Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2007

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΟΤΕ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Από το 1950 και με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων(ΕΡΕ, Ένωσης Κέντρου, Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ), σημειώθηκε η μεγαλύτερη ληστεία σε βάρος των αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης. Όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας υποχρεώνονταν με το νόμο 1611 του 1950 να καταθέτουν τα αποθεματικά τους άτοκα σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας, ποσά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση, με άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια, εφοπλιστών και βιομηχάνων, στο όνομα της ανάπτυξης της οικονομίας. Η απώλεια για τα ταμεία, με βάση τα επιτόκια των καταθέσεων στις τράπεζες ανέρχεται σε εκατοντάδες δις ευρώ. Αν αυτά υπήρχαν σήμερα, κανένας δεν θα μπορούσε να μιλήσει για δημοσιονομικό πρόβλημα χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης.
Κι ενώ δεν γίνεται από κανέναν λόγος για κάποιου είδους επιστροφή έστω και μέρους των χρημάτων των ασφαλισμένων, η λεηλασία των πόρων της κοινωνικής ασφάλισης συνεχίζεται. Οι οφειλές του κράτους στα ταμεία θα ξεπερνούν στο τέλος του 2007 τα 8,7 δις €, ενώ οι οφειλές της μεγάλης ιδιωτικής εργοδοσίας θα φθάνουν τα 8,2 δις €. Στο μεταξύ το κράτος δεν έχει αποδώσει από το 1993 ούτε ένα ευρώ από τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης, ενώ η μεγάλη ιδιωτική εργοδοσία απολαμβάνει με κάθε κυβέρνηση «ρυθμίσεις» απόδοσης των οφειλών της σε δεκάδες δόσεις, πληρώνει μία ή δύο δόσεις για να παίρνει ασφαλιστική ενημερότητα και ύστερα περιμένει την επόμενη ρύθμιση. Η λεηλασία των αποθεματικών κορυφώνεται με την ληστεία του χρηματιστηρίου (1999-2000) και με τα δομημένα ομόλογα (2006).
Οι αντιασφαλιστικοί νόμοι 2084/1992 (Σιούφα της Ν.Δ.) και 3029/2002 (Ρέππα του ΠΑΣΟΚ) διαμόρφωσαν τρεις κατηγορίες ασφαλισμένων: τους ασφαλισμένους προ του 1983, τους ασφαλισμένους από το 1983 μέχρι το 1992 και αυτούς που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά από το 1993 και μετά. Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει νέες αρνητικές αλλαγές των συνταξιοδοτικών όρων και προωθεί μια τέταρτη κατηγορία ασφαλισμένων: αυτούς που μπαίνουν στην ασφάλιση από το έτος που θα ορίσει ο νέος νόμος που σχεδιάζει να ψηφίσει.
Το ασφαλιστικό σύστημα έχει άμεση σχέση με τις εργασιακές σχέσεις. Με την ελαστική και μερική απασχόληση ανατρέπεται το ολόκληρο μεροκάματο-μισθός και το ολόκληρο ένσημο, που αποτέλεσε την υποδομή πάνω στην οποία στηρίχτηκε το συνταξιοδοτικό σύστημα μέχρι σήμερα.
Για τους εργαζόμενους δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Υπάρχουν λύσεις.

Προτείνουμε και διεκδικούμε :
Καταβολή όλων των υποχρεώσεων κράτους και ιδιωτών
Καταβολή των πόρων που χρειάζεται το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης
Κατάργηση της ανασφάλιστης εργασίας - Όχι στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις
Κατάργηση των αντιασφαλιστικών διατάξεων-καμία διάκριση μεταξύ παλιών και νέων ασφαλισμένων
35νταετία χωρίς όριο ηλικίας – Σύνταξη στο 80% του τελευταίου μισθού
Υπερασπίζουμε τα βαρέα ανθυγιεινά, τις αναπηρικές συντάξεις τις θετικές διακρίσεις για τις γυναίκες και τις μητέρες
Όχι στις υποχρεωτικές ενοποιήσεις ταμείων που στόχο έχουν να καταργήσουν ασφαλιστικά δικαιώματα
Όχι στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης
Απαιτούμε Δημόσιο κοινωνικό σύστημα ασφάλισης για όλους τους εργαζόμενους
Απαιτούμε αξιοπρεπείς μισθούς, σταθερή, ασφαλισμένη και πλήρη απασχόληση

Η απάντηση στην νέα ληστρική επίθεση είναι μόνο μία: Αγώνας, ενωμένος αποφασιστικός, μαζικός. Όπως στο παρελθόν σταματήσαμε τα μέτρα Γιαννίτση, έτσι και τώρα θα τα καταφέρουμε. Ένας-ένας και όλοι μαζί να σηκώσουμε το βάρος αυτού του αγώνα.
Το ασφαλιστικό είναι υπόθεση ζωής για παλιούς και νέους.
Είναι υπόθεση ζωής για όλους μας.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2007

 

blogger templates | Make Money Online