Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

To ΜΕΤΑ για την Εργατική Πρωτομαγιά 2015

meta-protomagia2015 

Ο αγώνας, για την απελευθέρωση του ανθρώπου από τα δεσμά της εκμετάλλευσης, συνεχίζεται μέχρι σήμερα, σθεναρά και αδιαπραγμάτευτα, για την εργατική τάξη.
Η Εργατική Πρωτομαγιά, οι αξίες, το νόημα και ο συμβολισμός της ως ημέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες και τις θυσίες της Εργατικής Τάξης παραμένουν ζωντανές και επίκαιρες. 
Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι γυναίκες και οι νέοι «πλήρωσαν» και «πληρώνουν» πολύ σκληρά τις μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας, που μας βύθισαν στην οικονομική ύφεση, με την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση να παίρνει χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης.
Οι εργατικές κατακτήσεις και τα δικαιώματα διαλύθηκαν, η κοινωνική ασφάλιση και η πρόνοια χτυπήθηκαν ανηλεώς, ο κοινωνικός ιστός απειλήθηκε, ο παραγωγικός ιστός σχεδόν διαλύθηκε, γίναμε χώρα ανέργων και πεινασμένων, με τη νέα γενιά να παίρνει ξανά τους δρόμους της ξενιτιάς.
Η πολιτική αλλαγή στη χώρα μας, στις εκλογές της 25ης Γενάρη, είναι το αποτέλεσμα των εργατικών και λαϊκών αγώνων της τελευταίας πενταετίας, ανοίγει το δρόμο της απαγκίστρωσης από τη μέγγενη του μνημονίου, γέννησε ξανά ελπίδα και αναπτέρωσε τις προσδοκίες του λαού μας.
Αυτή την ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ βρισκόμαστε στη καρδιά μιας σκληρής πολιτικής και ταξικής μάχης, ενώ ο πολιτικός εκβιασμός των «δανειστών» και το κλίμα οικονομικής ασφυξίας που δημιουργούν στοχεύουν στην πλήρη υποταγή και την ταπείνωση καθώς και στην πολιτική αποτυχία του ελπιδοφόρου εγχειρήματος που επέλεξε ο ελληνικός λαός.
Στη χώρα μας, το Κεφάλαιο και οι διεθνείς τοκογλύφοι, με όχημα τους κυρίαρχους κύκλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ αλλά και τα εγχώρια «παπαγαλάκια» και τα συστημικά ΜΜΕ, επιχειρούν να πνίξουν το δικαίωμα των εργαζομένων και του Ελληνικού λαού, να αγωνίζονται να αλλάξουν τη ζωή τους και την πορεία της χώρας.
Γι’ αυτό, ο αγώνας ενάντια στο δόγμα της λιτότητας, για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους ώστε να μη γίνει η χώρα μας αποικία χρέους και προτεκτοράτο των τοκογλύφων δανειστών, ο αγώνας για εθνικοποίηση των τραπεζών, για χώρα κυρίαρχη, ανεξάρτητη, δημοκρατική που θα ανατρέψει τις μνημονιακές πολιτικές και θα ανασυγκροτηθεί προς όφελος του λαού και των εργαζομένων, συνεχίζεται και είναι σκληρός και ανελέητος.
Αυτή την ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ, στην πρώτη γραμμή της μάχης, είναι η ανατροπή των μνημονικών μέτρων, η αταλάντευτη μάχη κατά των ιδιωτικοποιήσεων, η πάλη για την ανάκτηση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων, η πλήρης επαναφορά του θεσμού των ΣΣΕ, η επιβίωση των άνεργων, ο έλεγχος και η αποτροπή της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, η επαναφορά των διωχθέντων υπαλλήλων στο δημόσιο. Επιπλέον, σε κορυφαίο αίτημα πάλης των εργαζομένων, αναδεικνύεται η προστασία της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, πολύ περισσότερο τη στιγμή που τα σενάρια της παραπέρα μείωσης των συντάξεων μπαίνουν επιτακτικά από τους πιστωτές,
Διεκδικούμε αναβαθμισμένο και ουσιαστικό ρόλο των εργαζομένων, με συνδικαλιστικές ελευθερίες, συλλογική εκπροσώπηση και προστασία όλης της μισθωτής εργασίας χωρίς τείχη και διαχωρισμούς.
Παλεύουμε να μπει φρένο στη μάστιγα της ανεργίας και της αναδουλειάς,  τέλος στη μαύρη, ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία, στην ενοικίαση εργαζομένων και στο δουλεμπόριο ελλήνων και αλλοδαπών εργαζομένων. 
Μαχόμαστε μαζί με τους συνταξιούχους για την επαναφορά των συντάξεών τους στα προ μνημονίου επίπεδα, για την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, για τη σωτηρία του ασφαλιστικού.
Το ΜΕΤΑ καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, της άνεργους, κάθε πολίτη σε όλη τη χώρα που έχει πληγεί από τα μνημόνια, να πάρουν μαζικά μέρος στο γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, διεκδικώντας το δικαίωμα των εργαζομένων και του λαού, στη ζωή με αξιοπρέπεια.
Δεν υποχωρούμε στους εκβιασμούς, δε θα σκύψουμε το κεφάλι, δεν κάνουμε πίσω. Θα βαδίσουμε ανυποχώρητα μπροστά, οικοδομώντας μια χώρα ανεξάρτητη, κυρίαρχη, με δημοκρατία, ελευθερία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, με προτεραιότητα στις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των άνεργων, του λαού.
Στους πολιτικούς και οικονομικούς εκβιασμούς διαπραγματευόμαστε με τα δικά μας όπλα: τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, την οργάνωση και τη συσπείρωση στα συνδικάτα, την ενότητα και τον συντονισμό των αγώνων, την ταξική μας αλληλεγγύη.
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
meta-protomagia2015b

Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Εκλογές για τις Επιτροπές Υγιεινής & Ασφάλειας της Εργασίας στον όμιλο ΟΤΕ




Εκλογές για τις Επιτροπές Υγιεινής & Ασφάλειας της Εργασίας στον όμιλο ΟΤΕ
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι
Την Τέταρτη 29 Απριλίου διεξάγονται σε όλη την χώρα οι εκλογές για τις επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας. Τις θυμάστε; Πριν δυόμιση χρόνια ξαναψηφίσατε αλλά οι περισσότερες από τις επιτροπές αυτές είτε αδράνησαν είτε – ακόμα χειρότερα - δεν συγκροτήθηκαν ποτέ. Ένας θεσμός αμεσοδημοκρατικός και απαραίτητος για τους εργαζομένους, απαξιώθηκε όπως ακριβώς και το συνδικαλιστικό κίνημα στον ΟΤΕ. Σε αυτό συνέλαβαν οι κυρίαρχες παρατάξεις του συνδικαλιστικού δικομματισμού ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, η μετριότητα των επιλογών τους και η πρόσδεσή τους στο άρμα των εργοδοτικών επιδιώξεων.
Δεν έχουμε αυταπάτες ότι οι γνωστοί κομματικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές δεν θα επιχειρήσουν να χειραγωγήσουν ακόμα μια φορά τις εκλογές των ΕΥΑΕ. Παρ όλα αυτά η Αγωνιστική Συνεργασία θα στηρίξει την διαδικασία και θα επιχειρήσει να δώσει το στίγμα της. Ο Νόμος για τις ΕΥΑΕ (ν.3850/2010) επιβάλει οι εκλογές αυτές να γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Αυτό δυστυχώς δεν αποτρέπει τις παρατάξεις να διακινούν λίστες και να δίνουν «γραμμή» υποστήριξης των εκλεκτών τους.
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι
Η υγεία και η ασφάλειά μας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στους γνωστούς εργοδοτικούς και μνημονιακούς συνδικαλιστές.
·      Επειδή η ιστορία με την εντατικοποίηση, τις παραβιάσεις ωραρίου και τα συνεπακόλουθα εργατικά ατυχήματα που συνεχώς αυξάνονται (και κάποια δεν δηλώνονται) δεν πάει άλλο.
·      Επειδή δεν γίνεται να ζούμε το ένα τρίτο της ζωής μας σε ακατάλληλα & ανθυγιεινά κτήρια, στριμωγμένοι, χωρίς επαρκές φυσικό φωτισμό και καθαρό αέρα. Με αυξημένα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, σκαρφαλωμένοι σε άβολα σκαμπό στα ΤΕΚ.  
·      Επειδή δεν θέλουμε να επιβαίνουμε σε ασυντήρητα οχήματα, με φθαρμένα ελαστικά, να δουλεύουμε μονοπρόσωπα συνεργεία εκεί που ο νόμος επιβάλει διπρόσωπα, να μην έχουμε σωστά και επαρκή μέσα ατομικής προστασίας, ασφαλή εργαλεία, φαρμακείο, καθαρό πόσιμο νερό.
·      Επειδή σε πολλά κτήρια με πολλούς εργαζόμενους δεν υπάρχουν γιατροί εργασίας, δεν γίνονται τακτικές εξετάσεις σε ομάδες αυξημένου επαγγελματικού κινδύνου (μολυβδίασης για τις καλωδιακές). Επειδή σε πολλές εγκαταστάσεις υπάρχουν ελλείψεις στην  πυροπροστασία, στην καθαριότητα, στην φύλαξη.
·      Επειδή αντίθετα περισσεύουν χρήματα για τα Access Control και τα τουρνικέ, τις κάμερες παρακολούθησης και τις έρευνες ικανοποίησης εργαζομένων.     
Για όλους  αυτούς και για δεκάδες ακόμα λόγους επιλέγουμε να απευθυνθούμε στο σύνολο των εργαζομένων ανεξάρτητα από σωματειακή, παραταξιακή και πολιτική καταγωγή και να τους ζητήσουμε να εκλέξουν αυτούς τους εργαζόμενους που στέκονται ανυποχώρητα απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία με συνέπεια, αγωνιστικότητα και ανιδιοτέλεια.


Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την αφίσα των εκλογών.
Κάντε κλικ εδώ για να ενημερωθείτε για την πρώτη εγκύκλιο.
Κάντε κλικ εδώ για να ενημερωθείτε για τη δεύτερη εγκύκλιο.
Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε την αίτηση υποψηφιότητας για τις εκλογές ΕΥΑΕ.
Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε την υπεύθυνη δήλωση.
Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε τον πίνακα κτιρίων και εργαζομένων στον Όμιλο ΟΤΕ.
Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το έντυπο ψηφισάντων για την ημέρα των εκλογών.
Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το πρακτικό αρχαιρεσιών.

Διαβάστε περισσότερα...

Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί


Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε  για σχοινί
του Γιάννη Δούκα
27/4/2015

