Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Καλή Χρονιά


Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Η νέα τριετής 2015 – 2017 συλλογική σύμβαση εργασίας - Μακριά από τις δυνατότητες, τις προσδοκίες και τις ανάγκες των εργαζομένων



Η νέα τριετής 2015 – 2017 συλλογική σύμβαση εργασίας
Μακριά από τις δυνατότητες, τις προσδοκίες και τις ανάγκες των εργαζομένων
Τι προβλέπει για τους εργαζόμενους του ΟΤΕ
Τι προβλέπει για όσους ενταχθούν από την OTEPLUS
Τι θα συμβεί με τους εργαζόμενους στα call centers
Η «υπευθυνότητα» αυτών που αποχώρησαν ή απείχαν από την ψηφοφορία
Το λεγόμενο ενωτικό «αξιοποίησε» το 65% με αποχώρηση από την ψηφοφορία
Αθήνα 29/12/2014

Η γραμματεία της Αγωνιστικής Συνεργασίας εκφράζει τη λύπη όλων μας για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν στο ναυάγιο του NORMAN ATLANTIC, εκφράζει την ευχή για την εύρεση και διάσωση αυτών που αγνοούνται και εύχεται να είναι γρήγορη τόσο η σωματική όσο και η ψυχική ανάρρωση όλων των συνανθρώπων μας που έζησαν την τραγική αυτή περιπέτεια. Τέλος συγχαίρουμε και εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας σε όλους αυτούς που έπραξαν με αυταπάρνηση το καθήκον τους και συνετέλεσαν στη διάσωση των ναυαγών.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Η ΟΜΕ – ΟΤΕ στις 23/12/2014 υπέγραψε νέα τριετή συλλογική σύμβαση εργασίας που ισχύει από 1/1/2015 έως 31/12/2017.
Η Αγωνιστική Συνεργασία στο τελευταίο Δ.Σ. της ομοσπονδίας που πήρε και την απόφαση για την υπογραφή καταψήφισε τη σχετική πρόταση γιατί θεωρούσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα έπρεπε να συνεχιστούν.
Η άποψή μας ήταν ότι κάτω από την πίεση που ασκούσε στη διοίκηση η ρήτρα επαναφοράς του + 10% από 1/1/2015 για τους παλαιότερους σε συνδυασμό με την πίεση που ασκούσαν οι διαφαινόμενες πολιτικές εξελίξεις θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα τόσο για τους ήδη εργαζόμενους στον ΟΤΕ όσο και για τους εντασσόμενους στον ΟΤΕ εργαζόμενους της OTEPLUS.
Η Αγωνιστική Συνεργασία μέχρι και την τελευταία στιγμή έδωσε τη μάχη προκειμένου αυτή η συλλογική σύμβαση εργασίας να μη φέρει νέες μειώσεις στους εργαζόμενους του ΟΤΕ και να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι της OTEPLUS στον ΟΤΕ με ίσα δικαιώματα με τους ήδη υπηρετούντες συναδέλφους τους. Έδωσε τη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων στα call center που οδηγούνται σε μια άλλη εταιρεία.
