Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Να σχεδιάσουμε τις δράσεις και τις διεκδικήσεις μας



Να σχεδιάσουμε τις δράσεις και τις διεκδικήσεις μας
Από το 2010 βρισκόμαστε σε πόλεμο διαρκείας με την εργοδοσία και τις μνημονιακές πολιτικές και το συνδικαλιστικό μας κίνημα είναι ακόμη σε άμυνα. Διαπραγματεύεται μόνο το εύρος των μειώσεων στους μισθούς και τον περιορισμό των θεσμικών δικαιωμάτων…
  Έξι χρόνια είμαστε σε ασύντακτη υποχώρηση αφού η ηγεσία μας στη ΓΣΕΕ και την Ομοσπονδία, με πράξεις και παραλήψεις, σε κρίσιμες μάχες, βρέθηκαν απ’ την άλλη μεριά:
  Δεν πάει καιρός που η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ, σύσσωμη η ΔΑΚΕ κι η ΠΑΣΚΕ με απώλειες, υπέγραψαν μια πολύ κακή σύμβαση για την τριετία 2015-2017 με νέα μείωση αποδοχών και τη θεσμοθέτηση του φτηνού και «ευέλικτου» εργαζόμενου.
  Νωπές είναι επίσης οι μνήμες από την καμπάνια του «μένουμε Ευρώπη» και του «ΝΑΙ» στην οποία οι μετέχοντες συνδικαλιστές ηγέτες μας της ΓΣΕΕ και της ΟΜΕ, διεκδικούσαν την όποια συμφωνία με τους δανειστές και το γνωστό περιεχόμενο…
  Εκτός των απωλειών σε αποδοχές και δικαιώματα, δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια τρία επιπλέον αρνητικά δεδομένα:
• Εισήλθε στον ΟΤΕ η ταχύτητα των συναδέλφων της πρώην oteplus, με αισθητά μειωμένες αποδοχές, χωρίς προστασία απ’ τις απολύσεις και ψαλιδισμένα θεσμικά δικαιώματα.
• Χειροτέρευσαν αισθητά τα πράγματα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών κι οι συνάδελφοι μας στις άλλες εταιρίες έχουν μεγάλες δυσκολίες όταν παλεύουν και διεκδικούν την υπογραφή συμβάσεων.
• Επεκτάθηκαν και στον ΟΤΕ και σ’ όλο τον κλάδο οι εργολαβίες στο τηλεπικοινωνιακό έργο, με κακοπληρωμένους ή και ανασφάλιστους σε κάποιες περιπτώσεις, εργαζόμενους.
Το γενικότερο περιβάλλον και οι τρεις αυτοί παράγοντες δυσκολεύουν κι άλλο τη διαπραγματευτική μας θέση και στο όνομα της αγοράς και του ανταγωνισμού, πιέζουν να καθιερώσουν το νέο πρότυπο εργαζομένου στις τηλεπικοινωνίες και στον Όμιλο: Το νέο ηλικιακά εργαζόμενο με καλή κατάρτηση, φτηνό τόσο που να προτιμάται για κυριακάτικη εργασία αντί του παλιότερου, στο κυνήγι για την διατήρηση της θέση εργασίας και χωρίς δεδομένο πρόγραμμα κι ωράριο.
Όσο ο πρώην oteplusίτης βρίσκεται σε τόση απόσταση από τους παλιότερους εργαζόμενους του Ομίλου• όσο οι συνάδελφοι των άλλων εταιριών του κλάδου δεν θα υπογράφουν συμβάσεις• όσο η εργολαβία θα επεκτείνεται με κακοπληρωμένους ή ακόμη κι ανασφάλιστους εργαζόμενους, υπάρχει μεγάλο θέμα κι είναι ζήτημα χρόνου η επί τα χείρω προσαρμογή των μισθών και των θεσμικών μας κατακτήσεων.
Μόνη μας επιλογή η αντεπίθεση με δράσεις και άμεσους στόχους
Θα αναμένουμε απλώς τις εξελίξεις, παρακολουθώντας αμήχανα το προεδρείο της Ομοσπονδίας σε «αντιμνημονιακό» λόγω της συγκυρίας ρόλο ; Μήπως πρέπει να σχεδιάσουμε και να προτείνουμε, ΤΩΡΑ, υπέρβαση των τειχών της σύμβασης 2015-2018, διεκδικώντας με δράσεις:
    Το μισθολογικό κλιμάκιο, αναδρομικά από το 2012, το οποίο αυθαίρετα η διοίκηση κρατά παγωμένο, παρ’ ότι δεν αποτελεί αυτόματη ωρίμανση αλλά είναι αποτέλεσμα της αξιολόγησης.
    Κουπόνια έναντι των εξόδων μετακίνησης για όλους τους νέους συναδέλφους.
Μήπως θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε από τώρα για τη διαπραγμάτευση της επόμενης συλλογικής σύμβασης και να δημιουργούμε το διεκδικητικό μας πλαίσιο :
    Ίση αμοιβή για ίδια δουλειά, με αυξήσεις στους νέους εργαζόμενους οι οποίες θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τα τυπικά προσόντα και την προϋπηρεσία.
    8ωρο για όλους με κατάργηση των μειώσεων.
    Ίδια θεσμικά δικαιώματα (άδειες, εκτός έδρας, κ.α.).
    Διασφάλιση των θέσεων εργασίας για όλους
Μήπως πρέπει να γίνει υπόθεση του κάθε εργαζόμενου στον Όμιλο η αλλαγή των συσχετισμών στους συλλόγους, την Ομοσπονδία, τη Συνομοσπονδία;
Μήπως θα πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρότερα με όσα συμβαίνουν στον υπόλοιπο κλάδο των τηλεπικοινωνιών και να δείξουμε περισσότερη αλληλεγγύη στον δύσκολο αγώνα των συναδέλφων μας για συλλογικές συμβάσεις ;
Μήπως ήρθε η ώρα για τη νέα συνδικαλιστική μας οργάνωση στον όμιλο του ΟΤΕ και στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους;

 

blogger templates | Make Money Online