Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Από την σελίδα της Αγωνιστικής Συνεργασίας στο περιοδικό «ΟΘΟΝΗ» της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ που κυκλοφορεί


Από την σελίδα της Αγωνιστικής Συνεργασίας στο περιοδικό «ΟΘΟΝΗ» της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ που κυκλοφορεί.
Εδώ και πάνω από δυο χρόνια πάνω στην χώρα και τον λαό μας εφαρμόζεται ένα πρωτοφανές πείραμα. Όλοι οι παγκόσμιοι εξουσιαστικοί μηχανισμοί (πολιτικοί και οικονομικοί) και οι εγχώριοι εκπρόσωποί τους έχουν στοχοποιήσει τον δημόσιο πλούτο της χώρας και επιβάλουν πολιτικές εξόντωσης του λαού. Με την άγρια λιτότητα που επέβαλαν με τα μνημόνια της υποτέλειας και την υποτίμηση μισθών, συντάξεων και δικαιωμάτων, διέλυσαν ότι είχε απομείνει από την παραγωγική βάση της χώρας. Ότι δεν κατάφεραν να κάνουν σε είκοσι χρόνια οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις του εναλλασσόμενου δικομματισμού το πέτυχαν μέσα στα δυόμιση τελευταία χρόνια οι μνημονιακές κυβερνήσεις Παπανδρέου – Παπαδήμου. Γνωρίζουν ότι πιθανή επιτυχία του πειράματος  στην Ελλάδα θα σηματοδοτήσει την επανάληψή του σε μια σειρά χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου με παρόμοια χαρακτηριστικά. Ήδη εκτός της χώρας μας, μνημόνια εφαρμόζονται στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία με παρόμοια καταστροφικά αποτελέσματα, ενώ στον προθάλαμο βρίσκονται η Ισπανία και η Ιταλία. Αλλά και μια σειρά χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία και άλλες αντιμετωπίζουν μεγάλη ύφεση με αποτέλεσμα να γίνονται στόχοι κερδοσκοπικών επιθέσεων μέσω υψηλών επιτοκίων δανεισμού, στον οποίο προσφεύγουν όλο και συχνότερα. Οι Μηχανισμοί πάντως που έχει συστήσει οι Ευρωπαϊκή Ελίτ αρνούνται να συνειδητοποιήσουν το αδιέξοδο των επιλογών αυτών και προσπαθούν με την συνταγματοποίηση του συμφώνου για το Ευρώ που προωθούν στις χώρες τις ευρωζώνης να κάμψουν τις αντιστάσεις των λαών και να καταστήσουν τις νεοφιλελεύθερες αυτές πολιτικές, νομικά ισχυρές και κατοχυρωμένες μέσα από τα εθνικά συντάγματα.
Δύο χρόνια από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου Όλες οι βασικές προβλέψεις του για ύφεση, πληθωρισμό, έλλειμμα, ανεργία κλπ. αποδείχθηκαν τραγικά λανθασμένες.
·         Η Ανεργία καλπάζει. Μέσα σε μια διετία τουλάχιστον 680.000 προστέθηκαν στις λίστες των ανέργων. Ένας στους δύο ανέργους είναι νέος έως 25 ετών. Επισήμως οι άνεργοι φθάνουν τους 1.100.000, ενώ σε πραγματικά επίπεδα προσεγγίζουν ήδη τους 1.300.000 αφού στους καταγεγραμμένους ανέργους δεν προσμετρούνται οι αυτοαπασχολούμενοι που έβαλαν λουκέτο στην μικρή οικογενειακή τους επιχείρηση.
·         Τα λουκέτα στην αγορά υπολογίζονται σε πάνω από 90.000 ενώ βάσει των στοιχείων της τελευταίας έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ, με "λουκέτο" κινδυνεύουν 180.000  ακόμα επιχειρήσεις, γεγονός που συνεπάγεται απώλεια άλλων 240.000 θέσεων απασχόλησης το 2012
·         Τουλάχιστον 500.000 εργάζονται χωρίς να πληρώνονται, ενώ 1 στους 2 που προσλαμβάνονται τους πρώτους μήνες του 2012 εργάζονται από 1 έως 4 ημέρες την εβδομάδα!
·         Οι συντάξεις μειώθηκαν δραματικά για τη συντριπτική πλειονότητα των απόμαχων ανδρών και γυναικών και σήμερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου, οι (διαδοχικές) μειώσεις κυμαίνονται από 15% έως 40%. Νέο "μαχαίρι" 12% θα επιβληθεί στις συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ από την 1η Ιουνίου, θα αφορά αναδρομικά τις αποδοχές από 1.1.2012 και θα καταβληθούν σε 8 ισόποσες δόσεις.

