Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Τα καθήκοντα του εργατικού εκπρόσωπου και ο Part Time Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΕ-ΟΤΕ



 Τα καθήκοντα του εργατικού εκπρόσωπου και ο Part Time Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΕ-ΟΤΕ
Η συνδικαλιστική ηγεσία του ΠΑΣΕ ΟΤΕ τα τελευταία χρόνια δίνει την εντύπωση ότι τα εργασιακά ζητήματα αντιμετωπίζονται επιτυχώς από τον αυτόματο πιλότο του διευθυντικού δικαιώματος κι ότι ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος είναι να παρηγορεί τους εργαζόμενους για τις απανωτές απώλειες που έχουν τόσο σε εργασιακά δικαιώματα όσο και σε απολαβές.
Αποτέλεσμα είναι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η εντατική συνεργασία με «Εταιρίες Ενοικίασης Ανθρώπινου Δυναμικού», η πρόσληψη νέων εργαζομένων με ελάχιστο «βασικό» μισθό αλλά χωρίς εργασιακά δικαιώματα, η εξαπάτηση των εργαζομένων OTEplus και E-Value, η πίεση προς το σύνολο του προσωπικού προκειμένου να επιτύχει ανέφικτους στόχους, η υποβάθμιση έμπειρων και εξειδικευμένων στελεχών, η χρήση ενός συστήματος αξιολόγησης δίχως λογική και αναπτυξιακούς στόχους, η υπέρμετρη αύξηση του εργασιακού στρες & εκφοβισμού, ο εκμηδενισμός της ικανοποίησης/επιβράβευσης από την εργασία, ο έμμεσος και συχνά άμεσος ψυχαναγκασμός για την «οικειοθελή» και άμισθη επιμήκυνση του εργασιακού χρόνου, οι προτάσεις στοχευόμενης και πάντα «οικειοθελούς» αποχώρησης, ο στιγματισμός και η εργασιακή απαξίωση των εργαζομένων με τη βίαιη περιθωριοποίησή τους σε «νέες» υπηρεσίες transfer, η διαρκής μείωση των παροχών προς το σύνολο των εργαζομένων και των μελών της οικογενείας τους, η ψυχολογική πίεση για ευμενή  κι αυθόρμητη συμμετοχή στις έρευνες ικανοποίησης εργαζομένων προκειμένου να «εξευμενιστεί» η ηγεσία του Ομίλου DT.
Θα αναμέναμε, λοιπόν, για την επιτυχή αντιμετώπιση των συνεχώς διογκούμενων εργασιακών προβλημάτων, το Συνδικαλιστικό Κίνημα να επιδείξει υγιή αντανακλαστικά, αυξημένη συσπείρωση, αξιοποίηση ικανών και ηθικών στελεχών. Θα αναμέναμε την επιλογή στελεχών που να είναι κοντά στους εργαζόμενους και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους εργασίας τους κι όχι προσκολλημένα στις ατέρμονες προσωπικές τους φιλοδοξίες. Αντί για αυτό, στον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων (ΠΑΣΕ) ΟΤΕ, η συνδικαλιστική ηγεσία του Ενωτικού Ψηφοδελτίου (ΠΑΣΚΕ και μέρους της ΔΑΚΕ), αποφάσισε να επιλέξει για τη θέση του Γενικού γραμματέα, Τμηματάρχη με βλέψεις Υποδιευθυντή κι ενεργό συμμετοχή σε projects της Διοίκησης.
Το χειρότερο όλων είναι ότι, ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΕ με το που ανέλαβε τη θέση του δεσμεύθηκε προφορικά στα μέλη του Δ.Σ. του ΠΑΣΕ ότι σε διάστημα τριών μηνών θα επιλέξει μεταξύ της θέσης του στην ιεραρχία του ΟΤΕ και της θέσης του ως Γενικού Γραμματέα του ΠΑΣΕ. Ωστόσο, στην τελευταία Γενική Συνέλευση του Δ.Σ. του ΠΑΣΕ πληροφόρησε τα ίδια μέλη ότι μπορεί να ανταποκριθεί άνετα στις δύο θέσεις «ευθύνης» που έχει στον ΟΤΕ, καθώς και στις υπόλοιπες θέσεις εκτός ΟΤΕ.
