Τρίτη, 24 Αυγούστου 2010

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ: ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ !

Κατεβάστε απο εδώ το άρθρο σε εκτυπώσιμη μορφή

Κατεβάστε απο εδώ το επικαιροποιημένο μνημόνιο

 


του ΓΙΑΝΝΗ ΔΟΥΚΑ
Αθήνα 23 - 8 - 2010
 

   Η κυβέρνηση της υποταγής συνεχίζοντας το καταστροφικό της έργο έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Το κείμενο αυτό το οποίο συνυποβάλλεται προς τους εκπροσώπους της τρόικας υπογράφεται εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας από τον Υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης κ. Παπακωνσταντίνου και από το διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλο. Το κείμενο αυτό είναι η αναφορά που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα στο κατά πόσο πιστή ήταν το προηγούμενο διάστημα στις επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και τις πολιτικές και τα μέτρα που θα παρθούν από σήμερα και μέχρι το τέλος του 2011.


   Έχουμε ξαναπεί ότι οι πολιτικές που επιβάλλει η τρόικα και τις οποίες πειθήνια εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση (πολλές άλλωστε είναι και δικές της θέσεις και η τρόικα χρησιμοποιείται ως άλλοθι) θα έχουν σαν αποτέλεσμα τη διάλυση και την κατεδάφιση όλων των μισθολογικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν τον προηγούμενο αιώνα, την προς τα κάτω ισοπέδωσή τους, θα αυξήσουν την ανεργία και θα διογκώσουν τη φτώχεια και την κοινωνική ανασφάλεια. Τα πρώτα δείγματα έχουν ήδη φανεί με την ανεργία να τραβάει την ανηφόρα, με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους να ψάχνουν τι έγινε ο μισθός και η σύνταξή τους πριν καλά καλά τον πάρουν στα χέρια τους και με εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις να οδηγούνται στο λουκέτο λόγω της ύφεσης.

Στη νέα αναφορά που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση και σε ότι αφορά σε μισθωτούς και συνταξιούχους:

1. Το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση ξεθεμελίωσε το υπάρχον δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα για όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στο μνημόνιο αναφέρει ότι η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα εκπονήσει αναλογιστικές μελέτες με ορίζοντα μέχρι και το 2060. Οι μελέτες αυτές θα ελεγχθούν και θα εγκριθούν από την τρόικα (όχι παίζουμε) και αν φαίνεται ότι οι συνταξιοδοτικές δαπάνες για την κύρια σύνταξη ξεφεύγουν από τις προβλέψεις (αύξηση 2,5% του ΑΕΠ) τότε θα μπουν σε νέα βάση οι παράμετροι του ασφαλιστικού και θα έχουμε τροποποιήσεις προς το χειρότερο μέχρι και τα μέσα του 2011.

2. Σε ότι αφορά τις επικουρικές συντάξεις θα συνταχθούν ανάλογες μελέτες και μετά την έγκρισή τους από την τρόικα θα ληφθούν μέτρα που θα έχουν σα στόχο τη σταθεροποίηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και την ουδετεροποίηση του προϋπολογισμού ως προς τις δαπάνες για επικουρικές συντάξεις. Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι υπήρξε μια μερίδα Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που έβαλε θέμα εγγύησης του κράτους και για τις επικουρικές συντάξεις και η διάταξη που προέβλεπε ότι το κράτος δεν επιχορηγεί την επικουρική σύνταξη αποσύρθηκε. Τώρα το θέμα αυτό επανέρχεται και η φράση ουδετεροποίηση τους καλύπτει όλους.

3. Μέχρι το τέλος του 2011 δεν θα υπάρξει καμία αύξηση των συντάξεων.

4. Μέχρι την 1/7/2011 θα αναθεωρηθεί και θα τεθεί σε ισχύ η νέα λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων και θα ισχύσει και για τους παλαιούς και για τους νέους ασφαλισμένους.

5. Η Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2011 δεσμεύεται ότι θα αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους του ασφαλιστικού των υπαλλήλων της ώστε να εναρμονιστούν με αυτές του ΙΚΑ.

6. Με θριαμβολογίες αναφέρονται στο μνημόνιο οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στη μείωση της προστασίας της απασχόλησης, στο καθεστώς των απολύσεων, στο καθεστώς των κατώτατων μισθών και στη μείωση της αποζημίωσης των υπερωριών.

7. Τα επόμενα μέτρα θα είναι η αλλαγή του πλαισίου που διέπει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αναφέρεται λοιπόν ότι το νέο σύστημα διαπραγμάτευσης θα διευκολύνει τη μείωση των υπερωριακών αποδοχών και την ενισχυμένη ευελιξία στη διαχείριση του εργάσιμου χρόνου. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν, των κλαδικών οι οποίες με τη σειρά τους θα υπερισχύουν των ομοιοεπαγγελματικών.

8. Ένα από τα χειρότερα μέτρα που προβλέπονται είναι η κατάργηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων σε όσους δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις.

9. Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο να ανοίξει ο δρόμος των ατομικών συμβάσεων.

