Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

ΕΑΚ-ΓΣΕΕ: Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας - Υπογραφή με Συνοπτικές & Γραφειοκρατικές διαδικασίες κορυφής




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
(20/3/2017)
ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ & ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτών για την υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ, ήταν όπως αναμενόταν  μια από τα ίδια, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.
Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ χωρίς να συγκαλέσει κανένα όργανο, χωρίς να έχει συνεδριάσει ούτε η Διοίκηση, ούτε η Εκτελεστική Επιτροπή, προσήλθε να υπογράψει το γνωστό κείμενο που επεκτείνει τη ΕΓΣΣΕ για ακόμα ένα χρόνο.
 Για μια ακόμα χρονιά και με άλλοθι τη μνημονιακή κατάσταση, η διαδικασία υπογραφής της ΕΓΣΣΕ εξελίσσεται σε μια συνοπτική, γραφειοκρατική διαδικασία κορυφής, χωρίς να έχει κουνηθεί ούτε ένα φύλλο από πλευράς των εργαζομένων και της ΓΣΕΕ.
Είναι μια διαδικασία που βολεύει απόλυτα τους εργοδότες και τη Κυβέρνηση και αντικειμενικά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ διευκολύνει τους στόχους τους: καμία διεκδίκηση των εργαζομένων, κανένας αγώνας, καμία κινητοποίηση για να προβληθούν τα αιτήματα των εργαζομένων και να επανακτηθούν μισθοί και εργασιακά δικαιώματα.
Η μεν Κυβέρνηση συνεχίζει να μένει στο απυρόβλητο, προσπαθώντας επικοινωνιακά να χειριστεί την επώδυνη «συμφωνία» με τους δανειστές, αφού όχι μόνο δεν θα επανέλθουν οι ΣΣΕ, αλλά αντίθετα θα αποδεχτεί τις ομαδικές απολύσεις, την χειροτέρευση του απεργιακού δικαιώματος, τις παρεμβάσεις που θα της υποδείξουν για το συνδικαλιστικό νόμο.
Οι δε εργοδότες με επικυρίαρχο τον ΣΕΒ θα εξακολουθούν ανενόχλητοι να έχουν λύσει το θέμα του εργασιακού κόστους μέσα από ισοπέδωση των μισθών, το τσάκισμα των δικαιωμάτων, την επιβολή της απόλυτης εργασιακής ευελιξίας και της εργασιακής ζούγκλας.
Σήμερα και ακριβώς μέσα σε μνημονιακές συνθήκες που απαγορεύουν στην ΕΓΣΣΕ να περιέχει μισθολογικούς όρους, είναι όσο ποτέ αναγκαίο να φουντώσει και να γενικευτεί ο αγώνας των εργαζομένων για την επανάκτηση των συλλογικών μας συμβάσεων.
Αυτό όμως προϋποθέτει μια ηγεσία στη ΓΣΕΕ που δεν τα παρατάει, που δεν μένει άπρακτη και ακίνητη, που δεν κινείται επικοινωνιακά αλλά αντιθέτως μέσα σε δύσκολες συνθήκες θα πρέπει να είναι το κορυφαίο αγωνιστικό κέντρο.

 

blogger templates | Make Money Online