Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί


Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε  για σχοινί
του Γιάννη Δούκα
27/4/2015

Τις τελευταίες μέρες γίνεται μια συζήτηση σχετικά με το θέμα της μεταφοράς των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).
Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και δεν είναι λίγοι αυτοί που το αντιμετώπισαν με τρόπο περίεργο ή απαράδεκτο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
1.      Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση κάτω από την οικονομική ασφυξία την οποία ντόπια και ξένα συμφέροντα επιχειρούν να επιβάλλουν ζητάει βοήθεια και  από τα ασφαλιστικά ταμεία.
2.      Τα ασφαλιστικά Ταμεία από την πρώτη μέρα της ίδρυσής τους το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών τους το είχαν στην ΤτΕ.
3.      Η κυβέρνηση προκειμένου να γίνει σήμερα η μεταφορά προτείνει να γίνει με ένα τρόπο που δίνει επιτόκιο περίπου 2,5%. Το επιτόκιο αυτό είναι μεγαλύτερο από τα επιτόκια όλων των άλλων τραπεζών.
4.      Αν καταρρεύσει η ΤτΕ μην περιμένει κανείς ότι θα μείνει όρθια η οποιαδήποτε άλλη τράπεζα στην Ελλάδα.
Κάτω λοιπόν απ’ αυτά τα δεδομένα βγήκαν πολλοί και φώναξαν το μεγάλο ΌΧΙ. Βγήκαν δηλαδή και είπαν ότι δεν τους ενδιαφέρει ότι τα αποθεματικά εδώ και δεκαετίες πάνε στην ΤτΕ, δεν τους ενδιαφέρει το να υπάρξει άνεση και ρευστότητα στην ΤτΕ, δεν τους ενδιαφέρει το να έχει η χώρα τη δυνατότητα ρευστότητας που επιδιώκει, δεν τους ενδιαφέρει το ότι με αυτή την τοποθέτηση τα Ταμεία θα έχουν μεγαλύτερα επιτόκια.
Οι δικαιολογίες πολλές. Η πραγματικότητα όμως μία και είναι πολύ σκληρή. Όλοι αυτοί συντάσσονται μ’ αυτούς οι οποίοι πιέζουν τη χώρα κάτω από την πιστωτική ασφυξία, να ενδώσει στους δανειστές και να υπογράψει  χωρίς όρους και προϋποθέσεις μειώσεις μισθών και συντάξεων, αυξήσεις των ορίων ηλικίας αύξηση της φορολογίας, ιδιωτικοποιήσεις και νέο  μνημόνιο.
Μέσα σε όλα ξεπετάχτηκε από το πουθενά και από το λήθαργό της η ηγεσία της ΟΜΕ – ΟΤΕ ξεπερνώντας δανειστές και τοκογλύφους προκαλώντας γέλιο αλλά δυστυχώς η κατάσταση  είναι τραγική.
Ο απερχόμενος πρόεδρος – ο οποίος δεν εξελέγη ούτε καν αντιπρόσωπος στην ομοσπονδία – και ο απερχόμενος γραμματέας της ομοσπονδίας καθαρά κομματικός και εργοδοτικός συνδικαλιστής με έγγραφό τους λένε ένα μεγάλο ΌΧΙ στο να μεταφέρει το ΤΑΥΤΕΚΩ τα αποθεματικά του και  απειλούν και τα μέλη του Δ.Σ.
Λίγο ντροπή ρε παιδιά συμμαζευτείτε
Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ και όχι μόνο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
1.      Ο κλάδος εφ’ άπαξ του ΟΤΕ δεν έχει αποθεματικά για να μεταφέρει. Πέρα λοιπόν από ότι έχουμε αναφέρει θα πρέπει να πούμε ότι μιλάνε για χρήματα άλλων ασφαλισμένων.
2.      Ο κλάδος εφ’ άπαξ του ταμείου πληρώνει στον ΟΤΕ δάνεια ύψους 1 εκατομμυρίου € το μήνα και  το δάνειο είναι μεγαλύτερο από τις εισφορές που εισπράττονται. Για το λόγο αυτό η ομοσπονδία (και το ζήτησαν και οι υπογράφοντες) έχει ζητήσει τη μεσολάβηση του Υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων προκειμένου το δάνειο του ΟΤΕ να επιμηκυνθεί και να μικρύνει η δόση ώστε να υπάρξουν κάποια χρήματα και να πληρωθούν κάποια εφ’ άπαξ (το Ταμείο σταμάτησε να πληρώνει το Φθινόπωρο του 2014).
3.      Η ομοσπονδία ζητάει να δοθούν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να δοθούν τα εφ’ άπαξ που εκκρεμούν (οι εκκρεμότητες που αφήνουν μαζί με τις δύο εθελούσιες του 2012 και 2013 είναι πάνω από 60 εκατομμύρια €).
4.      Οι διαδικασίες που περιγράφονται στα σημεία 2 και 3 βρίσκονται σε εξέλιξη και από την κατάληξή τους εξαρτάται το αν θα πάρουν ή όχι εφ’ άπαξ χιλιάδες συνάδελφοι του ΟΤΕ και η τύχη του ταμείου συνολικότερα.
5.      Η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ – τις οποίες έχουν την τιμή να ηγούνται οι υπογράφοντες την επιστολή– είναι οι παρατάξεις που είναι συνυπεύθυνες για το κούρεμα των αποθεματικών των ταμείων το 2012. Το 2012 το ταμείο εφ’ άπαξ του ΟΤΕ έχασε 46 εκατομμύρια € και όχι μόνο δεν είπαν τίποτε αλλά το κούρεμα έγινε με τις ευλογίες τους.
6.      Τέλος η απόφασή τους να αποστείλουν επιστολή στο ΤΑΥΤΕΚΩ ως προς τη διαδικασία αποτελεί πραξικόπημα. Ουδέποτε λήφθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΜΕ-ΟΤΕ τέτοια απόφαση ούτε καν δια περιφοράς. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για όσους έχουν κάνει τις διαδικασίες κουρελόχαρτο.
Είναι καθαρό ότι ενώ με την πολιτική τους μεγέθυναν τα προβλήματα του ταμείου, σαμποτάρουν την όποια προσπάθεια εξεύρεσης διεξόδου για τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν και δεν τους ενδιαφέρουν τα συμφέροντα των εργαζομένων του ΟΤΕ αλλά αλλότρια συμφέροντα. Εμείς θα σταθούμε απέναντί τους με όλες μας τις δυνάμεις.


 

blogger templates | Make Money Online