Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Συνάντηση ΟΜΕ – ΟΤΕ και διοίκησης Σάββατο 13/12/2014 - Μειώσεις μισθών και μισθολογικό και εργασιακό καθεστώς δύο ταχυτήτων



 


Συνάντηση ΟΜΕ – ΟΤΕ και διοίκησης Σάββατο 13/12/2014
Μειώσεις μισθών και μισθολογικό και εργασιακό καθεστώς δύο ταχυτήτων
Οι εργαζόμενοι στα call centers θα μεταφερθούν σε άλλη εταιρεία
Η παρέμβασή μας μετά το 85% που πήραν στις εκλογές του ΠΑΣΕ ΟΤΕ
οι δυνάμεις του συνδικαλιστικού δικομματισμού έγινε πιο δύσκολη



Το Σάββατο 13/12/2014, η ομοσπονδία συναντήθηκε με τη διοίκηση με θέμα συζήτησης τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μία μέρα μετά τη λήξη των εκλογικών διαδικασιών του ΠΑΣΕ-ΟΤΕ.
Πριν αναφερθούμε στο θέμα της συνάντησης θα πρέπει να πούμε ότι η Αγωνιστική Συνεργασία τις επόμενες ημέρες θα εκτιμήσει συνολικά το εκλογικό αποτέλεσμα του ΠΑΣΕ-ΟΤΕ. Ωστόσο μια πρώτη προσέγγιση είναι πως με δεδομένο το ότι οι συνάδελφοι έδωσαν 65% περίπου στο ψηφοδέλτιο συνεργασίας της ΠΑΣΚΕ με ένα κομμάτι της ΔΑΚΕ (σήμερα λέγεται ενωτικό ψηφοδέλτιο) και 20% περίπου στο άλλο κομμάτι της ΔΑΚΕ (σήμερα λέγεται ΑΚΕ) και στην Αγωνιστική Συνεργασία 7,7%, οι δυνατότητες για  στροφή της ομοσπονδίας προς μια άλλη αγωνιστική και διεκδικητική κατεύθυνση είναι πιο περιορισμένες και πιο δύσκολες.
Στη συνάντηση η διοίκηση παρουσίασε την τελική όπως την ονόμασε πρότασή της η οποία κινείται στην ίδια λογική των μέχρι τώρα θέσεων που έχει προβάλει. Για τη διοίκηση το θέμα της σύμβασης επί της ουσίας (όχι υπογραφή αλλά μια κατ’ αρχήν συμφωνία) θα πρέπει να κλείσει μέχρι την επόμενη Τετάρτη 17/12 ημέρα κατά την οποία γίνεται η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά πάσα πιθανότητα θέλει να απεμπλέξει το θέμα της σύμβασης από πιθανές πολιτικές εξελίξεις η ομοσπονδία όμως δεν θα πρέπει να μπει σ’ αυτή τη λογική. Σε ότι αφορά την ουσία έκανε πιο συγκεκριμένη την πρόταση που είχε αναπτύξει στις 2/12/2014:
·      Μείωση των μισθών των εργαζομένων στον ΟΤΕ πέραν του 10% που ισχύει σήμερα, η οποία θα προέλθει με μεσοσταθμική μείωση των βασικών μισθών κατά 3%, τα επόμενα τρία χρόνια, με συμφωνία για διασφάλιση των θέσεων εργασίας για οικονομικοτεχνικούς λόγους και με εβδομαδιαία εργασία 35 ωρών.
·      Μείωση του μηνιαίου δικαιούμενου ποσού των τεχνικών ανθυγιεινών επιδομάτων και επέκτασή τους και σε συναδέλφους που σήμερα δεν τα δικαιούνται.
·      Ένταξη των εργαζομένων της OTEPLUS στον ΟΤΕ (εκτός αυτών που εργάζονται στα call center) με άλλα εισαγωγικά κλιμάκια από αυτά που ισχύουν σήμερα. Εκτός του εισαγωγικού κλιμακίου κάθε κατηγορίας προτείνει θα υπάρξουν και άλλα μισθολογικά κλιμάκια (δεύτερο, τρίτο μέχρι και ένατο) κάτω από τα σημερινά εισαγωγικά. Η λογική τους έχει να κάνει με το να ενταχθούν εργαζόμενοι της OTEPLUS στον ΟΤΕ, αλλά σε κάθε περίπτωση και αναγνωρίζοντας την όποια προϋπηρεσία έχει κάποιος, ο μισθός ένταξης θα είναι κατά πολύ μικρότερος από το πρώτο μισθολογικό κλιμάκιο του ισχύοντος μισθολογίου.
·      Τα κλιμάκια του μισθολογίου αυτού θα προσεγγίζουν τα σημερινά εισαγωγικά κλιμάκια μετά από υπηρεσία 30 και πλέον ετών.
·      Τα μισθολογικά αυτά κλιμάκια θα είναι τελείως θεωρητικά. Στην πράξη ο κάθε συνάδελφος θα παραμείνει στο μισθό στον οποίο θα ενταχθεί μέχρι να πάψει να ισχύει η ρύθμιση του δεύτερου μνημονίου του 2012 που παγώνει τις ωριμάνσεις.
·      Το μισθολόγιο αυτό θα ισχύσει και για νέες προσλήψεις.
·      Οι ώρες εργασίας για όσους τυχόν ενταχθούν και για τις όποιες νέες προσλήψεις θα είναι 40 ώρες την εβδομάδα και δεν θα ισχύει γι’ αυτούς η διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
·      Προτείνει αλλαγές στον τρόπο χορήγησης των εξόδων κίνησης
·      Ζητάει αλλαγές στα εκτός έδρας και
·      Βάζει θέμα αλλαγής σε κάποιες από τις ειδικές άδειες, με κυριότερο την κατάργηση της δυνατότητας μεταφοράς στο επόμενο έτος των ημερών της άδειας ασθένειας που δεν έγινε χρήση.

