Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Συνεδρίαση Δ.Σ. ΟΜΕ-ΟΤΕ 11 Οκτωβρίου 2012

Κατεβάστε σε εκτυπώσιμη μορφή τα ενημερωτικά σημειώματα για 

Κίνητρα αποχώρησης και νέες δραστηριότητες
Ωράριο εργασίας των εμπορικών καταστημάτων
Μισθολόγιο των συναδέλφων στις OTEPLUS, HELLASC
OM και e VALUE
Μεταφορά στο κτίριο της Παιανίας

Η συνεδρίαση του Δ.Σ. έγινε στον απόηχο της μεγάλης συγκέντρωσης της περασμένης Τρίτης για την παρουσία της κ. Μέρκελ στην Αθήνα. Η συνεδρίασή έγινε στον απόηχο της παραγγελίας για 89 δράσεις  – μέτρα, έγινε στον απόηχο των δηλώσεων του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση και η τρόικα του έχει λύσει τα χέρια με τις παρεμβάσεις που έχει κάνει στα εργασιακά ενώ την ίδια ώρα ο Χορστ Ράιχενμπαχ δήλωνε πως για να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει πρώτα να αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις και έφερε ως παράδειγμα τον ΟΤΕ για τον οποίο είπε πως το εργασιακό καθεστώς δεν άλλαξε και η επιχείρηση υποφέρει ακόμη. Ο Τσαμάζ δηλαδή λέει ότι του λύθηκαν τα χέρια και ο Ράιχενμπαχ ζητάει ακόμη περισσότερα.
Η συνεδρίαση του Δ.Σ. έγινε μια μέρα μετά την εξαγγελία των απεργιακών κινητοποιήσεων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ενάντια στα μέτρα που για άλλη μια φορά μειώνουν μισθούς και συντάξεις, φέρνουν νέα φορολογικά βάρη, αλλάζουν τα όρια ηλικίας στη συνταξιοδότηση, χειροτερεύουν τις εργασιακές σχέσεις.
Στο διεκδικητικό πλαίσιο των κινητοποιήσεων εμείς θα πρέπει να εντάξουμε και όλα τα δικά μας εκκρεμή ζητήματα και αιτήματα.
Σε ότι αφορά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Δ.Σ.

