Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Με μαζικούς και ενωτικούς Αγώνες απαντάμε στην αδιαλλαξία της διοίκησης - Συνάντηση ΟΜΕ-ΟΤΕ με διοίκηση ΟΤΕ 30/3/2016 - Συνεδρίαση ΔΣ ΟΜΕ-ΟΤΕ 31/3/2016





Με μαζικούς και ενωτικούς Αγώνες απαντάμε στην αδιαλλαξία της διοίκησης
Συνάντηση ΟΜΕ-ΟΤΕ με διοίκηση ΟΤΕ 30/3/2016  -  Συνεδρίαση ΔΣ ΟΜΕ-ΟΤΕ 31/3/2016
Την  Τετάρτη 30-3-2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ ΟΜΕ-ΟΤΕ και διοίκησης ΟΤΕ και  την Πέμπτη 31-3-2016 συνεδρίασε το ΔΣ της ομοσπονδίας προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη του για τις συναντήσεις με την διοίκηση και να ληφθούν αποφάσεις. Τα θέματα που τέθηκαν:   
·                     Πάγωμα μισθολογικών κλιμακίων.  Η διοίκηση, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν την Πράξη 6 του Υπουργικού Συμβουλίου / 28-2-2012, που πάγωσε τις αυτόματες μισθολογικές ωριμάνσεις μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω του 10%, εφάρμοσε τον ίδιο όρο και για τα μισθολογικά κλιμάκια. Η δική μας θέση είναι ότι τα μισθολογικά κλιμάκια δεν είναι αυτόματες αυξήσεις που κρίνονται με βάση τον χρόνο, αλλά συσχετίζονται και από άλλα κριτήρια. Π.χ. αρνητική αξιολόγηση, ποινή με βάση πειθαρχική δίωξη κλπ. Τον Απρίλη του 2012 η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου εργασίας, κατέληξε σε γνωμοδότηση που δικαίωνε την δική μας πλευρά. Όμως οι πιέσεις που ασκήθηκαν στην τότε κυβέρνηση από την DT, ανάγκασαν την ίδια υπηρεσία να ανακαλέσει το έγγραφο που μας δικαίωνε, όχι επί της ουσίας, αλλά όπως έγραψαν χαρακτηριστικά «προκειμένου να αναζητήσουν, την γνωμοδοτική συνδρομή άλλων υπηρεσιών του υπουργείου». Από τότε με ευθύνη της πλειοψηφίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ το θέμα μπήκε στο ψυγείο. Σήμερα η διοίκηση, αρνείται να μπει στην συζήτηση για το ξεπάγωμα των κλιμακίων, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο τινάζει στον αέρα την τρέχουσα συλλογική σύμβαση 2015-2017. Επειδή σε αυτή τη λογική μπαίνουν και αρκετοί από την δική μας πλευρά, να θυμίσουμε ότι όταν τον Νοέμβριο του 2011 η πλειοψηφία ΟΜΕ-ΟΤΕ υπέγραψε μειώσεις μισθών 13%, η διοίκηση δεν συμψήφισε τα κέρδη που της έδωσε η σύμβαση, με ότι της έδωσε τρείς μήνες μετά η ΠΥΣ 6. Αυτό όμως το «τα δικά μου-δικά μου και τα δικά σας – πάλι δικά μου» πρέπει να έχει τα όριά του. Η απόφαση του ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ για την από εδώ και πέρα διεκδίκηση των μισθολογικών κλιμακίων είναι να ξεκινήσουν άμεσα οι πολιτικές, συνδικαλιστικές και νομικές ενέργειες που απαιτούνται, προκειμένου σύντομα να έχουμε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.    
·                     Φορολογία του Λογαριασμού Νεότητας. Άλλο ένα γεφύρι της Άρτας για το σ.κ. του ΟΤΕ είναι το θέμα της φορολογίας του λογαριασμού νεότητας. Ο λογαριασμός νεότητας είναι μια παροχή του ΟΤΕ προς τα παιδιά των υπαλλήλων του, που ισχύει δεκαετίες και έχει βοηθήσει πολλά παιδιά τόσο στις σπουδές τους όσο και στο ξεκίνημα της επαγγελματικής και οικογενειακής τους ζωής. Με παλιότερη ανακοίνωσή μας είχαμε αναφερθεί αναλυτικά στο ιστορικό της διπλής επιδρομής που υπέστη ο λογαριασμός από τη διοίκηση του ΟΤΕ από τη μια μεριά και από την κυβερνητική φοροκαταιγίδα από την άλλη. Με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου οι χορηγίες του ΟΤΕ φορολογούνταν από το πρώτο € και επειδή θεωρήθηκαν εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα φορολογήθηκαν με 26%. Σε νεότερη ανακοίνωσή μας, επισημάναμε ότι η λύση που δόθηκε πέρυσι τον Μάρτη είναι σε θετική κατεύθυνση, δεν δίνει όμως οριστική απάντηση στο πρόβλημα αφού το ποσοστό φορολόγησης 26% έγινε με το τρίτο μνημόνιο 29% και επιπλέον υπάρχει το πρόβλημα της προκαταβολής φόρου που δεν έχει λυθεί ακόμα. Οι επαφές που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής με την κυβέρνηση δεν έχουν αποδώσει κάτι χειροπιαστό. Πιστεύουμε, ότι η πρόταση να φορολογείται η παροχή του ΟΤΕ στα παιδιά μας σαν «ασφάλισμα» με συντελεστή 10% είναι στην σωστή κατεύθυνση και θα πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε μέσο προκειμένου να γίνει δεκτή.