Ήττα στρατηγικού χαρακτήρα για το Σ.Κ.
Το εργατικό κίνημα της χώρας μας υπέστη εξ αιτίας αυτών των επιλογών μια δεινή ήττα στρατηγικού χαρακτήρα. Αν προσπαθήσουμε να ανακεφαλαιώσουμε τις καταχτήσεις του εργατικού κινήματος που χάθηκαν την τελευταία διετία είναι σίγουρο πως κάποιες θα ξεχάσουμε:
  • Καταργήθηκαν ουσιαστικά οι συλλογικές διαπραγματεύσεις,  ενώ ακόμα και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση ανατράπηκε. Καμία συλλογική σύμβαση δεν θα μετατρέπεται πλέον σε αορίστου χρόνου. Μέγιστη ισχύς μίας σύμβασης θα είναι τα τρία χρόνια.
  • Οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις υπονομευτήκαν από τις λεγόμενες ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις με τις οποίες μπορούν να υπογράφονται μειώσεις μισθών. Καταργήθηκε η ρήτρα που προέβλεπε ότι μεταξύ δύο ειδών συμβάσεων ισχύει η ευνοϊκότερη για τον εργαζόμενο.
  • Καταργήθηκε πρακτικά η μετενέργεια. Μέχρι σήμερα οι όροι μιας συλλογικής σύμβασης που έληγε ακολουθούσαν τον εργαζόμενο σε όλο τον εργασιακό του βίο. Αυτό πλέον καταργείται και τρεις μήνες μετά τη λήξη ή την καταγγελία μιας σύμβασης – και σε περίπτωση που δεν υπογραφεί νέα – τα μόνα πράγματα που μένουν σε ισχύ είναι ο βασικός μισθός και τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδυνότητας.
  • Ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22%, ενώ για τους νέους κάτω των 25 ετών η μείωση φθάνει το 32% με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Μιλάμε πλέον για μισθούς Ινδίας – Μπαγκλαντές.
  • Πάγωσαν όλες οι ωριμάνσεις στους μισθούς δηλαδή τις αυξήσεις λόγω αλλαγής κλιμακίου ή λόγω αλλαγής στην κλίμακα του χρονοεπιδόματος, μέχρι να μειωθεί η ανεργία κάτω από το 10%.
  • Καταργήθηκε η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Για να γίνει προσφυγή στον ΟΜΕΔ πλέον απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του εργοδότη.
  • Καταργείται η μονιμότητα σε όλες τις επιχειρήσεις που ίσχυσε μέχρι σήμερα.
  • Αυξήθηκε το όριο των ομαδικών απολύσεων και μειώθηκε η αποζημίωση λόγω απόλυσης
  • Καταργήθηκαν τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων όπως και το επίδομα κανονικής άδειας στο δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους και αντικαταστάθηκαν από μικρά επιδόματα.
  • Κατεδαφίστηκε το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, μπήκε στη ζωή μας το σύστημα των τριών πυλώνων, το κράτος αποχωρεί σταδιακά από τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας, τα χρόνια υπηρεσίας και μειώθηκαν οι συντάξεις.
  • Έκλεισαν τον  Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Σταματά έτσι η επιδότηση επιτοκίου για δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες στεγαστικών δανείων και η επιδότηση ενοικίου για άλλους τόσους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Έκλεισαν επίσης τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) στερώντας από χιλιάδες εργαζόμενους  τον κοινωνικό τουρισμό και την παροχή θεατρικών εισιτηρίων, ενώ σταματά η χρηματοδότηση της μισθοδοσίας του προσωπικού των συνδικαλιστικών οργανώσεων. 
  • Αυξήθηκαν οι άμεσοι φόροι με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και είχαμε απανωτές αυξήσεις στους φόρους στα καύσιμα, στα ποτά, στα τσιγάρα και στο ΦΠΑ.

