Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Συνάντηση ΟΜΕ-ΟΤΕ και διοίκησης για την αναδιοργάνωση της Γ.Δ. Τεχνολογίας - Υπηρεσίες – Θέσεις ευθύνης – εργαζόμενοι: Θύτες και θύματα στο κυνήγι των στόχων



Συνάντηση ΟΜΕ-ΟΤΕ και διοίκησης για την αναδιοργάνωση της Γ.Δ. Τεχνολογίας
Υπηρεσίες – Θέσεις ευθύνης – εργαζόμενοι: Θύτες και θύματα στο κυνήγι των στόχων
Πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της νομοθετικά προβλεπόμενης ενημέρωσης συνάντηση της ΟΜΕ-ΟΜΕ με την διοίκηση ΟΤΕ. Σκοπός της συνάντησης  ήταν η παρουσίαση μικρής έκτασης οργανωτικών μεταβολών στην Γενική Διεύθυνση Τεχνολογίας & Λειτουργιών.
Από τις μεταβολές αυτές επηρεάζεται η λειτουργία  των παρακάτω Τεχνικών Τμημάτων: 
·         Το ΤΤΛΠ (Τμήμα Τεχνικών Λειτουργιών Πεδίου) Γρεβενών αποσπάται από το Τεχνικό Διαμέρισμα Ηπείρου & Κερκύρας και  προσαρτείται ως υπευθυνότητα έργου στο ΤΤΛΠ Κοζάνης
·         Τα ΤΤΛΠ Αιτωλίας & Ακαρνανίας συγχωνεύονται σε ΤΤΛΠ Αιτωλοακαρνανίας με έδρα το Αγρίνιο. Το πρώην ΤΤΛΠ Αιτωλίας μετατρέπεται σε υπευθυνότητα έργου.
·         Οι Παξοί θα διαχειρίζονται πλέον από το ΤΤΛΠ Θεσπρωτίας αντί του ΤΤΛΠ Κερκύρας.
·         Στο ΤΤΛΠ Αγ. Παρασκευής Αττικής θα ανήκουν πλέον  τα Αστικά Κέντρα της περιοχής της Ραφήνας αντί του ΤΤΛΠ Μαρκοπούλου.
Έχουμε γράψει κατ επανάληψη ότι το δικό μας κριτήριο όσον αφορά τις κατά καιρούς αναδιοργανώσεις είναι αφενός  η υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και αφετέρου  η βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατών.
Δυστυχώς η διοίκηση έχει άλλες προτεραιότητες. Το γεγονός ότι στον σχετικό πίνακα κατάταξης, το ΤΤΛΠ Γρεβενών είχε άριστους ποιοτικούς δείκτες, φαίνεται πως δεν το βοήθησε. Η προσπάθεια που κατέβαλαν οι συνάδελφοι δεν τους ωφέλησε. Επίσης η κατάργηση του ΤΤΛΠ Αιτωλίας  δεν μπορεί να περνάει απαρατήρητη. Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι τεράστιος και το έργο που έχουν να διεκπεραιώσουν οι συνάδελφοι είναι τιτάνιο. Δεν μπορεί να αποτελεί επιχειρηματολογία για την κατάργηση ενός τμήματος, μόνο η δυσμενής θέση του στον πίνακα επίτευξης στόχων. Ακόμα δεν μπορεί να μένει ασχολίαστο το γεγονός ότι καταργείται ένα τμήμα με 32 άτομα προσωπικό την ίδια στιγμή που στο Διοικητικό Μέγαρο και την Παιανία υπάρχουν Διευθύνσεις και Υποδιευθύνσεις με μικρότερο αριθμό εργαζομένων, και μονοπρόσωπα τμήματα.
Ένα ακόμα σχόλιο. Η διοίκηση αναδιοργανώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες, αυτό που πετυχαίνει είναι να δημιουργεί στο στελεχικό της δυναμικό μια αβεβαιότητα και ένα ανταγωνισμό  χωρίς όρια. Ασκείται τρομερή πίεση σε όσους συναδέλφους προΐστανται υπηρεσιών, με σκοπό να παραμένουν σε εγρήγορση ενόψει επαναλαμβανόμενων αξιολογήσεων και σε διαρκή κινητικότητα με το ανελέητο και ανθρωποφάγο κυνήγι άπιαστων στόχων. Το ζητούμενο είναι να μεταφέρουν την πίεση που δέχονται στους υφισταμένους τους και αυτό συνεπάγεται εντατικοποίηση, υπονόμευση της συναδελφικότητας, καταστρατήγηση του συμβατικού ωραρίου, εργατικά ατυχήματα και επιδείνωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες.   
Όποιος λοιπόν υστερεί, καρατομείται. Το ερώτημα είναι: και από ποιόν αντικαθίσταται; Και εδώ η διοίκηση – που κατά τα λοιπά αναζητεί νέα ταλέντα με το you.grow - δεν έχει πολλά επιχειρήματα. Επιλέγει με διευθυντικό δικαίωμα τους προϊσταμένους, χωρίς διαδικασία αξιοκρατικής επιλογής, με υποκειμενικά κριτήρια, με ηλικιακό ρατσισμό, με παραχωρήσεις σε κομματικές και συνδικαλιστικές πιέσεις. Ο παραγκωνισμός έμπειρων και καταρτισμένων συναδέλφων είναι πλέον ο κανόνας και η διοίκηση δεν φαίνεται να προβληματίζεται από την γιγάντωση του περιβόητου «ψυγείου».
Τέλος η διοίκηση ενημέρωσε την ΟΜΕ-ΟΤΕ για την πρόθεσή της να λειτουργούν τα ΤΤΛΠ κάθε Σάββατο με βάση μηνιαίο πρόγραμμα. Στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό σε εθελοντική βάση. Καλούνται δηλαδή να δηλώσουν οι συνάδελφοι την προτίμησή τους για εργασία το Σάββατο με αναπλήρωση της ημέρας ανάπαυσης και δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από τον τρόπο που λειτουργεί. Παρά την διαφωνία της ΟΜΕ-ΟΤΕ και με την επίκληση περιορισμένων δυσλειτουργιών, η διοίκηση επιχειρεί να μετατρέψει μια προαιρετική διαδικασία σε υποχρεωτική.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι. Είναι σαφές ότι η διοίκηση θα προσπαθεί συνεχώς να μεγιστοποιεί τα κέρδη της επιχείρησης σε βάρος των δικών μας συμφερόντων. Έχουμε γράψει κατ επανάληψη ότι σε αυτό ευνοείται και από την γενικότερη πολιτική και οικονομική συγκυρία. Είτε λοιπόν πρόκειται για τις αλλαγές στο οργανωτικό της μοντέλο, είτε για την απονομή θέσεων ευθύνης, η λογική που διαπνέει την πολιτική της είναι, να υποτιμά διαρκώς την τιμή της εργατικής μας δύναμης, να ελαστικοποιεί την εργασιακή μας σχέση, να αμφισβητεί έμπρακτα το ωράριο, να κερδίζει βήμα-βήμα πόντους στην αιώνια ταξική αντίθεση κεφαλαίου – εργασίας. Θεμιτό από μέρους της. Εκείνο που δεν είναι θεμιτό, είναι η δική μας αμήχανη σιωπή, η δική μας αδράνεια, η δικός μας εφησυχασμός.
Είναι καιρός να σηκωθούμε από τον καναπέ.
Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία είναι η απεργία της 12ης Νοεμβρίου
          

 

blogger templates | Make Money Online