Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

40η ημέρα στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και ο αγώνας συνεχίζεται

 

40η ΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ ΕΡΤ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

24ΩΡΕΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΤΗΛ.ΣΤΑΘΜΟΥΣ!
ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΑΝ ΤΟ ΝΟΜ/ΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΡΙΤ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜ/ΔΙΟΥ ΖΗΤΑ Η ΠΟΣΠΕΡΤ!
αναδημοσίευση από www.iskra.gr

Την απόφαση να παραμείνουν εντός του Ραδιομεγάρου και να συνεχίσουν το μαραθώνιο πρόγραμμα που εκπέμπουν, αποφάσισαν με ευρύτατη πλειοψηφία οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ μετά από τη Γενική Συνέλευση της Πέμπτης (18/7).
Ξεκαθάρισαν, δε, ότι δεν έχουν ζητήσει ειδική μεταχείριση για τις αποζημιώσεις αλλά, αντίθετα, ζητούν την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας τους και κάλεσαν σε διάλογο τον υφυπουργό Π. Καψή με καθαρά και έντιμα μέσα.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αρμόδιος υφυπουργός Παντελής Καψής δήλωσε από το βήμα της Βουλής, στην Ολομέλεια της οποίας συζητήθηκε την Παρασκευή (19/7) το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, ότι την ερχόμενη Δευτέρα (22/7) θα βγουν οι προκηρύξεις για την πρόσληψη 2.000 ατόμων για τον μεταβατικό φορέα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, σε πρώτη φάση θα προσληφθούν περίπου 580 άτομα, τα οποία θα δουλεύουν με δίμηνες συμβάσεις που θα ανανεώνονται μέχρι να δουλέψει ο νέος φορέας.
Παράλληλα η ΠΟΣΠΕΡΤ, με ανακοίνωσή της ζητά να γίνει δημοψήφισμα επί του ψηφισμένου νομοσχεδίου για τη Δημόσια Τηλεοράση. (βλ. παρακάτω)
Εν τω μεταξύ σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες αποφάσισαν να κατέβουν οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας , μετόχους της DIGEA (βλ. παρακάτω).
ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΡΙΤ
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων, το νομοσχέδιο για την ΝΕΡΙΤ μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ κατά δήλωσαν οι βουλευτές από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ειδικότερα, σε σύνολο 260 παρόντων βουλευτών, "ναι" επί του νομοσχεδίου δήλωσαν 155 βουλευτές, "όχι" 104 ενώ ένας βουλευτής δήλωσε παρών.
Πάντως από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή καταψήφισε το άρθρο 12 για τον μεσολαβητή, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης απουσίαζε από την ψηφοφορία.
ΠΟΣΠΕΡΤ: ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΡΙΤ
«Η ΠΟΣΠΕΡΤ προσκαλεί 120 γενναίους βουλευτές να σώσουν την τιμή της «εκτελέστριας» Βουλής και να προτείνουν σύμφωνα με το αρ.44, παρ. 2 του Συντάγματος, Δημοψήφισμα επί του ψηφισμένου νομοσχεδίου για την ΝΕΡΙΤ ή και γενικότερα για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, που απολύουν αντισυνταγματικά Έλληνες πολίτες, ώστε να το απορρίψει ο ίδιος ο ελληνικός λαός που πλέον δικαιούται και υποχρεούται να αντισταθεί με κάθε μέσο στην οικονομική βία που υφίσταται και να καταργήσει αυτό το μνημονιακό, έκτρωμα που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία της σημερινής Βουλής», αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία συνεχίζει ως εξής;
«Πρέπει το κοινωνικό ζήτημα που προκάλεσε η κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε να γίνει η αφορμή για τη διαπίστωση της διάστασης μεταξύ Βουλής και εκλογικού σώματος και να αναγκαστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επιστρέψει στη Βουλή το εκτρωματικό νομοσχέδιο της ΝΕΡΙΤ, ασκώντας και αυτός επιτέλους τη μοναδική αρμοδιότητα που έχει».
Παράλληλα, η ΠΟΣΠΕΡΤ κάνει λόγο για συνθήκες μαύρης εργασίας και ελλιπές πρόγραμμα:
