Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Οι (Δ)ΑΚΕ-ΣΥΝ1 (ΠΑΣΚΕ) βάζουν ταφόπλακα στις ελπίδες για μια αξιοπρεπή ΣΣΕ


Αθήνα 31-12-2017
ΟΙ (Δ)ΑΚΕ-ΣΥΝ1 (ΠΑΣΚΕ) ΒΑΖΟΥΝ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΣΣΕ


Θλίψη, οργή και αγανάκτηση. Αυτά τα συναισθήματα προκαλούν οι αποφάσεις του ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ σε όλους εκείνους που στο ξεκίνημα αυτής της μάχης, πείστηκαν ότι αυτήν την φορά υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για μια νικηφόρα έκβαση της διαπραγμάτευσης.
Θλίψη για την κατάντια ενός άλλοτε ισχυρού συνδικάτου που στο παρελθόν έδωσε μεγάλες μάχες κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ και για τα δικαιώματα των εργαζομένων του.
Οργή γιατί διαπιστώνεται ότι οι δύο αιώνιοι συνεταίροι του παλιού συνδικαλιστικού δικομματισμού (Δ)ΑΚΕ-ΣΥΝ1 (ΠΑΣΚΕ), υπαναχώρησαν πλήρως και αμαχητί από το διεκδικητικό μας πλαίσιο και τις τέσσερεις κόκκινες γραμμές και υιοθέτησαν ως φύλλο συκής το πλαίσιο της διοίκησης. Στο εξής θα διαπραγματεύονται τα ήδη προσυμφωνηθέντα, η δε διοίκηση θα παριστάνει την αδιάλλακτη.
Αγανάκτηση γιατί εκτός της έλλειψης σεβασμού στους εργαζόμενους που έδειξαν ότι είναι αγωνιστικά διαθέσιμοι με την μαζική συμμετοχή τους στις δυο 48ωρες απεργίες του Οκτώβρη και του Δεκέμβρη, παραχώρησαν και το τελευταίο διαπραγματευτικό μας ατού. Δηλαδή τους όρους εκείνους της ΣΣΕ 2014-2017 που η άμεση εφαρμογή τους, θα έδινε πίσω το 11% του μισθού μας όπως είχε συμφωνηθεί στην προηγούμενη ΣΣΕ. Η παραχώρηση στον εργοδότη της ρήτρας επαναφοράς στα κλιμάκια του 2011, θα στοίχιζαν για τρείς μήνες πάνω από 6 εκατ. €. Στην DT.
Κατανοητό από την πλευρά της διοίκησης ΟΤΕ να θελήσει να διευκολύνει αυτούς που «την διευκολύνουν». Από την πλευρά της ΟΜΕ-ΟΤΕ ποια είναι η σκοπιμότητα μιας τόσο επιζήμιας επιλογής; Ξεκίνησαν ήδη – παριστάνοντας και τους νομομαθείς – να ισχυρίζονται ότι το ‘καναν για το καλό μας! Γιατί λέει, δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι ο όρος για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας θα ήταν σε ισχύ το πρώτο τρίμηνο του 2018! Σοβαρά; Ας είμαστε ειλικρινείς!  Όλο το θέατρο είναι για να φτάσουν ως τις κάλπες της ΠΕΤ-ΟΤΕ χωρίς αβαρίες. Χωρίς να χρεωθούν την αγανάκτηση και την οργή, ειδικά των νέων συναδέλφων για το αισχρό ξεπούλημα.
Πως να εξηγήσουν - και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο - ότι για τους παλιούς ζητούν 9,5% μείωση για το 2018 και 8% μείωση για το 2019 στον μισθό τους; Πως να πείσουν τους νέους εργαζόμενους των 650€ να αρκεστούν σε αυξήσεις 3,5% & 3,5% (μεσοσταθμικά 5,25%) και κουπόνια 20€ ανά μήνα; Πως θα τους καταφέρουν να έρθουν στις κάλπες όταν οι νέοι θα δουλεύουν 8ωρο και οι παλιοί 7ωρο; Πως να τους εξαπατήσουν ξανά, ότι  - ειδικά οι νέοι - δεν χρειάζονται την διασφάλιση της θέσης εργασίας τους;
Παλιοί και νέοι γίνεται να ξεχάσουν πόσο απέχει αυτό το μίζερο πακέτο, από τις κόκκινες γραμμές για τις οποίες απέργησαν; Ούτε αυξήσεις για όλους, ούτε διασφάλιση θέσεων εργασίας για όλους, ούτε άρση διαχωρισμών μεταξύ εργαζομένων, ούτε σύμβαση στον όμιλο και τις θυγατρικές του ΟΤΕ. Μηδέν στα τέσσερα!
Με την συμφωνία παράτασης της υποταγής, που το ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ στις 29-12-2017 αποφάσισε να υπογράψει, στην πραγματικότητα παραπέμπει την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στα τέλη του Μάρτη. Για την ιστορία, αυτή η ντροπιαστική απόφαση – μια ακόμα μελανή σελίδα στην ιστορία της ΟΜΕ-ΟΤΕ – πήρε στο συμβούλιο 25 θετικές ψήφους. Την υπερψήφισαν οι 15 σύμβουλοι της (Δ)ΑΚΕ και της ΔΑΚΕ2 (ακομμάτιστη) και οι 10 σύμβουλοι του ΣΥΝ1 (ΠΑΣΚΕ όλων των αποχρώσεων). Την καταψήφισαν 5 μέλη της Αγωνιστικής Συνεργασίας –Ενωτικής σ.κ. , 3 μέλη της ΕΣΚ και 2 μέλη της ΑΣΕ.
Εκτιμούμε ότι αυτή η πληροφορία πρέπει να αξιοποιηθεί εκλογικά από τα μέλη της ΠΕΤ-ΟΤΕ στις επικείμενες εκλογές του σωματείου. 
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να μείνουν θεατές αυτήν την κρίσιμη στιγμή. Απαιτούνται πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα. Συνελεύσεις εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, υπομνήματα διαμαρτυρίας, συλλογή υπογραφών, ψηφίσματα των σωματείων μελών της ΟΜΕ-ΟΤΕ και των τοπικών διοικουσών τους, με όλα τα μέσα να στείλουμε το μήνυμα:
ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ ΝΑ ΦΕΡΕΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ
                

 

blogger templates | Make Money Online