Μία από τις πλευρές που άνοιξε ο νέος οδικός χάρτης της κυβέρνησης είναι και η ιδιωτικοποίηση σε ότι έχει απομείνει μέχρι τώρα στο Δημόσιο. Πέντε από τους υπό ιδιωτικοποίηση οργανισμούς έχουν μπει πρώτοι στη λίστα. Πρόκειται για τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης, την εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τον ΟΤΕ στην περίπτωση του οποίου η ιστορία όπως λέμε καμιά φορά επαναλαμβάνεται ως φάρσα.
Όταν πριν από είκοσι χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχείρησε να πουλήσει τον ΟΤΕ ήταν ο μακαρίτης ο Ανδρέας Παπανδρέου που πέρασε την πόρτα του διοικητικού μεγάρου του ΟΤΕ και υποσχέθηκε ότι αν η ΝΔ πουλήσει τον οργανισμό η δική του κυβέρνηση αργότερα θα θεωρήσει άκυρη την πράξη πώλησης. Ο Μητσοτάκης δεν πρόλαβε να πουλήσει, η κυβέρνηση της ΝΔ έπεσε και όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτές που πουλώντας η κάθε μία και από λίγο ιδιωτικοποίησαν τον ΟΤΕ σε ποσοστό περίπου 66 με 67%.
Όταν το 2008 η κυβέρνηση της ΝΔ πουλούσε στη Deutsche Telekom το κρίσιμο πέραν του 66% ποσοστού και το management ήταν ο Γεώργιος Α. Παπανδρέου που πέρασε την ίδια πόρτα που περνούσε ο πατέρας του πριν είκοσι χρόνια και αυτός με τη σειρά του υποσχέθηκε ότι ως κυβέρνηση θα κάνει όλες τις ενέργειες εκείνες που απαιτούνται προκειμένου ο ΟΤΕ να επανέλθει υπό Δημόσιο έλεγχο. Σήμερα χωρίς ίχνος ντροπής έρχεται και εξαγγέλλει την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση και την πλήρη αποχώρηση του δημοσίου από τον ΟΤΕ.
Στην πορεία προς την ιδιωτικοποίηση και την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών είχαμε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα.
Στις παρεχόμενες υπηρεσίες: Η απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών, ο ανταγωνισμός και ο προσανατολισμός όλων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων συμπεριλαμβανομένου και του ΟΤΕ στο κέρδος είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν δύο ταχύτητες παρεχόμενων υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες στα μεγάλα αστικά κέντρα και οι σαφώς υποδεέστερες στη λοιπή ύπαιθρο χώρα. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της δεκαετίας του 90 έρχεται από την κινητή τηλεφωνία. Η δέσμευση των εταιρειών κινητής δεν είχε να κάνει με γεωγραφική κάλυψη αλλά με την ποσοστιαία κάλυψη του πληθυσμού. Ενώ δηλαδή ο ΟΤΕ ως υπηρεσία κοινής ωφέλειας πήγε – και σωστά – και στο τελευταίο χωριό αυτό δεν ισχύει για τις εταιρείες κινητής. Αλλά και σήμερα οι ευρυζωνικές υπηρεσίες αναπτύσσονται μόνο στα αστικά κέντρα. Αυτό δηλαδή που γίνεται είναι να δίνεται βαρύτητα μόνο στις πρωτεύουσες των νομών και σε μερικές άλλες πόλεις και η λοιπή ύπαιθρος χώρα καταδικάζεται να μη δει ποτέ γρήγορο INTERNET.
Στα τιμολόγια: Στις πρώτες φάσεις της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ η αύξηση των τιμολογίων των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιακών ήταν ραγδαία καθώς υπήρξε ο σαφής προσανατολισμός για την αύξηση των κερδών προκειμένου η μετοχή του ΟΤΕ να γίνει πιο ελκυστική. Από την άλλη πλευρά σήμερα στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης που στενάζουν τα ελληνικά νοικοκυριά δεν επιτρέπεται στον ΟΤΕ – παρά το ότι μπορεί – να παρέχει φτηνότερες υπηρεσίες προκειμένου να προστατέψουν όπως λένε τον ανταγωνισμό.
