Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Υπογραφή ΣΣΕ για τα θεσμικά θέματα - O αγώνας για όλα τα ανοιχτά μέτωπα συνεχίζεται



24 Μαΐου 2013
Υπογραφή ΣΣΕ για τα θεσμικά θέματα
Ο αγώνας για όλα τα ανοιχτά μέτωπα συνεχίζεται

Την Παρασκευή 24/5/2013 έκλεισε η διαπραγμάτευση με τη διοίκηση για το θέμα των θεσμικών ζητημάτων που περιείχαν όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας των τελευταίων δεκαετιών και που καταργήθηκαν στις 14/5/2013.       Η διαπραγμάτευση και η τελική συμφωνία έγινε μέσα στο νέο θεσμικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο ότι έχει υπογραφεί καταργείται τρεις μήνες μετά τη λήξη ή την καταγγελία μιας σύμβασης και η διαπραγμάτευση ξεκινάει από μηδενική βάση.   Η συζήτηση δεν αφορούσε την τρέχουσα συλλογική σύμβαση που μείωσε τους μισθούς μας γιατί αυτή λήγει στο τέλος του 2014.
Η τελική συμφωνία με τη διοίκηση προβλέπει τη διατήρηση σε ισχύ όλων των θεσμικών ζητημάτων που υπήρχαν στις παλαιές συμβάσεις (π.χ. εφ’ άπαξ αποζημίωση, προκαταβολή εφ’ άπαξ, αναγνώριση στρατιωτικής θητείας για υπολογισμό κλιμακίου και χρονοεπιδόματος, ωράριο ΑΜΕΑ, παιδικοί σταθμοί, φύλακτρα για παιδιά μέχρι δύο ετών, προστασία μητρότητας, ειδικές άδειες), μέχρι και το τέλος του 2014 με δύο αλλαγές στα ισχύοντα στον κανονισμό μεταθετότητας και στο πειθαρχικό δίκαιο εκτός από τους όρους της συλλογικής σύμβασης του 2003 που προβλέπει την χρηματοδότηση επαγγελματικού ταμείου με ποσοστό ύψους 1% και τη χρηματοδότηση του ταμείου αρωγής επίσης με ποσοστό 1%. Οι ρυθμίσεις αυτές παρά το ότι έχουν συμφωνηθεί το 2003 μέχρι σήμερα δεν έχουν εφαρμοστεί. Για τα ζητήματα αυτά οι δύο πλευρές κράτησαν η κάθε μία τις δικές της απόψεις πράγμα που αποτυπώνεται και στην υπογραφείσα σύμβαση. Η διοίκηση ότι έχουν καταργηθεί και η ομοσπονδία ότι συνεχίσουν να ισχύουν.
Οι τροποποιήσεις που αφορούν το πειθαρχικό δίκαιο έχουν να κάνουν με την αλλαγή της σύνθεσης του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου όπου καταργείται ο αρεοπαγίτης και στη θέση του θα μπει ένας γενικός διευθυντής και γίνεται μια τροποποίηση στη σχέση παραπτωμάτων και ποινών.
Οι τροποποιήσεις που αφορούν τον κανονισμό μεταθετότητας έχουν να κάνουν
·      με ορισμένες ειδικές κατηγορίες που αναφερόταν στον κ.μ. και είναι πλέον άνευ ουσίας,
·      με το αμετάθετο που προβλεπόταν σύμφωνα με τα χρόνια υπηρεσίας ή την ηλικία, το οποίο τώρα γίνεται μετά τα 30 χρόνια υπηρεσίας και σε απόλυτα εξαιρετικές περιπτώσεις – όπως προβλεπόταν παλαιότερα για την ηλικία – μπορεί να γίνει μετάθεση,
·      με την υποχρεωτική επιστροφή στον τόπο συμφερόντων μετά από μετάθεση για υπηρεσιακούς λόγους η οποία παραμένει και γίνεται ενιαία για όλους μετά από δύο χρόνια και
·      τέλος στις περιπτώσεις που μια υπηρεσία κλείσει η διοίκηση έχει τη δυνατότητα να μεταθέσει όσους υπηρετούν στην υπηρεσία αυτή και ο κάθε συνάδελφος που θα μετατεθεί αποκτά προτεραιότητα επιστροφής στην έδρα από την οποία μετατέθηκε οποτεδήποτε υπάρξει θέση ακόμη και διαφορετικού έργου αλλάζοντας είδος εργασίας αν απαιτείται.
Η Αγωνιστική Συνεργασία συμμετείχε καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ενημέρωνε συνεχώς για την πορεία τους και επιδίωξε με τις θέσεις και τις προτάσεις της να επηρεάσει τις εξελίξεις.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό που αναφέραμε και η θέση μας είναι ότι η συλλογική σύμβαση αυτή θα πρέπει να υπογραφεί και δώσαμε  θετική ψήφο.
