Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

ΕΜΑ ΠΕΤ-ΟΤΕ: Όχι στην εργοδοτική τρομοκρατία και τις απολύσεις


Φεβρουάριος 2015
Όχι στην εργοδοτική τρομοκρατία και τις απολύσεις

ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ - ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ

Λίγες μόνο μέρες μετά την ιστορική νίκη του λαού στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και παρά το εκλογικό λιντσάρισμα στα κόμματα της μνημονιακής συγκυβέρνησης, η διοίκηση του ΟΤΕ στέλνει μέσω των απολύσεων στην OTEplus ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.
·      Πρώτα και κύρια στην νέα κυβέρνηση που παρά την τεράστια λαϊκή υποστήριξη που απολαμβάνει, έχει δεμένα τα χέρια σε σχέση με την πιθανότητα παρέμβασής της στον ΟΤΕ, αφού η συμφωνία πώλησης του ΟΤΕ μεταξύ Ελληνικού δημοσίου και  Deutsche Telekom προβλέπει για το δημόσιο (ως μέτοχο του 10%), μια επουσιώδη και ισχνή συμμετοχή στο ΔΣ του ΟΤΕ και τίποτα παραπάνω. Η διοίκηση με τις απολύσεις αυτές, λέει έμπρακτα στην κυβέρνηση ότι περιφρονεί τις εξαγγελθείσες πολιτικές προστασίας του δικαιώματος της εργασίας, την επαναφορά του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την ακύρωση του e-mail Χαρδούβελη στην τρόικα που θα απελευθέρωνε το όριο μαζικών απολύσεων.
·      Ταυτόχρονα στέλνει μήνυμα στο συνδικαλιστικό κίνημα και ιδιαίτερα στο «πρόθυμο» εκείνο κομμάτι του, που με περισσή ευκολία υπέγραψε ΣΣΕ λίγες μέρες πριν την κατάρρευση της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, την ώρα που οι πάντες προεξοφλούσαν την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και αλλαγές στον κατώτερο μισθό και το πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων. Λίγες μόνο μέρες πριν την ένταξή τους στον ΟΤΕ απολύονται 14 συνάδελφοι αποδεικνύοντας ότι η διοίκηση δεν σέβεται το νόημα της 3ετούς ΣΣΕ και δυναμιτίζει στην πράξη την λεγόμενη εργασιακή ειρήνη. Για να μην υπάρχουν δε αυταπάτες στους αφελείς – και είναι πολλοί όπως δείχνουν και τα εκλογικά αποτελέσματα σε άλλα σωματεία – οι απολύσεις αυτές δεν σχετίζονται με τον όρο 5 της πρόσφατης ΣΣΕ για προστασία από απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους.
·      Κυρίως όμως στέλνει μήνυμα στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στους εντασσόμενους της ΟΤΕplus  (αλλά ας μην αυταπατώνται ακόμα και οι παλιότεροι). Κατά την διοίκηση η θέση εργασίας δεν διασφαλίζεται και ανά πάσα στιγμή είναι πιθανή η απώλειά της. Ο επαρκής εργαζόμενος – σύμφωνα με την διοίκηση – είναι αυτός που κρίνεται με τα υποκειμενικά κριτήρια του προϊσταμένου του ως επαρκής. Η διοίκηση πετά έτσι το μπαλάκι στους προϊσταμένους, οι οποίοι όντες επίσης υπό διαρκή κρίση και επιτήρηση, χάνουν αρκετές φορές το μέτρο. Κάποιοι από αυτούς έχασαν την επαφή με έννοιες όπως συναδελφικότητα, ανθρωπιά, αλληλεγγύη και απαιτούν από τους εργαζόμενους να υπερβάλουν εαυτόν, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση, την παραβίαση του ωραρίου, την καταπάτηση βασικών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας (μονοπρόσωπα συνεργεία κλπ) και τον απάνθρωπο ανταγωνισμό για το πριμ και την βαθμολογία. Κάποιοι άλλοι, που οφείλουν την θέση τους στην διαπλοκή διοίκησης – μνημονιακών και εργοδοτικών παρατάξεων, μπαίνουν στην λογική να στοχοποιήσουν συναδέλφους τους μέσω της αξιολόγισης με υποκειμενισμό ή και κατά παραγγελία.  Σε κάθε περίπτωση η επίκληση εκ μέρους της διοίκησης ότι οι απολύσεις οφείλονται σε χαμηλή βαθμολογία δεν είναι αληθής, αφού μεταξύ των απολυομένων υπάρχουν συνάδελφοι με υψηλή βαθμολογία. Ακόμα είναι ανακριβές ότι όλοι οι απολυόμενοι έχουν πάρει στο παρελθόν προειδοποιητική επιστολή.
Δεν επιθυμούμε να υπερασπίσουμε πρακτικές εκ μέρους κάποιων  συναδέλφων που εκθέτουν την εταιρεία αλλά και όλους τους εργαζόμενους. Αν όμως υπάρχουν συνάδελφοι με επίμεμπτη, παραβατική και αντισυναδελφική συμπεριφορά, η διοίκηση μπορεί να τους αποβάλει με τις διαδικασίες που προβλέπονται. ( π.χ. πειθαρχικό ). Η άκαμπτη όμως στάση της διοίκησης στις συγκεκριμένες απολύσεις αφήνει πολλά ερωτηματικά. Η τεκμηρίωση των απολύσεων είναι έωλη και υποκειμενική. Κυρίως όμως υποκρύπτεται η πρόθεση της διοίκησης να προχωρήσει σε νέες απολύσεις στο εγγύς μέλλον στο σύνολο των εργαζομένων με βάση την αξιολόγισή τους. Και αυτό δεν πρέπει να περάσει.
Καλούμε την διοίκηση να αναστείλει τις απολύσεις και να έρθει σε διαβούλευση με την ΟΜΕ
Καλούμε τους συναδέλφους σε αγωνιστική επαγρύπνηση

 

blogger templates | Make Money Online