Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Ενημερωτικό Σημείωμα 28 Απρίλη 2011


Την Παρασκευή 28/4/11 συνεδρίασε η εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας για να συζητήσει το θέμα της μονομερούς απόφασης της διοίκησης για την αύξηση των ωρών εργασίας στον ΟΤΕ και για την αλλαγή της ώρας προσέλευσης και αποχώρησης. Τώρα θα μας πείτε και θα έχετε και δίκιο. Καλά τώρα το θυμηθήκατε; Δύο μέρες πριν την εφαρμογή του; Συνάδελφοι η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ οι οποίες με την πλειοψηφία που έχουν κάνουν κουμάντο στην ομοσπονδία τώρα το θυμήθηκαν. Εν πάση περιπτώσει υπάρχει μια παροιμία που λέει κάλιο αργά παρά ποτέ και ακόμη επειδή το θέμα είναι σοβαρό θα πρέπει έστω και τώρα να δούμε τι θα κάνουμε. Πριν μιλήσουμε για το θέμα αυτό και για την τοποθέτησή μας στην εκτελεστική επιτροπή νομίζουμε ότι πρέπει να αναφερθούμε στη γενικότερη κατάσταση και σε όλα αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα τόσο εντός όσο και εκτός ΟΤΕ.
Την περίοδο αυτή η κυβέρνηση διά του πρωθυπουργού μας μίλησε για το «νέο οδικό χάρτη». Έτσι μας είπε ότι θα πουλήσει ότι έχει μείνει απούλητο μέχρι σήμερα και εκεί συμπεριλαμβάνονται και οι μετοχές του ΟΤΕ που έχουν μείνει στο δημόσιο με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία, για την οικονομία, για τις εργασιακές μας σχέσεις και για τις απαιτήσεις των γερμανών μετόχων για άρση της μονιμότητας, μας είπε ότι θα κόψει ή θα περιορίσει τα κοινωνικά επιδόματα πολλών ευπαθών ομάδων, μας είπε ότι θα μειώσει εκ νέου τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ, μας είπε ότι θα αυξήσει τις ώρες εργασίας σε όλο το δημόσιο (όπως κάνει και σε μας σήμερα η διοίκηση). Ακόμη το νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα για το σώμα επιθεωρητών εργασίας έχει αλλαγές προς το χειρότερο σε άρθρα του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου, έχει εξαγγείλει τη δραστική παρέμβαση στις επικουρικές συντάξεις εντός του καλοκαιριού και τέλος έχει εξαγγείλει την επιβολή νέων φόρων με την αύξηση του ΦΠΑ σε είδη πλατειάς Λαϊκής κατανάλωσης που θα φτάσουν ακόμη και στην επιβολή ειδικού φόρου στα μη αλκοολούχα ποτά δηλαδή τη λεμονάδα και την πορτοκαλάδα. Για όλα αυτά καλούμαστε όλοι να συμμετάσχουμε ενεργά στην απεργιακή κινητοποίηση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 11 Μάη. Για όλα αυτά όμως υποχρεούνται οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την απεργιακή αυτή κινητοποίηση να μην την δουν όπως μια σειρά από άλλες αλλά να της δώσουν τη σημασία που απαιτούν οι περιστάσεις και τα προβλήματα και να προδιαγράψουν τον απαιτούμενο συντονισμό αυτών που πλήττονται, την απαιτούμενη κλιμάκωση την απαιτούμενη συνέχεια.

