Πρόταση ψηφίσματος στο 36Ο Τακτικό συνέδριο της ΟΜΕ - ΟΤΕ
Τέμενη 14/5/2010
Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα συνεχίζει την επιχείρηση κατεδάφισης όλων των κατακτήσεων του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος του προηγούμενου αιώνα. Όλα θα εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα συνεχίζουν να βρίσκονται υπό διωγμό.
Δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις την κατηγορηματική μας αντίθεση σ’ αυτές τις επιλογές και διεκδικούμε την άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τις δαγκάνες του μηχανισμού της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Καταγγέλλουμε την απρόκλητη βία με την οποία η κυβέρνηση και οι δυνάμεις καταστολής επιχειρούν να καταστείλουν την κοινωνική αγανάκτηση και τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Πιστεύουμε ότι ο λόγος που πάρθηκαν τα μέτρα που μας πηγαίνουν δεκάδες χρόνια πίσω όπως και ο τρόπος με τον οποίο πάρθηκαν ήταν η πρόβα τζενεράλε για τους εργαζόμενους όλου του Ευρωπαϊκού Νότου κατ’ αρχήν και όλης της Ευρώπης στη συνέχεια. Η Ελλάδα και ο Λαός της αποτέλεσαν το πείραμα για το αν και πώς μπορούν να περάσουν τέτοια μέτρα και η τυχόν θετική κατάληξη του πειράματος θα έχει συνέχεια σε άλλες χώρες.
Σήμερα ένα χρόνο μετά η Πορτογαλία ήδη έχει οδηγηθεί στο μηχανισμό στήριξης και για όλη την Ευρώπη έχει δρομολογηθεί το περίφημο σύμφωνο για το €.
Με την κατ’ αρχήν συμφωνία του Μαρτίου για το σύμφωνο για το € η συνέχεια της οποίας θα είναι η θεσμοθέτηση σε όλη την Ευρώπη μιας μόνιμης νεοφιλελεύθερης πολιτικής με συνεχείς επιθέσεις σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακές σχέσεις και κοινωνικά δικαιώματα, με συνεχείς επιτηρήσεις και αλλεπάλληλα μνημόνια που θα εφαρμόζονται χωρίς παρεκκλίσεις. Αυτό που δεν κατάφεραν να περάσουν με τις δύο αποτυχημένες απόπειρες για το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα πάνε να το περάσουν τώρα εκμεταλλευόμενοι την παγκόσμια κρίση στην οποία μας έφεραν οι ίδιες νεοφιλελεύθερες συνταγές καθώς και το πρόβλημα του χρέους όλων των χωρών της Ευρώπης.
Στην Ελλάδα μετά τα αλλεπάλληλα καταστροφικά μέτρα της προηγούμενης περιόδου έχουμε τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για το «νέο οδικό χάρτη». Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πουλήσει ότι έχει μείνει απούλητο, να μειώσει εκ νέου μισθούς και συντάξεις, να μειώσει τα κοινωνικά επιδόματα, να προχωρήσει και σε νέες παρεμβάσεις στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των απολύσεων, των αποζημιώσεων, των εργασιακών σχέσεων. Θα επιχειρήσει νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και τη συρρίκνωση των επικουρικών συντάξεων. Θα εντείνει τις αρνητικές παρεμβάσεις στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας με τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων και νοσοκομείων αλλά και με τη μείωση του εκπαιδευτικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Θα επιχειρήσει μία ακόμη φορολογική επιδρομή αυξάνοντας για άλλη μια φορά τους έμμεσους φόρους.
Δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση και τη διάθεση να αγωνιστούμε μαζί με τους εργαζόμενους όλων των χωρών της Ευρώπης, με όλο το συνδικαλιστικό κίνημα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με όλες τις παραγωγικές τάξεις για να μην περάσουν οι αντεργατικές αυτές ρυθμίσεις με τις οποίες επιχειρείται η Συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού, η εκποίηση της δημόσιας υπηρεσίας, η περαιτέρω συρρίκνωση μισθών, συντάξεων, εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Εμείς πιστεύουμε ότι το πρώτο πράγμα που απαιτείται είναι η έξοδος της χώρας από την κηδεμονία της τρόικας και από τις πολιτικές του μνημονίου. Απαιτείται η αντίσταση σ’ αυτές τις πολιτικές με ταυτόχρονη την προβολή μιας εναλλακτικής πρότασης διεξόδου από την κρίση που στο επίκεντρό της δεν θα έχει το πώς θα πάρουν οι δανειστές και οι τοκογλύφοι τα λεφτά τους και τα κέρδη τους αλλά θα έχει την κοινωνία και τα δικαιώματά της. Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι η αμφισβήτηση του χρέους ως χρέος του Ελληνικού Λαού, η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, η χορήγηση περιόδου χάριτος για το υπόλοιπο τμήμα του, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού και ένα εθνικοποιημένο τραπεζικό σύστημα που θα στηρίξει αυτές τις επιλογές. Υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση επιτροπής λογιστικού ελέγχου του Ελληνικού δημόσιου χρέους.
Ψηλά στην ατζέντα μπαίνουν όλα τα μεγάλα ζητήματα που μας έχουν φέρει πίσω ένα αιώνα, όπως η παρέμβαση στις συλλογικές συμβάσεις, η αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων, η μείωση των αποζημιώσεων, η κατάργηση του κατώτατου μισθού, η μείωση των μισθών, η κατεδάφιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, η κατάργηση των δώρων και του επιδόματος άδειας στις συντάξεις, οι ιδιωτικοποιήσεις καθώς και ότι πηγάζει από τις τελευταίες κυβερνητικές εξαγγελίες.
Σε ότι αφορά το χώρο του ΟΤΕ τα ζητήματα άμεσης προτεραιότητας είναι
- Η ανατροπή της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης και η επαναφορά του ΟΤΕ υπό δημόσιο έλεγχο
- Η προστασία των θέσεων εργασίας σε όλες τις εταιρείες του ομίλου
- Η επαναπρόσληψη των απολυθέντων που εκβιάστηκαν στον όμιλο cosmote
- Η απόκρουση των Γερμανικών βλέψεων και προθέσεων για αλλαγή προς το χειρότερο των εργασιακών μας σχέσεων
- Η αντιμετώπιση με κάθε μέσο της καταχρηστικής άσκησης του διευθυντικού δικαιώματος, η άρση των μονομερών αποφάσεων για το ωράριο, για τα επιδόματα, για τα πούλμαν
- Η αντιμετώπιση με κάθε μέσο της καταστρατήγησης όρων συλλογικών συμβάσεων
- Η επαναφορά του προηγούμενου ΓΚΠ και η επέκταση της ισχύς του σε όλο το προσωπικό του ομίλου
- Η κατάργηση των διακρίσεων σε βάρος των νέων
- Η κατάργηση του απαράδεκτου θεσμού των εκτάκτων και της ομηρίας τους, το κλείσιμο των δουλεμπορικών HELLASCOM και OTEPLUS και η μεταφορά όλου του προσωπικού τους στον ΟΤΕ
- Η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας μέσω δικτύου πρόσβασης VDSL και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που οφείλονται στην ΕΕΤΤ καθώς και αυτών που οφείλονται στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της
- Η ενασχόληση, επιτέλους, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα call centers του ΟΤΕ.
- Η υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Δηλώνουμε τη βούλησή μας για την οργανωτική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος στον ΟΤΕ με τη δημιουργία ενός επιχειρησιακού σωματείου στον ΟΤΕ και μετατροπή της ΟΜΕ – ΟΤΕ σε κλαδική ομοσπονδία.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου