Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Ενημέρωση από την συνάντηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ με την διοίκηση ΟΤΕ (30 Απρίλη 2014)



 
 Συνάντηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ με την διοίκηση ΟΤΕ (30 Απρίλη 2014)
Η αναδιοργάνωση της D. T. με θύματα τις θέσεις εργασίας συνεχίζεται
Έργο της διεύθυνσης ανθρώπινου δυναμικού πάει στο Βουκουρέστι

Τα bonus ανακατανέμουν τις αμοιβές σε όφελος των υψηλά αμειβόμενων και χρησιμεύουν στην εντατικοποίηση της εργασίας

Δέσμευση τις διοίκησης για τακτοποίηση των εργαζομένων με δικαστικές αποφάσεις που έχουν απολυτήριο Λυκείου και για μετάταξη και μετατροπή σε εργασίας πλήρους απασχόλησης των καθαριστριών με απολυτήριο Λυκείου
Η προσπάθεια για ένταξη και όλων των άλλων θα πρέπει να ενταθεί

Στη συνάντηση που είχε η ομοσπονδία με τη διοίκηση στις 30/4 ενημερωθήκαμε ότι η D. T. έχει ιδρύσει μία νέα θυγατρική εταιρεία στο Βουκουρέστι στην οποία θα μεταφερθεί ένα μέρος του έργου της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού και αντίστοιχο έργο από 16 συνολικά θυγατρικές εταιρείες της στην Ευρώπη. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι τέτοιο έργο θα μπορούσε να είναι η διαχείριση των αιτήσεων για νέες προσλήψεις – οι αιτήσεις δηλαδή θα κατατίθενται ηλεκτρονικά και η αξιολόγηση των τυπικών προσόντων θα γίνεται στη νέα εταιρεία – το μισθολόγιο και η διαχείριση των απαιτούμενων διαδικασιών για την έκδοση εισιτηρίων και εξόδων διαμονής στελεχών του ΟΤΕ που απαιτείται να ταξιδεύουν.
Η μεταφορά αυτού του έργου στη Ρουμανία κατά τη διοίκηση θα σημάνει τη μείωση τριάντα θέσεων εργασίας. Για τους συναδέλφους που εργάζονται στις υπηρεσίες που ασχολούνται με το έργο αυτό δεσμεύεται ότι θα βρεθεί άλλο έργο.
Έχουμε αναφερθεί και παλαιότερα στην αναδιοργάνωση που προωθούν οι Γερμανοί μέτοχοι σε όλες τις θυγατρικές σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η D T προκηρύσσει κάποιο έργο μεταξύ των θυγατρικών της σε όλη την Ευρώπη και ένας κερδίζει και οι υπόλοιποι χάνουν. Συνολικά η D T μειώνει το κόστος και οι εργαζόμενοι χάνουν θέσεις εργασίας. Μέχρι τώρα έργο του λογιστηρίου του ΟΤΕ, της COSMOTE και άλλων εταιρειών του ομίλου D T έχει μεταφερθεί στη Μπρατισλάβα και οδεύει προς τη Ρουμανία το έργο που προαναφέραμε. Από την άλλη μεριά ο ΟΤΕ έχει πάρει και εκτελεί την τιμολόγηση της θυγατρικής της D T στην Ολλανδία.
Παλαιότερα μιλάγαμε για την οδηγία «Bolkenstein» σύμφωνα με την οποία ένας εργαζόμενος θα μπορούσε να δουλεύει σε άλλη χώρα και να αμείβεται με τους μισθούς που ισχύουν στη χώρα του. Έτσι θα είχαμε ένα κοινωνικό ανταγωνισμό που θα υπηρετούσε τη συνεχή μείωση των μισθών σε όλη την Ευρώπη.
Σήμερα η D. Τ προχωράει ακόμη ένα βήμα και μεταφέρει υπηρεσίες εκεί που υπάρχει «φτηνό» εργατικό κόστος κερδίζοντας διπλά και από τους μειωμένους μισθούς και από τη μείωση των θέσεων εργασίας.
Κατά τη γνώμη μας αυτά δεν μπορούν να μένουν αναπάντητα και να καταπίνονται αμάσητα, απαιτείται να αναδεικνύονται σε όλη τους τη διάσταση και για την αντιμετώπισή τους χρειάζεται ο συντονισμός και η συνεργασία των συναδέλφων σε όλες τις θυγατρικές εταιρείες του ομίλου D.Τ.

Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση για τον τρόπο χορήγησης των bonus. Για μία ακόμη φορά φάνηκε ότι η διοίκηση χρησιμοποιεί και το bonus στην κατεύθυνση εντατικοποίησης της εργασίας. Δεν έκρυψε ότι επιδίωξή της είναι το σταθερό μισθολόγιο να μειωθεί προκειμένου να έχει μεγαλύτερη ευελιξία στην παροχή bonus. Ούτε λίγο δηλαδή ούτε πολύ επιδιώκει τη μείωση του κόστους του σταθερού μισθολογίου για να μπορεί να διαθέτει μεγαλύτερα ποσά bonus είτε σε ημετέρους, είτε στο ανώτατο management, είτε στο στελεχιακό δυναμικό προκειμένου να εντείνουν τις πιέσεις στο προσωπικό. Δεν έκρυψαν επίσης το ότι ο κάθε εργαζόμενος πέρασε από διπλή αξιολόγηση προκειμένου να καθοριστεί το ύψος του bonus. Η πρώτη ήταν το αξιολόγιο δηλαδή αν βαθμολογήθηκε με τρία, τέσσερα ή πέντε και δεύτερη η απόλυτη κρίση του κάθε προϊσταμένου μεταξύ αυτών που είχαν τον ίδιο βαθμό. Από την άλλη μεριά είναι εμφανής η ανακατανομή του εισοδήματος υπέρ των υψηλά ιστάμενων. Η κλίμακα για τον απλό συνάδελφο αρχίζει από 200 € και στην καλύτερη περίπτωση για όσους βαθμολογήθηκαν με πέντε – πόσοι να είναι άραγε;;; – ξεκινάει από 1.100 €. Τα ποσά αυτά ανεβαίνουν όσο ανεβαίνει η στάθμη ευθύνης για να φτάσει τους 4,2 μισθούς για τις περιπτώσεις των διευθυντών. Με απλά λόγια η μείωση των μισθών μας χρησιμοποιείται για να αυξηθούν οι αμοιβές των υψηλά ιστάμενων αλλά και για να εντατικοποιηθεί ακόμη περισσότερο η εργασία.

Μετά από πολλές παρεμβάσεις που έχουν γίνει βαίνει προς τακτοποίηση ένα μέρος των συναδέλφων που εργάζονται στον ΟΤΕ με δικαστικές αποφάσεις.  Η διοίκηση δεσμεύτηκε ότι θα τακτοποιήσει τις περιπτώσεις εκείνες των συναδέλφων που έχουν απολυτήριο Λυκείου. Ανάλογη ήταν η εξέλιξη και στο αίτημα για μετατροπή των συναδελφισσών καθαριστριών από εργαζόμενες μερικής σε πλήρους απασχόλησης. Η διοίκηση δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τη μετάταξη σε άλλο αντικείμενο και τη μετατροπή από μερικής σε πλήρους απασχόλησης όσων έχουν απολυτήριο Λυκείου. Η εξέλιξη αυτή λύνει το πρόβλημα σε μια μερίδα συναδέλφων που ανήκουν στις δύο παραπάνω κατηγορίες. Σε κάθε περίπτωση το θέμα δεν κλείνει και θα πρέπει η ομοσπονδία και τα πρωτοβάθμια σωματεία να εντείνουν τις προσπάθειές τους και για την υλοποίηση αυτής της δέσμευσης αλλά και για την τακτοποίηση και όλων  των άλλων που σήμερα δεν καλύπτονται.

 

blogger templates | Make Money Online