Στα δικά μας τώρα και στο ωράριο. Όσο και αν κάποιοι θέλουν ή προσπαθούν να βλέπουν και να παρουσιάζουν τα πράγματα αλλιώς η πραγματικότητα είναι ότι το συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου μας έχει υποστεί μια σοβαρή και σημαντική ήττα. Και η σημαντική αυτή ήττα είναι οι μαζικές απολύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην COSMOTE. Βεβαίως οι πρώτες ευθύνες ανήκουν στην κυβέρνηση, στη διοίκηση και στις πολιτικές τους. Για την ήττα αυτή όμως υπάρχουν ευθύνες και εντός των τειχών. Γιατί πώς να το κάνουμε. Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις απολύσεις και προέρχεσαι από μια πετυχημένη απεργιακή κινητοποίηση στις 3 και 4 Μάρτη στην COSMOTE και 4 Μάρτη στον όμιλο ΟΤΕ δεν εξαγγέλλεις την επόμενη απεργιακή κινητοποίηση για μετά από δεκαπέντε μέρες στις 18/3 όταν ξέρεις ότι το τελεσίγραφο Τσαμάζ έληγε μια βδομάδα πριν δηλαδή στις 11/3. Οι συνάδελφοι δηλαδή της COSMOTE είχαν το πιστόλι της απόλυσης στο κεφάλι και τους ζητούσαν να υπογράψουν την «εθελούσια» απόλυσή τους μέχρι τις 11 του μήνα και η ομοσπονδία εξήγγειλε απεργία για τις 18.
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα πάει έτσι και το
ωράριο ή τα άλλα θέματα που μας απασχολούν και ότι η ολιγωρία και η αγρανάπαυση θα σταματήσουν εδώ παρ’ ότι τα πρώτα βήματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Να θυμίσουμε ότι το θέμα του ωραρίου όπως και τα άλλα θέματα του μισάωρου των οδηγών ή των επιδομάτων ή των πούλμαν του μεγάρου μας έχουν γνωστοποιηθεί στις 28 Φλεβάρη. Να θυμίσουμε επίσης ότι η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ αποφάσισαν την αναστολή της απεργιακής μας κινητοποίησης για τις 24 Μάρτη γιατί είδαν, έκριναν ή πέστε ότι άλλο θέλετε ότι υπάρχει διάθεση συνεννόησης από τη διοίκηση και καλλιέργησαν και ένα κλίμα αισιοδοξίας. Όπως έγκαιρα είχαμε επισημάνει στο ενημερωτικό μας σημείωμα της 24/3/2011 (μπορείτε να το δείτε πατώντας εδώ) τα μόνα θέματα που η διοίκηση ήθελε να προχωρήσουν ήταν η χρηματοδότηση του ΟΠΑΚΕ και τα κίνητρα αποχώρησης και αυτό έγινε. Έτσι μετά απ’ αυτά φτάσαμε να συζητάμε το τι θα κάνουμε δύο μέρες πριν την εφαρμογή του νέου ωραρίου. Τις αποφάσεις που πάρθηκαν πλειοψηφικά από ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ μπορείτε να τις δείτε στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας. Με τη συλλογή υπογραφών εμείς συμφωνήσαμε με μια επιφύλαξη στο θέμα της εξουσιοδότησης που υπάρχει στη δήλωση που επισυνάπτεται στους συναδέλφους και τους ζητείται να την υπογράψουν. Η επιφύλαξη έχει να κάνει με το ότι θεωρούμε αφ’ ενός ότι πολιτικά και συνδικαλιστικά η εξουσιοδότηση προς την ομοσπονδία υπάρχει και αφ’ ετέρου ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί νομικά. Κατά συνέπεια δεν χρειάζεται. Εκτός απ’ αυτό αποφασίστηκε και συμφωνήσαμε και εμείς το να ζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα τριμερής συνάντηση δηλαδή ΟΜΕ- ΟΤΕ, Υπουργείο Εργασίας και ΟΤΕ. Πέραν αυτών όμως πιστεύουμε ότι οι κινήσεις αυτές δεν φτάνουν και κυρίως λείπει αυτό που λέμε κινηματικό στοιχείο. Έτσι εκτός από ότι αναφέρεται στην απόφαση καταθέσαμε κοινή πρόταση μαζί με την ΕΣΚ – ΟΤΕ για την πραγματοποίηση τη Δευτέρα 2 Μάη συγκεντρώσεων και ενημερώσεων σε πέντε διαφορετικούς μαζικούς χώρους δουλειάς και την εξαγγελία για εβδομάδα 2 με 6 Μάη 2ωρων στάσεων εργασίας στο τέλος κάθε βάρδιας σαν μια πρώτη αντίδραση στα μέτρα. Η πρότασή μας αυτή δεν έγινε αποδεκτή. Προτείναμε επίσης να κατατεθεί άμεσα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και αγωγή κατά της διοίκησης για την παράνομη και καταχρηστική άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος και για τη βλαπτική μεταβολή που πραγματοποιείται στους όρους εργασίας μας.
Το τελευταίο διάστημα για το θέμα του ωραρίου ξεκίνησε ένας εκβιασμός και μια πίεση στους συναδέλφους που εργάζονται στα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου τρίωρης απασχόλησης να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις τετράωρης απασχόλησης (στα πλαίσια της αύξησης και του δικού μας ωραρίου). Η ομοσπονδία έβγαλε ανακοίνωση – και σωστά – και τους καλεί να μην υπογράψουν τη νέα σύμβαση και να ενημερώνουν την ομοσπονδία και τα σωματεία μέλη για τις πιέσεις και τους εκβιασμούς που δέχονται. Μερικοί απ’ αυτούς έστειλαν στην ομοσπονδία ένα e mail και αναφέροντας ότι προέρχονται από το σωματείο των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ έθεσαν κάποιες ερωτήσεις. Για μας η ομοσπονδία στοιχειωδώς οφείλει στις ερωτήσεις αυτές να απαντήσει. Άλλες είναι όμως οι απόψεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Ο γραμματέας της ομοσπονδίας και στέλεχος της ΔΑΚΕ θεωρεί ότι η ομοσπονδία δεν έχει καμιά δουλειά μαζί τους και όχι μόνο αρνείται να ασχοληθεί μαζί τους αλλά επιτίθεται και σε μας που μιλάμε για τις αυτονόητες υποχρεώσεις της ομοσπονδίας. Θυμήθηκε φαίνεται και αναπολεί με νοσταλγία ότι πριν δύο χρόνια κάποια άλλα παιδιά που δούλευαν τρίωρα στον ΟΤΕ και ζήτησαν να μιλήσουν στο συνέδριο της ομοσπονδίας αυτός και η παρέα του των τραμπούκων της ΔΑΚΕ ΠΕΤ- ΟΤΕ τους έβγαλαν κλοτσηδόν από το συνέδριο. Η ΠΑΣΚΕ για άλλη μια φορά όπως και τότε έτσι και σήμερα έκανε την πάπια. Αυτού του είδους όμως οι συμπεριφορές έχουν ακόμη μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις στο κύρος και στην αξιοπιστία της ομοσπονδίας. Θα πρέπει κάποτε όλοι να καταλάβουν ότι οι συμπεριφορές αυτές δεν εκθέτουν μόνο τους ίδιους. Εκθέτουν και όλους τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ.