Η διοίκηση με τη θέση της αυτή αφ’ ενός πιέζει για εδώ και τώρα συμφωνία πριν τις όποιες πιθανές πολιτικές εξελίξεις και αφ’ ετέρου επιχειρεί να μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων στον ΟΤΕ, από τη μείωση αυτή να καρπωθεί το μεγαλύτερο μέρος και το άλλο το μικρότερο να το ανακατανείμει δίνοντας κάποια αύξηση στο μισθό σε μερικούς από τους εργαζόμενους της OTEPLUS που θα ενταχθούν στον ΟΤΕ. Λέμε σε μερικούς γιατί η πρόταση δεν αφορά τους 1.000 περίπου εργαζόμενους στα call centers τους οποίους σκοπεύει να τους μεταφέρει σε άλλη εταιρεία και γιατί υπάρχουν και συνάδελφοι της OTEPLUS οι οποίοι ήδη έχουν τους προτεινόμενους μισθούς ή ενδεχομένως και κάτι περισσότερο. Η προσμονή χιλιάδων εργαζόμενων της OTEPLUS για ένταξη στον ΟΤΕ πραγματοποιείται με όρους και προϋποθέσεις που ελαχιστοποιούν τα θετικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα.

1. Ουσιαστικά μιλάμε για δύο διαφορετικά μισθολόγια μέσα στον ΟΤΕ ένα για τους νέους και ένα για τους παλαιότερους. Οι νέοι στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσουν τα σημερινά εισαγωγικά κλιμάκια που ισχύουν μετά από 30 χρόνια υπηρεσίας.
2.   Μιλάμε για διαφορετικό ωράριο εργασίας νέων και παλαιότερων.
3. Οτιδήποτε συμφωνηθεί δεν αφορά τους εργαζόμενους στα call centers οι οποίοι αφήνονται στην τύχη τους.
4. Ο μισθός των εργαζομένων στον ΟΤΕ θα μειωθεί ποσοστιαία σε όλους και περισσότερο σε όσους επηρεαστούν από τη μείωση που προτείνεται στα ανθυγιεινά επιδόματα.

Η Αγωνιστική  Συνεργασία θεωρεί ότι η πρόταση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή για σοβαρούς και θεμελιώδεις λόγους αρχής. Δεν μπορούμε να δεχθούμε μια νέα μείωση των αποδοχών μας, δεν μπορούμε να δεχθούμε την εσαεί διαφορετική μισθολογική και εργασιακή αντιμετώπιση των νεότερων. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ένα μισθολόγιο που ο νεοπροσλαμβανόμενος θα φτάσει τον εισαγωγικό μισθό του παλαιότερου μετά από τριάντα χρόνια.
Τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσουν τα όργανα της ομοσπονδίας. Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να εμείνουμε στη θέση για αυξήσεις σε όλο το προσωπικό του ΟΤΕ και για πλήρη ένταξη των εργαζομένων της OTEPLUS στον ΟΤΕ. Εμείς θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι στα call centers  δεν θα πρέπει να θεωρηθούν μίας χρήσεως τώρα που ψήφισαν  και να αφεθούν στην τύχη τους (έχουν βέβαια κι’ αυτοί τις ευθύνες τους για το 85% που δώσανε στην ΠΑΣΚΕ και στη ΔΑΚΕ).

 

blogger templates | Make Money Online