιτικό σύστημα ξεχαρβαλώνεται. Με την «κυβέρνηση» Παπαδήμου σπατάλησε μια από τις τελευταίες του εφεδρείες. Συμπαρασύρει στην θορυβώδη κατρακύλα του τα κόμματα του μαύρου μετώπου που στήριξαν έστω και ανόρεχτα τις τελευταίες εντολές της Μέρκελ. Οι ίδιοι οι τοκογλύφοι,  παρόλο που με τον ατσαλάκωτο τραπεζίτη που «έσμπρωξαν» μπροστά, πήραν μια μικρή παράταση στο πάρτι λεηλασίας που έχουν στήσει, βλέπουν το καράβι να οδηγείται ξανά στην ξέρα. Τα ψέματα τελειώνουν!  Η «άτακτη» χρεοκοπία είναι προ των πυλών. Γι αυτό προκρίνεται λέει το σενάριο της «συντεταγμένης» χρεοκοπίας -  δεν είναι Γιάννης, είναι Γιαννάκης - .  Ο ΣΕΒ κουνάει απειλητικά το δάχτυλο και απαιτεί κι άλλα μέτρα, κι άλλες θυσίες .... την μάνα του και τον πατέρα του… καταπώς λέει και ο συμπαθής ομορφάντρας. Και η κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού πλήρως απονομιμοποιημένη, ετοιμάζεται να υπογράψει νέα δανειακή σύμβαση και να υποθηκεύσει το μέλλον των παιδιών μας για δεκαετίες.
Εν τω μεταξύ στην κοινωνία συντελείται μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή. Πάνω από ένα εκατομμύριο οι επίσημοι άνεργοι – πόσοι να ναι άραγε οι «ανεπίσημοι» ; Χιλιάδες οι άστεγοι – εκδιώκονται από τα παγκάκια για να μην χαλούν την μόστρα μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας (sic!) . Τα συσσίτια απόρων αποκτούν μόνιμα και γενικευμένα χαρακτηριστικά. Το θλιβερό θέαμα χιλιάδων εξαθλιωμένων που ψάχνουν για τροφή στους κάδους απορριμμάτων σου προκαλεί ένα σφίξιμο στο στομάχι – τόσοι αγώνες, τόσες θυσίες, τόσος κόπος για να φτάσουμε εδώ ;
Σ’ αυτό το εφιαλτικό σκηνικό εκείνοι που είναι απόντες, είναι αυτοί που έπρεπε να πρωταγωνιστούν. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι παραμένουν θεατές σ’ αυτήν την παράσταση και υπομένουν στο πετσί τους τις συνέπειες αυτών των πολιτικών που σχεδιάστηκαν σε ξένα κέντρα και έχουν πια ξεκάθαρο και διακηρυγμένο στόχο: Την λεηλασία του πλούτου αυτής της χώρας και τον εξανδραποδισμό του λαού μας. Το μνημόνιο και οι επικαιροποιήσεις του, η δανειακή σύμβαση – η πρώτη και η καινούρια που ετοιμάζεται , το μεσοπρόθεσμο, κάθε νόμος και υπουργική απόφαση που πέρασε, εκεί κατατείνει. Στην βίαιη φτωχοποίηση των εργαζομένων, στην κινεζοποίηση των μισθών μας, στην μετατροπή των συντάξεων σε προνοιακά επιδόματα, στην καταλήστευση του δημόσιου πλούτου και μάλιστα έναντι ευτελούς τιμήματος, στην δέσμευση από τους τοκογλύφους του - υπαρκτού ή υποτιθέμενου - ορυκτού και υποθαλασσίου πλούτου της χώρας.
Δεν πιστεύουμε ότι η απάθεια στην οποία έχει περιπέσει ο λαός μας και η αδυναμία του να αντιδράσει στα απανωτά χτυπήματα που δέχονται τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις του, είναι αρμοδιότητα των ψυχαναλυτών και ψυχολόγων. Υπάρχουν περισσότερο φανερά αίτια για να ερμηνεύσει κανείς την αδράνεια ενός λαού που στο παρελθόν έγραψε σελίδες δόξας απέναντι σε άλλους τυράννους. Η έλλειψη ενός ζωντανού, ενωμένου, μαχητικού, ταξικά προσανατολισμένου εργατικού κινήματος είναι ο κύριος λόγος που τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα της τρόικας και των ντόπιων υποτακτικών της περνούν με τέτοια ευκολία. Στα ανώτατα συνδικαλιστικά όργανα (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) αλλά και σε ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα εξακολουθούν και πλειοψηφούν, οι δυνάμεις του εναλλασσόμενου συνδικαλιστικού δικομματισμού. Οι ΠΑΣΚΕ & ΔΑΚΕ κύριοι εκφραστές του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, έκαναν ότι μπορούσαν τα δύο τελευταία χρόνια για να αποτρέψουν την ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος, την ενότητα και την νικηφόρα πορεία του. Έφτασαν στο σημείο να διατυπώσουν δημόσια την απόλυτη υποταγή τους στην εργοδοσία, την κυβέρνηση και την τρόικα, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ορατές εναλλακτικές λύσεις εκτός του μνημονίου. Σοβαρές ευθύνες για την πολυδιάσπαση και την αναποτελεσματικότητα του εργατικού κινήματος φέρει και ο σεχταρισμός του ΠΑΜΕ και η εμμονή του σε χωριστές συγκεντρώσεις που αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο τον αγωνιστικό πόλο στο λαϊκό κίνημα.
Ευθύνη έχουν ακόμα και οι ίδιοι οι συνάδελφοι για τις επιλογές τους. Δεν θα χαϊδέψουμε κανενός τα αυτιά. Πως όμως να ερμηνεύσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα στον ΠΑΣΕ-ΟΤΕ; Οι λαοί έλεγε κάποιος, έχουν τους κυβερνήτες που τους αξίζουν. Βαριά κουβέντα ! Μήπως όμως και οι εργαζόμενοι έχουμε τους συνδικαλιστές που μας αξίζουν ;
Εξακολουθούμε να δηλώνουμε αισιόδοξοι ! Ίσως επειδή δεν έχουμε τίποτα καλύτερο να κάνουμε! Ίσως από βίτσιο! Πιστεύουμε όμως, αντίθετα με τους λογής Παναγόπουλους, ότι υπάρχουν υπαρκτές ρεαλιστικές εναλλακτικές πολιτικές απέναντι στα μνημόνια. Πολιτικές που θα έχουν στο επίκεντρό τους την κοινωνία και τις ανάγκες της και όχι τους τραπεζίτες και τους τοκογλύφους. Που δεν θα απαιτούν την αποπληρωμή του επαχθούς και απεχθούς χρέους στους διεθνείς τοκογλύφους με αποτέλεσμα την οικονομική κατοχή της χώρας και την καταστροφή κάθε κοινωνικής συνοχής. Απαιτείται η συστράτευση όλων μας! Σε αυτόν τον στόχο θα συμβάλουμε την νέα περίοδο, με όλες μας τις δυνάμεις.

