Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Οι θέσεις της Αγωνιστικής Συνεργασίας στη Βουλή



Οι θέσεις της Αγωνιστικής Συνεργασίας στη Βουλή

Τις θέσεις της Αγωνιστικής Συνεργασίας έφεραν στη Βουλή με παρεμβάσεις τους οι συνάδελφοι και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και Δημήτρης Στρατούλης.
Λόγω χώρου δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε όλες και επιλέξαμε πέντε θέματα.
Την κατάργηση του μισθολογίου, τη φορολογική επιδρομή στο λογαριασμό νεότητας, την επιδρομή στο εφ’ άπαξ του Ταμείου Αρωγής, το πρόβλημα συνταξιοδότησης των συναδέλφων που κρίθηκαν ανάπηροι και την πώληση της HELLAS SAT και των θυγατρικών του ΟΤΕ στα Βαλκάνια. Από τις απαντήσεις γίνεται καθαρό ότι η μόνη λύση είναι η ανατροπή αυτών των πολιτικών καθώς και αυτών που τις εφαρμόζουν ή τις ανέχονται.



Το δεύτερο μνημόνιο το Φεβρουάριο του 2012 κατάργησε τις λεγόμενες ωριμάνσεις. Για το μισθολόγιο του ΟΤΕ σε σχετική ερώτηση της ομοσπονδίας το Υπουργείο Εργασίας αρχικά απάντησε πως το δικό μας μισθολόγιο δεν εμπίπτει στο νόμο και συνεπώς θα έπρεπε οι αυξήσεις κάθε δύο χρόνια που προβλεπόταν στο μισθολόγιο να δίνονται κανονικά. Μετά από λίγο καιρό όμως – μετά από κάποιο τηλέφωνο ίσως – το Υπουργείο αναίρεσε την αρχική του γνωμοδότηση λέγοντας ότι χρειάζεται να ληφθούν υπ’ όψη και άλλα στοιχεία. Το θέμα το έφεραν στη Βουλή οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο αρμόδιος Υφυπουργός κατάπιε τη γλώσσα του. Στην ερώτησή τους μεταξύ άλλων αναφερόταν πως η υπαναχώρηση αυτή του Υπουργείου είναι σε πλήρη ταύτιση με τη Deutsche Telekom και ενάντια στους εργαζόμενους. Στη συζήτηση ήταν εμφανής η αδυναμία υπεράσπισης της στάσης του Υπουργείου και ο αρμόδιος Υφυπουργός περιορίστηκε στο να πει ότι σύντομα θα υπάρξει λύση στο θέμα. Από τότε βέβαια μέχρι σήμερα και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις συνεχίζουν να κωλυσιεργούν χωρίς να δίνουν οριστική απάντηση στο θέμα και συνεχίζουν να ψάχνουν δύο χρόνια τα άλλα στοιχεία που επικαλέστηκαν.

Σε άλλες στήλες της εφημερίδας αναφερόμαστε στο θέμα του λογαριασμού νεότητας. Σε σχετική ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων αναφέρεται:
Επειδή, η απαράδεκτη φορολογική επιδρομή θα πρέπει κάποτε να τελειώνει.
Επειδή, μια κοινωνική παροχή δεν μπορεί να φορολογείται με τέτοιο τρόπο.
Επειδή, η φορολόγηση του λογαριασμού νεότητας θα πρέπει να επανέλθει στα αρχικά επίπεδα όταν ίσχυε το αφορολόγητο των μισθωτών και συνταξιούχων ή στη χειρότερη περίπτωση να υπάρξει μια μικρή φορολόγηση όπως αυτή των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων.
Επειδή, η ομηρία των 1.000 ίσως και πλέον παιδιών υπαλλήλων που περιμένουν από την αρχή του χρόνου και δεν τους δίνονται οι χορηγίες του λογαριασμού θα πρέπει να τελειώνει ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
Τι μέτρα προτίθεται να πάρουν προκειμένου να μην ισχύσει σε μια κοινωνική παροχή ένα τέτοιο απαράδεκτο φορολογικό καθεστώς;
Τι μέτρα προτίθεται να πάρουν προκειμένου η διοίκηση του ΟΤΕ να ξεμπλοκάρει το πάγωμα και να καταβάλλει επιτέλους τις παροχές και τα χρήματα στους 1.000 και πλέον δικαιούχους που περιμένουν από την αρχή του 2014;
Όταν έκλεινε η εφημερίδα δεν είχαμε ακόμη απάντηση. Την απάντηση όταν υπάρξει θα τη δημοσιοποιήσουμε στο blog της Αγωνιστικής Συνεργασίας.