Τις τελευταίες μέρες γίνεται μια συζήτηση σχετικά με το θέμα της μεταφοράς των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).
Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και δεν είναι λίγοι αυτοί που το αντιμετώπισαν με τρόπο περίεργο ή απαράδεκτο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
1.      Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση κάτω από την οικονομική ασφυξία την οποία ντόπια και ξένα συμφέροντα επιχειρούν να επιβάλλουν ζητάει βοήθεια και  από τα ασφαλιστικά ταμεία.
2.      Τα ασφαλιστικά Ταμεία από την πρώτη μέρα της ίδρυσής τους το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών τους το είχαν στην ΤτΕ.
3.      Η κυβέρνηση προκειμένου να γίνει σήμερα η μεταφορά προτείνει να γίνει με ένα τρόπο που δίνει επιτόκιο περίπου 2,5%. Το επιτόκιο αυτό είναι μεγαλύτερο από τα επιτόκια όλων των άλλων τραπεζών.
4.      Αν καταρρεύσει η ΤτΕ μην περιμένει κανείς ότι θα μείνει όρθια η οποιαδήποτε άλλη τράπεζα στην Ελλάδα.
Κάτω λοιπόν απ’ αυτά τα δεδομένα βγήκαν πολλοί και φώναξαν το μεγάλο ΌΧΙ. Βγήκαν δηλαδή και είπαν ότι δεν τους ενδιαφέρει ότι τα αποθεματικά εδώ και δεκαετίες πάνε στην ΤτΕ, δεν τους ενδιαφέρει το να υπάρξει άνεση και ρευστότητα στην ΤτΕ, δεν τους ενδιαφέρει το να έχει η χώρα τη δυνατότητα ρευστότητας που επιδιώκει, δεν τους ενδιαφέρει το ότι με αυτή την τοποθέτηση τα Ταμεία θα έχουν μεγαλύτερα επιτόκια.
Οι δικαιολογίες πολλές. Η πραγματικότητα όμως μία και είναι πολύ σκληρή. Όλοι αυτοί συντάσσονται μ’ αυτούς οι οποίοι πιέζουν τη χώρα κάτω από την πιστωτική ασφυξία, να ενδώσει στους δανειστές και να υπογράψει  χωρίς όρους και προϋποθέσεις μειώσεις μισθών και συντάξεων, αυξήσεις των ορίων ηλικίας αύξηση της φορολογίας, ιδιωτικοποιήσεις και νέο  μνημόνιο.
Μέσα σε όλα ξεπετάχτηκε από το πουθενά και από το λήθαργό της η ηγεσία της ΟΜΕ – ΟΤΕ ξεπερνώντας δανειστές και τοκογλύφους προκαλώντας γέλιο αλλά δυστυχώς η κατάσταση  είναι τραγική.
Ο απερχόμενος πρόεδρος – ο οποίος δεν εξελέγη ούτε καν αντιπρόσωπος στην ομοσπονδία – και ο απερχόμενος γραμματέας της ομοσπονδίας καθαρά κομματικός και εργοδοτικός συνδικαλιστής με έγγραφό τους λένε ένα μεγάλο ΌΧΙ στο να μεταφέρει το ΤΑΥΤΕΚΩ τα αποθεματικά του και  απειλούν και τα μέλη του Δ.Σ.
Λίγο ντροπή ρε παιδιά συμμαζευτείτε
Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ και όχι μόνο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