«Οι εργαζόμενοι της ΝΕΡΙΤ, που δεν θα ξεπερνούν τους 1000, θα απασχολούνται με συνθήκες μαύρης και επισφαλούς εργασίας, το πρόγραμμα που θα εκπέμπεται, θα είναι ελλιπές, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις προβλέψεις του Συντάγματος για πολιτισμό, ενημέρωση, ψυχαγωγία και αναμένεται πολύ κατώτερο των απαιτήσεων μιας πραγματικά δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ενώ θα είναι δε Αθηνοκεντρικό, ενάντια σε κάθε πολιτισμική και επιμορφωτική ανάπτυξη του λαού που ζει στην περιφέρεια και ανήκει στην ελληνική διασπορά. Σε κάθε περίπτωση δε θα γίνουμε Ιφιγένεια για να σαλπάρει η γαλέρα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων από πειρατές των νόμων και του Συντάγματος
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΡΤ
Με ευρεία πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ αποφάσισε:
"Είμαστε εδώ. Σε σύμπνοια με τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι δημοσιογραφικές ενώσεις αρχής γενομένης, από αύριο Παρασκευή 19 Ιουλίου στα ιδιωτικά κανάλια της Digea αλλά και του σκεπτικού των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης της ΠΟΣΠΕΡΤ παραμένουμε και εκπέμπουμε πλήρες ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα και διαδικτυακή ενημέρωση από τις κεντρικές και περιφερειακές εγκαταστάσεις της ΕΡΤ.
Καταδεικνύουμε μία σειρά από αναξιοπιστίες και αντιφατικές δημόσιες δηλώσεις που δεν συμβάλλουν θετικά στο διάλογο που ευαγγελίζεται με θέρμη ο ίδιος ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και διακριτικά στηρίζουν άλλα μέλη της συγκυβέρνησης.
Στις 15 Απριλίου του 2013, δηλαδή σχεδόν δύο μήνες πριν το πραξικοπηματικό «μαύρο» στις δημόσιες συχνότητες οι κυβερνώντες δήλωναν ότι «είχαν κουραστεί να διαψεύδουν φήμες για το κλείσιμο της ΕΡΤ».
Σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, από τη Βουλή απευθυνόμενος σε πολιτικό κόμμα είπε ότι το «μαύρο θα φύγει». Ο αρμόδιος υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης όταν ερωτήθηκε σχετικά με τη ΔΤ είπε ότι βγήκε βιαστικά στον αέρα, χωρίς να είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα, διότι έπρεπε να φύγει το «μαύρο». Για την αλήθεια μπορεί να απαντήσει μόνο η κυβέρνηση. Εμείς μόνο να επισημάνουμε ότι το «μαύρο» δεν είναι δεν έγινε και δεν μπορεί να γίνει ποτέ ζήτημα ενός κόμματος. Η δημόσια Ραδιοτηλεόραση είναι υπόθεση της κοινωνίας.
Ένα 24ωρο πριν, με επικεφαλής τον κ. Βορίδη, εξαπολύθηκε το μπαράζ μιας συντονισμένης επιχείρησης απαξίας όσων εργάστηκαν και εργάζονται στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.
Η μόνη συνέπεια που έχουν επιδείξει οι κυβερνώντες είναι η συμμετοχή τους με ευλάβεια στην ενορχηστρωμένη επικοινωνιακή εναλλαγή των ρόλων με «σκληρούς» και «συναινετικούς», για να αποδείξουν πόσο «αμαρτωλοί» είναι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ.
Καταδεικνύουμε ότι η στοχευμένη ανάδειξη του «πίνγκ – πονγκ» μεταξύ των «καλών» και των «κακών» της κυβέρνησης για το ύψος των αποζημιώσεων των απολυμένων εργαζομένων, σε βασικό θέμα του διαλόγου για το παρόν και το μέλλον της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης είναι ένα ακόμη δείγμα αναξιοπιστίας.
Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ θα επανέλθουν μετά τα όποια νέα δεδομένα φέρει η κατάθεση της τροπολογίας «που παζαρεύει τις αποζημιώσεις των εργαζομένων» με «αντάλλαγμα» να εγκαταλείψουν το Ραδιομέγαρο και να παραδώσουν εν λευκώ το ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα, την ενημέρωση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία που παράγουν.
Σε νέα Γενική Συνέλευση θα καθορίσουν το πλαίσιο της τελικής συνάντησης με τον αρμόδιο υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης."

