Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Συνεδρίαση της ΟΜΕ – ΟΤΕ 9/5/2013 - Συλλογικές συμβάσεις εργασίας – OTE TV




Συνεδρίαση της ΟΜΕ – ΟΤΕ 9/5/2013
Συλλογικές συμβάσεις εργασίας – OTE TV

Στη συνεδρίαση της Ε.Ε. της ομοσπονδίας την Πέμπτη 9/5/2013 συζητήθηκαν το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και το θέμα της συνεχιζόμενης μεταφοράς προσωπικού στη νέα υπηρεσία OTE TV.
Πριν αναφερθούμε στα θέματα της συζήτησης θα πρέπει να πούμε ότι το Υπουργείο Εργασίας απάντησε τελικά στο ερώτημα που είχε θέσει η ομοσπονδία για το θέμα της μη χορήγησης του μισθολογικού κλιμακίου. Σύμφωνα με την άποψη του Υπουργείου η μισθολογική προαγωγή δεν εμπίπτει στις διατάξεις της πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου που καταργεί τις αυτόματες αυξήσεις και συνεπώς η διοίκηση του ΟΤΕ οφείλει να χορηγήσει αναδρομικά από 1/1/2013 το μισθολογικό κλιμάκιο σε όσους το δικαιούνται. Η γνωμοδότηση αυτή δεν σημαίνει ότι το θέμα τελείωσε. Η γνωμοδότηση αυτή είναι ένα σοβαρό θετικό βήμα για τη μισθολογική προαγωγή και μας ανοίγει το δρόμο για τη συνέχιση της διεκδίκησης.

Συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει για όλα τα θέματα των παλαιών συλλογικών συμβάσεων εργασίας γίνεται κάτω από το νέο θεσμικό πλαίσιο που έχουν επιβάλλει οι κυβερνήσεις του μνημονίου. Το νέο αυτό πλαίσιο οδηγεί μέρα με την ημέρα στην κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.  Με το νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο έχει καταργηθεί η δυνατότητα υπογραφής από τη ΓΣΕΕ της σύμβασης που θα καθορίζει τον κατώτερο μισθό και τα κατώτερα ημερομίσθια, έχει καταργηθεί η υποχρεωτική εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, έχει καταργηθεί η μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων και με τη λήξη ή την καταγγελία μιας σύμβασης οι όροι της δεν μετενεργούν (δεν συνεχίζουν δηλαδή να ισχύουν) και οι εργαζόμενοι είναι έρμαια στις πιέσεις της εργοδοσίας για υπογραφή μιας ακόμη χειρότερης ατομικής σύμβασης εργασίας και τέλος καταργήθηκε η δυνατότητα προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας ο οποίος έδωσε πολλές φορές στο παρελθόν διέξοδο σε πολλές περιπτώσεις ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μεγάλης εργοδοτικής αδιαλλαξίας.
Το θέμα του θεσμικού πλαισίου είναι θέμα πάλης της ΓΣΕΕ, των ομοσπονδιών, των εργατικών κέντρων, των πρωτοβάθμιων σωματείων  όλου εν τέλει του συνδικαλιστικού κινήματος και είναι τεράστιες οι ευθύνες των δυνάμεων του συνδικαλιστικού δικομματισμού σε όλη την πυραμίδα του συνδικαλιστικού κινήματος οι οποίες ακόμη και λίγες μέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία κατάργησης όλων των συλλογικών συμβάσεων (14/5/2013) δεν κάνουν τίποτε προκειμένου να ενημερώσουν και να ξεσηκώσουν τους εργαζόμενους απέναντι στην επερχόμενη κατεδάφιση όλων αυτών που με αγώνες και θυσίες κατακτήθηκαν τον εικοστό αιώνα.
Σε ότι αφορά τα ιδιαίτερα δικά μας ζητήματα η διοίκηση στις συναντήσεις που έχουν προηγηθεί έχει τοποθετηθεί και έχει πει ότι με βάση την ερμηνεία που δίνουν οι νομικοί της σύμβουλοι μετά τις 14/5/2013 ισχύει μόνο το μισθολόγιο με όλα τα προβλεπόμενα επιδόματα και καταργούνται ο εσωτερικός κανονισμός προσωπικού που ισχύει καθώς και όλοι οι θεσμικοί όροι των παλαιών συλλογικών εργασίας (π.χ. Πειθαρχικό δίκαιο, Κανονισμός μεταθετότητας, καθεστώς αδειών, εφ’ άπαξ αποζημίωση, προστασία μητρότητας και όλα τα άλλα ανεξάρτητα από το πότε κατακτήθηκαν). Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 26/4 ενημερωθήκαμε ότι τα δύο βασικά θέματα που θέλει να τροποποιήσει είναι το ισχύον πειθαρχικό δίκαιο και ο κανονισμός μεταθετότητας. Αυτή ήταν και η τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου κ. Τσαμάζ κατά την πρόσφατη παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ΟΤΕ.
Σε ότι μας αφορά τόσο για το θεσμικό πλαίσιο όσο και για τα ιδιαίτερα δικά μας ζητήματα θεωρούμε:
1.      Η ΓΣΕΕ και όλο το συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει εδώ και τώρα να ξεκινήσει  ένα μακροχρόνιο και επίμονο αγώνα με πολύμορφες δράσεις και μορφές αγώνα βάζοντας πολιτικά αιτήματα με πρώτο απ’ όλα την έξοδο της χώρας από το μηχανισμό της τρόικας και την κατάργηση των μνημονίων. Μέσα στα αιτήματα αυτά εντάσσεται και η επαναφορά όλου του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
2.      Η ΟΜΕ – ΟΤΕ θα πρέπει να βγει επιτέλους με κλιμάκια, να ενημερώσει τους εργαζόμενους του ΟΤΕ για το τι συμβαίνει σήμερα αλλά και για το ποιες είναι οι προοπτικές αν δεν αντιδράσουμε, να συμβάλλει με τις δυνάμεις της για τη διεκδίκηση των γενικότερων ζητημάτων και να δώσει ένα μήνυμα στη διοίκηση του ΟΤΕ ότι είμαστε ακόμη όρθιοι, ότι συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, ότι δεν απεμπολούμε όλα αυτά που με αγώνες κατακτήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες.
3.      Σε ότι αφορά τα θέματα διαπραγμάτευσης του πειθαρχικού και του κανονισμού μεταθετότητας που βάζει η διοίκηση μπαίνουμε στη συζήτηση βάζοντας όμως το δικό μας πλαίσιο. Θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να συζητάμε μόνο με βάση το τι λέει ή τι ζητάει η διοίκηση. Έχουμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε και να προβάλλουμε δικά μας αιτήματα όπως το μισθολόγιο των συναδέλφων στις θυγατρικές, όπως ο λογαριασμός νεότητας, όπως η χορήγηση του μισθολογικού κλιμακίου που κόπηκε ή όπως  το προβλεπόμενο 1% για το ταμείο αρωγής.

Μεταφορά προσωπικού στις νέες υπηρεσίες
Η διοίκηση συνεχίζει να υλοποιεί τις αποφάσεις της που έχουν να κάνουν με τη μεταφορά προσωπικού στην OTE TV.
Τις επόμενες ημέρες κλιμάκια της ομοσπονδίας και των σωματείων μελών θα βρίσκονται καθημερινά στους βασικούς χώρους της υπηρεσίας αυτής.
Το θέμα OTE TV για μας δεν έχει τελειώσει, η διοίκηση μπορεί να θεωρεί ότι πέτυχε μια πύρρειο νίκη αλλά θα πρέπει να πάρει και το μήνυμα ότι θα μας βρίσκει συνεχώς μπροστά της.

Κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές μας Κατακτήσεις
Υπερασπίζουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις τη δουλειά μας την αξιοπρέπειά μας

 

blogger templates | Make Money Online