Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Ηγεσία ΟΜΕ-ΟΤΕ: Με τους εργαζόμενους ή τους δανειστές και την εργοδοσία ;





Ηγεσία ΟΜΕ-ΟΤΕ:  Με τους εργαζόμενους ή τους δανειστές και την εργοδοσία ;

Τον περασμένο Δεκέμβριο η ηγετική ομάδα της Ομοσπονδίας, με μια διάτρητη διαδικασία, «πέρασε» τη Συλλογική Σύμβαση (2015-2017) η οποία καθιέρωσε στον ΟΤΕ μια κατηγορία εργαζομένων με χαμηλότατες αποδοχές και περιορισμένα δικαιώματα. Με την υπογραφή του συνδικαλιστικού κινήματος θεσμοθετήθηκε το νέο πρότυπο του εργαζόμενου στον ΟΤΕ, στο οποίο «πρότυπο» θα εναρμονίζονται από εδώ και πέρα οι μισθοί, η προστασία των θέσεων εργασίας, οι διημερεύσεις, τα επιδόματα, οι άδειες κι όλα τ’ άλλα θεσμικά μας.
Παρ’ ότι απομένουν δυο χρόνια για να λήξει η ισχύουσα σύμβαση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας συνάδελφος Β. Λάμπρου, στη ΓΑΣ της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ και την ετήσια συνέλευση του Συλλόγου της Cosmote, έθεσε θέμα «νέου μισθολογίου στον ΟΤΕ» αλλά και πρόταση  αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82 «γιατί έχει παλιώσει» !
Ο διακαής πόθος της διοίκησης του Ομίλου, να τελειώνει με το υπάρχων μισθολόγιο και να υλοποιήσει, στο όνομα του ανταγωνισμού, μια διαδικασία ομογενοποίησης των αποδοχών «προς τα κάτω», έρχεται προς ζύμωση αόριστα και ανεύθυνα…
Δεν μας φοβίζει η συζήτηση, ούτε αρνείται κανείς πως πρέπει έγκαιρα να σχεδιάσουμε τις δράσεις μας για τη νέα διαπραγμάτευση. Μας ανησυχεί που ανοίγονται ζητήματα χωρίς να περιγράφεται με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα η ανάγκη ομογενοποίησης των αποδοχών και των δικαιωμάτων «προς τα πάνω» και πολύ περισσότερο που δεν σχεδιάζονται δράσεις για όλα αυτά.
Μας προβληματίζει που οι ηγετικές ομάδες της ΟΜΕ και κάποιων συλλόγων κλείνουν τα μάτια, όταν συστηματικά το Σάββατο δουλεύει ο «παλιός» και την Κυριακή ο «νέος» γιατί στοιχίζει λιγότερο, που οι απειλές της αξιολόγησης στοχεύουν πιο πολύ στο νέο συνάδελφο ή που δεν κάνουν σημαία την επαναφορά του 8ωρου με αποκατάσταση των μειώσεων.
Μας τρομάζει που ανοίγεται θέμα αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου, όταν είναι  γνωστές και δημοσιευμένες οι προθέσεις των νεοφιλελεύθερων της Ευρώπης και της χώρας μας να περιορισθεί η δράση των συνδικάτων. Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του υπουργού Εργασίας στην πρόσφατη συνάντηση  με την ΟΜΕ, ο οποίος απαντώντας στο Β. Λάμπρου, εξήγησε: Πρόθεση των δανειστών, αν μπει θέμα αλλαγής του Ν1264/82, είναι να θεσπιστούν τέτοιες διαδικασίες που η κήρυξη μιας απεργίας   να γίνεται σχεδόν αδύνατη !
 

 

blogger templates | Make Money Online