Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Τα κέρδη τους είναι το αίμα και ο ιδρώτας μας - Διαδηλώνουμε κατά των μνημονίων και της λιτότητας στην ΔΕΘ



Αθήνα 7-9-2016
Τα κέρδη τους είναι το αίμα και ο ιδρώτας μας
Διαδηλώνουμε κατά των μνημονίων και της λιτότητας στην ΔΕΘ
Στις 11 Αυγούστου παρουσιάστηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου του ομίλου ΟΤΕ. Ο ΟΤΕ συνεχίζει να βρίσκεται εν μέσω κρίσης στην κερδοφορία (+83,4% αύξηση κερδών, +4,1% αύξηση στον τζίρο της σταθερής). Η «αγορά» αναρωτιέται για μια ακόμα φορά μέσα στην εξαετή μνημονιακή καταιγίδα που έχει δημιουργήσει χιλιάδες  «λουκέτα» σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις: Πως γίνεται σε τέτοια δυσμενή οικονομική συγκυρία και τέτοιο περιβάλλον εντεινόμενου και στρεβλού ανταγωνισμού, μια επιχείρηση σε μια κορεσμένη αγορά που συρρικνώνεται να αυξάνει τα κέρδη της; Η εύκολη απάντηση  για τους δημοσιογράφους των συστημικών ΜΜΕ, σε αυτό το success story είναι να αποθεωθεί η αποτελεσματικότητα του management team. Δεν είναι στις προθέσεις μας να αμφισβητήσουμε τις διοικητικές ικανότητες κανενός, ούτε άλλωστε είναι αυτός ο ρόλος μας. Θα προσπαθήσουμε όμως να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό από την δική μας σκοπιά, βάζοντας στο μικροσκόπιο κομμάτια του πάζλ που αποσιωπήθηκαν έντεχνα στην σχετική συνέντευξη τύπου του CEO.  Η κερδοφορία λοιπόν δεν ήρθε από την ιδιοφυή στρατηγική κάποιου «μάγου» αλλά από:
·      Την διαρκώς αυξανόμενη εντατικοποίηση που διαλύει την προσωπική και οικογενειακή ισορροπία των εργαζομένων.
·      Την συστηματική παραβίαση του θεσμοθετημένου ωραρίου, τις αφόρητες πιέσεις και απειλές που ασκούνται κυρίως στους νέους και πλέον επισφαλείς συναδέλφους. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε  περίπτωση συναδέλφου που σχολνώντας στις 6:30μμ άκουσε το «χαριτωμένο» πείραγμα : «ημιαργία έχουμε σήμερα;»
·      Την μεγάλη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων συνεπεία της αφόρητης πίεσης που ασκείται κυρίως από κατώτερα υπηρεσιακά στελέχη – με την σιωπηρή ανοχή όλης της ιεραρχίας - προκειμένου να «βγει η δουλειά» με αποτέλεσμα   την σωματική και ψυχολογική κατάρρευση συναδέλφων. Επιπλέον καθεστώς έχει γίνει πλέον η παράνομη συγκρότηση μονοπρόσωπων συνεργείων, αντί διπρόσωπων όπου αυτό απαιτείται (εργασία πάνω σε σκάλα – Ηλεκτρολογικές εργασίες). Το πρόσφατο σοβαρό εργατικό ατύχημα στην Ελασσόνα επιβεβαιώνει την παρανομία της διοίκησης στην συγκρότηση μονοπρόσωπων συνεργείων.  
·      Την συστηματική εξώθηση σε έξοδο από την εργασία εκατοντάδων συναδέλφων κάθε χρόνο, μέσω των στοχευμένων εθελούσιων εξόδων. Πρόκειται για μια πρακτική που τα τελευταία 4 χρόνια έχει καταργήσει χιλιάδες θέσεις σταθερής απασχόλησης  και μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτές αντικαθίστανται από λίγες και επισφαλείς θέσεις εργασίας .
·      Την γενικευμένη προσφυγή στο outsourcing (εκχώρηση έργου σε εργολάβους) με το consolidation που καταστρέφει χιλιάδες θέσεις σταθερής εργασίας, αποτεχνολογικοποιεί μια επιχείρηση που οφείλει να επενδύει στην τεχνογνωσία, παράγει κατά κανόνα κακοτεχνίες, επιβραδύνει τους χρόνους απόκρισης, αυξάνει τα παράπονα των συνδρομητών, υπονομεύει την αξιοπιστία του ΟΤΕ και βάζει σε ρίσκο το απόρρητο των επικοινωνιών.   
·      Την ανακοίνωση από μεριάς διοίκησης της πρόθεσής της, να αντικατασταθεί μέρος του προσωπικού των εμπορικών καταστημάτων που αποχώρησε με τα κίνητρα, από δανειζόμενους εργαζόμενους από τρίτες εταιρείες. Με αυτόν τον τρόπο ξαναφέρνει από το παράθυρο το δουλεμπόριο το οποίο υποτίθεται ότι καταργήθηκε με την τριετή ΣΣΕ το 2013 όταν η εν πολλές αμαρτίες περιπεσούσα ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ πανηγύριζε για «το τέλος της OTEplus και της δανεικής εργασίας στον ΟΤΕ»