Συνάδελφοι η κατάσταση αυτή πρέπει ν’ αλλάξει. Και για ν’ αλλάξει χρειάζεται οι ίδιοι οι συνάδελφοι με όποιο τρόπο κρίνουν να πιέσουν καταστάσεις ώστε οι ηγεσίες αυτές να σταματήσουν να έχουν τέτοιες συμπεριφορές. Να καταλάβουν όχι χρειάζεται αγώνας. Και μάλιστα αγώνας διαρκείας. Όσο η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ δεν βλέπουν την κατάσταση κατάματα και προσπαθούν να την ωραιοποιήσουν, όσο προσπαθούν να κουκουλώσουν τα προβλήματα και να τα κρύψουν κάτω από το χαλί οι αρνητικές επιπτώσεις θα εντείνονται και η κυβέρνηση και η διοίκηση κάθε μέρα που περνάει θα υλοποιούν τις απαιτήσεις τους και τα αντεργατικά τους σχέδια. Η μέχρι σήμερα πορεία την οποία έχουν χαράξει οι δυνάμεις αυτές τόσο στη ΓΣΕΕ όσο και στην ΟΜΕ – ΟΤΕ είναι κατώτερη των προβλημάτων, των αναγκών και των περιστάσεων. Μέχρι σήμερα μας έχουν πάρει πολλά. Κατεδάφισαν το ασφαλιστικό, μείωσαν ή πάγωσαν μισθούς και συντάξεις, κατήργησαν εργασιακά δικαιώματα ενός αιώνα, αύξησαν τη φορολογία και οι απολύσεις στον όμιλο είναι πλέον γεγονός. Έχουμε πλέον από καιρό φτάσει στο απροχώρητο και αν δεν υπάρξει επιτέλους αναστροφή πορείας ο δρόμος που βαδίζουμε θα είναι χωρίς επιστροφή.
Δεν θα σταματήσουμε να φωνάζουμε ότι αυτό που απαιτείται πάνω απ’ όλα είναι ο συντονισμός όλων και η δημιουργία ενός μετώπου αντίστασης στις κυβερνητικές και τροικανικές επιλογές με ταυτόχρονη την προβολή μιας εναλλακτικής πολιτικής διεξόδου από την κρίση που στο επίκεντρό της θα έχει την κοινωνία και τα δικαιώματά της και όχι το πώς θα πάρουν οι δανειστές και οι τοκογλύφοι τα λεφτά τους και τα κέρδη τους. Δεν θα σταματήσουμε να φωνάζουμε ότι καμία ομοσπονδία μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων που έρχεται και ότι χρειάζεται ο συντονισμός όλων προκειμένου όλοι μαζί να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να αντισταθούμε. Ο καθένας μόνος του όσο δυνατός και να νομίζει ότι είναι θα βρεθεί χαμένος. Η απεργία της 11 Μάη πρέπει να στηριχθεί, πρέπει να έχει μαζική συμμετοχή πρέπει όμως να έχει και την απαιτούμενη συνέχεια.

 

blogger templates | Make Money Online