Σε άλλες στήλες της εφημερίδας αναφερόμαστε στο πρόβλημα του εφ’ άπαξ του ταμείου Αρωγής. Σε σχετική  ερώτηση στη Βουλή μεταξύ άλλων αναφέρεται:
Επειδή, η απόφαση για τον υπολογισμό των εφάπαξ βάζει ταφόπλακα στο Ταμείο Αρωγής του ΟΤΕ. Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεται να επανεξετάσει την απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης ώστε να μην εξαφανισθούν τα εφάπαξ για τα οποία οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ έχουν καταβάλλει επί δεκαετίες τις εισφορές τους και συνεχίζουν να καταβάλλουν σε ποσοστό 4%; Προτίθεται να αναθεωρήσει την καταστροφική αυτή πολιτική, δεδομένου ότι οι ασφαλισμένοι δικαιούνται αυτές τις παροχές σύμφωνα με το σύνταγμα, τους νόμους αλλά και τις πρόσφατες αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων;
Προτίθεται να παρέμβει ώστε το Ταμείο να επιχορηγηθεί έναντι της ζημιάς που υπέστη λόγω PSI και λόγω της διαχρονικής λεηλασίας των αποθεματικών του;
Προτίθεται να παρέμβει στη Διοίκηση του ΟΤΕ προς την κατεύθυνση δραστικής μείωσης και ενός νέου διακανονισμού των δανείων του ΟΤΕ;
Όταν έκλεινε η εφημερίδα δεν είχαμε ακόμη απάντηση. Την απάντηση όταν υπάρξει θα τη δημοσιοποιήσουμε στο blog της Αγωνιστικής Συνεργασίας.

Η ερώτηση αναφέρεται στο πρόβλημα που έχει προκύψει μετά την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου που άλλαξε τους όρους συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας στον ΟΤΕ. Οι συνάδελφοι που κρίνονται ανάπηροι δεν έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις με τα άλλα ταμεία και απαιτείται εκτός από το ποσοστό αναπηρίας ειδική αναφορά στο αν είναι ανίκανοι για κάθε εργασία ή ανίκανοι για την εργασία που εκτελούν πράγμα που έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε πολλούς συναδέλφους. Επίσης αναφέρεται στο πρόβλημα που προέκυψε με τους συναδέλφους που έφυγαν με τα κίνητρα αποχώρησης και δεν μπόρεσαν να κάνουν αυτασφάλιση λόγω αναπηρίας. Στη σχετική ερώτηση για τις ενέργειες που οφείλει να προχωρήσει το Υπουργείο προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των ανάπηρων εργαζομένων του ΟΤΕ και να τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους το Υπουργείο απάντησε αόριστα ότι το πρόβλημα έχει εντοπιστεί και θα αντιμετωπιστεί στο μέλλον. Μετά από κάποιο διάστημα ψηφίστηκε μια τροπολογία η οποία μετριάζει το πρόβλημα δεν το λύνει όμως για όλους.

Στην ερώτηση αναφέρεται η πολιτική της Deutsche Telekom για την πώληση των θυγατρικών του ΟΤΕ στα Βαλκάνια και για το θέμα της πώλησης της HELLAS SAT τα ερωτήματα επικεντρώνονται στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και στις κατευθύνσεις που έδωσε η κυβέρνηση στα μέλη του Δ.Σ. του ΟΤΕ που εκπροσωπούν το δημόσιο.
Στην απάντησή της η κυβέρνηση κάλυψε πλήρως τις επιλογές της πώλησης της HELLAS SAT και δεν έκανε καμία αναφορά στις άλλες θυγατρικές.

 

blogger templates | Make Money Online