Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Οι εργαζόμενοι της OTEPLUS και της e-VALUE αντιμετωπίζονται σαν εργαζόμενοι δεύτερης ή και τρίτης κατηγορίας



Μισθολόγιο OTEPLUS και e-VALUE

Ο ΟΤΕ είναι ο κλασσικός εργοδότης που κάνει χρήση στο έπακρο των αντεργατικών ρυθμίσεων των μνημονίων που σχετίζονται με τον κατώτερο μισθό και το νέο πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Μια από τις πιο ακραίες περιπτώσεις είναι οι μισθοί των εργαζομένων στις θυγατρικές του ΟΤΕ που χαρακτηρίζονται – και όχι άδικα – ως δουλεμπορικά.
Οι προσλήψεις τα τελευταία χρόνια δεν γίνονται στον ΟΤΕ αλλά στις θυγατρικές του και στη συνέχεια με τις δυνατότητες που δίνει η νομοθεσία οι εργαζόμενοι αυτοί εργάζονται στον ΟΤΕ αλλά με το μισθό που ισχύει στις θυγατρικές.
Ο μισθός που παίρνει ένας εργαζόμενος στην OTEPLUS και στην e-VALUE δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τους μισθούς στον υπόλοιπο όμιλο. Η ηγεσία της ΟΜΕ – ΟΤΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν φρόντισε να υπογράψει μια συλλογική σύμβαση για όλους αυτούς.
Σήμερα στις εταιρείες αυτές έχουμε δύο κατηγορίες. Αυτούς που εργάζονταν πριν την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου το Φεβρουάριο του 2012 που άλλαξε το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων και μείωσε τον κατώτερο μισθό και σ’ αυτούς που προσλήφθηκαν μετά.
Για την πρώτη κατηγορία ισχύει η συλλογική σύμβαση εργασίας που ισχύει για τους υπαλλήλους γραφείου που υπογράφει η ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ). Η τελευταία συλλογική σύμβαση εργασίας αυτής της ομοσπονδίας που προέβλεπε βασικό μισθό νεοεισερχόμενου 850 € μικτά έληξε το Δεκέμβριο του 2010.
Μετά την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου (14/2/2012) έχουν προσληφθεί στην
OTEPLUS περίπου 2000 εργαζόμενοι μερικής ή πλήρους απασχόλησης προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες από τις τελευταίες εθελούσιες . Για όλους τους συναδέλφους που προσλήφθηκαν μετά το Φεβρουάριο του 2012 δεν ισχύει η σύμβαση της ΟΙΥΕ και ισχύουν οι μειωμένοι κατώτεροι μισθοί του δευτέρου μνημονίου.



άνω των 25
κάτω των 25
8ωρο
586,00
511,00
6ωρο
439,50
383,25
4ωρο
293,00
255,50 €

Για όσους εργάζονταν πριν το Φεβρουάριο του 2012 ισχύει γι’ αυτούς μόνο ο βασικός τους μισθός και τα τέσσερα επιδόματα για όσους έχουν τέτοια (χρόνου υπηρεσίας, τέκνων, εκπαίδευσης και επικίνδυνης εργασίας). Μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί νέα σύμβαση και η εργοδοσία μπορεί να καλέσει τον καθένα ξεχωριστά και να του ζητήσει ή πιο σωστά να τον εκβιάσει προκειμένου να δεχθεί τροποποίηση της ατομικής του σύμβασης και μείωση του μισθού του.
Η πρώτη πλευρά για την επίλυση του θέματος έχει να κάνει με την εργοδοσία και τις πρακτικές της. Δεν μπορεί μια εταιρεία τέτοιου μεγέθους, μια εταιρεία με τεράστια κέρδη ακόμη και μέσα στην κρίση να διατηρεί τέτοια μισθολογικά καθεστώτα.
Η άλλη πλευρά έχει να κάνει με την ομοσπονδία. Η Αγωνιστική Συνεργασία επανειλημμένα έχει θέσει το θέμα της διεκδίκησης συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους εργαζόμενους στις θυγατρικές. Το θέμα για να μην ξεχνιόμαστε δεν είναι καινούριο αλλά είναι είκοσι περίπου ετών και για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νέοι από την εποχή της
TEMAGON που μετεξελίχθηκε σε OTEPLUS. Αυτά να τα θυμούνται οι όψιμοι υπερασπιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ που εδώ και είκοσι χρόνια έχουν την ευθύνη της ομοσπονδία με ποσοστά 80% και πάνω και δεν έκαναν τίποτε.
Η διοίκηση του ΟΤΕ θα πρέπει να καταλάβει ότι οι εργαζόμενοι στις θυγατρικές δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού, ότι δουλεύουν πλάι πλάι με τους συναδέλφους τους στον ΟΤΕ, ότι έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και συνακόλουθα έχουν και τα ίδια δικαιώματα. Η κατάσταση αυτή πρέπει επιτέλους να τελειώνει.




 

blogger templates | Make Money Online