Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Αγωνιστική Συνεργασία ΠΑΣΕ-ΟΤΕ: Αιδώς Αργείοι !

PDF αρχείο


ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ!

Γράφει η Αντιγόνη Ζηκίδη
μέλος του Δ.Σ. του ΠΑΣΕ – ΟΤΕ

            Κωνσταντίνα, Μαρία, Ελένη, Τασία!

            Κάθε μέρα δίπλα μας. Κινούνται και εργάζονται καθημερινά μαζί μας, ακούραστες, ακάματες αλλά συνήθως αόρατες. Τι κοινό έχουν; Καθαρίζουν τη βρώμα μας. Καθαρίζουν τους χώρους που δουλεύουμε, αγόγγυστα με το χαμόγελο στα χείλη, χωρίς διαμαρτυρίες, χωρίς να δείχνουν σημάδια καταπόνησης, χρόνια ολόκληρα. Χωρίς εκείνες, εμείς δεν θα βρίσκαμε καθαρά γραφεία, άδεια καλάθια, χώρους υγιεινής που να αστράφτουν.
            Κι όμως, ενώ χρόνια τώρα ζουν και εργάζονται μαζί μας, κάτω από τη ίδια στέγη, αυτού του τεράστιου Οργανισμού που λέγεται ΟΤΕ, δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα μ’ εμάς. Όλες οι διοικήσεις αρνούνται πεισματικά να μετατρέψουν τις συμβάσεις αυτών των γυναικών από 4ωρης απασχόλησης σε 8ωρης.  Κάποιες μας εγκατέλειψαν πρόσφατα, αποδεχόμενες τα «κίνητρα» της πρόσφατης εθελουσίας εξόδου, υπό το φόβο μιας μελλοντικής ενδεχόμενης απόλυσης.

            Τα σημάδια ήταν και είναι καθαρά: Στην πρόσφατη συνάντηση του σωματείου με τη διοίκηση, η Γεν. Δ/ντρια Ανθρώπινου Δυναμικού έκανε λόγο ¨για αλλαγή στρατηγικής στο θέμα της καθαριότητας¨. Διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό σημαίνει ότι ίσως δεν τις χρειάζονται καθόλου. Ήδη οι καθαρίστριες αορίστου χρόνου 4ωρης απασχόλησης στον ΟΤΕ είναι αριθμητικά ελάχιστες και το μεγαλύτερο μέρος του έργου έχει δοθεί σε εργολάβους. Η λογική της διοίκησης απλή και ανάλγητη, βασίζεται στους αριθμούς. Κοστίζει φθηνότερα, υποστηρίζει, την καθαριότητα να αναλάβουν τα δουλεμπορικά των εργολάβων. Ποια δουλεμπορικά: Αυτά απέναντι στα οποία μία άλλη Κωνσταντίνα, πριν από λίγα χρόνια, τόλμησε να ορθώσει το ανάστημά της και να υψώσει τη φωνή της, διεκδικώντας τα  αυτονόητα, δίκαια και ανθρώπινα δικαιώματα των συναδέλφων της και  το πλήρωσε ακριβά, παρά τρίχα με την ίδια τη  ζωή της.
            Τα ίδια δουλεμπορικά τα οποία μάχονται, μήνες τώρα και οι απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, αποτελώντας παράδειγμα αξιοπρέπειας και δυναμικότητας για όλους μας
            Στην πραγματικότητα δεν είναι το κόστος που βαραίνει στις αποφάσεις των διοικούντων. Εξάλλου σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης, εξοικονομήθηκαν 94 εκατ. ευρώ ετησίως από το πρόσφατο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Είναι η πιστή εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων προγραμμάτων της κυβέρνησης και της τρόικας, η λογική της καταρράκωσης των εργασιακών δικαιωμάτων και της φτωχοποίησης του πληθυσμού μέσω της επίθεσης αρχικά στα πιο αδύναμα στρώματα. Ας αναλογιστούμε όμως πως όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα, η φωτιά θα φτάσει και στη δική μας πόρτα και ας παλέψουμε δυναμικά για την ανατροπή αυτών των πολιτικών μέσα και έξω από τον Οργανισμό.

 

blogger templates | Make Money Online