Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Η εγκύκλιος του υπ. Εργασίας για το συνταξιοδοτικό «σημαδεύει» επί τα χείρω τον κόσμο της εργασίας

meta-asfalisi 
Η εγκύκλιος του υπ. Εργασίας για το συνταξιοδοτικό «σημαδεύει» επί τα χείρω τον κόσμο της εργασίας
Ήρθε η ώρα να πληρωθεί το «μάρμαρο» και ας κάνουν κάποιοι πως αιφνιδιάζονται ή δεν καταλαβαίνουν! Χαρακτηριστικά είναι τα δημοσιεύματα των σημερινών εφημερίδων, που φαίνεται σαν να μην είχαν «διαβάσει» το μνημόνιο! Όλα αυτά ψηφίστηκαν μέσα στο καλοκαίρι με τα προαπαιτούμενα και το 3ο μνημόνιο. Η χθεσινή ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας (εδώ) έρχεται να εξειδικεύσει τις νέες περικοπές, μετά την αύξηση των κρατήσεων υπέρ των ταμείων υγείας, των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
Η νέα εγκύκλιος πιο συγκεκριμένα αναφέρει μερικά μόνο από τα μέτρα του 3ου μνημονίου όπως:
1. Την κατάργηση των κατώτερων ορίων για όλους όσοι βγαίνουν στη σύνταξη μετά την 1/7/15
2. Την αναδρομική εφαρμογή της μείωσης και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης για όσους συνταξιοδοτούνται από 1/1/2015, ανεξάρτητα από το πότε είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.
3. Το «πάγωμα» των κατωτάτων ορίων μέχρι το 2022 και
4. Τη συνταξιοδότηση όλων μετά το 2022 στα 67 έτη ή στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης.
Το 3ο μνημόνιο εμπεριέχει και άλλες αντιασφαλιστικές και αντεργατικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα ακολουθήσουν προφανώς με νεότερες εγκυκλίους. Την ίδια ώρα, δε θα πρέπει να μας διαφεύγουν οι διεργασίες που συντελούνται στα πλαίσια της λεγόμενης «επιτροπής των σοφών», η οποία από την πλευρά της επεξεργάζεται πληθώρα μέτρων που βλέπουν καθημερινά τη δημοσιότητα.
Η σημερινή κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες, που θα σημαδέψουν τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων και συνταξιούχων, αλλά και τον ίδιο το χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας.
Αυτές οι ρυθμίσεις είναι η εφαρμογή στην πράξη όλων των αντιασφαλιστικών επιδιώξεων και επιλογών της τελευταίας πενταετίας, της τρόικας και των εγχώριων υποστηρικτών της, που με σκληρούς αγώνες απέτρεψαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.
Η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος, από την άλλη μεριά, θα πρέπει να πάψει να είναι θεατής ή απλός σχολιαστής και μάλιστα πολλές φορές ανεπίκαιρος και να ενημερώσει και να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους στην κατεύθυνση της ανατροπής αυτών των πολιτικών. Σε διαφορετική περίπτωση, το πρόβλημα θα καταστεί μη αναστρέψιμο και οι ευθύνες ιστορικές για τις επόμενες γενιές.
To γραφείο Τύπου του ΜΕΤΑ, 30-09-15

 

blogger templates | Make Money Online