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ-ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ DIGEA
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΣΗΕΑ)
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΠΗΕΑ)
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΕΣΠΗΤ)
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΕΤΙΤΑ)
"Η απόφαση της 11ης Ιουνίου και η επιμονή έκτοτε της κυβέρνησης για εξαφάνιση της ΕΡΤ, αποκαλύπτουν έναν ευρύτερο σχεδιασμό και μια στρατηγική δραματικής συρρίκνωσης αν όχι εξαφάνισης της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση αποφάσισε και διέταξε τη διάλυση της ΕΡΤ και στη θέση της προσπαθεί να δημιουργήσει ένα παράνομο, ψευδεπίγραφο, συρρικνωμένο μόρφωμα τηλεόρασης. Ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής, το περιεχόμενο του ν/σ για τη δημιουργία της ΝΕΡΙΤ, αποκαλύπτουν ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός οδηγεί σε ακόμη ασφυκτικότερο έλεγχο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης από την εκάστοτε κυβέρνηση. Πρώτα και κύρια, ωστόσο, την απευθείας παράδοσή της στους μεγαλοεπιχειρηματίες-καναλάρχες: Με την εξαφάνιση της ΕΡΤ παραδίδεται ο έλεγχος και η εκμετάλλευση των συχνοτήτων στο μεγάλο κεφάλαιο στο χώρο των ΜΜΕ, στους μετόχους της DIGEA .
Τον τελευταίο μήνα φάνηκαν καθαρά αυτοί οι σχεδιασμοί: Την επιχείρηση «λουκέτου» στην ΕΡΤ διαδέχθηκε η παράνομη εκπομπή σήματος της ΝΕΡΙΤ μέσω της Digea . Ακολούθως και πάλι η Digea ανέλαβε να εκπέμψει το παράνομο κωμικοτραγικό πρόγραμμα της αποκαλούμενης « Δημόσιας Τηλεόρασης» και προκειμένου να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, η εκπομπή ξεκίνησε μέσα από ιδιωτικά στούντιο (πρώην Mega ) στην Παιανία.
Είναι καθαρό πλέον ότι η κυβέρνηση βιάζεται για το συνολικό και τελικό ξεκαθάρισμα με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκμετάλλευση ολόκληρου του φάσματος των συχνοτήτων, ολόκληρου του ψηφιακού χάρτη της χώρας από τους ιδιώτες-καναλάρχες της Digea , οι οποίοι θα διαθέτουν την παγκόσμια πρωτοτυπία να είναι ταυτόχρονα οι μοναδικοί «παραγωγοί» και «πάροχοι» του συνόλου του ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος στη χώρα.
Ταυτόχρονα με την εξαφάνιση- συρρίκνωση της ΕΡΤ μοιραία η ανεκτίμητη περιουσία της, ο τεράστιος τεχνολογικός εξοπλισμός της ( HD , ψηφιακά μηχανήματα, πομποί κ.α.) θα παραδοθούν σε ιδιώτες.
Στο σημείο αυτό καταγγέλλουμε τη νέα εκτροπή της κυβέρνησης για μετάδοση του σήματος του μορφώματος της «ΔΤ» από αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης – Επικοινωνίας με τη χρήση οπτικής ίνας ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού και ιδιωτών εργαζομένων – εργολάβων. Η εκπεφρασμένη θέληση των εργαζομένων στη ΓΓΕΕ είναι δυναμική κινητοποίηση προκειμένου να σταματήσει η νέα αυθαιρεσία.
Απέναντι σε όλα αυτά, γίνεται πια ξεκάθαρο ότι ο συνεχιζόμενος αγώνας των συναδέλφων εργαζομένων της ΕΡΤ αφορά όλους τους εργαζόμενους στα ιδιωτικά κανάλια. Και για έναν κρίσιμο λόγο επιπλέον: Αυτό που επιχειρείται να γίνει στην ΕΡΤ σημαίνει τον τελικό γύρο επίθεσης για την κατάργηση της μισθωτής εργασίας στο χώρο των ΜΜΕ, για την κατάπτωση κάθε εργασιακού δικαιώματος, για τη διαμόρφωση συνθηκών απόλυτης ομηρίας των εργαζομένων (τη θέση των συμβάσεων αορίστου χρόνου παίρνουν συμβάσεις έργου απροσδιόριστων όρων για ύψος απολαβών, ασφαλιστικά δικαιώματα κ.ο.κ.). Αυτό που γίνεται στην ΕΡΤ, το επόμενο διάστημα θα το πληρώσουν πολύ ακριβά όλοι οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά κανάλια, γι΄ αυτό είναι και δική τους υπόθεση.
Η εφιαλτική εικόνα μιας στρατιάς ανέργων δημοσιογράφων, τεχνικών, εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων της τηλεόρασης, να αναζητούν δουλειά με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση επιβεβαιώνει το γιατί οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά κανάλια πρωτοπορούν στην αγωνιστική κινητοποίηση.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι ευθύνες των Ενώσεων του χώρου των ΜΜΕ, όπως και του ευρύτερου συνδικαλιστικού κινήματος, είναι μεγάλες για την κινητοποίηση των εργαζομένων ώστε να ανατραπούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί.
Οι Ενώσεις του τύπου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρες απεργίες στα ιδιωτικά κανάλια-μετόχους της Digea (Αλφα, ΑΝΤ1, Mega , Μακεδονία, ΣΚΑΙ και STAR ) αρχής γενομένης από αύριο Παρασκευή, 19 Ιουλίου, ημέρα τελικής συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή του ν/σ για την ΝΕΡΙΤ.
Ο απεργιακός αγώνας που ξεκινά από αύριο θα έχει διάρκεια, καθώς είναι διαρκής η απαίτηση να αποδείξουμε ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν είναι μόνοι τους."