Κίνητρα αποχώρησης και νέες δραστηριότητες

Η διοίκηση έχει κάνει σαφή και καθαρή τη θέση της για την παροχή κινήτρων εξόδου και μείωση του προσωπικού κατά χίλια και πλέον άτομα και για τη μεταφορά πεντακοσίων περίπου συναδέλφων σε δύο νέες διευθύνσεις οι οποίες θα έχουν ως αντικείμενο τις λεγόμενες νέες δραστηριότητες. Η διοίκηση δεν έχει κρύψει ότι επιθυμεί διακαώς τη σύμφωνη γνώμη της ομοσπονδίας ή στη χειρότερη των περιπτώσεων τη συναίνεση και την ανοχή της. Το όλο εγχείρημα σε ότι αφορά τα κίνητρα αποχώρησης φαίνεται να μπαίνει σε εθελοντική βάση στην πραγματικότητα όμως θα τεθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διάφορα εκβιαστικά διλήμματα και κάτω από τέτοια διλήμματα θα κληθούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποφασίσουν για κάτι που θα επηρεάσει τη ζωή τους και την οικογένειά τους. Η τελική μας άποψη για το θέμα θα κατατεθεί μετά το πέρας των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων. Κατά τη γνώμη μας η συνέχιση των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη από τη δική μας πλευρά θα πρέπει να κινηθεί σε πέντε άξονες.
1.      Διασφάλιση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των συναδέλφων που θα θελήσουν να κάνουν χρήση του πακέτου. Μέχρι σήμερα τα νέα μέτρα δεν έχουν ανακοινωθεί και τα περιμένουμε. Εκτός όμως από τα μέτρα που θα ανακοινωθούν υπάρχει το θέμα της πιθανής αλλαγής των όρων συνταξιοδότησης σε κάποια άλλη φάση και κάτω από την πίεση της εκταμίευσης της όποιας επόμενης δόσης.
2.      Διασφάλιση του ότι οι συνάδελφοι που θα επιλέξουν να μην ενταχθούν στο πρόγραμμα δεν θα γίνουν στόχος εκδικητικών συμπεριφορών και τρομοκρατικών πρακτικών. Ότι η άρνησή τους δεν θα συνεπάγεται δυσμενή μεταβολή των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Και ότι όσοι μεταφερθούν σε νέες υπηρεσίες, αυτό θα γίνει με κανόνες, προϋποθέσεις και συγκεκριμένα κριτήρια.
3.      Η διαβούλευση μας δίνει τη δυνατότητα να βάλουμε στην ατζέντα των συζητήσεων και δικά μας αιτήματα. Τα τελευταία χρόνια αυτό που γίνεται είναι να συζητάμε με βάση το τι ζητάει η διοίκηση. Αυτό πρέπει να αρχίζει να αλλάζει. Στην ατζέντα των συζητήσεων πρέπει να επανέλθουν και δικά μας αιτήματα και να μη συζητάμε μόνο επί των δικών της θέσεων και προτάσεων. Έτσι στη συζήτηση που γίνεται ως αντιστάθμισμα της συναίνεσης που επιθυμούν μπορούν να ζητηθούν από την ομοσπονδία μια σειρά από θέματα όπως οι μισθοί των εργαζομένων στις δουλεμπορικές θυγατρικές HELLASCOM, OTEPLUS και e VALUE, όλα αυτά που καταργούνται με βάση το δεύτερο μνημόνιο στις 14/2/2013 (κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων που ισχύουν πάνω από δύο χρόνια), η νέα μείωση που απειλεί τις χορηγίες του λογαριασμού νεότητας λόγω της μείωσης του μέσου τακτικού μισθού και λόγω της νέας μείωσης που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα κατώτερα ημερομίσθια (τους δύο παράγοντες δηλαδή που επηρεάζουν το ύψος της κάθε χορηγίας) .
4.      Διασφάλιση των προβλημάτων που θα φέρουν στα ταμεία οι μαζικές αποχωρήσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα παρουσιαστεί στο ταμείο αρωγής για το οποίο θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα του δοθεί χαμηλότοκο δάνειο προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις του.
5.      Πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για κάλυψη των αναγκών που έτσι ή αλλιώς θα δημιουργήσει η μαζική αποχώρηση προσωπικού, για την αποτροπή της περαιτέρω εντατικοποίησης της εργασίας και για την αποτροπή της περαιτέρω υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ωράριο εργασίας των εμπορικών καταστημάτων