Η συλλογική σύμβαση αυτή δεν προσφέρεται ούτε για πανηγυρισμούς που ενδεχομένως θα επιχειρήσουν κάποιοι – γιατί εμπεριέχει και ορισμένους συμβιβασμούς έστω και μικρούς – και δεν προσφέρεται ούτε για αναθέματα που ήδη έχουν ξεκινήσει από κάποιους άλλους γιατί όλοι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η μη υπογραφή θα σήμαινε είτε ότι όλα τα θεσμικά ζητήματα καταργούνται είτε ότι κάποια απ’ αυτά θα δοθούν με διευθυντικό δικαίωμα που σημαίνει ότι η διοίκηση οποτεδήποτε τα παίρνει πίσω όπως έχει κάνει μέχρι σήμερα για θέματα που δεν είχε υπογραφεί συλλογική σύμβαση (π.χ. λογαριασμός νεότητας).
Η επόμενη μέρα της υπογραφής της συλλογικής σύμβασης μας βρίσκει με πολλά ανοιχτά μέτωπα. Το θέμα των μισθών των συναδέλφων στις θυγατρικές και οι ενιαίοι όροι εργασίας παλαιών και νέων συνεχίζουν να είναι στην προμετωπίδα των διεκδικήσεών μας. Η μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία των Βαλκανίων δεν μπορεί να επαίρεται με τους μισθούς του μνημονίου των εργαζομένων στα δουλεμπορικά. Η απαράδεκτη και ταυτόχρονα παράνομη μη χορήγηση του μισθολογικού κλιμακίου σε όσους το δικαιούνται για μας δεν έχει τελειώσει όπως δεν έχει τελειώσει  και το θέμα της μείωσης των χορηγιών του λογαριασμού νεότητας. Η υπόθεση της OTE TV και η εργοδοτική αυθαιρεσία των προηγούμενων μηνών συνεχίζεται και δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμούς και  σε κάθε περίπτωση υπάρχει και το αύριο σε ότι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Η υπογραφή αυτής της συλλογικής σύμβασης μας δίνει τη δυνατότητα να προετοιμάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα το εσωτερικό μας μέτωπο γιατί το τέλος του 2014 δεν είναι μακριά και τότε θα γίνει μια νέα διαπραγμάτευση για όλα τα θέματα και σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και πάλι εκ του μηδενός εκτός των τεσσάρων εξαιρέσεων (βασικός μισθός και τρία βασικά επιδόματα).
Άμεσα συνυφασμένο με το τι θα γίνει στη διαπραγμάτευση στο τέλος του 2014 είναι και το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνονται οι διαπραγματεύσεις. Το θεσμικό πλαίσιο που έφεραν οι κυβερνήσεις του μνημονίου έγειρε την πλάστιγγα της διαπραγμάτευσης υπέρ της εργοδοσίας. Απαιτείται διαρκής και συνεχώς εντεινόμενη πάλη για την ανατροπή του, για την επαναφορά του προηγούμενου. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε συνεχείς υποχωρήσεις.
Το θέμα του θεσμικού πλαισίου είναι θέμα πάλης της ΓΣΕΕ, των ομοσπονδιών, των εργατικών κέντρων, των πρωτοβάθμιων σωματείων όλου εν τέλει του συνδικαλιστικού κινήματος και είναι τεράστιες οι ευθύνες των δυνάμεων του συνδικαλιστικού δικομματισμού σε όλη την πυραμίδα του συνδικαλιστικού κινήματος οι οποίες δεν κάνουν τίποτε προκειμένου να ενημερώσουν και να ξεσηκώσουν τους εργαζόμενους απέναντι στην επερχόμενη κατεδάφιση όλων αυτών που με αγώνες και θυσίες κατακτήθηκαν τον εικοστό αιώνα.
Η ΓΣΕΕ και όλο το συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει εδώ και τώρα να ξεκινήσει ένα μακροχρόνιο και επίμονο αγώνα με πολύμορφες δράσεις και μορφές αγώνα βάζοντας πολιτικά αιτήματα με πρώτο απ’ όλα την έξοδο της χώρας από το μηχανισμό της τρόικας και την κατάργηση των μνημονίων. Μέσα στα αιτήματα αυτά εντάσσεται και η επαναφορά όλου του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Η συλλογική σύμβαση που υπεγράφη δεν προσφέρεται
ούτε για πανηγυρισμούς ούτε για αναθέματα

κατεβάστε την ΣΣΕ για τα θεσμικά που υπεγράφη

 

blogger templates | Make Money Online