Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Ενημερωτικό Σημείωμα 21 Φλεβάρη 2012



Κατακρεουργούν τις επικουρικές συντάξεις
Όλοι στους δρόμους
Όλοι στο συλλαλητήριο την Τετάρτη 22/2 στις 4 μμ στο Σύνταγμα

Το δεύτερο μνημόνιο και η νέα δανειακή σύμβαση ψηφίστηκε, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την απόφαση του EUROGROUP και την ίδια ώρα φέρνει με διαδικασίες κατεπείγοντος τα νομοσχέδια το ένα μετά το άλλο. Σε προηγούμενο άρθρο μας μιλήσαμε για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στις συλλογικές συμβάσεις που έφερε η ψήφιση του μνημονίου. Η κατοχική κυβέρνηση κατέθεσε ένα ακόμη νομοσχέδιο αυτή τη φορά για την κατεδάφιση της επικουρικής ασφάλισης. Πριν αναφερθούμε στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα πρέπει να πούμε ότι είναι μεγάλο ψέμα ότι αυτό γίνεται προκειμένου το κράτος να σταματήσει να επιδοτεί την επικουρική ασφάλιση. Η πραγματικότητα είναι ότι το κράτος ποτέ δεν έβαλε ούτε ένα €  τα τελευταία χρόνια και ούτε μία δραχμή όλα τα προηγούμενα για την επικουρική ασφάλιση. Αντίθετα αυτό που έγινε είναι ότι όλες οι κυβερνήσεις όπως εκμεταλλεύθηκαν τα αποθεματικά της κύριας σύνταξης έτσι εκμεταλλεύτηκαν και αυτά της επικουρικής ασφάλισης και τα ταμεία έχασαν τεράστια ποσά με μεγάλους σταθμούς τη φούσκα του χρηματιστηρίου το 1999, τα δομημένα ομόλογα το 2005, τη συνεχιζόμενη μείωση της αξίας των μετοχών που έχουν σήμερα στο χαρτοφυλάκιό τους αλλά και το κούρεμα που θα υποστούν το επόμενο διάστημα τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους. Παράλληλα το ΙΚΑ έχει παρακρατήσει γύρω στο δύο με τρία δισεκατομμύρια € που ανήκουν στο επικουρικό των συναδέλφων του ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑΜ) προκειμένου να καλύψει άλλες τρύπες και ακόμα τα χρωστάει. Ακόμη και σήμερα επίσης τα έσοδα των ταμείων αυτών μειώνονται λόγω των κεντρικών πολιτικών επιλογών, λόγω της αύξησης της ανεργίας, λόγω της μείωσης των μισθών λόγω της αύξησης της ύφεσης. Στο χώρο του ΟΤΕ τα έσοδα του επικουρικού μας ταμείου για το 2012 αλλά και τα επόμενα έτη θα μειωθούν πάνω από  12% σε σχέση με τα έσοδα του 2011 λόγω της συνταξιοδότησης πολλών συναδέλφων και κυρίως λόγω της μείωσης των μισθών που έφερε η συλλογική σύμβαση για την οποία ακόμη κάποιοι πανηγυρίζουν.
Έτσι η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης τα προβλήματα που δημιούργησαν οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων του δικομματισμού τις τελευταίες δεκαετίες έρχεται και βάζει ένα εκβιαστικό δίλημμα και περίπου μας ρωτάει να της απαντήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να κατακρεουργήσει τις επικουρικές συντάξεις. Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι όλα τα μεγάλα υπάρχοντα επικουρικά ταμεία ενοποιούνται, όλα τα αποθεματικά τους μπαίνουν σε ένα κοινό κορβανά από τον οποίο θα πληρώνονται οι συντάξεις. Το ύψος της σύνταξης δεν το καθορίζει ή μάλλον το καθορίζει με ένα ψέμα και με ένα γρίφο. Το ψέμα είναι ότι οι ασφαλισμένοι πριν το 2000 για το χρόνο μέχρι το 2014 θα δικαιωθούν σύνταξη με βάση το τι ισχύει σήμερα στο ταμείο του καθένα. Το πιστεύει άραγε αυτό κανείς; Ιδιαίτερα την ώρα που περιμένουμε το άλλο το νομοσχέδιο που θα κόβει από τις σημερινές επικουρικές συντάξεις μεσοσταθμικά 15%; Αλλά και πέραν αυτού πως μπορεί αυτό να διασφαλιστεί όταν δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη για το νέο φορέα ή ακόμη μιλάει για τη ρύθμιση  αυτή χωρίς να εξετάσει αν κάποιο ταμείο έχει ή δεν έχει αποθεματικά αλλά και το τι θα γίνει με τα ποσά που χρωστάει το ΙΚΑ ή οποιοσδήποτε άλλος; Ο γρίφος από την άλλη μεριά είναι ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης αυτών που ασφαλίστηκαν πρώτη φορά μετά το 2000 καθώς και ο χρόνος ασφάλισης μετά το 2015. Στο νομοσχέδιο λοιπόν γράφει ότι η σύνταξη όσων ασφαλίστηκαν πρώτη φορά μετά το 2000 και για τους άλλους που ασφαλίστηκαν πριν ο χρόνος ασφάλισης