Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Επιτυχημένη Εκδήλωση της Αγωνιστικής Συνεργασίας για τα εργασιακά και τις συλλογικές συμβάσεις


Εκδήλωση της Αγωνιστικής Συνεργασίας 
για τις συλλογικές συμβάσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο ΟΤΕ



Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Απριλίου 2017 η εκδήλωση – συζήτηση που διοργάνωσε η Αγωνιστική Συνεργασία, σαν συμβολή στον διάλογο για την αναγκαιότητα της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων και της υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων. Στην  εκδήλωση συμμετείχαν οι καθηγητές κκ Χιόνης και Κουζής, ενώ σημαντικές παρεμβάσεις έγιναν από συνδικαλιστές του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ. Ο κος Διονύσης Χιόνης καθηγητής οικονομικών επιστημών  του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, επικεντρώθηκε στην οικονομική κατάσταση της χώρας και των εργαζομένων όπως αυτή διαμορφώθηκε από τις μνημονιακές παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και κατέδειξε ότι η συνέχιση των πολιτικών λιτότητας βαθαίνει την κρίση, διευρύνει την ύφεση, εμποδίζει την ανάπτυξη της χώρας, αυξάνει το δημόσιο χρέος, ενώ ταυτόχρονα διευρύνει την φτώχια και την ανεργία.    
Ο κος Γιάννης Κουζής καθηγητής εργασιακών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, απαρίθμησε τις μνημονιακές παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις, στο πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων, στην κατάργηση της επεκτασιμότητας  των κλαδικών συμβάσεων, στην μετενέργεια, στην αναστολή της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, στην διαμεσολάβηση – διαιτησία και στην προσπάθεια των μνημονιακών κυβερνήσεων να καταργήσουν την μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ,  στον καθορισμό του κατώτατου (και «υποκατώτατου» μισθού)  με υπουργική απόφαση. Έδωσε ακόμα σημαντικά στατιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν την σχέση της αμοιβής της εργασίας με την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την ελαστικοποίηση των μορφών απασχόλησης  και τις αλλαγές στο σύστημα των συλλογικών συμβάσεων.
Στη συνέχεια ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση την οποία συντόνισε ο συν Γιώργος Μανωλόπουλος μέλος ΕΕ της ΟΜΕ-ΟΤΕ, στην οποία παρενέβησαν οι συνάδελφοι: Γιώργος Μυλωνάς πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Θάνος Βασιλόπουλος μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, Παναγιώτης Κυριακούλιας Γεν. Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, Γαβρίλος Κασιμάτης  Γεν. Γραμματέας της ΠΟΣΠΕΡΤ και Παναγιώτης Κοντογιάννης γραμματέας της  Ένωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ. Επίσης διαβάστηκε χαιρετισμός του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου Κώστα Κατεμή. Ακόμα παρενέβησαν οι συνάδελφοι Στέλιος Κυδωνάκης μέλος ΔΣ ης ΟΜΕ-ΟΤΕ, Ευθύμης Κοντογιώργος μέλος ΔΣ του ΠΑΣΕ-ΟΤΕ και Γιάννης Τσιφτσής. Μας τίμησαν με την παρουσία τους γνωστά συνδικαλιστικά στελέχη της συνδικαλιστικής αριστεράς όπως οι συν. Κώστας Λάζαρης μέλος Δ.Σ. ΓΣΕΕ, Θέμης Γρηγοριάδης μέλος Δ.Σ. του ΕΚΑ, Νίκος Καλόγηρος μέλος Δ.Σ. ΔΟΕ. Από τον ΟΤΕ παρόντες οι Πρόεδρος και ο Γραμματέας της ΕΕΤΕ συν. Μηλιώνης και Αντωνόπουλος, ο πρώην  πρόεδρος της ΟΜΕ  Παν. Κούτρας, Οι βετεράνοι συνδικαλιστές της Αγωνιστικής Συνεργασίας Γιάννης Δούκας, Κώστας Ανέστος, Κώστας Παπαχρήστος, Νίκος Μπούτσης, Γιώργος Ανδρονικίδης και πολλοί άλλοι.
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν αρκετά καλή και ελπιδοφόρα. Σε μια πολύ δυσμενή συγκυρία για τον κόσμο της εργασίας η Αγωνιστική Συνεργασία απέδειξε ότι δεν φοβάται τον διάλογο. Η συζήτηση για τα εργασιακά και τις συλλογικές συμβάσεις θα έπρεπε λογικά να είναι στην ημερήσια διάταξη όλων των συνδικαλιστικών δυνάμεων στον χώρο του ΟΤΕ. Δυστυχώς τα συνδικάτα στον ΟΤΕ περί άλλων τυρβάζουν.  Λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την  νέα ΣΣΕ η εκδήλωση σκόπευε – και θεωρούμε ότι το πέτυχε – να αποδείξει ότι προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα αποτυπώνει τις ανάγκες των εργαζομένων για ένα αξιοπρεπή μισθό, διασφάλιση των θέσεων εργασίας για όλους και ένα ενιαίο πλαίσιο εργατικών δικαιωμάτων, υπάρχουν δύο σημαντικές προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι να επανέλθει το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα προ μνημονίου επίπεδα. Η δεύτερη να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων στο συνδικαλιστικό τοπίο του ΟΤΕ. Σε διαφορετική περίπτωση η εργοδοσία έχοντας στα χέρια της όλο το μνημονιακό νομικό οπλοστάσιο, θα προσπαθήσει να πάρει ακόμα περισσότερα από το ήδη πετσοκομμένο μας εισόδημα και να καταργήσει το όποιο πλαίσιο προστασίας παραμένει από την εποχή του δημόσιου ΟΤΕ. Ενώ το συνδικαλιστικό κίνημα, δέσμιο των μνημονιακών, κομματικών και εργοδοτικών παρατάξεων  Δ(ΑΚΕ-Π)ΑΣΚΕ  θα συνεχίσει να παραπαίει ανυπόληπτο, μακριά από τις ανάγκες της συγκυρίας  και των εργαζομένων, εγκλωβισμένο σε μικροσυντεχνιακές διεκδικήσεις, μικροπαραταξιακούς ανταγωνισμούς, ρουσφέτια, νεποτισμό και βρώμικες δοσοληψίες.
  Ακολουθούν τα Video της εκδήλωσης
Υ.Γ. Τα Video δεν παίζουν από PC στο Intranet του ΟΤΕ. Θα πρέπει να τα δείτε είτε στο κινητό, είτε στο οικιακό σας δίκτυο.   






 

blogger templates | Make Money Online