Το τελικό αποτέλεσμα αν το δει κανείς σε σχέση με το διεκδικητικό πλαίσιο της ομοσπονδίας και τις επιδιώξεις της διοίκησης θα του φύγει κάθε αυταπάτη για το ποιος έχασε και ποιος κέρδισε. Τα δύο κεφαλαιώδη ζητήματα ήταν οι μισθοί των εργαζομένων στον ΟΤΕ και η πλήρης ένταξη των συναδέλφων της OTEPLUS στον ΟΤΕ. Η ομοσπονδία ζητούσε το 10% της ρήτρας επαναφοράς και κάποια ακόμη αύξηση. Η διοίκηση μίλαγε από την αρχή για μειώσεις και το κατάφερε. Η ομοσπονδία μίλαγε για πλήρη ένταξη των εργαζομένων της OTEPLUS χωρίς αστερίσκους και η διοίκηση μίλαγε για νέο μισθολόγιο για τις νέες προσλήψεις. Το αποτέλεσμα ήταν να περάσει ένα νέο μισθολόγιο με εισαγωγικούς μισθούς που οι μισθοί ένταξης για τους συναδέλφους της OTEPLUS είναι πολύ κάτω από τα ισχύοντα στον ΟΤΕ, κάτω ακόμη και από τους εισαγωγικούς μισθούς που συμφωνήθηκαν πέρυσι στην COSMOTE και που για να φτάσει κάποιος συνάδελφος της OTEPLUS το μέχρι χθες εισαγωγικό μισθό του ΟΤΕ θα πρέπει να περάσουν τριάντα και πλέον χρόνια.
Εξουσιοδότηση για την υπογραφή αυτής της σύμβασης δόθηκε από 16 εκ των 35 μελών του Δ.Σ. 4 μελών της ΠΑΣΚΕ και 12 μελών της ΔΑΚΕ. Κατά της υπογραφής με διαφορετικά σκεπτικά εκτός από μας ψήφισαν η ΕΣΚ, η Ενωτική σ.κ ΕΕΤΕ και ένα μέλος της ΠΑΣΚΕ συνολικά 9 μέλη. Η ΑΣΕ (2 μέλη) απείχε από την ψηφοφορία όπως και τα μέλη της ΠΑΣΚΕ που προέρχονταν από την COSMOTE (2 μέλη). Αποχώρησαν από τη διαδικασία τα μέλη του λεγόμενου ενωτικού ψηφοδελτίου (συνεργασία ΠΑΣΚΕ με μέρος της ΔΑΚΕ) ΠΑΣΕ ΟΤΕ (4 μέλη) και που πριν λίγες μέρες οι συνάδελφοι τους έδωσαν στις εκλογές ποσοστό 65%. Είναι καθαρό ότι αυτοί που απείχαν και αυτοί που αποχώρησαν ήθελαν να εξυπηρετήσουν την υπερψήφιση γιατί οι 16 θα ήταν λιγότεροι από τους 17 που διαφωνούσαν.
Εμείς και στο βαθμό που γνωρίζουμε πρόσωπα και πράγματα θεωρούμε ότι η αποχώρηση των συνεργαζόμενων ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ ΠΑΣΕ και η αποχή της ΠΑΣΚΕ COSMOTE έγινε για να εξυπηρετήσει αφ’ ενός την υπογραφή αυτής της σύμβασης και αφ’ ετέρου για να εξυπηρετήσει το σενάριο ανασυγκρότησης της ΠΑΣΚΕ με την αποδόμηση και την αποπομπή αυτού που θα παίξει το ρόλο της Ιφιγένειας όπως πριν δέκα χρόνια (λες και για ότι έγινε τα τελευταία χρόνια οι ευθύνες ανήκουν σε έναν και όχι σε όλη την παράταξη), ένα σενάριο που όπως φαίνεται το στηρίζει και ο γραμματέας της ΠΑΣΚΕ και πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. Ένα σενάριο με το οποίο κάποιοι επιχειρούν να πραγματώσουν τις φιλοδοξίες τους. Οι πρακτικές αυτές μπορεί να ωφελούν κάποια παράταξη ή κάποια πρόσωπα είναι όμως απαράδεκτες και επιζήμιες για το συνδικαλιστικό κίνημα.
Για την ΑΣΕ δεν θα πούμε τίποτε. Ας επιχειρήσουν οι ίδιοι να δικαιολογήσουν την αποχή τους από την ψηφοφορία.

