Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟ ΠΕΤΣΟΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
(9/1/2017)
ΕΦΚΑ
ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟ ΠΕΤΣΟΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Το νέο αντιασφαλιστικό μόρφωμα, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), το οποίο δημιούργησε η Κυβέρνηση με το νόμο λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό (Ν. 4387/16), άρχισε τη λειτουργία του από τις αρχές του χρόνου.
Πρόκειται για ένα μόρφωμα που συστήθηκε από την Κυβέρνηση, όχι για να λύσει τεχνικά και πρακτικά ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά για να διαχειριστεί ακόμα πιο αποτελεσματικά τις νέες και συνεχιζόμενες περικοπές των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συντάξεων, κατ’ επιταγή των δανειστών.
Ο ΕΦΚΑ είναι και θα παραμείνει ένα υπερσυγκεντρωτικό κατασκεύασμα, μέσα από το οποίο θα εφαρμοστούν όλες οι νεοφιλελεύθερες αντιασφαλιστικές διατάξεις και τα σκληρά κυβερνητικά μέτρα του Ασφαλιστικού Μνημονίου, με νέο πετσόκομμα συντάξεων και παροχών για χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους, για χιλιάδες μισθωτούς, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες.
Δεν είναι τυχαίο ότι από την αρχή κατατέθηκε ελλειμματικός προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ (κατά 1 δις Ευρώ), ενώ είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει απόκλιση από τα έσοδα που προβλέπονται για να καλύψουν το ήδη μεγάλο έλλειμμα.
Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι οι περικοπές σε παροχές και συντάξεις θα συνεχιστούν. Άλλωστε σύμφωνα με την Έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους, οι περικοπές των δαπανών της Κοινωνικής Ασφάλισης για την περίοδο 2016 - 2019, ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ.
Κατά τα λοιπά, η Κυβέρνηση, ενώ έχει βαριές ευθύνες για την οριστική κατάρρευση του Ασφαλιστικού, επιλέγει να χρυσώσει το χάπι με την παροχή δήθεν 13ης σύνταξης για να αποκρύψει επικοινωνιακά τη δραστική μείωση των επικουρικών συντάξεων σε 250.000 δικαιούχους αλλά και τη μείωση κατά 50% του ΕΚΑΣ καθώς, η δαπάνη για ΕΚΑΣ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2017 είναι μειωμένη κατά 421 εκατ. ευρώ.
Οι συνέπειες του νόμου της τωρινής κυβέρνησης ήρθαν να αθροιστούν πάνω σε προγενέστερες αντιασφαλιστικές ανατροπές, αλλά και στις 11 μειώσεις των συντάξεων και των 2 επιπλέον που έφερε η Κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2015.
Επιπλέον, βαριές είναι και οι ευθύνες του Υπουργείου Εργασίας και ιδίως του αρμόδιου υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, για τον ουσιαστικό αποκλεισμό των εκπροσώπων των μισθωτών (ΓΣΕΕ) από τα Διοικητικά Συμβούλια του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ!
Μετά από 70 χρόνια εκπροσώπησης των εργαζομένων στους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι διαχειρίζονται χρήματα των ασφαλισμένων, αυτή η Κυβέρνηση ξεπερνά κάθε όριο, καταργώντας την αυτοτελή τους εκπροσώπηση στα όργανα διοίκησης. Με το έτσι θέλω, η Κυβέρνηση καταργεί κάθε έννοια δημοκρατικού – κοινωνικού ελέγχου στη Διοίκηση των ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης.
Απέναντι σε αυτήν την ολομέτωπη επίθεση ενάντια στα ασφαλιστικά μας, δικαιώματα, ο κοινός και διαρκής αγώνας για την ανατροπή των μνημονιακών νεοφιλελεύθερων πολιτικών που συνεχίζει να εφαρμόζει και η σημερινή Κυβέρνηση, είναι μονόδρομος.
Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ θα πρέπει, χωρίς καθυστέρηση, να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες και να καλέσει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους συλλόγους των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών, για κοινή αγωνιστική δράση και συντονισμό, με στόχο για να εμποδίσουμε τις νέες επώδυνες ανατροπές, να διεκδικήσουμε την αναπλήρωση των απωλειών, την επαναφορά των ελάχιστων ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

 

blogger templates | Make Money Online