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Η κερδοφορία του ΟΤΕ είναι κυρίως δικό μας επίτευγμα! Είναι οι απλήρωτες υπερωρίες μας. Είναι το αίμα και ο ιδρώτας μας. Ταυτόχρονα όμως είναι και το αποτέλεσμα της εφαρμογής των μνημονιακών πρακτικών που επιβλήθηκαν στην  χώρα και στον λαό μας την τελευταία εξαετία. Γιατί είναι το μνημόνιο που ρίχνει συνεχώς επί έξη χρόνια τους μισθούς, τις συντάξεις και τα δικαιώματά μας. Είναι το μνημόνιο που μεγιστοποιεί την κερδοφορία του κεφαλαίου και αυξάνει την ανεργία, την φτώχια και την μετανάστευση της νεολαίας μας. Είναι το μνημόνιο η ταφόπλακα κάθε εργατικής μεταπολεμικής κατάκτησης. Είναι αυτό που ευθύνεται για την υπερφορολόγηση των λαϊκών εισοδημάτων, τους πλειστηριασμούς, τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, την υποτίμηση της εργατικής δύναμης, την κατάργηση της συλλογικής αυτονομίας και της δυνατότητας  των συνδικάτων να υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις.
Βρήκαν και τα κάνουν όμως! Οι Εργοδότες – μαζί και ο ΟΤΕ – δεν μπορούν να έχουν παράπονο από την ηγεσία του συνδικαλιστικού μας κινήματος. Όλα αυτά τα χρόνια η ηγεσία του επίσημου συνδικαλιστικού κινήματος στην ΓΣΕΕ – μαζί και οι δικοί μας ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ στην ΟΜΕ-ΟΤΕ και τα σωματεία του χώρου - επέδειξε αξιοθαύμαστη αντοχή στην απαξίωση που εισπράττει από τους εργαζομένους!! Καρφί δεν τους καίγεται για την ηθική αποδόμηση που εισπράττουν, για την πλήρη αδυναμία τους να δημιουργήσουν στοιχειώδη κινηματικά γεγονότα. Αφού υπέγραψαν μειώσεις μισθών πριν καν υπογραφεί το 1ο μνημόνιο, αφού υπέγραψαν την μονιμοποίηση του διαχωρισμού παλιών και νέων εργαζομένων, αφού ανέχτηκαν την εντατικοποίηση και το outsourcing, το μόνο που τους έμεινε για να επιχαίρουν και να επιδεικνύουν ως συνδικαλιστική νίκη είναι το μίζερο τηλεπικοινωνιακό πακέτο, το δάνειο των 5,000€ στους νέους και την εφαρμογή του ηλεκτρονικού bazaar !
Ήρθε η ώρα οι εργαζόμενοι να προσπεράσουν τις συμβιβασμένες και ηττημένες μνημονιακές και εργοδοτικές παρατάξεις και να συμβάλουν με την μαχητική τους διαθεσιμότητα και παρουσία σε μια νέα ελπιδοφόρα και νικηφόρα πορεία των δυνάμεων της εργασίας. Με απαρχή το συλλαλητήριο της ΔΕΘ στην Θεσσαλονίκη το Σαββάτο 10/9/2016 θα στείλουμε ηχηρό μήνυμα αντίστασης στους δανειστές, στην κυβέρνηση αλλά και την μνημονιακή αντιπολίτευση. Διαδηλώνουμε κατά των πολιτικών των μνημονίων, της λιτότητας, της υποταγής, της φτωχοποίησης, του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου μαζί και της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του υπόλοιπου ποσοστού του ΟΤΕ που κατέχει το δημόσιο.
Τα θέλουμε όλα πίσω: Ήρθε η ώρα το συνδικαλιστικό κίνημα του ΟΤΕ να πάψει, εκβιασμένο και ηττοπαθές, να αναλογίζεται το τι θα παραχωρήσει στην επόμενη διεκδίκηση της διοίκησης και να προβάλλει τα δικά του αιτήματα:
·      Αναπλήρωση των τεράστιων απωλειών που έχει υποστεί το εισόδημά μας από τις αλλεπάλληλες μειώσεις και την αύξηση της φορολογίας. Να ξεπαγώσουν τα μισθολογικά κλιμάκια που παραμένουν παγωμένα παρανόμως με βάση την ΠΥΣ 6 του 2012.
·      Αξιοκρατικές προσλήψεις στον ΟΤΕ που να απευθύνονται σε όλη την ελληνική νεολαία και όχι στα κομματικά και παραταξιακά ρουσφέτια. Πλήρης και σταθερή απασχόληση για όλους. Λέμε όχι στις δουλεμπορικές εταιρείες στην δανεική εργασία και τους εργολάβους.  
·      Απαιτούμε εν όψιν διαπραγματεύσεων με τους «θεσμούς» για τα εργασιακά, την άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών νόμων και την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Κατάργηση της παρέμβασης του Κράτους στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Αποκατάσταση της διαδικασίας, του περιεχομένου και της καθολικότητας ισχύος των μισθολογικών και λοιπών όρων της ΕΓΣΣΕ και άμεση επαναφορά σε σταθερές βάσεις των πυλώνων του συλλογικού εργατικού δικαίου για την επεκτασιμότητα και υποχρεωτικότητα των συλλογικών συμβάσεων και τη μετενέργεια του συνόλου των όρων τους.
·       Καμία παρέμβαση στο ισχύον πλαίσιο για τις Ομαδικές απολύσεις, καμία παρέμβαση στην αποτελεσματική άσκηση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και στο ισχύον πλαίσιο για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και την απαγόρευση του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών.
Όλοι το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στην Θεσσαλονίκη στο συλλαλητήριο για την ΔΕΘ

 

blogger templates | Make Money Online