Τα βασικά σημεία της σύμβασης είναι τα εξής:

Για τους σημερινούς εργαζόμενους στον ΟΤΕ
1.      Οι μισθοί των εργαζομένων στον ΟΤΕ θα μειωθούν σε σχέση με τους σημερινούς κατά 1% και σε σχέση με το 2011 κατά 11%, το ωράριο θα είναι 35 ώρες την εβδομάδα και όσο διαρκεί η σύμβαση δεν θα γίνουν απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους.
2.      Τα έξοδα κίνησης καταργούνται και στη θέση τους θα χορηγούνται κουπόνια για αγορές 240 € το χρόνο. Σήμερα χορηγούνται 20 € σαν έξοδα κίνησης αυτό όμως θα έπρεπε να έχει γίνει 30 € λόγω της αύξησης που πήρε πριν λίγους μήνες η κάρτα απεριορίστων διαδρομών (ο όρος της συλλογικής σύμβασης για τα έξοδα κίνησης συνέδεε το ύψος με το πόσο κοστίζει η κάρτα απεριορίστων διαδρομών) πράγμα το οποίο η διοίκηση μονομερώς και αυθαίρετα δεν το εφάρμοσε.
3.      Τα τεχνικά ανθυγιεινά επιδόματα γίνονται 40 € μηνιαίως και χορηγούνται και στους νεώτερους.
4.      Η άδεια λόγω αιμοδοσίας περιορίζεται στη μία ημέρα και η άδεια ασθενείας χωρίς χαρτί από γιατρό γίνεται μία ημέρα το χρόνο.

Για τους εργαζόμενους της OTEPLUS πλην αυτών που εργάζονται στα call centers
1.      Η πρόταση της διοίκησης έλεγε ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2015 όλοι θα ενταχθούν στον ΟΤΕ. Στο κείμενο της σύμβασης η ένταξη στον ΟΤΕ συνδέεται με τη στρατηγική του ΟΤΕ και τις επιχειρησιακές ανάγκες. Δεν θέλουμε να γίνουμε Κασσάνδρες όμως άλλη ήταν η πρόταση και άλλο αυτό που υπεγράφη στη σύμβαση.
2.      Για την ένταξή τους καθώς και για όσους προσληφθούν στο μέλλον δημιουργείται νέο μισθολόγιο κάτω από αυτό που ισχύει σήμερα.
3.      Τα εισαγωγικά κλιμάκια ένταξης είναι 614 € για την υποχρεωτική εκπαίδευση, 755 € για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση,  815 € για την τριτοβάθμια, 853 για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, 930 για την πανεπιστημιακή πενταετούς φοίτησης, 968 για τους κατόχους τίτλου master και 1063 για τους κατόχους διδακτορικού. Οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν στον ΟΤΕ καθώς και όσοι προσληφθούν στο μέλλον δεν θα φτάσουν ποτέ ούτε το εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο των ήδη υπηρετούντων αφού για κάτι τέτοιο απαιτούνται πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας.
4.      Για την κατηγορία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  δεν θα υπάρχει ωρίμανση (δηλαδή αύξηση λόγω χρόνου) για οκτώ τουλάχιστον χρόνια.
5.      Για τις άλλες κατηγορίες θα υπάρχουν αυξήσεις λόγω ωρίμανσης μόνο αν καταργηθεί η ΠΥΣ 6 που έχει παγώσει τις ωριμάνσεις.
6.      Δεν ισχύει η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και το 7ωρο.
7.      Τα επιδόματα που ισχύουν σήμερα δεν θα δοθούν στους νέους εκτός από το τεχνικό ανθυγιεινό επίδομα, το επίδομα του παιδικού σταθμού και το 50% περίπου του χορηγούμενου επιδόματος τέκνων.
8.      Θα ισχύσει διαφορετικό καθεστώς στις ειδικές άδειες στα εκτός έδρας και στον υπολογισμό της αμοιβής της υπερωρίας.
9.      Όσοι έχουν σήμερα μεγαλύτερο μισθό από το μισθό ένταξης δεν θα επηρεαστούν και θα κρατήσουν το μισθό που έχουν.  Όταν ξεπαγώσουν οι ωριμάνσεις δεν θα παίρνουν αυξήσεις μέχρι να φτάσουν το μισθό που έχουν οι υπόλοιποι νεώτεροι συνάδελφοί τους που εντάσσονται σήμερα στον ΟΤΕ.