Το σύνολο των εμπορικών καταστημάτων, με εξαίρεση έντεκα καταστήματα στην Αθήνα δουλεύουν από τις αρχές του χρόνου με σπαστό ωράριο. Η διοίκηση εκμεταλλευομένη το καθεστώς που έχει επιβάλλει και φέρνει τους συναδέλφους κάθε απόγευμα για μία ή μιάμιση ώρα επιχειρεί να επιβάλλει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, να καταργήσει το επτάωρο στα εμπορικά καταστήματα σήμερα και αύριο να το χρησιμοποιήσει και να περάσει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε όλο τον ΟΤΕ, σε όλο τον όμιλο.
Εκτός από την επί της αρχής διαφωνία στο θέμα της διευθέτησης υπάρχουν και σοβαρές επιμέρους διαφωνίες με όλα τα προαναφερθέντα. Το σχέδιο που μας έχει δοθεί μιλάει για διευθέτηση σε τρίμηνη βάση, μιλάει για διευθέτηση μέχρι 60 ώρες στο τρίμηνο, μιλάει για εργασία μέχρι και 48 ώρες την εβδομάδα. Είναι δηλαδή πολύ χειρότερο από τη μικρή διευθέτηση των δύο ωρών την εβδομάδα που υποτίθεται ότι πάει να ρυθμίσει. Επιπρόσθετα δεν μιλάει μόνο για τα καταστήματα που δουλεύουν σπαστό αλλά για όλα. Ζητάει δηλαδή διευθέτηση του χρόνου εργασίας και στα καταστήματα που δουλεύουν συνεχές. Το σχέδιο μιλάει για ιδιαίτερες μέρες που τα καταστήματα μένουν ανοιχτά και για μέρες με αυξημένη κίνηση. Τέτοιες μέρες είναι οι όποιες Κυριακές είναι ανοιχτά, οι ημιαργίες, οι μέρες των εορτών και οι όποιες άλλες μέρες κρίνονται σαν ημέρες αυξημένης κίνησης άρα και πάλι ξεφεύγουμε από τις δύο ώρες την εβδομάδα που υποτίθεται πάει να ρυθμίσει. Το σχέδιο μιλάει για ρεπό η αύξηση των ημερών  της άδειας χωρίς να δίνει περαιτέρω διευκρινήσεις για το τι από τα δύο θα υπερισχύει, με βάση τι κανόνες και σε ποιο χρονικό διάστημα και τέλος υπάρχει πρόβλημα με τα προγράμματα εργασίας που κατατίθενται στην επιθεώρηση εργασίας τα οποία δεν μπορούν να αλλάζουν χωρίς να κατατεθούν και πάλι στην επιθεώρηση.
Εμείς απορρίπτουμε τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και με δεδομένο ότι το σπαστό έχει καθιερωθεί προτείνουμε ένα πρόγραμμα εργασίας με βάση το οποίο οι εργαζόμενοι θα εργάζονται μόνο ένα απόγευμα την εβδομάδα. Ένα  τέτοιο πρόγραμμα τεχνικά είναι εφικτό χωρίς διευθέτηση. Το ένα τρίτο των συναδέλφων που υπηρετούν στο κάθε κατάστημα θα εργάζεται μία μέρα την εβδομάδα τρεισήμισι ώρες το πρωί και τρεισήμισι ώρες το απόγευμα. Αν θεωρήσουμε ότι περισσεύουν κάποιες ώρες αυτές είναι από μισή ώρα κάθε Δευτέρα και Τετάρτη και από μιάμιση ώρες δύο φορές από τις τρεις την εβδομάδα που το κατάστημα δουλεύει πρωί απόγευμα. Αυτές οι ώρες μπορούν να εξαντλούνται την ίδια μέρα που υποτίθεται ότι περισσεύουν για να κλείσει ο συνάδελφος την εργασία του, για εργασίες back office η για την όποια εκπαίδευση.

Μισθολόγιο των συναδέλφων στις OTEPLUS, HELLASCOM και e-VALUE

Ο μισθός που παίρνει ένας εργαζόμενος στις θυγατρικές του ΟΤΕ OTEPLUS και HELLASCOM καθώς και στη θυγατρική της COSMOTE e-VALUE δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τους μισθούς στον υπόλοιπο όμιλο. Η ηγεσία της ΟΜΕ – ΟΤΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν φρόντισε να υπογράψει μια συλλογική σύμβαση  για όλους αυτούς.
Σήμερα στις εταιρείες αυτές έχουμε δύο κατηγορίες. Αυτούς που εργάζονταν πριν την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου το Φεβρουάριο του 2012 που άλλαξε το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων και μείωσε τον κατώτερο μισθό και σ’ αυτούς που προσλήφθηκαν μετά.
Για την πρώτη κατηγορία ισχύει η συλλογική σύμβαση εργασίας που ισχύει για τους υπαλλήλους γραφείου που υπογράφει η ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ). Η τελευταία συλλογική σύμβαση εργασίας αυτής της ομοσπονδίας που προέβλεπε βασικό μισθό νεοεισερχόμενου 850 € μικτά έληξε το Δεκέμβριο του 2010.
Τους τελευταίους μήνες έχουν προσληφθεί αρκετοί εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης προκειμένου να καλύψουν τα  τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ όπου σταδιακά καταργήθηκε η πρόσληψη εκτάκτων ορισμένου χρόνου. Αυτό τον καιρό συνεχίζονται να γίνονται τέτοιες προσλήψεις προκειμένου να καλυφθούν οι θέσεις για το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΠΥΥ (14784). Για όλους αυτούς που προσλήφθηκαν μετά το Φεβρουάριο του 2012 δεν ισχύει η σύμβαση της ΟΙΥΕ και ισχύουν οι μειωμένοι κατώτεροι μισθοί του δευτέρου μνημονίου. 