10. Σε ότι αφορά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της διαιτησίας αναφέρεται ότι το δικαίωμα των συνδικάτων για προσφυγή στη διαιτησία θα το έχουν και οι εργοδότες. Αναφέρεται επίσης ότι οι στόχοι της διαιτησίας θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι αποδίδεται προσήκουσα σημασία στην ανταγωνιστικότητα με όρους κόστους.

11. Αξιοσημείωτη σε ότι αφορά τις συμβάσεις είναι και η αναφορά για θεσμούς συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγούν σε μισθούς αντίστοιχους με την παραγωγικότητα.

12. Μέχρι το τέλος του 2010 η δοκιμαστική περίοδος του νεοπροσλαμβανόμενου θα αυξηθεί στον ένα χρόνο και θα διευκολυνθεί η μεγαλύτερη χρήση συμβάσεων προσωρινής εργασίας και μερικής απασχόλησης.

13. Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011 θα μειωθούν τα επιδόματα ανεργίας με κριτήριο τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης. Σαν βασικός στόχος αναφέρεται η εξοικονόμηση 500 εκατ. €.
14. Νέο μισθολόγιο στο δημόσιο. Οι αναφορές που υπάρχουν προσπαθούν με εύσχημο τρόπο να κρύψουν τη με διάφορους τρόπους μείωση των αποδοχών. Μιλάει για ένα απλοποιημένο σύστημα αμοιβών που θα περιλαμβάνει βασικούς μισθούς και επιδόματα, θα είναι μέρος μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης ανθρώπινων πόρων, θα οδηγεί σε σύστημα που η αμοιβή θα αντανακλά την παραγωγικότητα και τα καθήκοντα και θα έχει σα γενικό κανόνα την αποφυγή αυξήσεων στους μισθούς λόγω μετάβασης στο νέο σύστημα.

15. Οι προσλήψεις στο δημόσιο θα είναι μία για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις μέχρι τα μέσα του 2011. Από κει και μετά αναφέρει ότι στο δημόσιο θα υπάρξει επιπρόσθετη μείωση των θέσεων εργασίας απ' αυτή που φέρνει ο κανόνας του μία πρόσληψη προς πέντε αποχωρήσεις χωρίς να καταγράφει το πως θα γίνει αυτό.

16. Μέχρι τέλος του 2011 αυξάνεται δύο τουλάχιστον φορές η έμμεση φορολογία. Η πρώτη αύξηση έρχεται σύντομα και η δεύτερη σε ένα χρόνο από τώρα. Και στις δύο προβλέπεται η διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ και η επιβολή διάφορων έμμεσων φόρων. Αναφέρεται μεταξύ άλλων η εισαγωγή ΦΠΑ σε υπηρεσίες η αύξηση του συντελεστή σε μια σειρά αγαθών και ειδών πρώτης ανάγκης, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών και το τρίτο τρίμηνο του 2011 μπαίνει ειδικός φόρος κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα ποτά.

17. Αυξάνονται τα εισιτήρια στα δημόσια μέσα μεταφοράς.

18. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου προβλέπεται η συζήτηση στη Βουλή για την αναδιάρθρωση των σιδηροδρόμων.

19. Μεταξύ άλλων για τον ΟΣΕ προβλέπονται το άνοιγμα στην αγορά και στον ανταγωνισμό, ο περιορισμός της κρατικής ενίσχυσης, η αύξηση των τιμολογίων, η κατάργηση γραμμών, η μείωση μισθών και η μείωση του προσωπικού.

20. Απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αύξηση των τιμολογίων και παροχή δικαιώματος σε τρίτους για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.

21. Ολοκλήρωση μέχρι το τέλος του 2010 του σχεδίου των ιδιωτικοποιήσεων που θα πραγματοποιηθούν την περίοδο 2011 - 2013. Κυριολεκτικά δεν αφήνεται τίποτε στο δημόσιο αφού αναφέρονται όλα σιδηρόδρομοι, οδικές μεταφορές, αεροδρόμια, λιμάνια, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, αγορά παιγνίων και ακίνητα.

Είναι προφανές ότι στο όνομα της εξυπηρέτησης των δανειστών και τοκογλύφων, στο όνομα της αγοράς του ανταγωνισμού και του κέρδους η κυβέρνηση της υποταγής δεν έχει σκοπό να σταματήσει ακόμη και αν πιάσει πάτο. Θα επιδιώξει να μας πάει ακόμη πιο κάτω.

Για να σταματήσει η βαρβαρότητα σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται η κινητοποίηση όλων ανέργων, μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών και νεολαίας σε μια μεγάλη Παλλαϊκή κινητοποίηση με στόχο την έξοδο της χώρας από το μηχανισμό της τρόικας, την ακύρωση όλων των μέτρων που έχουν παρθεί μέχρι σήμερα, την επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους και την προβολή μιας εναλλακτικής πολιτικής διεξόδου από την κρίση που στο επίκεντρό της θα έχει την κοινωνία και τα δικαιώματά της και όχι τις αγορές ή το πώς θα πάρουν οι τοκογλύφοι τα λεφτά τους και τα κέρδη τους.
Έξω το ΔΝΤ από την Ελλάδα
Έξω ο μηχανισμός της τρόικας
Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους τώρα

 

blogger templates | Make Money Online