Για τους εργαζόμενους στα call centers

Οι εργαζόμενοι της OTEPLUS σε υπηρεσίες call centers θα μεταφερθούν σε άλλη εταιρεία. Για τους εργαζόμενους αυτούς η διοίκηση δεν δέχεται να υπογράψει συλλογική σύμβαση. Αυτό που είπε είναι ότι δεσμεύεται να μετατρέψει όλες τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου και ότι στη νέα εταιρεία θα δώσει μισθό 750 € στους εργαζόμενους με 8ωρο και για τους εργαζόμενους με 6ωρο ή 4ωρο σχετική αναλογία των 750 €. Αν κάποιοι σήμερα έχουν μεγαλύτερο μισθό είπε ότι δεν θα επηρεαστούν. Αυτά δεν αποτυπώνονται στη συλλογική σύμβαση αλλά ούτε και στο σχετικό δελτίο τύπου του ΟΤΕ. Στο δελτίο τύπου του ΟΤΕ αναφέρεται η μεταφορά σε άλλη εταιρεία, η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου δεν αναφέρεται όμως τίποτε για το ύψος του μισθού. Θεωρούμε ότι το ελάχιστο που υποχρεούται είναι το να τηρήσει τις δεσμεύσεις για τους μισθούς στο ακέραιο.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Η Αγωνιστική Συνεργασία στις μέχρι τώρα αρχαιρεσίες στον όμιλο ΟΤΕ βγαίνει αποδυναμωμένη πράγμα το οποίο κάνει την παρέμβασή μας πιο δύσκολη. Παρ’ όλ’ αυτά εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια της ενημέρωσης για ότι συμβαίνει στο χώρο, συνεχίζουμε την προσπάθεια για στροφή του συνδικαλιστικού κινήματος προς μια άλλη αγωνιστική πορεία προς μια άλλη διεκδικητική κατεύθυνση.
Η μάχη και η διεκδίκηση για τους μισθούς μας και τα δικαιώματά μας δεν τελειώνει με την υπογραφή αυτής της συλλογικής σύμβασης αλλά συνεχίζεται.

Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ 23-12-2014 - Με ισχνή πλειοψηφία υπογράφουν ΣΣΕ μακριά από τις προσδοκίες των εργαζομένων




Συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ 23-12-2014
Με ισχνή πλειοψηφία υπογράφουν ΣΣΕ μακριά από τις προσδοκίες των εργαζομένων
Συνεδρίασε σήμερα το Δ.Σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ σε μια ακόμα προσπάθεια της ηγετικής της ομάδας της, να εκβιάσει  μεγαλύτερη αποδοχή στην συλλογική σύμβαση η οποία ακόμη δεν έχει υπογραφεί.
Μετά την συνεδρίαση του Δ.Σ. το Σάββατο 20/12 γράψαμε στο ενημερωτικό μας σημείωμα: «Η πρόταση που κατέθεσαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας της ομοσπονδίας για εξουσιοδότηση για υπογραφή του κειμένου που παρουσίασαν, πήρε 16 θετικές ψήφους στα 34 μέλη του Δ.Σ. που ήταν παρόντα (οι ίδιοι λένε 17 αλλά και με το 17 δεν αλλάζει τίποτε). Οι 16 στους 34 παρόντες δεν είναι η πλειοψηφία που μπορεί να δώσει την πολιτική, την ηθική αλλά και τη νομική εξουσιοδότηση στον πρόεδρο και στο γραμματέα να υπογράψουν μια από τις σοβαρότερες συμβάσεις όλων των εποχών.»
Ταυτόχρονα στο διάστημα που μεσολάβησε από το Σάββατο μέχρι σήμερα κυκλοφόρησαν ανακοινώσεις από σωματεία και παρατάξεις που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ανεδείκνυαν το διαδικαστικό ατόπημα του προέδρου, που χωρίς να βάλει σε ψηφοφορία τις άλλες προτάσεις που κατατέθηκαν προχώρησε σε μια απροσχημάτιστη επίθεση εναντίων κάθε φωνής που δεν ευθυγραμμιζόταν με την τακτική της άρον άρον λήξης της διαπραγμάτευσης. Ο πρόεδρος μάλιστα, δεν δίστασε να εμπλέξει την ΣΣΕ, την ΟΜΕ-ΟΤΕ και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, στον πόλεμο χωρίς αρχές που έχει ξεσπάει στο εσωτερικό της παράταξής του, με αποτέλεσμα η κρίση στο εσωτερικό της ΠΑΣΚΕ να μετατρέπεται σε κρίση όλου του σ.κ. 
Η Αγωνιστική Συνεργασία όπως στην προηγούμενη έτσι και στη σημερινή συνεδρίαση εξέφρασε τη θέση και άποψη για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ότι η διοίκηση συνεχίζει να πιέζεται κάτω από το βάρος της ρήτρας επαναφοράς του + 10% από την 1/1/2015 και από τις πιθανές πολιτικές εξελίξεις που έχουν προδιαγραφεί μετά τις δύο ψηφοφορίες για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η Αγωνιστική Συνεργασία θεωρεί ότι η πολιτική συγκυρία για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια είναι ευνοϊκή για μας πράγμα το οποίο οφείλαμε να το λάβουμε υπ’ όψη μας και να το χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Η άποψή μας αυτή δεν μπήκε για ψήφιση γιατί η πλειοψηφία του Δ.Σ. (ΔΑΚΕ, μέρος της ΠΑΣΚΕ και ΕΣΚ) επέλεξαν να μπει σε ψηφοφορία πρώτα η πρόταση του προέδρου και του γραμματέα και αν η πρόταση αυτή απορριφθεί μόνο τότε θα έμπαιναν στη διαδικασία ψήφισης άλλων προτάσεων. Σεβόμενοι τη διαδικασία που αποφάσισε η πλειοψηφία του Δ.Σ. και συνεπείς με τις θέσεις και τις απόψεις μας καταψηφίσαμε την εξουσιοδότηση για υπογραφή ώστε σε περίπτωση καταψήφισης να προβάλλουμε την άποψή μας για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Η πρόταση για εξουσιοδότηση για υπογραφή πλειοψήφησε με 16 υπέρ (ΔΑΚΕ και μέρος της ΠΑΣΚΕ) και 9 κατά (Αγωνιστική Συνεργασία, ΕΣΚ, Ενωτική σ.κ. ΕΕΤΕ και ένα μέλος της ΠΑΣΚΕ). Οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ και τα μέλη της ΠΑΣΚΕ COSMOTE απείχαν από την ψηφοφορία ενώ τα μέλη της ΠΑΣΚΕ που προέρχονται από τον ΠΑΣΕ (αυτοί που οι συνάδελφοι τους έδωσαν στις τελευταίες εκλογές 65% και 1559 ψήφους) αποχώρησαν από τη συνεδρίαση θεωρώντας τη περιττή αφού κατ’ αυτούς υπήρχε εξουσιοδότηση από το προηγούμενο Δ.Σ. (κάτι σαν το στρίβειν διά του αρραβώνα που έλεγαν σε μια παλιά ελληνική ταινία).
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Η Αγωνιστική Συνεργασία μέχρι και την τελευταία στιγμή έδωσε τη μάχη προκειμένου αυτή η συλλογική σύμβαση εργασίας να μη φέρει νέες μειώσεις στους εργαζόμενους του ΟΤΕ και να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι της OTEPLUS στον ΟΤΕ με ίσα δικαιώματα με τους ήδη υπηρετούντες συναδέλφους τους. Έδωσε τη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων στα call center που οδηγούνται σε μια άλλη εταιρεία. Αυτή η μάχη και η διεκδίκηση δεν τελειώνει με την υπογραφή αυτής της συλλογικής σύμβασης αλλά συνεχίζεται.
Σε ότι αφορά το περιεχόμενο του σχεδίου που ήρθε για συζήτηση έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας η οποία είναι αναρτημένη στο blog.
Μετά την τελική υπογραφή θα υπάρξει λεπτομερής αναφορά και εξειδίκευση στους όρους αυτής της σύμβασης.

Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος

Διαβάστε περισσότερα...
 

blogger templates | Make Money Online