Εκλογές ΕΕΤΕ-ΟΤΕ
Πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο οι αρχαιρεσίες στην ΕΕΤΕ-ΟΤΕ για την εκλογή των οργάνων διοίκησης της ένωσής μας για την επόμενη τριετία. Την ατζέντα των εκλογών καθόρισαν απόλυτα δύο θέματα. Η αρνητική στάση όλων των παρατάξεων που λειτουργούν στην ΕΕΤΕ, σε σχέση με την υπογραφείσα συλλογική σύμβαση και η ανοιχτή επίθεση που δέχτηκε η ΕΕΤΕ τόσο από την ΠΑΣΚΕ όσο και από την ΔΑΚΕ. Είναι γνωστό ότι εδώ και ένα χρόνο η ΔΑΚΕ αποχώρησε από την ένωσή μας και μαζί με μικρό αριθμό μελών μετεγγράφηκαν στην ΠΕΤ-ΟΤΕ γιατί αυτό εκτιμήθηκε ότι συμφέρει στους μικροπαραταξιακούς σχεδιασμούς της. Ακόμα όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουμε ότι έχουν διαρραγεί οι σχέσεις μεταξύ της κεντρικής ΠΑΣΚΕ και της ενωτικής σ.κ. με αποκορύφωμα την καταψήφιση από την ενωτική της ΣΣΕ. Με αφορμή την κρίση στο εσωτερικό της ΠΑΣΚΕ ξετυλίχθηκε εναντίον της ΕΕΤΕ μια επίθεση που τα είχε όλα. Αποχή από τις εκλογές τμήματος της ιστορικής ηγεσίας της ενωτικής. Αποστολή εκβιαστικών επιστολών περί εξαίρεσης των μελών της ΕΕΤΕ από την ΣΣΕ. Μαζικές εγγραφές μελών της ΕΕΤΕ σε άλλο σωματείο (με ή χωρίς την συγκατάθεσή τους). Και τέλος στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης αξιοποιήθηκε η διαπλοκή μεγαλοσυνδικαλιστών - διοίκησης με τρόπο επιβλαβή για τα μέλη της ΕΕΤΕ που παρέμειναν στο σωματείο.  Εμείς σαν Αγωνιστική Συνεργασία ΕΕΤΕ-ΟΤΕ προσπαθήσαμε να αναπτυχθεί με αφορμή τις εκλογές ένας γόνιμος και δημιουργικός διάλογος, να αναδειχτούν τα προβλήματα των συναδέλφων και να υπάρξει αντιπαράθεση πάνω σε θέσεις και προτάσεις. Από ότι φάνηκε αυτό δεν ήταν πάντα εύκολο. Πιθανόν γιατί όσοι επένδυσαν στην εσωστρέφεια, την ενδοσκόπηση, την συσπείρωση απέναντι σε πραγματικούς ή φανταστικούς εχθρούς, πίστεψαν (και όχι άδικα) ότι αυτό θα φέρει ψήφους. Σε κάθε περίπτωση εμείς χαιρετίζουμε όλους όσους άντεξαν τις πιέσεις από όπου κι αν προήλθαν και έφτασαν μέχρι την κάλπη. Παράλληλα η ενίσχυση της Αγωνιστικής Συνεργασίας –συνεργαζόμενοι μας γεμίζει ευθύνη αλλά και κουράγιο να συνεχίσουμε. Σε μια περίοδο συνολικής απαξίωσης του συνδικαλιστικού κινήματος φιλοδοξούμε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι, το δικό μας στίγμα στην μεγάλη προσπάθεια να πάρουν τα πράγματα άλλη ρότα.   



 

blogger templates | Make Money Online