Στις εργασιακές σχέσεις: Στην εικοσαετή περίπου πορεία της ιδιωτικοποίησης είχαμε τη βήμα προς βήμα χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων. Σήμερα είκοσι χρόνια μετά στον όμιλο ΟΤΕ εκτός από την παλιά φουρνιά που κρατάει ακόμη – για πόσο άραγε; – το σκληρό πυρήνα των εργασιακών σχέσεων και της μονιμότητας έχουμε μια σειρά από κατηγοριοποιήσεις. Είναι οι προσληφθέντες μετά το 2005 οι οποίοι είναι αορίστου χρόνου και μεταξύ τους υπάρχουν δύο κατηγορίες. Κάποιοι οι οποίοι κρατάνε όλα τα δικαιώματα που πηγάζουν από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κάποιοι άλλοι στους οποίους ισχύουν μόνο ορισμένα. Υπάρχουν έκτακτοι, υπάρχουν εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου και μειωμένου ωραρίου, υπάρχει προσωπικό εργολάβων, υπάρχει και εσωτερικός δανεισμός προσωπικού από τις δουλεμπορικές θυγατρικές του ομίλου. Τέλος υπάρχουν οι θυγατρικές όπως η COSMOTE οι οποίες έχουν δικό τους εργασιακό καθεστώς. Πρόσφατα άλλωστε στην εταιρεία αυτή είχαμε για πρώτη φορά από την ίδρυση του ΟΤΕ και μαζικές απολύσεις. Στις θυγατρικές θα πρέπει να προσθέσουμε και τις συνδεδεμένες με την COSMOTE εταιρείες «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» που αγοράστηκε από την προηγούμενη διοίκηση και την εταιρεία «e value». Σ’ αυτές τις δύο τελευταίες, οι οποίες είναι έξω από οποιαδήποτε εργασιακή ρύθμιση υπάρχει στις άλλες εταιρείες του ομίλου και κατά συνέπεια εκεί ισχύουν τα χειρότερα, περνάει σταδιακά μεγάλο έργο του ΟΤΕ στο οποίο απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι όπως το έργο των τηλεπικοινωνιακών καταστημάτων και τα πληροφοριακά κέντρα.
Η πλήρης αποχώρηση του Δημοσίου από τον ΟΤΕ αφ’ ενός θα σημάνει ακόμη χειρότερες επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα και αφ’ ετέρου το κράτος θα φύγει τελείως από ένα οργανισμό στρατηγικής σημασίας χάνοντας κάθε είδους παρέμβαση σε ένα τόσο κρίσιμο τομέα όπως οι τηλεπικοινωνίες. Για τα τιμολόγια αναφερθήκαμε, οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα είναι δύο ταχυτήτων και για το που πάνε οι εργασιακές σχέσεις έχουμε τα πρώτα δείγματα από τις μέχρι σήμερα αποφάσεις της διοίκησης Τσαμάζ. Μαζικές απολύσεις στην COSMOTE, κατάργηση όρων συλλογικών συμβάσεων, κατάργηση επιδομάτων και αύξηση των ωρών εργασίας μετά από σαράντα περίπου χρόνια. Η συνέχεια αν δεν αντιδράσουμε δυναμικά και αποφασιστικά έπεται και θα είναι πολύ χειρότερη.
Κλείνοντας θέλουμε να κάνουμε μια πρώτη προσέγγιση στο θέμα της αποχώρησης των συνδικαλιστικών στελεχών της ΠΑΣΚΕ ΟΤΕ από το ΠΑΣΟΚ. Από τη μια πλευρά θα πρέπει να πούμε ότι κατά κανόνα πρόκειται για συναδέλφους που τα τελευταία είκοσι χρόνια έκαναν δεκάδες μέρες απεργίας υπερασπιζόμενοι το Δημόσιο χαρακτήρα του ΟΤΕ και η κομματική τους ηγεσία τους έχει προδώσει πολλές φορές. Τους πρόδωσε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, τους πρόδωσαν μετέπειτα όλες οι κυβερνήσεις Σημίτη, τους πρόδωσε πρόσφατα ο υιός Γεώργιος Παπανδρέου και μόλις μέσα στο Μάιο του 2011 ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου τους είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα πουληθεί άλλο κομμάτι του ΟΤΕ. Σήμερα στις απεργιακές κινητοποιήσεις που γίνονται για τον ΟΤΕ φωνάζουν «πουλάτε, πουλάτε στη φυλακή θα πάτε» και «είσαστε μεσίτες και όχι κυβερνήτες». Ακόμη κεντρικά στελέχη μπροστά στην κάμερα δηλώνουν ότι για τις πολιτικές αυτές ευθύνεται η καμόρα του Υπουργείου. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να πούμε ότι οι ίδιοι αυτοί «άντεξαν» όλα τα προηγούμενα χρόνια όλες τις τούμπες του ΠΑΣΟΚ στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων, των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν θέματα αυτοσεβασμού αλλά και θέματα αυτοπροστασίας, αυτοάμυνας και συνδικαλιστικής επιβίωσης λόγω των επερχόμενων συνδικαλιστικών εκλογών. Άλλωστε ο συνδετικός κρίκος με την κεντρική ΠΑΣΚΕ της ΓΣΕΕ συνεχίζει να υπάρχει χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιδιώξουμε να ενισχύσουμε τις φυγόκεντρες τάσεις και ταυτόχρονα να επηρεάσουμε τις αποφάσεις στην κατεύθυνση της αντίστασης στις κυβερνητικές επιλογές και του συντονισμού ενεργειών και κινητοποιήσεων και με άλλους χώρους που πλήττονται.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου