Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Αγ.Συν. ΕΕΤΕ-ΟΤΕ: Οι εκλογές στην ΕΕΤΕ-ΟΤΕ, να γίνουν αφετηρία για μια νέα αγωνιστική πορεία του σ.κ.



Δεκέμβρης 2017
Οι εκλογές στην ΕΕΤΕ-ΟΤΕ, να γίνουν αφετηρία για μια νέα αγωνιστική πορεία του σ.κ.
Από την «Οθόνη» της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ που κυκλοφορεί
Με σημαντική αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων έγιναν οι εκλογές στην ένωσή μας για την ανάδειξη νέων οργάνων διοίκησης. Στις εκλογές αυτές επανεμφανίστηκαν μετά από απουσία αρκετών χρόνων οι δυνάμεις που πλειοψηφούν στην ΟΜΕ-ΟΤΕ και την ΓΣΕΕ. Έτσι τόσο η ΔΑΚΕ (Ενότητα) όσο και η ΠΑΣΚΕ (Συμμαχία) – από κοντά και η ΕΣΚ - έστησαν άρον άρον ψηφοδέλτια,  ακόμα και εισάγοντας υποψήφιους από άλλα σωματεία. Η εκλογική καταγραφή τους μάλλον δεν ήταν η αναμενόμενη, αλλά αυτό δεν φαίνεται να τους πτοεί. Εμείς καλωσορίσαμε τους νεοφερμένους, υπενθυμίζοντάς τους ότι όφειλαν να κάνουν τουλάχιστον μια αυτοκριτική για τον λυσσώδη πόλεμο που εξαπέλυσαν κατά της ΕΕΤΕ όταν έφυγαν. Η παρουσία τους μπορεί να γίνει χρήσιμη, υπό την προϋπόθεση ότι η δράση καθενός μας υπηρετεί τα συμφέροντα των μελών της ΕΕΤΕ και όχι αλλότρια συμφέροντα.  Η Αγωνιστική Συνεργασία διατήρησε τις δυνάμεις της σε μια έντονα πολωμένη εκλογική μάχη, με έξι (!) παρατάξεις, στο πάλε ποτέ «μονοπαραταξιακό» (σύμφωνα με ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ) σωματείο! Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους μας τίμησαν με την ψήφο τους και  να τους διαβεβαιώσουμε, ότι όπως πάντα, θα συμβάλουμε θετικά στις εξελίξεις, βάζοντας μπροστά τα συμφέροντα των εργαζομένων.  Θα ευχαριστήσουμε όμως και όσους δεν μας ψήφισαν, παρόλο που μας εκτιμούν! Δικαιούμαστε όμως να διατυπώσουμε ένα παράπονο, έναντι όλων εκείνων των φίλων και συναδέλφων, που μας αναγνωρίζουν «συνέπεια, εργατικότητα, ήθος, αγωνιστικότητα, γνώσεις, αλλά δυστυχώς πρέπει να ψηφίσω τον κουμπάρο μου που είναι υποψήφιος με άλλη παράταξη»!  Μας αγαπάνε και δεν μας παντρεύονται, έλεγε κάποιος παλιότερος, για να παρηγορηθεί.
Σχετικά με την συγκρότηση του νέου προεδρείου, πιστεύουμε ότι η επιλογή της Ενωτικής σ.κ.,  να πάρει εκτός της θέσης του προέδρου, και αυτήν του γραμματέα, αποτελεί πισωγύρισμα από μια υπερδεκαετή πρακτική πολυφωνίας και πλουραλισμού, στο σωματείο, να δίδεται η θέση του Γεν. Γραμματέα στην δεύτερη παράταξη. Να θυμίσουμε ότι το 2008, το 2011 και το 2014, η Ενωτική είχε αυτοδυναμία αλλά η θέση του γραμματέα δινόταν ή στην ΔΑΚΕ ή στην Αγωνιστική Συνεργασία, ανάλογα με το ποια ήταν η δεύτερη παράταξη.
Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις εκλογικές διαδικασίες, θεωρούμε ότι είναι ενθαρρυντική και ελπιδοφόρα. Απαιτείται όμως η συνεχής και μόνιμη ενεργοποίηση τους σε μια περίοδο που το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα βάλλεται πανταχόθεν. Ο καλολαδωμένος μηχανισμός των διαπλεκόμενων ΜΜΕ εδώ και δεκαετίες έχει βάλει στο στόχαστρό του τα συνδικάτα, για λογαριασμό όλου του αντιδραστικού και νεοφιλελεύθερου συρφετού και η θλιβερή και ανάξια ηγεσία της ΓΣΕΕ έχει συμβάλει στο να εμπεδωθεί στην κοινωνία μια αρνητική εικόνα για την οργανωμένη δράση των εργαζομένων. Παρόλα αυτά τα συνδικάτα εξακολουθούν να υπάρχουν μέσα από τις νίκες, της ήττες και τις αντιφάσεις τους. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι τα συνδικάτα θα έπρεπε να παίξουν τον ρόλο της κοινωνικής αντιπολίτευσης και να αμφισβητήσουν έμπρακτα τις αντιλαϊκές πολιτικές που εκπορεύονται από κυβερνήσεις και υπερεθνικές ελίτ. Να αφουγκραστούν τις ανάγκες της κοινωνίας, να οσμωθούν  με κινήματα αλληλεγγύης στις γειτονιές, να συντονιστούν από τα κάτω με συλλογικότητες ανέργων, φοιτητών, συνταξιούχων και να υιοθετήσουν αιτήματα και δράσεις, γύρω από τα κοινωνικά δικαιώματα, το περιβάλλον, την επισφάλεια, την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, την αντιφασιστική πάλη, τα δικαιώματα των προσφύγων και  των μεταναστών. Κυρίως όμως είναι αδήριτη ανάγκη να αμφισβητήσουν τα ιδεολογήματα και τους μονόδρομους του νεοφιλελευθερισμού, η κυριαρχία του οποίου σηματοδοτεί μειώσεις μισθών, συντάξεων, δικαιωμάτων, ιδιωτικοποιήσεις, ύφεση, ανεργία, φτώχια και κοινωνικό αποκλεισμό. Το δόγμα της απουσίας ενναλακτικής (TINA) και η αμφισβήτηση του χρέους, ως χρέος του λαού, είναι κατά την γνώμη μας ζητήματα που δεν μπορούν να θεωρούνται ταμπού για τα συνδικάτα. Η πολιτική απονομιμοποίηση των μνημονίων και η προβολή ενναλακτικών πολιτικών είναι χρέος των συνδικάτων και σε αυτό θα επικεντρωθούμε την επόμενη περίοδο.
  
Δείτε εδώ την έντυπη μορφή

Η σελίδα της Αγωνιστικής Συνεργασίας στην "Οθόνη" της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ που κυκλοφορεί



 

blogger templates | Make Money Online