μετά την 1/1/2015 θα υπολογιστεί με βάση το γρίφο Το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης διαμορφώνεται με βάση α) τα δημογραφικά δεδομένα β) το ποσό συσσώρευσης των εισφορών με επιτόκιο που καθορίζεται από το ποσοστό μεταβολής του μισθού των εργαζομένων γ) την μεταβιβασιμότητα ή μη της σύνταξης και δ) το επιτόκιο προεξόφλησης. Για όποιον δεν κατάλαβε τι εννοεί ο ποιητής υπάρχει η επόμενη φράση στο σχετικό άρθρο που λέει ότι το ύψος της σύνταξης θα καθορίζεται κάθε χρόνο με Υπουργική απόφαση. Απ’ ότι φαίνεται όμως ούτε αυτό τους αρκούσε γιατί στο άρθρο 47 του σχεδίου νόμου γράφουν ότι σε έξι μήνες θα εκδοθεί προεδρικό διάταγμα που θα καθορίζει πολλά και διάφορα και μέσα σ’ αυτά τον κανονισμό ασφάλισης και παροχών. Τέλος δεν παραλείπουν σε πολλά άρθρα να αναφέρουν ότι όλα αυτά σε κάθε περίπτωση ισχύουν εφ’ όσον είναι συμβατά με το νόμο 4046/2012 (δεύτερο μνημόνιο). Σε ότι αφορά τους συναδέλφους που εργάζονται στα επικουρικά ταμεία αναφέρει ότι αυτοί θα μειωθούν μέχρι το 2014 κατά 30%. Όσοι δηλαδή βγουν στη σύνταξη έχει καλώς. Αν δεν φτάνουν το 30% θα έχουμε και απολύσεις.
Από την άλλη πλευρά με το νομοσχέδιο αυτό η εναλλακτική που προτείνουν τι μας λέει. Ω γέγονε γέγονε. Δηλαδή ότι έγινε μέχρι τώρα ξεχάστε το. Ξεχάστε και τις πολιτικές, ξεχάστε και το αν έχετε αποθεματικά, ξεχάστε ότι χάσατε από τις φούσκες ή από το κούρεμα των ομολόγων και ξεχάστε το τι χρωστάει το ΙΚΑ ή οποιοσδήποτε άλλος στα ταμεία σας. Αν θέλετε μπορείτε να αποφασίσετε να μην ενταχθείτε στο νέο φορέα. Αν όμως το κάνετε να ξέρετε ότι το ταμείο σας καταργείται ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και σε σύντομο χρονικό διάστημα μετατρέπεται σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Από κει και μετά το κράτος δεν έχει καμία ευθύνη απέναντί σας και κόψτε το λαιμό σας. Λες και με την προηγούμενη «λύση» διασφαλίζει τις συντάξεις
Εμείς και σε ότι αφορά το αύριο και  το μέλλον η όποια απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί αν δεν τελειώσουμε με τα μνημόνια, το χρέος και τις απαιτήσεις της τρόικας. Η όποια «λύση» ενδεχομένως βρεθεί σήμερα θα πέσει τον επόμενο μήνα κάτω από τις απειλές, τους εκβιασμούς και τις λεγόμενες διαπραγματεύσεις. Αυτό γίνεται δύο χρόνια τώρα σε όλα τα επίπεδα. Συνεχώς μειώνονται οι μισθοί, συνεχώς μειώνονται οι συντάξεις, συνεχώς αυξάνονται οι φόροι και τα χαράτσια, συνεχώς αλλάζουν προς το χειρότερο οι εργασιακές σχέσεις, αυξάνεται η ανεργία και οι απολύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η όποια «λύση» δοθεί τώρα θα πέσει με τις απειλές και τους εκβιασμούς κάποιας επόμενης δόσης.
Αν υποθέσουμε ότι αντιμετωπίζεται το θέμα αυτό τότε θα πρέπει να μας δοθούν οι αναλογιστικές μελέτες των εντασσόμενων ταμείων και κλάδων καθώς και του νέου φορέα, να δοθούν όλα τα ποσά που οφείλονται στα ταμεία, να διασφαλιστούν τα αποθεματικά τους από το κούρεμα των ομολόγων και από κει και μετά συζητούνται οι όποιες λύσεις. Σου τα παίρνω όλα κι’ εσύ μετά βρες λύση δεν γίνεται. Μια σκέψη για την αύξηση των εσόδων είναι αντί να ιδρυθεί από την αρχή όπως έχει αποφασιστεί επαγγελματικό ταμείο στον ΟΤΕ τα όποια χρήματα είναι διατεθειμένος να δώσει ο ΟΤΕ και οι όποιες δικές μας εισφορές να κατευθυνθούν στο υπάρχον ταμείο. Αυτό δεν θα λύσει οριστικά το πρόβλημα αλλά θα το μετριάσει.
Πέρα από το τι θα συμβεί με τα επικουρικά ταμεία υπάρχει όλο το γενικότερο ασφυκτικό πολιτικό πλαίσιο που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση κατοχής και η τρόικα το οποίο όπως φαίνεται δεν έχει τέλος. Ήδη μιλάνε για λογαριασμό που θα εξυπηρετεί το χρέος και θα είναι στο εξωτερικό, ήδη μιλάνε για επιτροπεία, ήδη μιλάνε για άλλο νομοσχέδιο που θα μειώσει τις συντάξεις ήδη μιλάνε για νέα μέτρα τον Ιούνιο. Αν δεν τους σταματήσουμε δεν έχουν σκοπό να σταματήσουν ακόμη και αν πιάσουμε πάτο.
Όλοι στους δρόμους
Να τους ανατρέψουμε

 

blogger templates | Make Money Online