Εξ αιτίας αυτών των πολιτικών συντελείται στην χώρα μας μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή. Ουδέποτε τουλάχιστον σε καιρό ειρήνης δεν ήταν οφθαλμοφανής σε τέτοιο βαθμό η φτώχεια και η εξαθλίωση. Εκατομμύρια εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και κυρίως άνεργοι έχουν οδηγηθεί  στο κοινωνικό περιθώριο. Οι δεκάδες αυτοκτονίες, οι χιλιάδες άστεγοι, οι ουρές στα συσσίτια, όσοι αναζητούν τροφή στους κάδους απορριμμάτων, η αυξημένη εγκληματικότητα, συνιστούν ένα εφιαλτικό σκηνικό τρόμου. Όσοι οδήγησαν τον λαό μας σε αυτή την κατάσταση μπορούν τώρα να καμαρώσουν πάνω στα ερείπια αυτής της χώρας.
Στις επικείμενες εκλογές ο λαός καλείται να δώσει επιτέλους τέλος σε αυτόν τον κατήφορο. Το μαύρισμα των κομμάτων του μνημονίου είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους , τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους νέους. Η εκλογική αποδοκιμασία όσων μας έφεραν ως εδώ θα στείλει μήνυμα ελπίδας στους λαούς όλης της Ευρώπης που με την απειλή του Ελληνικού παραδείγματος μπήκαν ή ετοιμάζονται να μπουν στον δικό τους γύψο.  

Εκλογικό Συνέδριο ΟΜΕ-ΟΤΕ  -  Τα είδαμε όλα !!
Οργή, θλίψη, ντροπή, αποτροπιασμός είναι τα συναισθήματα του προκλήθηκαν σε όποιον είχε την ατυχία να παρακολουθήσει ένα ακόμα συνέδριο εκφυλιστικών και ανήθικων πρακτικών, βυζαντινισμών, μηχανορραφιών και συκοφαντικών επιθέσεων. Με αρχιερέα τον πρόεδρο της ΟΜΕ-ΟΤΕ συν. Κούτρα το συνέδριο μεταβλήθηκε σε αρένα από την οποία απουσίαζε ο γόνιμος προβληματισμός, η  ανταλλαγή επιχειρημάτων, η αυτοκριτική, ακόμα και η αντιπαράθεση. Περίσσευαν όμως οι λεκτικοί τραμπουκισμοί, οι ειρωνείες, τα ψεύδη , ο παραγοντισμός, ο εκμαυλισμός συνειδήσεων. Για άλλη μια φορά νόθευσαν το εκλογικό αποτέλεσμα «κλέβοντας» έδρες από άλλες παρατάξεις στο Δ.Σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ με «σπασμένα ψηφοδέλτια». ΠΑΣΚΕ1, ΠΑΣΚΕ2, ΠΑΣΚΕ3, ΔΑΚΕ, ΔΑΚΕ-ΟΤΕ, ΔΑΚΕ ομίλου. Με αυτά τα ψηφοδέλτια – μαϊμού, θα εκπροσωπούνται στο νέο ΔΣ με 12 αντί των 11 εδρών η κάθε παράταξη. Το ψηφοδέλτιο Αγωνιστική Συνεργασία ΟΤΕ – Ενωτική σ.κ. κατέλαβε πέντε έδρες στο ΔΣ και εξέλεξε τους συναδέλφους Γιάννη Δούκα, Χρήστο Βανδώρο, Στέλιο Κυδωνάκη, Θοδωρή Πιτσικούλη και Γιώργο Κοτζαμπασίδη. Ακόμα με το ίδιο ψηφοδέλτιο εκλέγονται δυο σύνεδροι για το συνέδριο της ΓΣΕΕ.                   

 

blogger templates | Make Money Online