Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Εντατικοποίηση της εργασίας και η διαχείριση της από το Συνδικαλιστικό ΚίνημαΕντατικοποίηση της εργασίας και η διαχείριση της από το Συνδικαλιστικό Κίνημα

            Η εντατικοποίηση της εργασίας είναι μια διαχρονική επιλογή του management της εταιρίας και ο βασικός πυλώνας “αύξησης της παραγωγικότητας”, μια διαρκή διαδικασία οριζόντιας πίεσης –επί δικαίων και αδίκων- στις υπηρεσίες και το ανθρώπινο δυναμικό.
Η επιλογή μας να σταθούμε απέναντι σ' αυτή την πρακτική της εταιρίας, δεν συνιστά αντίθεση στην αύξηση της παραγωγικότητας αλλά κατηγορηματική άρνηση στην επιβολή κανόνων και συνθηκών εργασίας πέρα κι έξω από την εργατική νομοθεσία. Είναι η εύλογη αντίδραση του συνδικαλιστικού κινήματος στην αυθαίρετη και ισοπεδωτική επιβολή ρυθμού εργασίας η οποία οδηγεί σ' αυτές τις παραβιάσεις.
Η εντατικοποίηση ξεκινά με τον αυθαίρετο καθορισμό υπερβολικά φιλόδοξων στόχων στις υπηρεσιακές μονάδες, που η επίτευξή τους προϋποθέτει εντατικούς ρυθμούς λειτουργίας με δεδομένη τη συνεχή συρρίκνωση του ανθρώπινου δυναμικού.
Οι αυθαίρετοι στόχοι χωρίς την ουσιαστική διαβούλευση με τους εργατικούς εκπροσώπους, όπως για παράδειγμα το 24/48, και η απουσία σοβαρού σχεδίου επίτευξης τους, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις υπηρεσίες. Οι στόχοι τους επηρεάζουν τους δείκτες μιας υπηρεσίας, με συνέπεια οι προϊστάμενοι να πιέζουν με τη σειρά τους αφόρητα τους υφιστάμενους και έτσι η πρόβλεψη για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων περνά σε δεύτερη μοίρα ή παραμερίζεται.
Οι «κόκκινοι» δείκτες ευνοούν την παράτυπη επέκταση του χρόνου εργασίας με την καταστρατήγηση του 8ωρου ή 7ωρου (... ας τελειώσουμε κι αυτή τη δουλειά σήμερα γιατί επείγει). «Σπρώχνουν» όμως και στη στρεβλή χρήση του Stand By σε προγραμματισμένες εργασίες ή στα «μαύρα» επιδόματα (θα σου βάλω δυο ώρες όταν μπορέσω ..κι ένα ρεπό).
Κι ακολουθούν μετά τα εργατικά ατυχήματα τα οποία πυκνώνουν τελευταία, η στοχοποίηση του συναδέλφου ο οποίος επιμένει να εργάζεται με ασφάλεια και κρατά αξιοπρεπή στάση, η υπερεκμετάλλευση των νέων συναδέλφων γιατί στοιχίζουν φθηνότερα και είναι πιο «εύκολοι» στην υπενθύμιση της αξιολόγησης που έρχεται…
Η διοίκηση του Ομίλου έχει αρκετά εργαλεία και όπλα στην άσκηση της πολιτικής της ευνοούμενη από την οικονομική συγκυρία και τις μνημονικές ρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων:
·      Αξιοποιεί τη μερική απασχόληση και επιδιώκει με κάθε τρόπο τη διαίρεση των εργαζομένων, γι’ αυτό άλλωστε ζήτησε και πήρε με την υπογραφή της ηγεσίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ, διακρίσεις και εξαιρέσεις για τους νέους εργαζόμενους.
·      Γνωρίζει καλά τις ανάγκες μας και αντιλαμβάνεται πως οι χαμηλές αποδοχές σπρώχνουν, κυρίως το νέο εργαζόμενο, στο κυνήγι της υπερεργασίας.
·      Πραγματοποιεί τη γνωστή ετήσια αξιολόγηση με προδιαγεγραμμένο το μέσο όρο βαθμολογίας και εφαρμόζει μέτρηση της εργασίας με τις μηνιαίες φόρμες ποσοτικής και ποιοτικής επίδοσης.
·      Παίζει κάθε χρόνο με το πριμ και προσπαθεί να επιβάλει μέσω αυτού ένα μόνιμο ανταγωνισμό στους χώρους εργασίας ή με μέτρα όπως η ανάδειξη "υπαλλήλου του μήνα" στα call centers σπρώχνει τον εργαζόμενο στο κυνήγι της διάκρισης.
Η διοίκηση γνωρίζει, ίσως καλύτερα από τους ίδιους τους εργαζόμενους, και αξιοποιεί τις παθογένειες και τα κουσούρια του συνδικαλιστικού μας κινήματος, αλλά και τη μικρή συμμετοχή των νέων συναδέλφων στους συλλόγους.
Το ερώτημα είναι τι κάνει η αποδώ πλευρά, οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό τους κίνημα;
Στην ΠΕΤ-ΟΤΕ πρέπει να εστιάσουμε τις δράσεις μας στην αντιμετώπιση της εντατικοποίησης και την ασφαλή εργασία, και να διερευνήσουμε τους τρόπους αντίδρασης μας. Προσπαθούμε να περιγράψουμε με επάρκεια και ακρίβεια το τι σημαίνει σήμερα ασφάλεια και υγιεινή σε ένα εξελιγμένο δίκτυο. Να δούμε πως θα πετύχουμε τη διαρκή και επαρκή ενημέρωση των εργαζομένων για την εργατική νομοθεσία.
Να απαντήσουμε σε μια σειρά ανάγκες:
Ø  Πώς ο κάθε συνάδελφος θα νοιώθει σταθερά δίπλα του το Σωματείο.
Ø  Πως θα επιβάλλουμε σε βάθος χρόνου την ουσιαστική διαβούλευση για τη στοχοθεσία
Ø  Πώς θα κλιμακώνουμε τις αντιδράσεις μας φτάνοντας αν χρειάζεται ακόμη και σε καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας
Ø  Πως θα συντονιστούμε με τους άλλους συλλόγους και τις επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας.
Ø  Πως θα ενημερώνουμε κατά περίπτωση τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς τους για συγκεκριμένες αυθαιρεσίες της εργοδοσίας.

Στην προσπάθεια μας αυτή πιστεύουμε πως έχουν θέση και ρόλο όλοι οι εργαζόμενοι του Ομίλου.

 

blogger templates | Make Money Online