Είναι πραγματικά ηθικά λυπηρό νέα συνδικαλιστικά στελέχη να αναιρούν το λόγο τους, να ανασκευάζουν με τόσο άκομψο τρόπο, να ολισθαίνουν σε μία αέναη προσπάθεια δικαιολόγησης της ασυνέπειάς τους και να ακολουθούν την πεπατημένη της ανηθικότητας της παλαιοκομματικής συνδικαλιστικής ηγεσίας. Συμπεριφορές όπως αυτές - εκτός από ανασφάλεια - προδίδουν ατομικισμό, ιδιοτέλεια και ηθική μειονεξία.
Πιστεύουμε ότι δεν γίνεται να υπηρετείς ταυτόχρονα δύο αντικρουόμενους σκοπούς: τα συμφέροντα των εργαζομένων και τα συμφέροντα της Διοίκησης. Κατά την γνώμη μας πρέπει να υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ της του υπηρεσιακού στελέχους που κατέχει θέση ευθύνης και του συνδικαλιστικού στελέχους. Ιδιαίτερα σε μία χρονική περίοδο που τα εργατικά δικαιώματα κονιορτοποιούνται από την ηγετική ομάδα του Ομίλου ΟΤΕ, η οποία ενδιαφέρεται για μία διαρκή μείωση του εργασιακού κόστους, το οποίο οφείλει να «ευθυγραμμιστεί» με το γενικότερο εργασιακό κλίμα στην Ελλάδα. Αντίθετα, επιδίδεται σε μία συνεχόμενη προσπάθεια αύξησης των συνολικών αποδοχών και bonus της ηγετικής ομάδας του Ομίλου ΟΤΕ, η οποία είναι εύλογο να «ευθυγραμμιστεί» με τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα παρά τις δύσκολες συνθήκες στην αγορά, αλλά και να ανταμειφθεί επειδή «κατάφερε» να μειώσει το εργατικό κόστος.
Σοβαρό ζήτημα όμως προκύπτει και για την ίδια την διοίκηση του ΟΤΕ. Οφείλει να εξηγήσει γιατί συνεχίζει να αμείβει τον συγκεκριμένο συνάδελφο με επίδομα θέσης ευθύνης, την ίδια στιγμή που έχει απαλλαχθεί από τα υπηρεσιακά του καθήκοντα και βρίσκεται σε ειδική άδεια για την άσκηση των συνδικαλιστικών του καθηκόντων. 
Η Αγωνιστική Συνεργασία επισημαίνει τους κινδύνους διολίσθησης των υπεροπτικών αυτών συμπεριφορών και καταγγέλλει τις Πρακτικές Εξασφάλισης Διττής Καριέρας μέσω του Συνδικαλισμού – Πολιτικού Στίβου και μέσω της ανέλιξης στην επαγγελματική Ιεραρχία του Ομίλου ΟΤΕ από το Γενικό Γραμματέα του ΠΑΣΕ. Προτείνουμε την προσήλωση όλων των συνδικαλιστικών φορέων και παρατάξεων στην αντιμετώπιση των εργασιακών προβλημάτων και των βαλλόμενων εργασιακών δικαιωμάτων, με την ταυτόχρονη δημιουργία προτάσεων και θέσεων που θα ενώνουν τους εργαζόμενους όλων των «εταιριών» ή «θυγατρικών» προέλευσης. Τα βαλλόμενα εργασιακά συμφέροντα είναι αυτά που θα πρέπει να προασπιστούν κι όχι τα συμφέροντα ανέλιξης και προβολής των golden νέο-παλαιοκομματικών συνδικαλιστικών στελεχών.
Ας αποφασίσει επιτέλους ο συνάδελφος.  Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς

 

blogger templates | Make Money Online