άνω των 25
κάτω των 25
8ωρο
586,00
511,00
6ωρο
439,50
383,25
4ωρο
293,00
255,50 €


Για όσους εργάζονταν πριν το Φεβρουάριο του 2012 έχει πλέον λήξει το τρίμηνο κατά το οποίο ισχύει η συλλογική τους σύμβαση. Μετά την ημερομηνία αυτή ισχύει γι’ αυτούς μόνο ο βασικός τους μισθός και τα τέσσερα επιδόματα για όσους έχουν τέτοια (χρόνου υπηρεσίας, τέκνων, εκπαίδευσης και επικίνδυνης εργασίας). Μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί νέα σύμβαση και η εργοδοσία μπορεί να καλέσει τον καθένα ξεχωριστά και να του ζητήσει ή πιο σωστά να τον εκβιάσει προκειμένου να δεχθεί τροποποίηση της ατομικής του σύμβασης και μείωση του μισθού του.
Η πρώτη πλευρά για την επίλυση του θέματος έχει να κάνει με την εργοδοσία και τις πρακτικές της. Δεν μπορεί μια εταιρεία τέτοιου μεγέθους, μια εταιρεία με τεράστια κέρδη ακόμη και μέσα στην κρίση να διατηρεί τέτοια μισθολογικά καθεστώτα.
Η άλλη πλευρά έχει να κάνει με την ομοσπονδία. Η Αγωνιστική Συνεργασία επανειλημμένα έχει θέσει το θέμα της διεκδίκησης συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους εργαζόμενους στις θυγατρικές. Αυτό μετά από πολλούς μήνες σήμερα γίνεται αποδεκτό και από την πλειοψηφία.
Θεωρούμε ότι είναι ένα από τα πρώτα θέματα που θα πρέπει να επικεντρώσουμε τη δράση και τη λειτουργία μας.
Οι εργαζόμενοι στις θυγατρικές έχουν κι’ αυτοί δικαιώματα και είναι θετικό που έστω και καθυστερημένα η ομοσπονδία αποφασίζει να κινηθεί.

Μεταφορά στο κτίριο της Παιανίας

Αυτό το οποίο φαίνεται και από το κτίριο που μετακόμισαν οι συνάδελφοι στην Πάτρα πριν από ένα περίπου χρόνο και από το κτίριο της Παιανίας και από το υπό κατασκευή κτίριο στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης είναι ότι σε όλες τις μεγάλες πόλεις πηγαίνουμε σε μεγάλη συγκέντρωση πολλών υπηρεσιών σε μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα. Αυτό από μόνο του δεν είναι κακό όμως φαίνεται ότι συνοδεύεται η με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κατεύθυνση και επιδίωξη της διοίκησης για ελεύθερα ωράρια, για ωράρια που υπερβαίνουν το θεσμοθετημένο χρόνο εργασίας χωρίς καμία υπερωριακή ή άλλη επιβάρυνση. Η πιο sic προσέγγιση της διοίκησης στο θέμα αυτό ήταν «αν κάποιος συνάδελφος χρειάζεται λίγο χρόνο μετά το πέρας του ωραρίου του για να τελειώσει μια εργασία θα πρέπει να του δώσουμε τη δυνατότητα αυτή και για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να υπάρχουν λεωφορεία τα οποία θα φεύγουν κάποια συγκεκριμένη ώρα». Εμείς θεωρούμε ότι η ομοσπονδία θα πρέπει να επιμείνει στη λύση των λεωφορείων από και προς συγκεκριμένες οδικές αρτηρίες.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Πέρα από τα ιδιαίτερα δικά μας υπάρχουν όπως είπαμε και εισαγωγικά όλα τα μεγάλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον αγώνα ενάντια στα μέτρα κυβέρνησης και τρόικας, ενάντια στις πολιτικές που εξυπηρετούν μόνο τους δανειστές και τους τοκογλύφους ενώ ταυτόχρονα βυθίζουν τη χώρα και την πλειοψηφία του Λαού της στη φτώχεια, την ανεργία, την εξαθλίωση. Οι πολιτικές αυτές δεν τροποποιούνται. Οι πολιτικές αυτές ανατρέπονται.


 

blogger templates | Make Money Online