Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Έρευνες ικανοποίησης, κανονιστικές συμμορφώσεις και κουλούρια



 6-5-2015
Έρευνες ικανοποίησης, κανονιστικές συμμορφώσεις και κουλούρια
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Την ίδια στιγμή που η λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου έχει διακόψει το σχέδιο που βρισκόταν σε εξέλιξη από εγχώριους και ξένους κύκλους  για τον οριστικό εξανδραποδισμό και την βίαιη φτωχοποίηση των εργαζομένων, η διοίκηση συνεχίζει – σαν να μην πέρασε μια μέρα – να υλοποίει το σχέδιό της για την σταδιακή μετατροπή του ΟΤΕ σε «νέου τύπου» εργασιακό γκέτο, σχέδιο που περιλαμβάνει την ενσωμάτωση των εργαζομένων στην ιδέα ενός «εταιρικού πατριωτισμού» τύπου DT.
Και ενώ η εταιρεία δεν προχωρά στην κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας και οι περισσότερες υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, η διοίκηση δαπανά τεράστια ποσά για να επικοινωνήσει ένα ασαφές και Γερμανοκεντρικό όραμα για το μέλλον, με φιέστες στον Αστέρα Βουλιαγμένης, με πανάκριβες ημερίδες στο Metropolitan Expo στο Αεροδρόμιο, με αμφίβολης χρησιμότητας σεμινάρια για το Πρόγραμμα Εμπειρίας Πελάτη (BC2X).   
Τα τελευταία χρόνια με ένα σταθερά εντεινόμενο ρυθμό η διοίκηση επενδύει στην δημιουργία της λεγόμενης εταιρικής κουλτούρας. Έχει θεσμοθετήσει λοιπόν ετήσια επαναλαμβανόμενες διαδικασίες που έχουν σαν στόχο την εμπέδωση και την οικειοποίηση από πλευράς εργαζομένων των στόχων και των επιδιώξεων της διοίκησης. Έτσι εκτός από το αξιολόγιο τα τελευταία χρόνια έχουμε την κανονιστική συμμόρφωση, τον κώδικα δεοντολογίας, τις έρευνες ικανοποίησης και άπειρα συνέδρια. Μια ματιά στα έντυπα ή ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια είναι διαφωτιστική:
{...Προτεραιότητά μου ο ενθουσιασμός του πελάτη. Είμαι ΟΤΕ - Μπορείς να βασιστείς σε μένα. Κατανοώ και προσαρμόζομαι στις αλλαγές. Επιδιώκω και συνεισφέρω σε συνέργειες εντός και εκτός της επιχειρησιακής μου μονάδας. Επιδιώκει ενεργά να αναλαμβάνει περισσότερες εργασίες/καθήκοντα, εστιάζει σε προκλητικούς στόχους και θέτει δικές του προδιαγραφές απόδοσης υψηλότερες από αυτές που του έχουν τεθεί. Συνεχώς ξεπερνάει τις προσδοκίες και ολοκληρώνει τις εργασίες πέρα από τα συμφωνηθέντα πρότυπα...}
Αυτή η προσπάθεια πλήρους ενσωμάτωσης των εργαζομένων στις εταιρικές επιδιώξεις, φτάνει μέσα από το ερωτηματολόγιο για την έρευνα στιγμής στο να θεωρεί το συμβατικό ωράριο εργασίας, όχι ως νόμιμη και συμβατική υποχρέωση των εργαζομένων προς την εταιρεία και αντίστροφα, αλλά ως «προσπάθεια εξισορρόπησης μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής». Οι πολλές ερωτήσεις για την σωματική και ψυχολογική κόπωση, αποδεικνύουν ότι η αύξηση της εντατικοποίησης έχει προκαλέσει δραματική αύξηση των εργατικών ατυχημάτων (μονοπρόσωπα συνεργεία – ασυντήρητες εγκαταστάσεις), των επαγγελματικών παθήσεων (μυοσκελετικές παθήσεις), του εργασιακού στρες (κρίσεις πανικού, κατάθλιψη). Η προσπάθεια να απαντηθεί η έρευνα από όσο τον δυνατόν περισσότερους, ντύθηκε επικοινωνιακά με την γνωστή καμπάνια για την «γεύση του κουλουριού σας» που προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Το ερωτηματολόγιο περιέχει τουλάχιστον 14 διαφορετικές ερωτήσεις αξιολογικές για τον άμεσα προϊστάμενο του ερωτώμενου, γεγονός που έχει θορυβήσει τους προϊσταμένους σε βαθμό να ασκούνται πιέσεις σχετικά με το πώς απαντώνται τα σχετικά ερωτήματα και υπαινιγμοί σχετικά με την διασφάλιση της ανωνυμίας της έρευνας.
Καλούμε την διοίκηση να σταματήσει την άσκοπη σπατάλη χρημάτων στους ποικιλώνυμους δημοσκόπους και δημοσιοσχεσίτες και να κάνει το αυτονόητο. Προσλήψεις που θα ελαττώσουν το άγχος, την σωματική καταπόνηση και τα ατυχήματα, θα βελτιώσουν τους «δείκτες» και θα αυξήσουν την πελατειακή βάση, μέσα από την βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και της έγκαιρης ανταπόκρισης στα προβλήματα των πελατών.  
Καλούμε την ΟΜΕ-ΟΤΕ και τα πρωτοβάθμια σωματεία να συγκεντρώσουν, να αξιολογήσουν και να αντιμετωπίσουν τις καταγγελίες για τις έντονες πιέσεις υπηρεσιακών στελεχών στους εργαζόμενους ώστε να συμμετάσχουν στην έρευνα ικανοποίησης και τις προσπάθειες χειραγώγησης των αποτελεσμάτων.  

 

blogger templates | Make Money Online