Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

ΤΟ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ: ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Α.ΣΑΜΑΡΑ

 

αναδημοσίευση από το www.iskra.gr

ΤΟ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ: ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Α.ΣΑΜΑΡΑ!

ΤΟ ΣΤΕ ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΤ!
ΣΤΕ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!
ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟΥ! Ο ΑΓΩΝΑΣ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ!
Με απόφαση κόλαφος για την κυβέρνηση , η οποία συνιστά μεγάλη ήττα, τύπου βατερλώ , για τον Α. Σαμαρά προσωπικά και μεγάλη νίκη του λαϊκού κινήματος, το ΣΤΕ διατάσσει την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ και απαγορεύει την καταγγελία των συμβάσεων των εργαζομένων, πριν εκδοθεί η απόφαση για την αίτηση αναστολής τον Σεπτέμβρη.
Μετά την απόφαση του ΣΤΕ, η λαϊκή κινητοποίηση στο ραδιομέγαρο πέτυχε την πρώτη της νίκη , ενώ ο αγώνας συνεχίζεται και πρέπει να κλιμακωθεί για την πλήρη απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και του νομοσχεδίου για τη δήθεν "εξυγίανση" της ΕΡΤ, μέχρι την ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά για μια προοδευτική διέξοδο από την κρίση!
'Αμεση επανέναρξη της λειτουργίας της ΕΡΤ βάση το άρθρο 15 του Συντάγματος επιβάλλει το Συμβούλιο της Επικρατείας χορηγώντας την προσωρινή διαταγή για την κοινή Υπουργική Απόφαση υπέρ των εργαζομένων, που προσέφυγαν (σωματείο ΠΟΣΠΕΡΤ).
Στην απόφασή του ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, κ. Κώστας Μενουδάκος, ο οποίος αποχωρεί σε 13 ημέρες λόγω συνταξιοδότησης, κρίνει αντισυνταγματικό το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Επικαλείται το άρθρο 15, που υποχρεώνει το κράτος να ρυθμίζει την απρόσκοπτη λειτουργία και της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. παράλληλα επικαλείται τον χάρτη θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (εγκρίθηκε στη Λισαβώνα το 2007 και εντάχθηκε στο ελληνικό δίκαιο το 2009), που επικαλέστηκε και πρόσφατα ο Πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς. Σχετικό είναι και το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου.
Παράλληλα μπαίνει με την απόφασή του ο κ. Μενουδάκος και στο εργασιακό κομμάτι της υπόθεσης, αναφέροντας ότι δεν μπορούν να καταγγελθούν συμβάσεις εργαζομένων και να αποζημιωθούν πριν εκδοθεί η απόφαση για την αίτηση αναστολής τον Σεπτέμβριο.
Εκκρεμεί κρίση για την αναστολή ή μη της κοινής υπουργικής απόφασης η οποία μπορεί να συζητηθεί και πριν από το Σεπτέμβριο.

Ολόκληρη η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ έχει ως εξής:

Βάσει των διατάξεων του άρθρου 52 του Π.Δ/τος 18/1989 (Α 8), όπως αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 35 του ν. 2721/1999 (Α 112) και

΄Εχοντας υπόψη

α) Την υπ’ αριθ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 απόφαση του Υπουργού στον Πρωθυπουργό και του Υπουργού Οικονομικών «Κατάργηση της δημόσιας επιχείρησης «Ελληνική Ραδιοφωνία – Τηλεόραση, Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΡΤ – Α.Ε.)» (Β 1414), με το άρθρο 1 παρ. 2 της οποίας, ορίζεται, πλην άλλων, ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ Α.Ε., με αποτέλεσμα να μην επιτελείται η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 1 του ν. 1730/1987 (Α 145), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 19 παρ. 1 του ν. 1866/1989 (Α 222) συμβολή δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στην ενημέρωση, στη μόρφωση και στην ψυχαγωγία του ελληνικού λαού και της ομογένειας.

β) Tην από 12.6.2013 αίτηση αναστολής της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης» (ΠΟΣΠΕΡΤ) και του Παναγιώτη Καλφαγιάννη, Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣΠΕΡΤ.

γ) Tις απόψεις των πληρεξουσίων των αιτούντων και των εκπροσώπων του Δημοσίου, τις οποίες εξέθεσαν προφορικώς.

Δ ι α τ ά σ σ ο υ μ ε

1. Την αναστολή της εκτέλεσης της προσβαλλόμενης υπ’ αριθ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποκλειστικά ως προς το μέρος της, με το οποίο προβλέπεται α) ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ Α.Ε., και β) ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ Α.Ε. παραμένουν ανενεργές (άρθρο 2 παρ. 2 περ. β της παραπάνω Κ.Υ.Α.).

2. Τη λήψη από τους συναρμόδιους Υπουργό Οικονομικών και Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως προβλέπεται από την παρ. 2 του άρθρου 1 της υπ’ αριθ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Αθήνα, 17 Ιουνίου 2013

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας

Κωνσταντίνος Μενουδάκος
Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

 

blogger templates | Make Money Online