·                     Οι Τεχνικοί Ασφαλείας και η ΕΞΥΠ. Η διοίκηση ανακοίνωσε ότι οι τεχνικοί ασφαλείας της εταιρείας θα μετατεθούν στην Τεχνολογία και συγκεκριμένα στο consolidation των 4 εργολαβιών και το μέχρι τώρα έργο τους θα δοθεί σε εργολάβο. Η δογματική προσήλωση του management στην λογική του outsourcing δεν μπορεί να είναι πλέον ανεκτή. Από την πλευρά μας είναι αδήριτη ανάγκη, να υπερασπίσουμε το έργο μας και τις θέσεις εργασίας από την εργολαβοποίηση. Αν αφεθεί ανενόχλητη η διοίκηση στο όνομα της μείωσης του κόστους μισθοδοσίας να «καταστρέφει» θέσεις εργασίας, σύντομα θα μας παρουσιαστεί μια ακόμα «μαγική εικόνα» πλεονάζοντος προσωπικού και αυτό θα δημιουργήσει με την σειρά του ένα ακόμα πρόγραμμα κινήτρων αποχώρησης. Την ίδια στιγμή που η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο, παραβιάζεται το συμβατικό ωράριο, πληθαίνουν τα εργατικά ατυχήματα, τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα στενάζουν από έλλειψη προσωπικού και οι συνάδελφοι δουλεύουν με τρεις διπλές εβδομαδιαίες προσελεύσεις.   Ακόμα όμως και με το  διευθυντικό κριτήριο πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να τους απασχολεί και η ποιότητα της δουλειάς των εργολάβων που εκθέτει τον ΟΤΕ αλλά και εμάς τους ίδιους στους πελάτες. Οι κακοτεχνίες, οι καθυστερήσεις στην παράδοση των έργων, η ελλιπής έως μηδενική επίβλεψή τους, έχουν ζημιώσει τον ΟΤΕ και την εικόνα του. Και βέβαια δεν έχουμε πειστεί, γιατί ποτέ δεν τέθηκαν υπόψιν μας, τέτοιου είδους οικονομοτεχνικά στοιχεία, ότι οι εργολάβοι είναι πράγματι φθηνότεροι. Στο συγκεκριμένο όμως εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα των τεχνικών ασφαλείας, που άπτεται της υγείας και της ασφάλειας των συναδέλφων μας η επιδίωξη μείωσης του κόστους για δέκα εργαζόμενους είναι προκλητική. Καταλήγοντας η διοίκηση δήλωσε ότι θα επανεξετάσει το θέμα της ΕΞΥΠ, αφήνοντας ανοικτά όλα τα  ενδεχόμενα, εκτός των  μεταθέσεων των 10 τεχνικών ασφαλείας, τις οποίες θα κάνει ούτως ή άλλως όπως ισχυρίστηκε.