ΤA ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ ΕΡΤ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ
21.00: -ΜΙΑ ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟΥ ΤΗΣ ΕΡΤ με το συγκρότημα «Εβρίτικη Ζυγιά» και το ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΑΥΛΙΔΑΣ με το χορευτικό του συγκρότημα.
Στο καθημερινό φεστιβάλ πολιτισμού που γίνεται δω και 40 μέρες στο προαύλιο της ΕΡΤ, φυσικά δεν έχουν λείψει τα ιδιαίτερα γνωρίσματα και τα πολιτισμικά στοιχεία από τον πλούτο της λαϊκής παράδοσης του τόπου μας.

Έτσι αυτή την Κυριακή με χαρά υποδεχόμαστε τους συναδέλφους από την ΕΡΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ, οι οποίοι οργάνωσαν αυτή την βραδιά με τη "Εβρίτικη Ζυγιά" και το ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΑΥΛΙΔΑΣ
-"Εβρίτικη Ζυγιά"
Ηλικιακά νέοι οι μουσικοί της «Εβρίτικης Ζυγιάς», δημιουργούν με ιδιαίτερη ευαισθησία και συνθέτουν με γνήσια συστατικά από τον λαογραφικό πλούτο του Έβρου ,μια εντυπωσιακή διαδρομή προς το μέλλον
Μυημένοι στον παραδοσιακό τρόπο διασκέδασης, με καταγεγραμμένες στο ενεργητικό τους πολλές έρευνες και έχοντας στη σύνθεσή τους αποκλειστικά αρχέγονα παραδοσιακά θρακιώτικα όργανα, θα θυμίσουν στους παλαιότερους προσωπικά βιώματα και θα ταξιδέψουν τους νεότερους σε όλες τις γωνιές του Θρακικού χώρου (Βόρεια, Ανατολική και Δυτική Θράκη). Εκεί, στα ατελείωτα θρακιώτικα πανηγύρια, που όλα ήταν αυθεντικά με ανθρώπους απλούς. Τότε που ο κόσμος γλεντούσε με τα αφτιά και την ψυχή και όχι με τα μάτια !
Παίζουν:
Γκάιντα, καβάλι: Στράτος Σπύρος
Καβάλι, φωνή: Πασόπουλος Στρατής
Λύρα Θράκης: Παρτινούδης Αλέξιος
Νταούλι, τουμπερλέκι: Στράτος Άγγελος
Ακορντεόν: Πασόπουλος Σταμάτης
-ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΑΥΛΙΔΑΣ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ

 

blogger templates | Make Money Online