Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Κλείσιμο καταστημάτων, αλλαγές ωραρίου: Εμπορική πολιτική «όπως να ΄ναι» και Συνδικαλιστική πολιτική «ότι να ΄ναι»




Κλείσιμο καταστημάτων, αλλαγές ωραρίου:
Εμπορική πολιτική «όπως να ΄ναι» και Συνδικαλιστική πολιτική «ότι να ΄ναι»

Η πολιτική της Διοίκησης της DT για το δίκτυο καταστημάτων δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετική από τη συνολική πολιτική της για τον Όμιλο ΟΤΕ: αποεπενδύσεις, εκποίηση θυγατρικών & ακίνητης περιουσίας, απαξίωση του ανθρώπινου δυναμικού και άθλια μείωση της αμοιβής της εργασίας.

Την κοντόφθαλμη αυτή πολιτική τη βιώσαμε πρόσφατα στην πρώτη γραμμή του Ομίλου και συγκεκριμένα στα καταστήματα της Κέρκυρας, της Πάτρας και της Αχαρνών. Στη λογική «πονάει χέρι, κόβουμε τα δύο χέρια και βλέπουμε» συνεχίζουν ατάραχοι να μετατρέπουν τον Όμιλο ΟΤΕ (που ήταν προτού αναλάβουν τη Διοίκηση, Τηλεπικοινωνιακός Κολοσσός στα Βαλκάνια και σημείο αναφοράς στην κεντροανατολική Μεσόγειο) σε κακέκτυπο αλυσίδας Fast-food. Αυτά είναι, τα οφέλη των «ιδιωτικοποιήσεων» και «μεταρρυθμίσεων» που επιβάλουν «θεσμοί» και δανειστές, πολυδιαφημίζουν τα διαπλεκόμενα συστημικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε αγαστή συνεργασία με τα συστημικά κόμματα και τις μνημονιακές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.

Η εικόνα που έχουμε για το Δίκτυο τα τελευταία χρόνια είναι τουλάχιστον απογοητευτική: Πολλά καταστήματα κλείνουν, όλο και λιγότερα καταστήματα δουλεύουν συνεχές ωράριο, όλο και περισσότερα έχουν σπαστό ή “flexy” (!) ωράριο, με αποτέλεσμα να διαλύεται η προσωπική και οικογενειακή ζωή των συναδέλφων. Προσλήψεις δεν γίνονται και όσες γίνονται αφορούν επισφαλείς θέσεις απασχόλησης από τις δουλεμπορικές Mellon, ManPower, West κλπ., οι εργαζόμενοι καλούνται να επιτύχουν ανέφικτους στόχους με όλο και λιγότερα μέσα & υποστήριξη, ενώ ταυτόχρονα τιμωρούνται από το αξιολόγιο. Παρουσιάζονται πολλά επιμέρους προβλήματα στο χρόνο διαλείμματος, στους χώρους ανάπαυσης, στην ανομοιογένεια του προσωπικού, στην οριοθέτηση των εργασιακών ρόλων κλπ.

Τι θα κάνει άραγε η συνδικαλιστική ηγεσία τόσο της ΟΜΕ όσο και του ΠΑΣΕ, που στηρίζει με «ρεαλισμό» και «υπευθυνότητα» τις πολιτικές αυτές; Θα αποτρέψει το κλείσιμο των καταστημάτων ή την αλλαγή του ωραρίου σε αυτά; Θα αντιμετωπίσει με επιτυχία και σοβαρότητα κάποια από τα προβλήματα;

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΕ προτίμησε να δοκιμάσει και να επιλέξει μόνος του τα νέα σκαμπό, με μοναδικό κίνητρο/άγχος να παραδοθούν στα καταστήματα πριν από τις εκλογές του ΠΑΣΕ. Αλήθεια, δεν θα έπρεπε οι θέσεις εργασίας να δοκιμαστούν από τους πωλητές των καταστημάτων κι όχι κάποιον που δεν είναι το ίδιο σχετικός; Και δεν καταλαβαίνει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΕ ότι όταν ο ίδιος δοκιμάζει και επιλέγει σκαμπό, τότε νομιμοποιεί για πάντα τα σκαμπό ως θέση εργασίας;

Από ότι διαπιστώσαμε και στα προηγούμενα καταστήματα που κλείσανε, για δυναμικές αντιδράσεις ούτε λόγος! Αντί αυτών, οι πρασινογαλάζιες παρατάξεις που κρύβονται πίσω από τις ονομασίες του Ενωτικού και ΑΚΕ βγάλανε δυναμικές …ανακοινώσεις, όπου αναφέρουν τις θέσεις του Συλλόγου ΠΑΣΕ ή του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα της ΟΜΕ. Με αυτόν τον τρόπο αποποιούνται των ευθυνών που έχουν ως συνδικαλιστική ηγεσία και μπαίνουν στη θέση της αντιπολίτευσης!

Δυστυχώς, το σύνολο των συγκεκριμένων συνδικαλιστών κινούνται πολιτικά είτε στο δεξιό είτε στο Νεοδεξιό χώρο και κάνουν ουσιαστικά εργοδοτικό συνδικαλισμό, προσβλέποντας στην ανέλιξή τους στην εταιρεία και στον πολιτικό στίβο. Μοναδική ελπίδα των εργαζομένων, είναι η παραδειγματική τιμωρία-στιγματισμός των δύο γαλαζοπράσινων παρατάξεων και των όποιων υποψηφίων θα τολμήσουν να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά τους στις επερχόμενες εκλογές. Σε αυτό και μόνο το πλαίσιο θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία σθεναρή συνδικαλιστική αντίσταση απέναντι στην αντι-αναπτυξιακή «λογική» της Διοίκησης, προς όφελος τόσο των εργαζομένων όσο και του Ομίλου.

Την Κυριακή 16 Ιούλη οι εργαζόμενοι το λιανικό εμπόριο και η συνδικαλιστική τους ένωση (ΟΙΥΕ) απεργούν, για να αποτρέψουν το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων για 32 Κυριακές τον χρόνο, όπως προβλέπεται από το πρόσφατα επικαιροποιημένο μνημόνιο. Η ΟΜΕ-ΟΤΕ, μετά από δική μας πρόταση, αποφάσισε την κήρυξη απεργίας στα καταστήματα COSMOTE τα οποία προτίθεται να ανοίξει η διοίκηση του ΟΤΕ.
Ας αξιοποιήσουμε την κυριακάτικη απεργία για να στείλουμε και τα δικά μας μηνύματα .
ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ – ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΩΡΑ

 

blogger templates | Make Money Online