·                     Εκκρεμότητες εντάξεων στον ΟΤΕ. Με έναν αργό και βασανιστικό τρόπο αντιμετωπίζεται και δυστυχώς χρονίζει η πιθανότητα ένταξης κατηγοριών εργαζομένων με επισφαλή τρόπο στον όμιλο. Λίγοι OTEplusίτες (περίπου 70) εξαιρέθηκαν από την αρχική ένταξη στον ΟΤΕ τον Μάρτη του 2015 και με το επιχείρημα ότι δεν γίνεται να τους καταβληθεί δύο φορές η φετινή άδεια, η ένταξή τους παραπέμπεται στο 2017. Άλλοι τόσο συνάδελφοι που εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις περιμένουν (πολλοί από αυτούς για δεκαετίες!) την δικαίωσή τους. Για αυτούς το κώλυμα είναι όπως ισχυρίζεται η διοίκηση νομικό. Και για κάποιες ελάχιστες συναδέλφισσες που εργάζονται στην καθαριότητα 4ωρες, η διοίκηση – ακριβή στα πίτουρα και φτηνή στ’ αλεύρι – εξαντλεί την αυστηρότητά της και αρνείται την μετατροπή των συμβάσεων τους από μερικής σε πλήρους απασχόλησης. Κατά την γνώμη μας ακόμα και για συμβολικούς λόγους οι συναδέλφισσες δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθούν και η αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης να γίνει σημαία για την ΟΜΕ-ΟΤΕ.

·                     Πάρκινγκ Διοικητικού Μεγάρου. Η διοίκηση ανακοίνωσε ότι έκλεισε οριστικά το θέμα της στάθμευσης στο ΔΜ με την αλλαγή πολιτικής που μας είχε γνωστοποιήσει σε προηγούμενη συνάντηση. Εμείς από την πλευρά μας απαιτήσαμε, την επαναφορά των πούλμαν που είχαν καταργηθεί με απόφαση του Διευθύνοντα συμβούλου από το 2011. Κατά την γνώμη μας η κατάργηση δεν σχετιζόταν με την εξοικονόμηση μερικών χιλιάδων ευρώ, αλλά με την επιλογή να διευκολύνεται η παραβίαση του ωραρίου εργασίας. Η ύπαρξη πούλμαν σημαίνει ότι ο συνάδελφος θα πηγαίνει σε συγκεκριμένη ώρα, θα φεύγει συγκεκριμένη ώρα χωρίς να παραβιάζεται το ωράριό του.

·                     Χορήγηση Γάλακτος. Έχουμε ενημερωθεί από την διοίκηση για τις υπαρκτές τεχνικές δυσκολίες που υπάρχουν, προκειμένου να μοιράζεται το γάλα στους δικαιούχους  εργαζόμενους. Υπάρχει σχετική πρόβλεψη στην εργασιακή νομοθεσία για εργαζόμενους που εργάζονται στις καλωδιακές βλάβες, Γεν. Κατανεμητές, Καθαρίστριες κλπ. Η επιλογή να διανέμονται κουπόνια έναντι του γάλακτος μπορεί να βρίσκει σύμφωνους ακόμα και κάποιους εργαζόμενους, είναι όμως μακριά από το σκεπτικό του νομοθέτη και έχει σοβαρά νομικά προβλήματα, αφού υπάρχουν σχετικές αποφάσεις ανώτατων δικαστικών αρχών που απαγορεύουν κάτι τέτοιο. Πιστεύουμε ότι η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ θα πρέπει να ξαναδεί με προσοχή το ζήτημα και να μην υποκύψει στην ευκολία να βάλει την υγεία των εργαζομένων «στο ζύγι» των κουπονιών.

 

·                     Εκτός Έδρας και αποζημίωση διημέρευσης. Άλλο ένα αγκάθι, ουρά της ΣΣΕ που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Στο παράρτημα της σύμβασης, που αφορούσε τους εντασσόμενους από 1-3-2015 στον ΟΤΕ, ο τρόπος αποζημίωσης για τις εκτός έδρας διανυκτερεύσεις και τις διημερεύσεις, προβλέπει τα ελάχιστα που έτσι και αλλιώς προβλέπονται στην εργασιακή νομοθεσία, ενώ για τους υπόλοιπους εργαζόμενους οι αποζημιώσεις είναι σαφώς καλύτερες. Όρος της σύμβασης προέβλεπε ότι εντός του 2015 θα επανεξεταστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης αποζημίωσης για διημέρευση και εκτός έδρας διανυκτέρευση όλου του προσωπικού. Δυστυχώς η διοίκηση εμφανίζεται αδιάλλακτη και δεν συναινεί στο να περιλαμβάνει η όποια διευθέτηση και τους νέους εργαζόμενους, ενώ και από την δική μας πλευρά λάθη τακτικής έχουν αδυνατίσει την συλλογική προσπάθεια. Σε κάθε περίπτωση και αφού συμφωνήσουν και τα Τεχνικά Σωματεία εμείς θα βλέπαμε σαν τελική γραμμή διαπραγμάτευσης την πρόταση που κατατέθηκε από τον Πρόεδρο της ΟΜΕ-ΟΤΕ στο ΔΣ της 16-7-2015. Επαναλαμβάνουμε όμως υπό την προϋπόθεση: να αφορά ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους.