1.      Ο κλάδος εφ’ άπαξ του ΟΤΕ δεν έχει αποθεματικά για να μεταφέρει. Πέρα λοιπόν από ότι έχουμε αναφέρει θα πρέπει να πούμε ότι μιλάνε για χρήματα άλλων ασφαλισμένων.
2.      Ο κλάδος εφ’ άπαξ του ταμείου πληρώνει στον ΟΤΕ δάνεια ύψους 1 εκατομμυρίου € το μήνα και  το δάνειο είναι μεγαλύτερο από τις εισφορές που εισπράττονται. Για το λόγο αυτό η ομοσπονδία (και το ζήτησαν και οι υπογράφοντες) έχει ζητήσει τη μεσολάβηση του Υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων προκειμένου το δάνειο του ΟΤΕ να επιμηκυνθεί και να μικρύνει η δόση ώστε να υπάρξουν κάποια χρήματα και να πληρωθούν κάποια εφ’ άπαξ (το Ταμείο σταμάτησε να πληρώνει το Φθινόπωρο του 2014).
3.      Η ομοσπονδία ζητάει να δοθούν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να δοθούν τα εφ’ άπαξ που εκκρεμούν (οι εκκρεμότητες που αφήνουν μαζί με τις δύο εθελούσιες του 2012 και 2013 είναι πάνω από 60 εκατομμύρια €).
4.      Οι διαδικασίες που περιγράφονται στα σημεία 2 και 3 βρίσκονται σε εξέλιξη και από την κατάληξή τους εξαρτάται το αν θα πάρουν ή όχι εφ’ άπαξ χιλιάδες συνάδελφοι του ΟΤΕ και η τύχη του ταμείου συνολικότερα.
5.      Η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ – τις οποίες έχουν την τιμή να ηγούνται οι υπογράφοντες την επιστολή– είναι οι παρατάξεις που είναι συνυπεύθυνες για το κούρεμα των αποθεματικών των ταμείων το 2012. Το 2012 το ταμείο εφ’ άπαξ του ΟΤΕ έχασε 46 εκατομμύρια € και όχι μόνο δεν είπαν τίποτε αλλά το κούρεμα έγινε με τις ευλογίες τους.
6.      Τέλος η απόφασή τους να αποστείλουν επιστολή στο ΤΑΥΤΕΚΩ ως προς τη διαδικασία αποτελεί πραξικόπημα. Ουδέποτε λήφθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΜΕ-ΟΤΕ τέτοια απόφαση ούτε καν δια περιφοράς. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για όσους έχουν κάνει τις διαδικασίες κουρελόχαρτο.
Είναι καθαρό ότι ενώ με την πολιτική τους μεγέθυναν τα προβλήματα του ταμείου, σαμποτάρουν την όποια προσπάθεια εξεύρεσης διεξόδου για τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν και δεν τους ενδιαφέρουν τα συμφέροντα των εργαζομένων του ΟΤΕ αλλά αλλότρια συμφέροντα. Εμείς θα σταθούμε απέναντί τους με όλες μας τις δυνάμεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Τετάρτη 29/4: Εκδήλωση ΜΕΤΑ για εργασιακές σχέσεις, ΣΣΕ, Εργατικό Δίκαιο

