Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Η καμπύλη που αλλάζει, η γροθιά και οι ανεύθυνοι


Η καμπύλη που αλλάζει, η γροθιά και οι ανεύθυνοι

του Γιάννη Δούκα
μέλους της Ε.Ε. της ΟΜΕ – ΟΤΕ
Αθήνα 22/10/2012

Τελικά  όλα πάνε κατ’ ευχήν και πέφτουν στο κενό οι προσπάθειες αυτών που με ποικίλους τρόπους όπως απεργίες, συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις και άλλα πολλά επιχειρούν να στερήσουν από τους τοκιστές και σουλατσαδόρους το μεροκάματο που βγάζουν με τον τίμιο ιδρώτα που τρέχει στο πρόσωπό τους.
Όπως μας πληροφορούν ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης εκταμιεύεται επιτέλους η δόση των 31,5 δισεκατομμυρίων την οποία θα διαχειριστούν και θα διαθέσουν αυτοί οι ίδιοι που μας τα δανείζουν. Εμείς μόνο θα τα χρωστάμε. Μας πληροφορούν επίσης ότι το κλίμα στην Ευρώπη αλλάζει και δεν κινδυνεύει να φαγωθεί από το γάιδαρο. Μάθαμε ότι η κυρία Μέρκελ είδε τον κ. Σαμαρά τρεις φορές μέσα σε λίγες μέρες και ότι σύντομα θα μας επισκεφθούν ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μάριο Μόντι. Όσο για το Σαμαρά αυτός μας είπε για την καμπύλη που αλλάζει και ότι οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι είναι ενωμένοι σα μια γροθιά. Ακόμη και ο Σόιμπλε και οι άλλοι σκληροί μαλάκωσαν. Έτσι για να καταλάβουν μερικοί πως γίνονται οι διαπραγματεύσεις.
Πώς να επιχειρηματολογήσει κανείς για το αντίθετο αφού όχι μόνο δε δίνουμε σχεδόν τίποτε αλλά έχουμε και θετικές εξελίξεις;
Για παράδειγμα σ’ αυτούς που περιμένουν να βγουν στη σύνταξη προσθέτει δύο επιπλέον χρόνια. Για να μην τους έρθει απότομα η αποστράτευση και πέσουν σε καμιά κατάθλιψη.
Οι ήδη συνταξιούχοι που δεν μπορούν να επωφεληθούν από το προηγούμενο μέτρο θα δώσουν ένα μικρό ποσοστό της σύνταξής τους και θα πάρουν κανονικά το υπόλοιπο. Θα τους κοπούν το επίδομα άδειας και τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων αλλά οι υπόλοιπες δώδεκα συντάξεις θα παραμείνουν.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στους μισθωτούς. Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγοράς εργασίας είναι σε καλό δρόμο. Το αίτημα για κατάργηση 8ωρου και 5μερου έχει πλέον ωριμάσει. Μετά την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων έρχεται φέτος η κατάργηση των τριετιών και των χρονοεπιδομάτων. Μετά τη μείωση δώρων και επιδόματος άδειας στο δημόσιο έρχεται σήμερα η κατάργησή τους. Μετά τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση έρχεται σήμερα και η μείωση της αποζημίωσης απόλυσης. Μετά τη μισθωτή εφεδρεία έρχεται σήμερα και η απόλυση μερικών χιλιάδων υπαλλήλων από το δημόσιο και τις δημόσιες υπηρεσίες.
Από την άλλη μεριά αναμένεται μεγάλη αύξηση των δημοσίων εσόδων μετά και τα νέα φορολογικά μέτρα που προστίθενται στα μέχρι σήμερα χαράτσια. Καταργείται το αφορολόγητο για κάθε παιδί, καταργούνται οι φοροαπαλλαγές για δάνεια κατοικίας, τόκους δανείων, δίδακτρα, ασφάλιστρα και άλλα πολλά. Για την καλύτερη και μεγαλύτερη απόδοση υπάρχουν εισηγήσεις τα μέτρα αυτά να  ισχύσουν αναδρομικά από 1/1/2012.
Τέλος έχουμε και τον ΟΤΕ. Στον ΟΤΕ η διοίκηση θέλει να μειώσει το προσωπικό κατά χίλια και πλέον άτομα. Επεξεργάζεται λοιπόν  ένα πρόγραμμα οικειοθελούς όπως το λέει αποχώρησης. Σ’ αυτούς που θα κάνουν χρήση θα δώσει τη νόμιμη αποζημίωση και κάτι σα μισθωτή εφεδρεία.
Υπάρχουν βέβαια κι’ αυτοί που φωνάζουν. Αυτοί που λένε ότι η συνέχιση των ίδιων πολιτικών σπρώχνει ακόμη μεγαλύτερα τμήματα του ελληνικού Λαού στη φτώχεια, στην ανεργία, στην αβεβαιότητα, στην ανασφάλεια, στην εξόντωση. Αυτοί που λένε ότι το χρέος δεν είναι χρέος του Λαού, ότι το συσσώρευσε μια πολιτική και οικονομική ελίτ, ότι τα δάνεια δεν εξυπηρέτησαν αναπτυξιακές, παραγωγικές και κοινωνικές ανάγκες του τόπου. Ότι μοναδική διέξοδος είναι η αμφισβήτηση του χρέους, ότι απαιτείται ολική ή μερική διαγραφή του. Και μιλάνε για μια πολιτική που στο επίκεντρό της θα έχει την κοινωνία και τα δικαιώματά της. Οι ίδιοι λένε ότι το πρόγραμμα του ΟΤΕ δεν είναι και τόσο εθελοντικό. Ότι στους λεγόμενους δικαιούχους θα μπουν εκβιαστικά διλήμματα. Και ότι θα πρέπει εδώ και τώρα να διεκδικηθεί η διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όσων κάνουν χρήση καθώς και το ότι όσοι δεν κάνουν χρήση δεν θα γίνουν στόχος εκδικητικών πρακτικών.  Ακόμη λένε ότι είναι ευκαιρία να μπουν στην ατζέντα των συζητήσεων αιτήματα που είναι στο ντουλάπι εδώ και καιρό όπως οι μισθοί των δουλεμπορικών θυγατρικών και οι συμβάσεις που λήγουν λόγω μνημονίου το Φεβρουάριο του 2013. Και μιλάνε και για προσλήψεις αφού θα ερημώσουν όλες οι υπηρεσίες.
Έχουμε ξαναπεί ότι όλους αυτούς ο παλιός μας φίλος ο Παναγής τους έχει πει ανεύθυνους. Η γνώμη του Παναγή κερδίζει έδαφος τόσο εκτός όσο και εντός ΟΤΕ. Καθημερινά πληθαίνουν οι φωνές που τους χαρακτηρίζουν ανεύθυνους.

 

blogger templates | Make Money Online