·                     Επαγγελματικό Ταμείο. Το θέμα του επαγγελματικού ταμείου – που έχει γίνει εμμονή σε κάποιους - δεν ήρθε για συζήτηση στο ΔΣ αφού η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ (ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ), σταθερός υποστηρικτής της δημιουργίας επαγγελματικού ταμείου, επέλεξε να μην το επαναφέρει, μετά και την άρνηση της διοίκησης του ΟΤΕ να το χρηματοδοτήσει.

·                     Αναγνώριση Πτυχίων. Από το 1999 ο όρος 5 της ΣΣΕ που υπογράφτηκε, δημιούργησε μια διαχρονική αδικία σε βάρος των συναδέλφων που είχαν ή απέκτησαν τίτλους σπουδών ανώτερους των απαιτούμενων για την πρόσληψή τους. Έτσι εδώ και 17 χρόνια ο εργοδότης αξιοποιεί τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απορρέουν από πτυχία τα οποία δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει. Με το φαιδρό επιχείρημα ότι στον ΟΤΕ δεν χρειαζόμαστε θεολόγους, αισθητικούς και νηπιοβρεφοκόμους και με μια βολικά ισοπεδωτική αντίληψη που καλλιεργήθηκε έντεχνα, καταλήξαμε στο να είναι ανεκτό και μάλιστα με «την βούλα» της ΣΣΕ 1999, να  χρησιμοποιούνται μηχανικοί ΤΕ σε επιβλέψεις ή άλλα σύνθετα τεχνικά έργα, για τα οποία ο νομοθέτης απαιτεί την ενυπόγραφη παρουσία μηχανικού και να τον αμείβουν σαν απόφοιτο ΔΕ. Επιμένουμε να ανοίξει άμεσα και καθολικά η συζήτηση για τα πτυχία που επί σειρά ετών δεν αναγνωρίζονται, ξεκινώντας από εκείνα τα οποία είναι προαπαιτούμενα για την εκτέλεση υπηρεσιακού έργου.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι Έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι η αδιαλλαξία της διοίκησης σχετίζεται απολύτως και από την περιρέουσα πολιτική κατάσταση και την διαιώνιση των πολιτικών της λιτότητας. Η κυβέρνηση εφαρμόζοντας τις δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου και υλοποιώντας τις απαιτήσεις των δανειστών, προχωράει σύμφωνα με όσα διαφαίνονται στη λήψη και άλλων πιο επώδυνων μέτρων. Η νέα αύξηση φόρων που ετοιμάζεται, θα μειώσει ακόμα πιο πολύ τα ήδη πετσοκομμένα μας εισοδήματα. Ενώ η εργοδοτική πλευρά ανησυχώντας μήπως υπάρξει αύξηση στις εργοδοτικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία προσπαθεί ήδη να μετακυλήσει το όποιο κόστος στα πλάτες των εργαζομένων. Η απεργία στις 4 Φεβρουαρίου είχε μεγάλη επιτυχία, διότι είχε προηγηθεί ενημέρωση του λαού και οι μεγάλες κινητοποιήσεις των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών. Απαιτείται οι υγιείς δυνάμεις του συνδικαλιστικού μας κινήματος να κινητοποιηθούν και να κινητοποιήσουν με την σειρά τους όλους τους εργαζόμενους στην κατεύθυνση η 48ωρη απεργία που θα εξαγγελθεί με την κατάθεση των μέτρων στην βουλή να είναι επιτυχής, αποτελεσματική και νικηφόρα. Δεν έχουμε αυταπάτες για την αξιοπιστία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και δεν να ξεχνάμε τον ρόλο που έπαιξαν οι μνημονιακές και εργοδοτικές ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ τόσο στην ΓΣΕΕ όσο και στην ΟΜΕ-ΟΤΕ. Η ταύτισή τους με τα κόμματα της πρώιμης μνημονιακής περιόδους δεν κρύβεται όπως και αν μετονομαστούν. Οι όψιμες και γελοίες «αντι-μνημονιακές» τους κορώνες δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες τους για τις ήττες που έχει υποστεί το εργατικό κίνημα στην εξαετία των μνημονίων.

Όλες και όλοι μαζί να δώσουμε την μάχη για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών, εργασιακών και μισθολογικών μας δικαιωμάτων
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΝΙΚΗ

 

blogger templates | Make Money Online