Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Ανοιχτή επιστολή: Ο ΕΦΚΑ δεν εκδίδει συντάξεις για ασφαλισμένους σε πάνω από ένα ταμεία



Προς:    την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
τον Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων
το Διοικητή του ΕΦΚΑ
Αθήνα 11/12/2017
Ο ΕΦΚΑ δεν εκδίδει συνταξιοδοτικές αποφάσεις για δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους σε πάνω από ένα ταμεία (διαδοχική ασφάλιση)
Κύρια και κύριε Υπουργέ, κύριε Διοικητά
Το καλοκαίρι που μας πέρασε ενημερωθήκαμε πως ο νεοσύστατος ΕΦΚΑ μπορεί πλέον και ξεκίνησε να εκδίδει συνταξιοδοτικές αποφάσεις και για όσους κατέθεσαν αίτηση μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου 4387/2016. Λίγο αργότερα ενημερωθήκαμε πως βγαίνουν οι συντάξεις και όσων είχαν ασφαλιστεί σε περισσότερα του ενός ταμεία (διαδοχική ασφάλιση).
Η πραγματικότητα όμως είναι πως εξαιρούνται ακόμη και σήμερα και δεν εκδίδονται αποφάσεις για δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις ασφαλισμένων που έχουν ασφαλιστεί σε περισσότερα του ενός ταμεία (διαδοχική ασφάλιση).
Να θυμίσουμε ότι στον ΕΦΚΑ εντάχθηκε το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), των αγροτών (ΟΓΑ), το ταμείο των εργαζόμενων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ),  το ταμείο γιατρών δικηγόρων και μηχανικών (ΕΤΑΑ) το ΝΑΤ, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και το ΙΚΑ μαζί με τα πρώην ειδικά ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών και γεωργικών συνεταιριστικών οργανώσεων που είχαν ενταχθεί στο ΙΚΑ στο παρελθόν. Το νέο πρόβλημα που παρουσιάστηκε είναι ότι δεν μπορούν να εκδοθούν δεκάδες χιλιάδες αποφάσεις διαδοχικά ασφαλισμένων που εκκρεμούν γιατί δεν υπάρχει η απαιτούμενη μηχανογραφική εφαρμογή.
Η μία πλευρά είναι πως έχουν περάσει δεκαεννέα μήνες από την ψήφιση του νόμου και δεν εκδίδονται ακόμη συντάξεις. Η άλλη που είναι εξ ίσου σοβαρή είναι πως οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις δεν εκδίδονται με τη σειρά που έχουν κατατεθεί οι αιτήσεις για σύνταξη καθώς αυτές των διαδοχικά ασφαλισμένων πηγαίνουν πιο πίσω από άλλους που κατέθεσαν αίτηση αργότερα. Αυτό με τη σειρά του έχει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στην καταβολή της επικουρικής σύνταξης και στο χρόνο χορήγησης του εφ’ άπαξ γιατί αυτά καθορίζονται με βάση το χρόνο έκδοσης της συνταξιοδοτικής απόφασης.
Έχουν τεθεί μεγαλεπήβολοι στόχοι για τις συντάξεις που εκκρεμούν και που πολιτική ηγεσία και διοίκηση του ΕΦΚΑ διαβεβαιώνουν ότι θα γίνουν πράξη.
            Εύχομαι οι εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις κύριας, επικουρικής και εφ’ άπαξ να ικανοποιηθούν στους χρόνους που λέτε, όμως δεν το βλέπω. Είναι κωμικοτραγικό στην περίοδο της λεγόμενης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης να μη βγαίνουν συντάξεις λόγω έλλειψης μηχανογραφικής υποστήριξης.
            Υπάρχει άραγε εικόνα για το πότε τελικά η κατηγορία των διαδοχικά ασφαλισμένων θα πάρει τη σύνταξή της ή θα περιμένει άλλους δεκαεννέα μήνες;
            Υπάρχει άραγε εικόνα για το πότε τελικά θα σταματήσει η αδικία που συντελείται σε βάρος των διαδοχικά ασφαλισμένων και θα παίρνουν τη σύνταξή τους όταν έρχεται η σειρά τους;
            Κάποια στιγμή θα πρέπει επιτέλους το πολύπαθο ασφαλιστικό σύστημα να πάψει να ταλαιπωρεί τους ασφαλισμένους του.
 *ο Γιάννης Δούκας είναι πρώην Υποδιοικητής του ΙΚΑ

 

blogger templates | Make Money Online