Τετάρτη 29/4: Εκδήλωση ΜΕΤΑ για εργασιακές σχέσεις, ΣΣΕ, Εργατικό Δίκαιο
Έπειτα από μια τετραετία με μνημονιακά μέτρα που επέφεραν συνεχείς επιθέσεις σε βάρος της εργασίας και των ρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων, απαιτείται η άμεση έναρξη της διαβούλευσης με στόχο να ληφθούν όλα τα αναγκαία νομοθετικά μέτρα για την πλήρη επαναφορά των εργασιακών.
Το Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής (ΜΕΤΑ), έπαιξε πρωταρχικό ρόλο σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες ενάντια στα μνημόνια.
Στα πλαίσια των Πρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων παίρνουμε την πρωτοβουλία να συζητήσουμε ανοιχτά για τις ανάγκες που χρειάζονται στο νομικό πλαίσιο, ώστε να έχουμε πλήρη επαναθεμελίωση των Εργασιακών Σχέσεων, των Συλλογικών Συμβάσεων και του Εργατικού Δικαίου.
Σας καλούμε στην ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώνει το ΜΕΤΑ
την Τετάρτη 29/4 και ώρα 18:30,
στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Νίκης 4, Σύνταγμα)
με θέμα: «Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ή βία των Ατομικών Συμβάσεων;»
με κεντρικό ομιλητή τον Άρι Καζάκο, καθηγητή Εργατικού Δικαίου στο ΑΠΘ
.

Διαβάστε περισσότερα...

Αποτελέσματα Εκλογών ΕΜΗΕΤ-ΟΤΕ (ανεπίσημα)





Εκλογές για Δ.Σ ΕΜΗΕΤ-ΟΤΕ
Εκλογές για συνέδριο ΟΜΕ-ΟΤΕ
Ψήφοι
%
Έδρες
Ψήφοι
%
Έδρες
Παράταξη
2012
2015
2012
2015
2012
2015
2012
2015
2012
2015
2012
2015
Συνδικαλιστική Ενότητα
141
160
40,5
48,9
6
8
154
159
44,3
49,7
2
2
ΔΑΚΕ (Α.Ρ.ΚΙ)
99
115
28,4
35,2
4
5
75
103
21,6
32,2
1
1
Αγωνιστική Συνεργασία
43
52
12,4
15,9
2
2
51
58
14,7
18,1
1
1
Προοπτική           
65
-
18,7
-
3
-
68
-
19,5
-
1
-
Σύνολο
348
327
100
100
15
15
348
320
100
100
5
4











Διαβάστε περισσότερα...
 

blogger templates | Make Money Online